1-2 vuotiaiden ruoasta mm.herkut

HMM
Heips kaikille!
Kuinka paljon teidän 1-2 vuotiaat lapsukaiset saavat syödä herkkuja mm.keksejä, pullaa,jäätelöä,karkkia, sipsiä ym.?

Entäs juodaanko teillä mehua mukista tai pullosta? Annatteko sokerittomia light mehuja?

Mitkä ovat hyviä "terveellisiä" herkkuja? Kelpaako vielä maissinaksut?

Olipas paljon kysymyksiä... :D

:wave: :flower:
 
Hannele
Meidän 1 v 2 kk tyttö ei ole vielä maistanut karkkia, suklaata, sipsiä eikä oikeastaan mitään muita leivonnaisiakaan kuin munkkia. Kananmuna-allergia rajoittaa hieman. Herkkujen nautiskelua ja niihin tutustumista on rajoitettu tarkoituksella.

Herkkuna meillä on mehu, joka yleensä on mummon tekemää marjamehua, jäätelö, jota syödään sen vuoksi, että tyttö on huono juomaan maitoa ja edellä mainitut munkit.
 
Usnea
\
Alkuperäinen kirjoittaja 24.05.2007 klo 16:28 HMM kirjoitti:
Heips kaikille!
Kuinka paljon teidän 1-2 vuotiaat lapsukaiset saavat syödä herkkuja mm.keksejä, pullaa,jäätelöä,karkkia, sipsiä ym.?

Entäs juodaanko teillä mehua mukista tai pullosta? Annatteko sokerittomia light mehuja?

Mitkä ovat hyviä "terveellisiä" herkkuja? Kelpaako vielä maissinaksut?

Olipas paljon kysymyksiä... :D

:wave: :flower:
Meidän vajaa 2v syö keksejä ja pullaa yleensä silloin kun ollaan kylässä ja niitä on tarjolla. Kotona meillä niitä harvemmin on. Noin 1-4 kertaa kuussa suunnilleen. Jäätelöstä ei tykkää. Karkkia ei ole saanut, paitsi vähän maisteli pääsiäisenä suklaamunien suklaata. Sipsejä ei syö. Popcornista tykkää joten yritän syödä ne nykyään salassa. En halua antaa niitä isoja määriä lapselle kun ovat niin suolaisia. Maissinaksut vielä toisinaan uppoaa.

Mehuja tyttö ei juo koskaan kotona. Tykkää kovasti vedestä ja juo sitä. Veden juo joko tavallisesta mukista tai nokkamukista. Joskus saa pillimehun välipalaksi jos ollaan reissussa. Jos antaisin mehuja niin ehdottomasti ihan sokerilla makeutettuja. Light-mehut ei ole tarkoitettu näin pienille.

Neidille riittää herkuiksi vielä toistaiseksi erilaiset murot ja rusinat ja hedelmäpalat, esim vesimeloni ja appelsiini on herkkua.
 
Meidän 1v9kk saa aika harvoin herkkuja. Jos vieraita tai käydään esim. kahvilassa saa palan pullaa tai keksejä, jäätelöä ehkä vähän useamminkin. Karkkia, suklaata tai sipsejä ei ole saanut maistaa. Laimeaa mehua saanut juoda lähinnä kipeänä ollessa, joskus reissussa makeuttamatonta tuoremehua pillimehuna.
 
Lapsi kohta 1,5 v. Muumikeksejä saa joskus. Mehuja ei meidän perheessä juo aikuisetkaan, niin ei myös lapsikaan. Muut herkut syömme sitten kun lapsi nukkuu(karkit, jätskit), joten ei ole näidenkään kanssa ongelma. Joo, on aika kaksinaismoralistista meidän toiminta, itse syömme salaa makeaa. Mutta jos vain suinkin onkin mahdollista, niin yritämme välttää lapsemme tottumista makeaan...
 
Mie en ole nähnyt tarpeelliseksi antaa mitään noista pojalle (1v1kk). Maito ja vesi kelpaavat hyvin (nokkamukista tai ihan tavallisesta mukista), niin mehua ei olla tarjottu. Herkkuina hälle ovat esim. maissinaksut, hedelmät ym. Kovasti tykkää myös kun laitan mysliä kippoon kun saa siitä itse ottaa ja napostella.. =)
 
