Raskaus 06.11.2015 Päivitetty 15.06.2021

Raskaus ja lääkkeet – Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä turvallisesti

Raskausajan lääkkeidenkäytön kanssa on syytä olla tarkkana. Tarpeetonta lääkkeiden popsimista kannattaa välttää. Turha kärsiminen on kuitenkin hyödytöntä, sillä tavallisiin sairauksiin löytyy usein lääke, joka sopii myös raskaana olevalle äidille.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Colourbox

Raskaus ja lääkkeet ovat yhdistelmä, joiden kanssa on syytä olla tarkkana. Lähes kaikki lääkkeet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, joten niitä ostaessa kannattaa pysähtyä lukemaan pakkausten tuoteselosteet.

Perussairauksiin käytettävien lääkkeiden ja reseptilääkkeiden syöminen raskausaikana tulee varmistaa aina lääkäriltä.

Allergian hoito raskaana

Allergialääkkeiden käyttö on ajankohtaista erityisesti siitepölyajan odottajille. Kaikkia allergialääkkeitä ei kuitenkaan voi raskausaikana käyttää.

Käytä ensisijaisesti paikallishoitovalmisteita. Valitse nenäsumutteeksi sellainen, joka sisältää kortikosteroideja. Jos paikallishoito ei tehoa, käytä antihistamiinia. Vältä valmisteita, jotka sisältävät pseudoefedriiniä.

Kortisonivoiteita voi käyttää raskauden aikana ohjeen mukaan. Levitä kuitenkin voidetta vain tarvittavalle ihoalueelle ja valitse lyhyin riittävä hoitoaika.

Raskaus ja lääkkeet: Kuumeen hoitaminen

Parasetamolia voi käyttää kaikissa raskauden vaiheissa, mutta senkin käytölle täytyy olla selkeä syy. Tulehduskipulääkkeiden toistuvaa ja säännöllistä käyttöä tulee välttää raskauden jälkipuoliskolla. Paikallishoitoon käytettävät tulehduskipulääkegeelit ovat käyttökelpoisia, mutta levitä niitäkin vain tarvitsevalle alueelle.

Migreenikohtaukseen voi ottaa parasetamolia ja tarvittaessa parasetamoli-kodeiiniyhdistelmää. Migreenin täsmälääkkeistä täytyy neuvotella lääkärin kanssa.

Nenäsumutteet ja yskänlääkkeet raskausaikana

Tukkoiseen nenään voi tarvittaessa käyttää lyhytaikaisesti ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältää nenäsuihketta.

Yskänlääkkeiden käyttö ei ole perusteltua.

Raskaus ja närästyslääkkeet

Raskausajan närästys on yleinen vaiva, sillä kasvava kohtu aiheuttaa vatsalaukkuun mekaanista painetta.

Raskaana olevalle sopii nrästyksen hoitoon apteekista saatavat antasidit ja limakalvon suoja-aineet, jotka eivät juuri imeydy.

Lue myös: Näin helpotat närästystä raskausaikana

Ummetus ja peräpukamat raskauden aikana

Närästyksen lisäksi myös ummetus on yleinen odottajan vaiva. Ulostemassaa lisäävää laksatiivia voi käyttää tarvittaessa. Käsikauppalääkkeenä saatavia peräpukamien hoitoon tarkoitettuja valmisteita voi käyttää ohjeen mukaan.

Lue lisää: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Lue lisää: Näin ehkäiset peräpukamat odotusaikana

Rokotukset raskaana olevalle

Rutiininomaisia rokotuksia ei suositella raskaana oleville, mutta inaktivoituja taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita voi ottaa esimerkiksi influenssakaudella, matkustaessa hepatiittialueelle tai altistuttaessa jäykkäkouristusriskille.

Lähde: Odottavan äidin käsikirja (Duodecim)

Lisää tietoa raskaana olevan naisen ja imettävän äidin lääkityksestä voit kysyä Teratologisen tietopalvelun neuvonnasta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X