Synnytys 11.06.2019 Päivitetty 16.11.2020

Merjan synnytyspelko nousi uudelleen – nyt hän rauhoittaa itse itseään EFT-terapialla

Tunteiden vyöry yllätti hyvinvointivalmentaja Merja Valkonen-Hernandezin toisen raskauden alussa. EFT-terapia taltutti synnytyspelon.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Mirva Kakko

Synnytyspelko oli jotain, jonka Merja Valkonen-Hernandez oli jo omasta mielestään käsitellyt ensimmäisen synnytyksen jälkeen, mutta toisin kävi. Myöhemmin apuuna tuli EFT-terapia.

Esikoisen synnytys oli ollut mullistava kokemus nelikymppiselle äidille.

– Synnytys oli raju ja tosi pitkä. Supistukset alkoivat sunnuntai-iltana, ja tytär syntyi tiistaina puolilta päivin. En ollut varautunut ihan sellaiseen, Merja kertoo.

– Minulle jäi huono olo koko synnytyksestä. Se vaivasi minua ja tuli uniinkin.

Pitkään Merja ajatteli, että ei enää koskaan. Lapsi tulisi olemaan heidän ainoansa.

Kului kaksi vuotta, ja Merja sai tietää olevansa uudelleen raskaana.

–  Millaisen tunnevyöryn se aiheuttikaan! Synnytyspelko nousi uudelleen esiin.

”En ollut hoitanut pelkoa tarpeeksi syvällisesti”

Jo ensimmäisen synnytyksen jälkeen Merja oli käyttänyt vaihtoehtoisen lääketieteen piiriin kuuluvaa keinoa, johon oli perehtynyt usean vuoden ajan työssään. Hän toimii hyvinvointivalmentajana ja on erikoistunut tekniikkaan, joka tunnetaan nimellä EFT-terapia.

EFT-terapiaa kutsutaan myös naputteluksi (EFT-tapping). Siinä naputellaan sormin yhdeksää akupunktiopistettä kehossa. Pisteestä toiseen edetään tietyssä järjestyksessä samaan aikaan kun puretaan ääneen asiaa, joka painaa mieltä.

Hienous on siinä, että rauhoittelutekniikkaa voi käyttää itseensä turvallisesti ja kuluttamatta euroja. Netissä on useita ilmaisia opetusvideoita ja tässä jutussa myös Merjan tekemä video.

Merja Valkonen-Hernandez

EFT-terapia: kämmensyrjän ”karatepiste” on EFT:n aloituspiste. Naputteluun käytetään 1–4 sormea, ja naputtelua tehdään samalla lujuudella kuin vaikkapa pöytää naputeltaisiin.

Merja on usein käyttänyt EFT-terapiaa paitsi asiakkailleen myös oman mielensä ja kehonsa rauhoittamiseen. Tuolloin esikoisen syntymän jälkeen hän oli naputellut pois synnytyspelkonsa, niin hän luuli.

– En ollut hoitanut pelkoa ihan niin syvällisesti kuin minun olisi pitänyt. Olin ajatellut, että minun ei koskaan enää tarvitse synnyttää.

Katso video: EFT-terapia ja synnytyspelko

Merjan mukaan EFT toimii alitajuisella tasolla. Naputtelun aikana ei pelkästään puhuta traumaattisesta asiasta vaan se vapautetaan kehosta.

– Keholla on uskomaton muisti. Se usein reagoi siihen, kun ajattelee jotakin ahdistavaa asiaa. Ahdistus voi tuntua vatsassa, päässä tai vaikka hartioissa tiukkuutena.

Merjakin tunsi sen, miltä kehossa oli tuntunut synnytyksen aikana. Oman pelkonsa Merja sai asettumaan muutamalla kierroksella EFT-naputtelua.

–  Enää minua ei pelota yhtään. Päästin irti traumasta, hän sanoo.

Tällä videolla hän näyttää esimerkin siitä, miten synnytyspelkoa voi käsitellä EFT-terapian avulla. Naputtelu kestää noin kolme minuuttia ja voit kokeilla tehdä sitä Merjan mukana.

 

– Odotuksen alussa olin aivan lukossa ja ajattelin, etten pysty menemään synnytyssaliin. Nyt tiedän, että pystyn.

Merja selittää pelon häviämistä sillä, että EFT:n avulla pääsee kiinni pelon juurisyihin, jotka ovat usein tiedostamattomia.

Naputtelun aikana pelkoa ei yritetä kieltää vaan se hyväksytään.

– Sanoin itselleni, että on ok tuntea pelkoa. Kävin mielessäni läpi synnytyssalin tapahtumia ja muistoja. Nyt odotan synnytystä rauhallisin mielin.

Laskettu aika on syyskuussa.

EFT-terapia on stressinpurkumenetelmä, jota jokainen voi kokeilla

Koska EFT-terapia perustuu kosketukseen ja itse valittuihin sanoihin, sillä ei voi vahingoittaa ketään. Eikä sitä voi tehdä väärin, Merja Valkonen-Hernandez vakuuttaa.

Sanoilla sinänsä ei ole merkitystä.

– Tunne on joka tapauksessa jo kehossa. Tärkeintä on vain rehellisesti sanoa ääneen, miltä tuntuu.

Katso täältä video, jossa Merja esittelee EFT-terapian periaatteet ja käy läpi yhdeksän akupunktiopistettä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X