Synnytys 23.03.2021 Päivitetty 03.12.2021

Latenssivaihe voi kestää jopa päiviä – synnytyksen alkuvaiheessa supistukset tulevat ja menevät

Latenssivaihe edeltää synnytyksen käynnistymistä. Sen aikana ei vielä tarvitse lähteä sairaalaan, jos oma olo on kotona hyvä ja raskaus on sujunut normaalisti.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Latenssivaihe on synnytyksen vaiheista ensimmäinen. Latenssivaiheessa kohtulihas valmistautuu varsinaisiin synnytyssupistuksiin ja kohdunkaulakanavassa tapahtuu aineenvaihdunnallisia muutoksia, jotka edesauttavat kohdunsuun avautumista.

Latenssivaiheen alkamisen voi tunnistaa supistuksista, jotka tulevat ja menevät.

– Tyypillisesti latenssivaiheessa supistukset ovat epäsäännöllisiä. Ne voivat esimerkiksi tulla muutaman tunnin ajan säännöllisesti 10 minuutin välein ja sitten taas harventua, kertoo naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Susanna Timonen Tyksistä.

”Supistuksia tuli säännöllisen epäsäännöllisesti 3–20 min välein muuttumatta säännöllisiksi”, kirjoittaa eräs äiti Kaksplussan keskustelupalstalla.

Supistusten lisäksi latenssivaiheen oireena voi olla limainen, ruskea ja verestävä vuoto, joka on merkki niin sanotun limatulpan irtoamisesta. Reilu verinen vuoto ei kuitenkaan kuulu asiaan: silloin on oltava yhteydessä synnytyssairaalaan.

Jotkut voivat kokea latenssivaiheen aikana myös selkäsärkyä, paineen tunnetta lantion seudulla ja supistuksista johtuvaa pahoinvointia.

Latenssivaihe voi kestää jopa vuorokausia – tai mennä ohi nopeasti

Latenssivaihe voi kestää useita tunteja, jopa useamman vuorokauden. Tutkimusten perusteella latenssivaiheen keskimääräinen kesto on ensisynnyttäjällä 12 tuntia ja uudelleensynnyttäjällä 9–10 tuntia.

Toisaalta eri tutkimukset antavat kestosta hieman erilaisia arvioita. Syynä tähän on se, että synnyttäjän voi olla hyvin hankalaa määritellä, milloin esimerkiksi harjoitussupistukset ovat muuttuneet oikeiksi supistuksiksi ja latenssivaihe on todella alkanut.

Pitkittynyt latenssivaihe on kyseessä silloin, kun supistukset ovat jatkuneet ensisynnyttäjällä 20 tuntia tai uudelleensynnyttäjällä 14 tuntia.

Joillain latenssivaihe voi kuitenkin mennä ohi hyvinkin nopeasti.

– Osalla synnyttäjistä supistelu käynnistyy heti säännöllisenä, tihenevänä ja voimistuvana eikä varsinaista latenssivaihetta ole tällöin helppoa erottaa aktiivisen synnytyksen käynnistymisestä. Lähes kaikilla supistelu on kuitenkin tuntuvaa jo ennen kuin kohdunsuu on 6 senttiä auki ja aktiivinen synnytys alkaa.

”Pelkäsin taas useita päiviä kestävää latenssivaihetta, mutta toinen lapsi syntyikin jo seuraavana päivänä. Hyvä fiilis jäi. Ei kannata liikaa pelätä saman toistuvan, jos ensimmäinen latenssivaihe on ollut pitkä.”

Omaa oloaan voi helpottaa liikkumalla ja lepäämällä

Latenssivaiheen aikana ei vielä tarvitse lähteä sairaalaan, jos raskaus on sujunut normaalisti ja kotona pärjää.

– Kannattaa pysyä kotona, jos oma olo sen vain sallii. Siellä voi liikkua ja lepäillä omien tuntemustensa mukaan vapaammin kuin sairaalassa. Kotona pääsee esimerkiksi varmasti suihkuun juuri silloin, kun siltä tuntuu, Timonen sanoo.

Latenssivaiheessa omaa oloaan voi helpottaa suihkun lisäksi esimerkiksi erilaisilla asennoilla ja liikkeillä.

