Raskaus 20.10.2020

Huomasitko? Raskausmyrkytys ei ole enää raskausmyrkytys – tästä verenpaineen nousussa on oikeasti kyse

Pre-eklampsia on istukkasairaus, ei raskauden myrkytystila. Siksi Suomessa terveysviranomaisilla näkyy nyt linja lopettaa raskausmyrkytyksestä puhuminen, kun verenpaine nousee.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Verenpaineen nousuun liittyvä raskausmyrkytys on aina ollut oikealta lääketieteelliseltä nimeltään pre-eklampsia. Puhekielessä se on muuntunut helpommin lausuttavaksi raskausmyrkytykseksi.

– Ennen oli vallalla teoria, jonka mukaan kyseessä on sairaus, jossa istukka erittää myrkkyä. Tätä teoriaa ei ole pystytty vahvistamaan tutkimuksissa, kertoo LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Camilla Isaksson.

Suomessa on viime vuosina ryhdytty välttämään raskausmyrkytys-nimityksen käyttöä, jotta ei syntyisi käsitystä, että kyse on myrkystä ja myrkytystilasta kohdussa.

Termiä ei käytetä esimerkiksi yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteisellä Terveyskylä-sivustolla eikä syyskuussa viimeksi päivitetyssä lääkäreiden Terveyskirjaston tietoartikkelissa. Raskausmyrkytys mainitaan pre-eklampsian entisenä nimenä.

– Kyllä synnytyssairaaloissa edelleen kuulee puhuttavan raskausmyrkytyksestä, ei se nimitys ole vielä täysin poistunut käytöstä, Isaksson kertoo.

Pre-eklampsian tarkkaa syytä ei edelleenkään tiedetä. Kyse on istukan viallisesta kehityksestä, jonka seurauksena odottajan verenpaine alkaa nousta ja virtsaan erittyy valkuaista 20. raskausviikon jälkeen.

– Kyse ei ole pre-eklampsiasta, jos oireita alkaa ilmetä ennen 20. raskausviikkoa. Pre-eklampsian oireita ovat verenpaineen nousun lisäksi päänsärky, ylävatsakipu, hermostuneisuus ja näköpoikkeavuudet, kuten pallot ja salamat näkökentässä.

Jos päänsärky on kovaa, kannattaa ottaa heti yhteys suoraan äitiyspoliklinikalle. Päänsärky on yleensä puristavaa ohimo- ja takaraivokipua.

– Pre-eklampsian hoito harkitaan yksilöllisesti, raskausviikkojen ja vauvan sekä äidin voinnin mukaan. Synnytys käynnistetään tai tehdään sektio, jos laskettu aika on lähellä. Kun istukka poistuu kohdusta, pre-eklampsia alkaa parantua, Isaksson sanoo.

Kenellä verenpaine lähtee raskaana koholle?

Pre-eklampsian oireet kannattaa ottaa aina vakavasti, sillä pre-eklampsia voi johtaa eklampsiaan eli raskauskouritukseen.

Pre-eklampsian riskiryhmää ovat alle 20-vuotiaat ja yli 40-vuotiaat synnyttäjät, äidit joilla on aiemmin ollut monisikiöinen raskaus sekä synnyttäjät, joilla itsellään tai lähisuvussa on verenpainetautia, diabetesta tai insuliiniresistenssiä.

– Pre-eklampsian sairastaneilla on kohonnut riski sairastua myöhemmin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, Isaksson kertoo.

Pre-eklampsia ehkäistään ja huomataan raskauden verenpaineen seurannalla neuvolassa.

Pre-eklampsia ehkäistään ja huomataan raskauden verenpaineen seurannalla neuvolassa.

Noin 75 prosenttia pre-eklampsiatapauksista on ensisynnyttäjiä. Jos uudelleensynnyttäjän edellisestä synnytyksestä on kulunut useita vuosia tai syntyvällä lapsella on eri isä, pre-eklampsian riski voi olla samaa tasoa kuin ensisynnyttäjällä. Luovutetulla siemennesteellä, munasolulla tai alkiolla alulle saaduissa raskauksissa esiintyy pre-eklampsiaa tavallista useammin.

Joidenkin tutkimusten mukaan riskiä voi nostaa myös raskauden aikana sairastettu virtsatien infektio tai ennen 26. raskausviikkoa sairastettu ientulehdus tai muu suun infektio. Siksi suu kannattaa hoitaa kuntoon jo raskautta suunnitellessa tai alkuraskauden aikana.

– Suun infektioita ja virtsatien tulehdusta ei pidetä suurena riskinä, vaikka siihen viittavia tutkimuksia on julkaistu. Toki ne voivat lisästä ennenaikaisen synnytyksen riskiä, Isaksson toteaa.

Voiko pre-eklampsiaa ennaltaehkäistä?

Suomessa pre-eklampsian riskiryhmään kuuluville voidaan ehdottaa pientä 100 milligramman päivittäisannosta aspiriinia 12. raskausviikosta alkaen. Myös C- ja E-vitamiinihoidolla voi olla ennaltaehkäisevä vaikutus, mutta toistaiseksi niistä ei ole riittävää tutkimusnäyttöä.

Yhdysvalloissa suositeltiin jo sata vuotta sitten magnesiumia raskauskouristusten hoitoon. Myöhemmät tutkimukset osoittivat, että magnesiumilla voi hoitaa pre-eklampsiaa. Sivuvaikutusten vuoksi magnesiumsulfaattihoidon käyttöä pre-eklampsia -potilaalla harkitaan aina hyvin tarkkaan.

– Pre-eklampsiassa magnesiumia voidaan käyttää suonensisäisesti, mutta siihen liittyy hengityshalvauksen riski. Jos magnesiumia käytetään, potilasta seurataan hyvin tarkkaan, Isaksson kommentoi.

Magnesiumin omatoimisesta ohjeiden mukaisesta käytöstä raskausaikana ei ole tiettävästi haittaa, mutta ei ole näyttöä, että suun kautta otettu magnesium ehkäisisi tai hoitaisi pre-eklampsiaa.

Lähteet: Camilla Isaksson, Kätilötyö (Edita 2019)

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X