Pilviini harmaana
Rajoitetaan herkuttelua. Mehua ei juo, jätskiä ja irtokarkkeja saa joskus (yleensä vain kylässä tai vieraiden tuodessa niitä meille kotiin), keksejä syö jonkin verran (oikeastaan kelpaa vain kaurakeksit ja suklaapisarat), söisi suklaata niin paljon kuin antaisi (minä annan noin kerran viikossa ja mummi melkein aina vierailulla!!!!) ja noita suolaisia herkkuja kuten sipsejä on syönyt joskus (meillä ei niitä ole kotona kuin ehkä pari kertaa puolessa vuodessa). En näe syytä kieltää herkkuja kokonaan lapseltani. Minusta on ihan liian julmaa kieltää puolitoista vuotiasta prinsessaa saamasta synttäreillä jätskitikkua, jos kaikki kulman muut kersat kerta saa :)
 
Meillä neiti vajaa 1v1kk. On annettu pieniä maistiaisia sillon kun ite syödään pullasta, kekseistä, suklaasta ja karkista. Mehua on maistanu vaan kerran. Mennään hyvin vesi,maito, piimä-linjalla nokkamukista. En ole nähnyt syytä miks ei voi maistaa, mutta enemmän syömään kerkee myöhemminkin. Näin ainakin nyt :D
 
Greippi
Meillä poika täyttää ihan juuri 2 v eikä juurikaan syö herkkuja.

Kotona ei koskaan, kylässä ja päiväkodissa niitä on joskus tarjolla. Jäätelöä ei syö ollenkaan eikä synttärikakkua, pullasta tykkää ja keksejä syö mielellään.

Karkkia en meinaa antaa ennen kuin joskus on ihan pakko. Joskus sitten reilusti myöhemmin.

Mehua ei juoda kotona eikä kylässä. Maito ja vesi riittävät.
 
Mya
Meidän poika syö synttäreillä kakkua ja kylässä pullaa tai keksiä. Kotona ei oikeestaan koskaan vaan herkkuna on rusinat ja hedelmän palat.
Suklaata on jonkin kerran maistanut ja karkkia kerran kun sai käsiinsä mun jemmapussin...

Mehua on juonut vaan kerran kipeenä ollessaan, muuten juo maitoa ja vettä.

Mummolassa mummo syötti jouluna niin paljon pipareita, että pojalla meni maha kovaksi pitkäksi aikaa.

Poikkeus herkkukäytäntöihin, meillä on pitkät automatkat, joilla poika ei viihdy ollenkaan, sillon annetaan rauhottimeksi keksiä ja niitä pipareita, koska muuten poika parkuu vaan koko ajan.
 
Meillä tyttö 1.5v ei ole syönyt herkkuja muulloin kuin 1v synttäreillään kakkua ja vähän pullaa sekä sen jälkeen on saanut ehkä kaksi kertaa ihan pienen palan pannaria. Karkkia tyttö ei tule saamaan vielä ainakaan vuoteen,mielellään venytän tuota karkin antoa 3-vuotiaaksi asti. Samoin sipsit,keksit yms. Sokerimehuja meillä ei myöskään juoda,janojuomaksi kelpaa vei. Kyllähän ne isovanhemmat ois antamassa,mutta minä ja mieheni kyllä sanotaan asiasta. Ei karkit ja sipsit minusta vielä tuon ikäiselle kuulu,niistä ei ole muuta kuin haittaa. Sitten kun alamme namuja tytölle antamaan,niin sitten pyritään aina pitämään karkkipäivä kerran viikossa. Nyt kun tyttö ei vielä tiedä mitä ne karkit edes on,niin ei hän niitä osaa halutakaan.
 
Meidän tuplat on saaneet maistaa pullaa ja keksiä, jäätelöäkin jos on ollut tarjolla. Karkit ja sipsit ovat vielä lapsille tuntemattomia. Meillä suurinta herkkua ovat edelleen rusinat, ja myös maissinaksut tekevät kauppansa.

Joskus jos oikein juhlitaan, tai vietetään muuten erikoinen päivä reissussa, on ollut tarjolla pillimehua. Mutta muuten lapset on kovasti maidon perään, vesi hyvänä kakkosena.

Karkkia tosiaa eivät osaa vielä kinuta, joten mitäpä sitä tarjoamaankaan. Sen syömisen ehtii varmasti opetella.


 
Meillä poika 1,5v ja on maistellut vähän kaikkea, mutta kulutus onkin sitten jo eri asia. Kotona juodaan ainoastaan vettä ja maitoa nokkamukista, reissussa tai esim. kahvilassa poika saapi silloin-tällöin pillimehun.

Pullaa ja keksiä annan silloin, kun olemme kylässä, kotona itse syömme niitä todella harvoin. Pojalle ovat herkkuna rusinat ja hedelmäpalat. Välillä saa jätskipuikon ja silloin-tällöin vanukkaan (niistä tykkää hirveästi ja minusta ne ovat ihan ok, kunhan harvoin saa).
 
