Raskaus 07.01.2022 Päivitetty 06.06.2024

Toistuva virtsatietulehdus raskaana ollessa voi vaatia estolääkityksen – näin tunnistat ja ennaltaehkäiset ikävän vaivan

Virtsatietulehdus raskaana ollessa on harmillisen yleinen vaiva. Koska tulehdus nostaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä, se on syytä aina hoitaa huolella.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Miten tunnistaa virtsatietulehdus raskaana?

Virtsatietulehdus raskaana oireilee tyypilliset tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kutinana ja kirvelynä pissatessa. Virtsamäärät voivat olla vähäisiä ja virtsa väriltään tummaa, sameaa ja voimakkaan hajuista. Toisaalta tulehdus voi myös olla täysin oireeton. Alaselkäkivut, ennenaikaiset supistukset ja verivirtsaisuus voivat myös kertoa virtsatietulehduksesta.

Jos huomaa raskauden aikana mitä tahansa näistä oireista, on hyvä kääntyä neuvolan tai lääkärin puoleen ja tarvittaessa otattaa virtsanäyte. Lääkärin toteama virtsatietulehdus hoidetaan aina antibiooteilla.

Miksi virtsatietulehdus raskaana ollessa on erityisen tärkeää huomata ja hoitaa?

Hoitamaton pissatulehdus lisää ennenaikaisen synnytyksen ja lapsen pienipainoisuuden riskiä. Tämän vuoksi neuvolakäynneillä tehdään virtsan tikkutesti, jolla seurataan virtsan proteiinitasoja. Korkea proteiinitaso voi kertoa tulehduksesta, jolloin odottaja ohjataan virtsan bakteeriviljelyyn eli virtsanäytteen ottoon.

Onko virtsatietulehdus raskaana vaaraaksi sikiölle?

Pissatulehdus ei ole sikiölle hoitamattomanakaan vaarallinen muutoin kuin lisääntyneen ennenaikaisen syntymän riskin muodossa. Tulehdus on aina hyvä hoitaa pois myös siksi, että raskauden aikana se helpommin etenee syvemmälle eli ylempiin virtsateihin ja munuaisiin.

Kuume, kylmät väreet ja selkään tai kylkeen kohdistuva kipu voivat kertoa munuaisallastulehduksesta.

Mitä tehdä, jos virtsatietulehdus raskaana ollessa uusiutuu jatkuvasti?

Toistuva virtsatietulehdus raskaana on melko tavallinen vaiva. Jos antiobioottikuurista huolimatta oireet palaavat toistuvasti, voi lääkäri harkita estolääkityksen määräämistä loppuraskauden ajaksi.

Millä tavoin virtsatietulehdusta tai sen toistumista voi yrittää ennaltaehkäistä?

Runsas vedenjuonti kannattaa, sillä se laimentaa virtsaa ja huuhtelee virtsateitä pitäen niitä puhtaampana haitallisista bakteereista.

Intiimihygieniassa on hyvä muistaa, että vedellä pesu riittää. Miedotkin pesuaineet voivat horjuttaa intiimialueen herkkää mikrobitasapainoa. WC-käynnin yhteydessä kannattaa muistaa vanha neuvo: pyyhi edestä taaksepäin.

Ilmavat, puuvillaiset tai muusta luonnomateriaalista valmistetut alushousut ovat virtsatietulehduksen ehkäisyn kannalta parhaimmat alusvaatteet. Monilla naisilla virtsatietulehdus iskee yhdynnän yhteydessä, jolloin bakteereita pääsee nousemaan virtsaputkea pitkin rakkoon. Yhdynnän jälkeen rakko on hyvä tyhjentää, sillä virtsa huuhtelee ja puhdistaa virtsateitä.

Rakon ja suolen säännölliseen toimintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota eli välttää turhaa pissan pidättämistä ja hoitaa ummetus kuntoon.

Onko karpalomehusta apua virtsatietulehduksen hoidossa tai ehkäisyssä?

Karpalo- ja puolukkamehun juomisen sanotaan myös hoitavan virtsateitä virtsaa happamoittavan vaikutuksensa ansiosta. Vahvaa tutkimusnäyttöä ei tästä ole, mutta monet ovat kokeneet karpalomehun auttavan kun virtsatietulehdus raskaana vaivaa.

Kun virtsatietulehduksen ensioireet iskevät, kannattaa kokeilla seuraavaa ”cocktailia”: puolen litran pullo sokeroimatonta karpalomehua vedellä laimennettuna (1 osa mehua, 3 osaa vettä) päivän aikana nautittuna. Lasillinen tai pari karpalomehua päivittäin voi toimia myös ennaltaehkäisevästi kun toistuva virtsatietulehdus raskaana vaivaa.

Lähteet: Äitiyden ihme, Duodecim, kätilö, terveydenhoitaja Eeva Itkosen haastattelu

Lue myös Kotiliesi.fi: Hoida virtsatietulehdus – lääkäri vinkkaa toimivat keinot, joista yksi on ”kaksoisvirtsaaminen”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X