4 kertaa jo REPUTIN lääkelaskutentin... hohhoijakkaa... MONTAKO SULLA MENI?

  • Viestiketjun aloittaja "Jutta"
  • Ensimmäinen viesti
-.-
Vähän huolestuttavaa että sairaita hoitaa joku joka ei neljännelläkään kerralla pääse tuommoisesta läpi.
Vaikka onhan näitä vatipäitä varmasti kaikissa ammateissa...
 
Itse työskentelen lasten ja lasten lääkehoidon parissa. Virheitä ei saa tulla, milligramman virhe injektioissa tai po. lääkkeissä voi olla kohtalokas. Laske laskuja paljon ennen valmistumistasi, nämä esimerkit ovat helppoja. Laimennus- ja lääkeainepitoisuuslaskut puuttuvat näistä esimerkeistä, tarvitsetko niitä?
 
"vieras"
Suurin osa noista oli todella helppoja, joissakin piti vähän tehdä paperille laskelmia, ilman laskinta siis laskin. Muutama meni lopussa hieman väärin, kun en enää jaksanut keskittyä tarpeeksi.
 
"vieras"
Vaikein noista oli CCC merkintä, mitä piti vähän miettiä näin sairaalamaailman ulkopuolelta. Kun kerta lukumääristä on kyse, niin roomalaisia numeroita sitten varmaan on.
 
"ninni"
Ap:ta ei nyt varmaan auta, vaikka me kaikki osattais noi sekunnissa. Vähän myötätuntoa tyypit!

Ootko ap panostanut harjoitteluun? Tai pyytänyt tukiopetusta? Laskemisessa on kyse rutiineista. Tee monta samantyyppistä laskua peräjälkeen, se jää pikkuhiljaa mieleen, että mikä on idea. Tsemppiä!
 
  • Tykkää
Reactions: Aamuäree
Ekalla meni. Ihan normaaleja laskutoimituksia ne on, pyydä tukiopetusta jos ei meinaa sujua. Pelkillä kaavoilla on turha pelata jos ei ymmärrä mitä laskee, tukiopetuksessa availisitte niitä varmasti enempi.
 
"vieras"
[QUOTE="Mur";27077606]Kyllähän jokaisen peruskoulun käyneen pitäisi nuo laskut osata. Ihan perusmatematiikkaa ja loogista ajattelua vaan tarvitaan.[/QUOTE]

Peruskoulumatikkaa tuo munkin mielestä on.

Jos aina vaan reputtaa, niin kannattaisi ehkä pyytää joltain henkilökohtaista tukiopetusta, niin, että hän voisi kädestä pitäen opettaa sinulle, ja sitten voisit harjoitella moneen otteeseen. Pakkohan nuo laskut on oppia.
 
1. Potilaalle on määrätty lisättäväksi infuusioliuokseen kaliumkonsentraattia 20 mmol/l. Kalium-konsentraatin vahvuus on 2 mmol/ml. Paljonko lisäät kaliumia 500 ml infuusioliuokseen?

2. Leikkauksen jälkeen Mäenpään herran verenpaine laskee äkillisesti. Hänelle annetaan Catapresan®-lääkettä iv:sta 0,6 mg. Paljonko se on millilitroina? (Catapresan® 150µg/ml)

3. Potilaalle on tullut leikkauksenjälkeinen infektio, johon lääkäri on määrännyt Dalacin® 600 mg x 3 iv. Dalacin® vahvuus on 150 mg/ml. Paljonko yhden annoksen tekemiseen tarvitset ml:na lääkettä?

4. Potilaalle annetaan postoperatiivisesti KCl 40 mmol ja NaCl 80 mmol konsentraatteja Na0.9% 1000ml liuokseen lisättynä. Kuinka paljon lisäät kumpaakin, kun konsentraattien vahvuudet ovat: KCl 2 mmol/ml ja NaCl 4 mmol/ml?

5. Leppäsen rouva on tullut lonkkaproteesileikkausta varten os:lle. Potilaalle on aikaisemmin laitettu verisuoniproteesi ja tämän vuoksi potilas saa preoperatiivisesti antibioottiprofylaksian amoksisilliinia 3 g. Montako tablettia annat potilaalle, kun tabletin vahvuus on 375 mg?