Meillä poika on 1v ja ei ole saanut mitään herkkuja eikä saa ennen kuin ite ymmärtää paremmin mitä ne ovat. Kyllä niitä ehtii sit myöhemmin syömään vaikka kuinka paljon. Meillä juodaan maitoa ja vettä. Meillä syödään maissinaksuja,riisikakkua,muroja,hedelmiä,rusinoita yms.
Vielä poika on niihin tyytynyt. Sit tosiaan saa maistaa kun ite osaa pyytää tai kun mikään muu hänen herkuistaan ei enään käy :) Mut en tosiaankaan tuomitse ketään joka antaa herkkuja se kun on vanhempien oma päätös ja sitä mun mielestä pitäis jokainen kunnioittaa. Meillä isovanhemmat eivät aina ymmärrä sitä ja siksi tulee turhaan sanomista.
 
Kaikkea on kokeillut ja maistanut, mutta yritän kontrolloida määriä. Ikää 2½ vuotta ja vasta viimeinen ½ vuotta on ollut 'enemmän' herkuttelua. Kylässä en kiellä ja jos on vieraita saa maistaa ja syödä mitä muutkin. Tykkään leipoa, joten silloin tällöin jälkkäriksi on piirakkaa tai muffinsseja tms. Joskus arkenakin otataan pakkasesta jälkiruoaksi jätskipuikot ja nautiskellaan...

Koskaan ei pyydä, eikä raivostu jos ei saa. Eli koen, että tietty 'vapaus' herkuttelussa estää sitä pakonomaista halua ahmia, kun herkkuja on tarjolla tai sitä kiukuttelua jos ei saa tai ei osteta...
 
Ja rusinoista on pakko kirjoittaa kun joku laittoi ne kai 'terveellisiksi', että niissä on paljon hedelmäsokeria, kaloreita, eivätkä ne ole terveellisiä hampaillekaan... Meitä erikseen oikein suuhygienisti kehoitti välttämään! :whistle:
 
Nuppi
Mies just eilen valitti, että lapsi saa liikaa namia. Ja juu, niin se taitaa olla. Lakupötkön ostan sille usein kiskalta ja jos meillä on jotain namia (yleensä kerran viikossa pullaa tai jotain), annan sille kyllä maistiaisia. Ei tietysti pitäisi. Rusinoita en yleensä anna juuri tuosta edellä mainitusta syystä, eli rikkovat hampaat ja lihottavat paljon tehokkaammin kuin esim. pulla.

Karkkia ei lakua lukuun ottamatta anneta eikä mitään suolaisia herkkuja, itse pidän niitä pahempina kuin satunnaista pullaa tai keksiä (joo tiedän, lakritsissakin on suolaa...). Mutta kuten sanottu, tiedän kyllä, että ei noin pieni mitään namia tarvitsisi. Poika on 2 v.

Hassua on muuten se, että pojan suurta herkkua on näkkäri ilman mitään päällisiä ja sen kanssa vettä ;) Että vedellä ja leivällä meidän pikkunen herkuttelee...
 
Mimosan äippä
itsellä 1v 2kk vanha neitokainen ja hän saa mehua (ei light, mies on makeutusaineita vastaan) tykkää siitä paljon ja koska on huono juomaan sitä tulee varmaan joka toinen päivä juotettua mukillisen.

Annamme maistaa lähes kaikkea mitä itsekkin syömme, tänään annoin murustella pari sipsiä. Tulevaisuudessa olemme suunnitellet että viikossa olisi pari karkkipäivää, esim keskiviikkoisin saisi hieman karkkia ja lauantaisin. En ole luitenkaan tiukan säännöstelyn kannalla koska lapsuudessani herkut oli kortilla ja vanhemmat säännösteli hirveästi makean syöntiäni, tuntuu että minulle ei kehittynyt minkäänlaista säännöstelykykyä vaan hounaan aina minkä kerkeän kun jotain hyvää saan käteeni :(

Tuttava perheessä lapsi syö karkkia kun leipää enkä kyllä sellaistakaan halua, yritetään löytää sellainen suht terveellinen kultainen keskitie, tällä hetkellä herkkua on vielä banaani :D
 
