Synnytys 03.07.2024

Synnytyssairaalan valinta on jokaisen oma päätös – toimi näin, jos haluat vaihtaa sairaalaasi

Synnytyssairaalansa saa valita nykyään myös oman hyvinvointialueensa ulkopuolelta. Miten pitää toimia, jos haluaa synnyttää kotipaikkakunnan ulkopuolella?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lain mukaan raskaana olevalla on oikeus valita sairaala, jossa hän haluaa synnyttää. Lähin synnytyssairaala on luonnollisesti monien ensisijainen valinta tai ainakin paikka, jonne käytännön syistä päädytään.

Synnytyssairaala valitaan neuvolakäyntien yhteydessä. Periaatteessa synnytyspaikan saa valita jopa oman hyvinvointialueen ulkopuolelta. Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnästä vahvistetaan Kaksplussalle, että tällöin äitiysneuvolasta tehdään lähete haluttuun synnytyssairaalaan.

Terveydenhuollon kansallinen valinnanvapaus ei kuitenkaan koske Ahvenanmaata. Mantereella asuva ei siis voi valita hoitopaikkaansa Ahvenanmaalta tai päinvastoin.

Ruuhkatilanteessa voi joutua muualle kuin toivottuun sairaalaan

Käytännössä synnytyspaikan valinta oman hyvinvointialueen ulkopuolelta tai pitkän välimatkan päähän on harvinaista.

– Periaatteessa se on mahdollista, mutta käytännössä hyvin rajallista. Silloin tulisi olla hyvät suunnitelmat ja loppuraskaudessa pysytellä lähellä haluttua synnytyssairaalaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler toteaa.

Lopulliseen synnytyspaikkaan vaikuttavat myös muut tekijät kuin synnyttäjän toiveet. Esimerkiksi ruuhkatilanteessa synnyttäjä voidaan ohjata toiseen sairaalaan tai synnytys voi käynnistyä muualla kuin kotipaikkakunnalla.

Joskus raskaus tai synnytys vaatii erityistä seurantaa, jolloin paikka valikoituu synnyttäjän ja vauvan hyvinvoinnin turvaamiseksi. Esimerkiksi HUS-alueella riskisynnytykset keskitetään Naistenklinikalle.

Lue myös: Tällä osastolla ei synnytetä edes päivittäin – Maarianhaminan sairaalan äitejä tuodaan helikopterilla

Vajaa viidennes synnyttää oman hyvinvointialueensa ulkopuolella

THL:n ennakkotietojen mukaan 82 prosenttia vuoden 2023 synnytyksistä tapahtui synnyttäjän omalla hyvinvointialueella. Toisin sanoen 18 prosenttia synnytyksistä hoidettiin jollain muulla kuin synnyttäjän omalla hyvinvointialueella.

Itä-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla ei ole omaa synnytyssairaalaa, joten alueiden synnyttäjät päätyvät useimmiten Helsinkiin. Myös monet espoolaiset synnyttävät Helsingissä.

– Välimatkat ovat pitkiä muualla paitsi Uudellamaalla, Gissler sanoo.

Pohjanmaan hyvinvointialue erottuu tilastoista. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2023 vain 66 prosenttia pohjanmaalaisista synnyttäjistä on synnyttänyt omalla hyvinvointialueellaan.

Tämä johtuu Gisslerin mukaan siitä, että Pietarsaaren synnytysosaston lopetettua toimintansa lähin sairaala on noin 40 kilometrin päässä Kokkolassa eli Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Vaasa, joka kuuluu Pohjanmaan hyvinvointialueeseen, sijaitsee puolestaan noin sadan kilometrin päässä.

Muualla Suomessa synnytetään pitkälti omilla hyvinvointialueilla. Varsinais-Suomessa lukema on 99 prosenttia, Pirkanmaalla ja Lapissa 97 prosenttia ja Satakunnassa 96 prosenttia.

Tällä hetkellä Suomessa on 23 synnytyssairaalaa, mutta määrä todennäköisesti laskee tulevaisuudessa. Vuonna 2023 seitsemässä sairaalassa oli alle tuhat synnytystä, mikä on sosiaali- ja terveysministeriön asettama raja synnytystoiminnalle.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X