Synnytys 29.10.2015 Päivitetty 31.10.2022

Millaista on synnytyskipu? Synnyttäjät kertovat

Synnytyskivulla on tärkeä tehtävä. Se kertoo, että synnytys on alkanut ja ohjaa synnyttäjää hakeutumaan turvalliseen ympäristöön. Lue, millasta synnytyskipu on synnytyksen eri vaiheissa. 

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Colourbox

Lähes jokainen synnyttäjä tuntee kipua synnytyksen aikana: noin 20 prosentille synnytyskipu on sietämätön, noin 50 prosentille erittäin kova.

Lue: Synnytys vaihe vaiheelta

Synnytyskipu on välttämätön hälytysmerkki, jonka puuttuminen olisi itse asiassa vaarallista. Ilman kipua synnyttäjä ei tietäisi, että synnytys on käynnistynyt.

Lue: Synnytyskivun hoitokeinot: nämä kivunlievitykset ovat käytössä 

Lue: Synnytyksen käynnistyminen: Näistä merkeistä tiedät, että synnytys on alkanut

Synnytyskipu avautumisvaiheessa

Kun kohtu, yksi ihmiskehon voimakkaimmista lihaksista, supistelee synnytyksen aikana rytmisesti työntääkseen vauvan synnytyskanavaa pitkin ulos, vauvan pää puristuu kohdunsuun reunoja ja lantion kudoksia vasten. Kohtu tekee työtä, kudokset venyvät ja rustoliitokset liikkuvat. Samalla kohdunsuu avautuu.

Lue: Näin hypnosynnytys voi auttaa synnytyskipuun

Avautumisvaiheen kipu johtuu kohdunsuun venymisestä ja vauvan laskeutumisesta lantion sisällä. Supistuskipua kuvaillaan usein satakertaiseksi kuukautiskivuksi: se tuntuu alavatsassa ja -selässä, kyljissä ja reisissä. Supistuksia tulee vähintään kymmenen minuutin välein, ja väli lyhenee, mitä pitemmälle synnytys etenee.

Kaiken tämän nainen aistii tämän polttavana kipuna. Ennen vanhaan puhuttiinkin osuvasti synnytyspoltoista eikä -supistuksista.

Keskustele: Miltä supistukset tuntuvat?

”Kuin joku repisi kroppaa lantiosta poikittain kahtia ja sen lisäksi tuikkailisi pitkittäin veitsellä selkärankaa myöten alaselästä.”

”Kuin joku painaisi hehkuvalla polttoraudalla selkääsi, etkä pääse tilannetta pakoon.”

Kivun kokeminen on yksilöllistä. Joku muistaa synnytyksensä vain sietämättömien kipuaaltojen sarjana. Toinen tyytyy toteamaan, että eihän se nyt niin kummoista ollutkaan. Kivun laatuun ja määrään vaikuttavat myös ikiön koko ja asento, supistusten voimakkuus, synnyttäjän kipukynnys ja aiemmat synnytys- ja kipukokemukset.

Lue tositarina: Sebastian syntyi kotona

Kipu myös paikallistuu eri tavoin. Joidenkin naisten mielestä supistukset tuntuvat ennen kaikkea selässä, toiset aistivat ne alavatsassa ja lantiossa.

Ensisynnyttäjillä avautumisvaihe kestää 7–9 tuntia, uudelleensynnyttäjillä vähemmän.

Siirtymävaiheen kipu

Kun kohdunsuu on avautunut 8–10 senttiin, synnytyksessä alkaa siirtymävaihe. Supistuksia tulee lähes tauotta, ja moni synnyttäjä kutsuukin tätä vaihetta kivuliammaksi vaiheeksi. Siirtymävaihe kestää minuuteista jopa tuntiin. Peräsuolessa alkaa tuntua painetta, mutta varsinaista ponnistamisen tarvetta ei vielä ole. Siirtymävaiheessa synnyttäjälle voi kokea voimakasta vapinaa, kuumia tai kylmiä aaltoja ja oksentelua.

”Viimeiset ennen ponnistusvaihetta tuntuu siltä, kuin olisit sidottu sänkyyn kidutettavaksi. Ei pysty enää puhua tai liikkua, kauhun voi lukea vain silmistä. Sitten pääsee ponnistamaan, kipu lakkaa olemasta ja muuttuu puhtaaksi voimaksi.”

synnytyskipu

Tuntuu siltä kuin koittaisi kakata vesimelonia, kirjoittaa yksi synnytyskipunsa kuvailija.

Synnytyskipu ponnistuksessa

Ponnistusvaihe alkaa, kun kohdunsuu on täysin auki, sikiön pää on laskeutunut lantion pohjalle ja synnyttäjä tuntee ponnistamisen tarvetta. Lapsen pää painaa lantion ja välilihan alueita, ja kipu tuntuu emättimessä ja välilihassa terävänä ja tarkkarajaisena. Kipua voi tuntua myös virtsarakossa ja -putkessä sekä peräsuolessa. Kun vauva on syntynyt, kipu helpottaa.

Keskustele: Miltä ponnistusvaihe tuntuu?

”Ponnistaminen jotain niin sanoinkuvaamattoman tuskallista venytyksen ja repeämisen tunnetta, että oon onnellinen, etten muista sitä enää kunnolla.”

”Tuntuu siltä kun koittais kakata vesimelonia: polttaa, venyttää ja sattuu.”

”Tuntuu painetta, kipua ja kaikkea potenssiin miljoona – kunnes kaikki se loppuu ja unohtuu sekunneissa!”

Jälkeisten syntymisen aikainen kipu

Jälkisupistuksien avulla syntyy istukka. Jälkisupistukset muistuttavat avautumisvaiheen kipua, mutta ovat lievempiä. Jälkisupistuksia tulee vielä muutamana päivänä synnytyksen jälkeen, erityisesti imetyksen aikana, kun kohtu palautuu entiseen kokoonsa.

”Tekisin kaiken vielä kertaalleen, siitä kivusta saatava palkinto vain kruunaa sen kokemuksen!”

Lähteet:

Terveyskirjasto: Synnytyskivun hoito

Terveyskirjasto: Synnytyskipu, anestesialääkärin opas potilaalle

Kursivoidut kommentit ovat lainauksia Kaksplussan Facebook-sivun keskustelusta.

Lue myös:

Hurjat tarinat syöksysynnytyksistä

Toimiiko Relaxbirth-laite synnytyksessä?

Näin valmistaudut synnytykseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X