Poika on 1 v 8 kk, on maistanut lähes kaikkea. Kyllä saa syödä mitä on tarjolla ja esim. lasten synttäreillä on syönyt karkkia ja sipsiä, kotona ei saa kumpaakaan. Mut kotona saa kyllä pullaa ja jäätelöä, nyt lämpimillä ilmoilla tuntuu, että ollaan syöty vähän liian useinkin jäätelöä. Mehua saa pari kertaa viikossa, on huono juomari ja vatsa usein kovana, neuvola ja lääkäri suosittelivat mehuja. Toistaiseksi ollaan pysytty täyshedelmämehuissa. Välillä poden syömisistä huonoa omatuntoa, mutta toisaalta teen kyllä päivittäin suht terveellistä kotiruokaa. Eineksiä ei harrasteta. Pullahiiriäidin pitäs vissiin herkutella vain kun äiti nukkuu.
 
josa
Meillä 1v on syönyt karkkia, kun isompien jäljiltä on sellaisia lattialta löytänyt. Juomaks vettä tai maitoa mukista tai nokkamukista. Pullaa syönyt jo jonkin aikaa, mutta ei joka päivä. Jäätelöä myös syönyt. Popkornia maistanut pariin otteeseen, samoin keksiä.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 24.05.2007 klo 16:28 HMM kirjoitti:
Kuinka paljon teidän 1-2 vuotiaat lapsukaiset saavat syödä herkkuja mm.keksejä, pullaa,jäätelöä,karkkia, sipsiä ym.?

Entäs juodaanko teillä mehua mukista tai pullosta? Annatteko sokerittomia light mehuja?

Mitkä ovat hyviä "terveellisiä" herkkuja? Kelpaako vielä maissinaksut?
Meillä on poika pian 1,5v, ja minä äitinä olen tosi tarkka herkuista, että ei liikaa, muut antaisivat kyllä siitäkin edestä, mur!
Keksin tai pullaa tai muuta kahvileipää saa, jos on kahvipöydässä meidän kanssa yhtäaikaa, vaikka tyytyisi kyllä vaikka leipäpalaan, eli en tiedä miksi sitten pitää sitä kahvileipää antaa.... :ashamed: Mutta annetaan kuitenkin.
Jäätelöä saa ehkä n. kerran parissa-kolmessa viikossa, samalla kun itse syödään, eli aika harvoin.
Karkkia ei saa vielä ollenkaan, ei ole maistanutkaan, ja jos minusta riippuu niin ei maistakaan vielä pitkään aikaan.
Suklaata on saanut, kun pääsiäisenä söi Kinder-munasta vajaan puolikkaan.
Sipsiä on maistanut ihan murusen, kun testattiin sitä suolaa, kun jossain vaiheessa 1v-synttäreiden jälkeen näytti, että ruoka ei enää kelpaa (siinä oli siis jo suolaa), niin sipsillä varsin testattiin, että onko se se suola kun jäkkii. Ja melkoiset irvistykset sipsinmuru sai aikaan, joten selvisi syömättömyysdilemmakin, ja aloin "laimentaa" oranssit purkkiruoat perunalla. Sittemmin on toki jo tottunut suolaan. Mutta siis näin pitkä selostus siitä, miksi meillä tuon ikäinen on saanut sipsiä. Muutoin en sitä kyllä vielä anna ollenkaan, en syö itsekään, mies joskus.

Mehua ei juo lainkaan, paitsi eilen maistoi appelsiinimehua, ja tykkäsi ihan, mutta sekin saa vielä hyvän tovin olla vain special-herkku, vesi ja maito saavat riittää vielä pitkään. Niin pitkään kuin ne vain kelpaa!! =)

Terveellisinä herkkuina meillä menee hedelmät, marjat, maissinaksut, leipäkuutiot, mikä vain...

Ja selvennykseksi sanon, etät meillä ei olla allergisia millekään, äitillä vaan on kova kuri herkkujen kanssa, kun itse lapsena saanut niitä liikaakin!
 
tiitero
Tyttö on jo päälle 2-vuotias, joten kaikki menee :) On täytynyt vähän jo ruveta rajottamaan herkkujen syöntiä.

1-vuotiaana rupes ensin maistelemaan jäätelöä ja pullaa. Siitä se vähitellen lähti. En tarkalleen osaa sanoa millon sai ensimmäisen oikean karkin, mutta nyt osaa varsin hyvin jo itse pyytää.

Ja aina on halunnut maistaa samaa kuin muutkin, meillä ei ollenkaan ole toiminut sellainen kuin jotkut sanoo, ettei anna ennen kuin itse pyytää. ;)
 
Pulla ja keksiä saa syödä sillon kun sitä on, eli aika harvoin. Karkkipäivä on joka lauantai ja jäätelöä saa mummolassa kerran viikkoon aina suihkun jälkeen ja kotona aina sillon kun sitä on varmaan kerran viikkoon tai harvemmin
 

Yhteistyössä