Toisaalta varsinkin ensisynnyttäjän kannattaa myös yrittää levätä ja nukkua, sillä latenssivaihe voi kestää pitkään.

– On hyvä levätä sen verran kuin pystyy, ettei ole valmiiksi ihan uuvuksissa, kun synnytys käynnistyy. Ei kannata pelätä sitä, että supistukset loppuvat, jos menen lepäämään. Synnytys käynnistyy, kun on sen aika, eikä se lepäämällä pysähdy.

Mikäli synnyttäjä kokee, ettei hän pärjää kotona, sairaalaan saa aina tulla arviokäynnille, Timonen painottaa.

– Jos synnytys ei olekaan vielä kunnolla käynnissä, sitten synnyttäjä pääsee takaisin kotiin.

Latenssivaihe edeltää synnytyksen varsinaista käynnistymistä. Oloa voi helpottaa erilaisin konstein kotioloissa.

Puolisoa voi pyytää esimerkiksi hieromaan alaselkää. Se saattaa helpottaa oloa.

Pitkittynyt latenssivaihe voi turhauttaa

Äidin olo voi olla hyvin turhautunut, jos latenssivaihe tuntuu kestävän ja kestävän.

”Pitkittynyt latenssivaihe oli todella tuskaista ja henkisesti ehdottomasti rankinta koko synnytyksessä. Sitten kun päästiin synnytyssaliin ja olin 5 senttiä auki, kaikki eteni loistavasti.”

Ei kuitenkaan ole olemassa konsteja, joilla latenssivaihetta voisi itse vauhdittaa.

– Synnytys käynnistyy juuri niin hitaasti tai nopeasti kuin se on käynnistyäkseen. Supistustuntemuksia voi omilla toimilla saada jonkin verran muunneltua, mutta se ei vaikuta käynnistymiseen. Tärkeintä latenssivaiheessa on oman olonsa helpottaminen ja rauhoittuminen.

Jos olo kotona käy tukalaksi, mutta sairaalassa todetaan, ettei synnytys ole vielä käynnistynyt, synnyttäjän kipuja voidaan helpottaa lääkkeillä. Latenssivaiheen pitkittyessä kipulääkkeet voivat auttaa synnyttäjää lepäämään.

Joskus synnytyksen käynnistymistä voidaan vauhdittaa oksitosiinilla tai kalvojen puhkaisulla.

– Harkinta latenssivaiheeseen puuttumisesta tehdään aina yksilöllisesti: huomioidaan latenssivaiheen kesto ja supistusten kivuliaisuus, raskauden kesto, kohdunsuun avautuminen ja tarjoutuvan osan korkeus, mahdollisten aiempien synnytysten kulku sekä äidin voimavarat ja toiveet.

”Lopulta 2 yötä valvottuani pääsin sisään sairaalaan ja sain jonkun kipupiikin, jonka avulla oli tarkoitus nukkua, mutta supistukset olivat kyllä niin kipeitä, etten silti saanut nukuttua. Ilmeisesti kuitenkin sain sen verran rentouduttua, että avauduin 4 senttiin ja pääsin saliin.”

Tästä tietää, että synnytys on todella alkanut

Latenssivaihe päättyy ja aktiivinen avautusmisvaihe alkaa, kun kohdunsuu on 6 senttiä auki. Tässä vaiheessa supistukset ovat tyypillisesti muuttaneet luonnettaan. Supistukset kestävät pidempään, niitä tulee noin 5–10 minuutin välein ja ne ovat kivuliaampia.

– Synnytykset ovat totta kai yksilöllisiä, ja joku voi synnyttää hyvinkin nopeasti ilman, että supistukset ovat missään vaiheessa kovin tiheitä ja kivuliaita, Timonen toteaa.

On kuitenkin harvinaista, että synnyttäjä olisi kotona liian pitkään eikä ehtisi sairaalaan tarpeeksi ajoissa.

– Kun supistukset alkavat olla sellaisia, että niihin alkaa kaivata vahvempaa kivunlievitystä, kannattaa lähteä sairaalaa kohti.

Kursivoidut sitaatit ovat nostoja Kaksplussan keskustelupalstalta.

Lähteet: Susanna Timosen haastattelu ja Lääkärilehti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X