Lapsen terveys 07.01.2023 Päivitetty 17.01.2024

Lapsen pitkittynyt yskä – koska pitää huolestua ja milloin voi palata päiväkotiin?

Pitkittynyt yskä on etenkin lapsilla yleinen vaiva. Mistä se johtuu ja koska on syytä mennä lääkäriin? Lue lääkärin neuvot.

Teksti
Eeva Pettersson

Lapsen pitkittynyt yskä on kiusallinen vaiva, joka valvottaa pahimmillaan koko perhettä ja häiritsee lapsen oloa.

Normaalisti yskä paranee viikossa tai kahdessa, mutta pitkittyneestä yskästä voidaan puhua silloin kun yskä kestää yhtämittaisesti yli neljä viikkoa. Pitkittyneen yskän syy on aina hyvä selvittää lääkärissä.

Pitkittyneen yskän syitä

Usein pitkittynyt yskä johtuu siitä, että uusi tauti ehtii iskeä ennen kuin vanha parantuu. Uuden taudin alkamista ei välttämättä edes huomata.

– Tavallisin syy pitkittyneelle yskälle ovat toistuvat, peräkkäiset virusinfektiot, sanoo lasten infektiolääkäri Ville Peltola.

Etenkin päivähoidon aloitus laukaisee monella lapsella infektion ja perättäiset flunssat voivat vaikuttaa helposti samalta taudilta.

– Mikäli yskä jatkuu pitkään, voidaan tutkia, onko taustalla esimerkiksi astmaa tai hinkuyskää. Astmassa on mukana yleensä myös hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta. Hinkuyskä ilmenee muun muassa rajuina yskänpuuskina. Näihin molempiin on olemassa oma lääkitys, sanoo Peltola.

Joskus pitkittyneen yskän taustalla voi olla kyse tapayskästä, eli niin sanotusta nykinäoireesta (tic-oireesta). Silloin lievä köhiminen on tapa ja toistuu tietyissä tilanteissa.

Mikäli pitkittynyt yskä iskee kevät- ja kesäaikaan, kyseessä voi olla allerginen nuha, minkä hoitoon on myös lääke.

Joskus pitkittyneen yskän taustalla voi myös olla toistuvat korvatulehdukset tai poskiontelotulehdus. Näitä hoidetaan tapauksesta riippuen antibiootilla.

– Sen sijaan lääkkeistä ei ole apua tavallisen yskän paranemisessa, sanoo Peltola.

pitkittynyt yskä voi olla todella kiusallinen vaiva
Lapsen pitkittyneeseen yskään ei ole lääkettä, mutta oireita voi hoitaa kotikonstein.

Pitkittynyt yskä hoituu usein kotikonstein

Pitkittyneen yskän hoitoon auttaa aika ja oireita voi yrittää lieventää kotikonstein.

– Varsinaisia lapsille suunnattuja yskänlääkkeitä ei ole. Hunajaa voi kokeilla juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta sitä ei suositella alle 1-vuotiaille, sanoo Peltola.

Hunajan vaikutus yskän hillitsemisessä perustuu sen suureen sokeripitoisuuteen. Sokeri voi rauhoittaa nielun yskärefleksiä. Hyvä määrä hunajaa tilapäiseen käyttöön on kaksi teelusikallista iltaisin.

Lue myös: Yskänlääkkeet eivät helpota lasten yskänoireita, mutta aiheuttavat jopa tajunnan häiriöitä

Yskä yltyy monesti nukkumaan mentäessä ja pitkittynyt yskä voi häiritä paitsi potilaan, myös muiden perheenjäsenten yöunia.

– Kun ylähengitysteissä on limaisuutta niin makuuasennossa lima valuu alas, jolloin voi alkaa helposti yskittämään. Paras nukkuma-asento olisi sellainen, että pää olisi hieman koholla, kertoo Peltola.

Peltolan mukaan yskän yhteydessä ilmeneviin oireisiin, kuten nuhaan tai kuumeeseen, voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Oloa voi myös helpottaa nenään tiputettavilla, kosteutta tuovilla keittosuolatipoilla. Vauvoilla limaa voidaan imeä pois imuniistimellä.

Pitkittynyt yskä ei estä kouluun tai päivähoitoon menemistä.

– Myös liikuntaa voi harrastaa oman jaksamisen mukaan, sitten kun taudin akuutti vaihe on mennyt ohi, neuvoo Peltola.

Peltola muistuttaa, että virustauteihin liittyvästä yskästä ei kannata huolestua, kunhan vain lääkäri on ensin poissulkenut muut pitkittyneen yskän syyt ja lapsen yleiskunto muuten on hyvä.

– Virusinfektioista syntynyt, pitkittynyt yskä ei aiheuta potilaalle varsinaista haittaa. Kyse on ennemminkin kiusallisesta vaivasta.

Lue myös: Lapsen yskä – mikä auttaa ja milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Lähteet: Haastattelu lasten infektiolääkäri Ville Peltola, Terveyskirjasto, Terveystalo: Lapsen yskä ja pitkittynyt yskä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X