Synnytys 03.05.2024

Mieskätilö Mikko Tarvonen: ”Naistenklinikalla on turvallisempi syntyä kuin kuninkaallisten suosimissa sairaaloissa”

Turvallinen syntymä ei ole itsestäänselvyys. Suomessa sen varmistamiseen on kuitenkin löydetty yksi ratkaiseva keino.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Suomi on vertailujen valossa kaikkein turvallisin maa syntyä. Mistä se oikeastaan johtuu? Mikä tekee Suomesta erinomaisen maan tällä saralla?

Kätilö ja tutkija Mikko Tarvonen avasi syitä asialle Helsingin yliopiston Tiedekulmassa järjestetyssä Naisten terveyden ilta -tapahtumassa.

Syntymän turvallisuutta voi hänen mukaansa vertailla eri maiden kesken tarkastelemalla esimerkiksi napanuorasta otettavaa hapetusarvoa, joka on Suomessa maailman paras. Suomessa vastasyntyneillä esiintyy hyvin vähän vaikeaa happivajetta.

– Meillä Helsingin Naistenklinikalla on turvallisempi syntyä kuin Britannian kuninkaallisten suosimissa synnytyssairaaloissa Lontoossa, hän kertoo tilaisuudesta taltioidulla videolla.

Tämän toteamuksen Tarvonen heittää kertomansa mukaan usein huumorilla ilmoille ollessaan Isossa-Britanniassa luennoimassa.

”Rima on nostettu korkealle”

Tarvonen kiertää ympäri maailmaa kertomassa ja kouluttamassa turvallisen synnytyksen ja syntymän edellytyksistä.

Erityisen ratkaisevana tekijänä Tarvonen pitää sitä, miten Suomessa seurataan sikiön sydänääniä. Sikiön sydänäänten ja äidin supistusten sähköinen seuranta KTG-laitteella on käytössä 90 prosentissa teollistuneista maista.

Tarvosen mukaan oleellista on se, että vasta valmistuneilta kätilöiltä vaaditaan Suomessa erityisen hyvää osaamista KTG-laitteen tuottaman tiedon tulkinnassa. Tämä varmistetaan sillä, että jokaisen synnytyssairaalassa työskentelevän kätilön ja lääkärin pitää läpäistä asiaa koskeva tentti ja koulutus.

– Synnytyssalissa työskentelevän nuoren kätilön täytyy olla perustaidoiltaan yhtä hyvä kuin kahdeksan vuotta erikoistuneen sikiölääketieteen erikoislääkärin. Rima on nostettu korkealle. Meillä pyritään siihen, että osaaminen korkeaa ja tasalaatuista. Tästä ollaan maailmalla valtavan kiinnostuneita.

Kätilöiden ja synnytyslääkärien on tärkeää pystyä lukemaan laitteen tuottamaa tietoa tarkasti, koska sydämen sykekäyrässä saattaa esiintyy muutoksia, jotka ennakoivat sikiön hapenpuutetta kohdussa tai jotka kertovat sikiön jo altistuneen hapenpuutteelle.

Jos kätilö tai lääkäri tällaisen huomion tekee, pystytään tilanteeseen puuttumaan hetimmiten.

”En tiedä, onko Suomessa maailman turvallisinta synnyttää”

Synnyttäjien repeämiä ja isoja vuotoja pystytään myös numeerisesti tarkastelemaan, mutta äidin kokemus synnytyksestä ei ole yhtä yksiselitteinen vertailukohde kuin syntymän turvallisuus vauvalle.

Synnyttäjän kokemusta turvallisuudesta on vaikeampaa verrata, sillä siihen vaikuttavat kulttuuriset tekijät, kuten myös tilanne, jossa asiaa kysytään äidiltä.

– Kun minulta kysytään, onko Suomessa turvallisinta syntyä, vastaan, että on. Mutta kun kysytään, onko turvallisinta synnyttää, vastaan, että en tiedä.

Kommentit (1)

Mikä ammattinimike on mieskätilö? Ihan uusi mulle. Onko mieskätilöksi eri koulutus kun kätilöksi? Varmaan pidempi, kun niitä on niin vähän etten ole ennen tätä ammattinimikettä kohdannut 🤔

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X