Synnytys 22.08.2017 Päivitetty 14.08.2019

Naistenklinikan sisäilmaongelmat johtavat korjauksiin – vauriopaikat nyt selvillä

Helsingissä sijaitsevan Naistenklinikan sisäilmaongelmia on nyt tutkittu, ja korjattavaa on löytynyt tiloista, joissa ei ole synnytystoimintaa.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Helsingissä sijaitsevan Naistenklinikan sisäilmaongelmia on nyt tutkittu, ja korjattavaa on löytynyt sairaalan vanhalta puolelta, jossa ei ole synnytystoimintaa. Rakennusta tutkineen Swecon asiantuntijan Sanna Pohjolan mukaan Naistenklinikan A-osan ulkoseinät ja välipohjat olivat pääosin kuivat, mutta joidenkin yksittäisten tilojen välipohjissa on vähäisiä mikrobivaurioita.

A- ja B-osan ilmanvaihto on paikoin riittämätöntä, ja tulo- sekä poistoilmavirrat eivät ole olleet kaikissa tiloissa tasapainossa. A-osaan ollaan uusimassa ilmanvaihtokonetta.

Sweco ehdottaa välipohja- ja ulkoseinärakenteiden tiivistämistä, joidenkin tilojen lattiapinnoitteiden uusimista, tuloilmavirtojen säätämistä ja tasapainottamista sekä avointen mineraalivillaeristeiden pinnoittamista tai poistamista. Korjattavissa tiloissa on poliklinikka- ja vuodeosastotoimintaa, muun muassa kaksi lapsivuodeosastoa synnyttäneille.

Naistenklinikan synnytyssalit ovat sairaalan uudella puolella, joka avautui maaliskuun alussa.

Sisäilmaongelmat eivät yhtä vakavia kuin Kätilöopistolla

Hyksin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen on tyytyväinen siihen, ettei Naistenklinikalta löytynyt yhtä vakavia ongelmia kuin lakkautettavasta Kätilöopiston sairaalasta. Kätilöopiston sairaalan rakenteista löytyi laaja-alaisesti sädesientä sekä laho- ja mikrobivaurioita.

– Naistenklinikalta löytyneet vauriot eivät koske synnytyssaleja. Odottavat äidit voivat turvallisin mielin tulla Naistenklinikalle synnyttämään. Henkilökunnalle haluan sanoa, että korjaamme tilat tarkasti näiden suositusten mukaan, jotta oireilevien määrä saadaan minimoitua.

Naistenklinikka jää pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi. Klinikan synnytysmäärät moninkertaistuvat syksyllä, kun sairaalan pitäisi lokakuussa pystyä ottamaan vastaan Kätilö­opistonkin potilaat. Korjaukset pyritään saamaan valmiiksi lokakuun puoliväliin mennessä, jolloin Kätilöopiston synnytystoiminta loppuu.

Naistenklinikan sisäilmatutkimuksissa HUS on noudattanut työsuojeluorganisaation antamia suosituksia, ja myös henkilökuntaa on informoitu.

– Nyt havaitut Naistenklinikan sisäilmaongelmat ja niihin liittyvät korjaustyöt ovat tavanomaisia iäkkäissä kiinteistöissä. Korjaustöiden ajoitusta ja tekemistä on kuitenkin haluttu aikaistaa Kätilöopiston sairaalasta luopumisen vuoksi, Heinonen toteaa.

Lue myös:

Kätilöopiston synnytyssairaala sulkee ovensa lokakuussa – mihin synnyttäjät ohjataan jatkossa?

Synnytykseen valmistautuminen: 12 asiaa, jotka on hyvä tietää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X