Lapsen terveys 25.12.2022 Päivitetty 02.01.2023

Lapsen yskä – mikä auttaa ja milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Lapsen yskä on sangen yleinen vaiva, jota esiintyy yleensä flunssan yhteydessä. Lasten yskään ei ole lääkettä, mutta tietyillä keinoilla sitä voi yrittää helpottaa.

Teksti
Eeva Pettersson

Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tavoitteena on puhdistaa vierasta materiaalia, useimmiten limaa, hengitysteistä. Lapsen yskä on harmittava ja sangen yleinen vaiva.

– Alle kaksivuotiaat Suomessa asuvat lapset sairastavat hengitysinfektioita vuoden aikana keskimäärin kuusi kertaa, kertoo lasten infektiolääkäri Ville Peltola.

Yleensä flunssaan liittyvä yskä on häiritsevyydestään huolimatta hyvänlaatuinen oire, joka paranee usein itsestään ilman hoitoa viikon tai kahden sisällä.

Lääkettä lapsen yskän hoitoon ei ole

– Lapsen yskään ei ole olemassa tehokasta lääkettä, eikä antibioottihoitoa suositella virusperäisen hengitystieinfektion hoidossa, sanoo Peltola.

Yskänlääkkeiden tehoa lapsilla ei ole hoitotutkimuksissa voitu todentaa. Sen sijaan yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa erilaisia, vakaviakin haittavaikutuksia, kuten sydämen rytmihäiriöitä ja aistihäiriöitä.

Lapsen yskän oireita voidaan yrittää lievittää kotikonstein.

lapsen yskä voi pitkittyä

Flunssayskä paranee yleensä itsessään viikossa tai kahdessa. Yli kuukauden kestäneessä flunssassa olisi hyvä käydä lääkärissä.

Lapsen yskän kotihoito

Yskäisen lapsen oloa voi helpottaa kotikonstein nauttimalla muutama lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa. Hunajan sokeripitoisuus rauhoittaa kurkkua. Hunajaa ei kuitenkaan suositella alle 1-vuotiaille.

Lapsen yskä yltyy monesti nukkumaan mentäessä.

– Kun ylähengitysteissä on limaisuutta niin makuuasennossa lima valuu alas, jolloin voi alkaa helposti yskittämään. Paras nukkuma-asento olisi sellainen, että pää olisi hieman koholla, kertoo Peltola.

Peltolan mukaan yskän yhteydessä ilmeneviin oireisiin, kuten nuhaan tai kuumeeseen, voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Oloa voi myös helpottaa nenään tiputettavilla, kosteutta tuovilla keittosuolatipoilla. Vauvoilla limaa voidaan imeä pois imuniistimellä.

Peltolan mukaan lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon heti kun yleiskunto sen sallii.

– Yskät liittyvät virusinfektioihin ja alkuvaiheessa ne saattavat myös helposti tarttua. Kun flunssan kanssa yhdessä ilmenevää yskää on ensin hoidettu kotona, flunssaoireiden helpottaessa voi pienen yskän kanssa mennä kouluun tai päiväkotiin oman jaksamisen mukaan.

Lapsen yskä: Koska lääkäriin?

Mikäli lapsen yskä jatkuu yhtäjaksoisesti neljä viikkoa, voidaan puhua pitkittyneestä yskästä. Yleensä silloin on hyvä mennä lääkäriin ja selvittää, onko taustalla jotakin muuta, hoitoa tarvitsevaa sairautta.

– Joskus yskän taustalla voi esiintyä esimerkiksi astmaa tai hinkuyskää. Näihin on olemassa lääkitys. Yleensä kuitenkin kyseessä ovat toistuvat, peräkkäiset virusinfektiot, sanoo Peltola.

Lääkäriin kannatta mennä aikaisemmin, mikäli hengityksen kanssa ilmenee vaikeuksia tai yleiskunto muuten heikkenee merkitsevästi.

Lue myös: Näin hoidat lapsen yskää turvallisin menetelmin – 4 vinkkiä flunssakauteen

Lähteet: Lasten infektiolääkäri Ville Peltola, Terveyskirjasto, Terveystalo

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X