6. Puudutuksen jälkeen potilas saa kipuun Petidin® 50 mg/ml injektioliuosta. Hänen on määrä saada 15 mg Petidiiniä® i.v. Montako millilitraa on annos?

7. Potilaalla on leikkauksen jälkeen vuodeosastolla runsasta pahoinvointia. Hänelle annetaan Primperania® 4 ml heti osastolle tultaessa ja 2 ml kuuden tunnin kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Laske paljonko hän saa lääkettä yhteensä (mg). (Primperan®5 mg/ml)

8. Potilaalle annetaan eturauhasen höyläysleikkauksen jälkeen injektiona Cyklocapronia® (1,1g/ml) 3 ml verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Kuinka monta mg vaikuttavaa ainetta on 3 ml:n annoksessa?

9. Potilaalle ilmaantuu heti heräämöstä vuodeosastolle siirron jälkeen tärinää. Tähän on määrätty Petidin® 20 mg iv. Osastolle käytössä oleva injektioliuos on vahvuudeltaan 50 mg/ml. Paljonko annat potilaalle lääkettä millilitroina?

Siinä joitain harjoituksia, helposta päästä. Itse olen lapsilla, ja meillä 98% lääkkeistä i.v.:sti, mutta eihän minulla mitään esimerkkejä ole...
 
fhgfvhf
Voi, näitä osaamattomia on niin hoitajissa kuin lääkäreissäkin.

Lempiesimerkkini on vauvani kohdalta; hänellä vaikea hengenahdistus rs-viruksen vuoksi ja kortisonia piti antaa. Ohjeena oli ½tbl per painokilo ja lapsen paino 7kg. Lääkäri ehdotti ensihätään kuuttatoista tablettia, hoitaja oli sitä mieltä että kyllä 14 riittää. Kun sitten tarjosin väliin että oisko se 3½ tablettia niin molemmat hökimään ettei tietenkään ole ja toinen kaivaa paperia ja kynää ja toinen laskimen. Viimein sitten onnistuivat saamaan tulokseksi 3½ tbl jolloin lääkäri ilkesi vielä ryhtyä selittämään kuinka hän tapaa aina tehdä leivontaohjeistakin matemaattisia kaavoja =D Matemaattiset kaavat my ass... ei varmaan osannut laskea ilman laskinta edes 1+1.
 
"vieras"
yksiä laskuja taisin yrittää jopa 7 kertaa. menin aivan lukkoon aina kun sain tenttipaperin eteeni. ja opettajalla oli tapana laittaa kaikenmoisia kompia ja vaikeaselkoisia tehtävän antoja enkä ollut ainut joka noiden kanssa taisteli. nyt töissä joutunut kerran tekemään lääkelaskutentin ja ekalla läpi.

ei todellisuudessa joudu niin monimutkaisia laskuja ja yhtälöitä ja liuoksen laimentamisia tekemään käytännön hoitotyössä. eikä varsinkaan tekemään desimaali-lukujen laskemista jakokulmassa vaan ihan laskimia käytetään.
 
Meidän opiskeluissa opekin laski pari tehtävää väärin. Virheitä tulee hyvin usein yksikkömuunnoksissa, esim.:

Muunna milligrammoiksi:
1 g =
1 mikrog =
200 mikrog =

Muunna grammoiksi:
10 kg =
750mg =

Muunna millilitroiksi:
1 l =
0,023 l =
2,45 cl =
35 mikrol =

Yksikin virhe, niin koko tentti on hylätty. Tämä ajatus takaraivossa aikaansaa myös niitä virheitä tenteissä. Oikeassa työssä tuota painetta ei ole, joten virheidenkin mahdollisuus on pienempi. Ja monissa paikoissa käytäntö on, että tehdään kaksoistarkistus... esim. osastofarmaseutti jakaa lääkkeet ja potilaalle vievä sairaanhoitaja tarkistaa ne.
 
En oo vielä kertaakaan ollut ko. tentissä. En oo ehtinyt tai "ehtinyt"...syksyllä 2009 kyseinen kurssi meillä oli :D

Aloitin sen suorittamisen nyt. En tiedä, saanko ekalla kerralla tenttiä läpi, mutta kyllä mä sen ajattelin tämän syksyn aikana läpäistä. Kotitehtävät oli ainakin ihan jees.
 

Yhteistyössä