Synnytys 21.03.2016 Päivitetty 13.08.2019

5 asiaa, joihin isän kannattaa valmistautua synnytystä varten

Synnytys on elämän mullistava tapahtuma äidille, mutta sitä se on isällekin. Jos synnytys on edessä ensimmäistä kertaa, kerro isälle ainakin nämä asiat, joihin hänen on syytä varautua.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

1. Synnytys voi olla suurimmaksi osaksi odottelua

Avautumisvaihe voi pahimmillaan venyä vuorokausien mittaiseksi. Äidistä saattaa tuntua, että jokainen ylimääräinen minuutti on silkkaa piinaa yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen.

Isä, nyt ei välttämättä ole oikea hetki uppoutua YouTuben prätkäsuditusvideoihin. Äiti tarvitsee kaiken mahdollisen avun saadakseen ajatuksensa muualle edes hetkeksi – vaikka YouTuben kissavideoita katsomalla.

Lue lisää: Synnytys vaihe vaiheelta

2. Synnytys voi muuttaa äidin persoonaa

Hiljainen hissukka voi muuttua ärjyväksi naarasleijonaksi. Räväkkä emäntä saattaa kipujen kourissa murentua vikiseväksi ihmisraunioksi.

Riippumatta siitä, millaiseksi äiti muuttuu synnytyksessä, isän on parasta nielaista ihmettelevät kommenttinsa ja keskittyä tukemaan äitiä tämän haluamalla tavalla.

Jos äiti läimäisee isän hyvää tarkoittavan käden pois harteiltaan, isä voi siitä päätellä, sietääkö äiti kosketusta juuri nyt vai ei.

Lue myös: Miesten pahimmat möläytykset synnytyssalissa

3. Synnytyskipujen seuraaminen voi tehdä olon avuttomaksi

Synnytyskipua ei voi verrata mihinkään muuhun kipuun. Isällä tuskin siis voi olla aavistustakaan, millaisissa tuskissa äiti velloo. Useimmat isät tekisivät varmasti kaikkensa, jos voisivat helpottaa äidin oloa edes vähän.

Joskus mikään ei auta, ja äidin kipuilun seuraaminen voi olla isälle raastavaa. Lohdutuksena voi sanoa, että yleensä äitiä auttaa jo se, että isä on lähellä.

Lue lisää:
Millaista on synnytyskipu? Synnyttäjät kertovat
10 kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä

4. Synnytys voi olla hurjaa seurattavaa

Niin kaunis asia kuin lapsen syntymä onkin, sen brutaaleja piirteitä on turha vähätellä. Veri, uloste ja muut eritteet ovat tavallisia synnytyksen sivutuotteita.

Herkän isän ei todellakaan tarvitse käydä kurkkaamassa alapäästä pilkottavaa päälakea. Jos ällötys uhkaa ottaa vallan, kannattaa suosiolla pysytellä äidin pääpuolella.

Lue myös: Äitien hauskimmat sekoilut synnytyssalissa

5. Synnytyksessä voi tapahtua mitä tahansa

Synnytys on yksi niistä elämäntapahtumista, jonka kulkua kukaan ei voi ennustaa. Tilanteet voivat muuttua salamannopeasti: ensin kaikki sujuu hyvin, mutta hetken päästä synnytyssaliin saattaa pelmahtaa kourallinen kätilöitä ja lääkäreitä, jotka kiidättävät äidin leikkaussaliin.

Voi vain kuvitella, miten pelottavalta äkillinen suunnitelmien muutos tuntuu niin äidistä kuin isästäkin.

Missään tapauksessa isän ei kannata lietsoa paniikkia. Hurjan kokemuksen äärellä isän täysi tuki on äidille elintärkeää.

Lue myös: Näin isät sekoilevat synnytyssalissa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X