Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

Kiitos Rööni tiedosta. Tämä prosessi on kyllä niin täynnä erilaisia mutkia ja kompastuksia, että hienoa, kun täältä saa tietoa aina pidemmällä olevilta. Onko Venäjäkin ruuhkaantunut niin, ettei papereita saa heti kerätä. Millaisella aikataululla sen jono elää?

Ja nyt heti seuraava kysymys. Kun kotiselvitys on käyty lukemassa, mitä sen jälkeen?
Voiko palvelunantajan heti valita, eli otammeko yhteyttä Pelaan (toivossa, että mahdutaan Filippiinien kriteereihin, joita siis ei vielä tiedossa.)? Ja palvelunantaja laittaa kotiselvityksen lautakunnalle? Kauanko menee aikaa kotiselvityksen luvusta siihen, että paperit on lautakunnasssa? Lautakunnan jonot tällä hetkellä ilmeisesti pari kuukautta. Ja syynäävät hakemukset nyt erityisen tarkasti (kun jonot lyhyet ja on enemmän aikaa) ja laittavat kuulemma todella herkästi lisäselvityspyyntöjä...



 
Soitin Interpediaan , ja aijotaan valita Interpedia palvelunantajaksi. Jos kotiselvitys on heidän mielestään ok niin se lähtee aika nopsaan lautakuntaan, mutta jos siinä on jotain keskusteltavaa niin he haluavat sitten tavata, että riippuu varmaan aivan kotiselvityksestä kuinka nopeasti lähtee lautakuntaan. Me siis toimitetaan jo nuo tuloselvitykset siis seuraavaksi kerraksi joka on viimeinen käynti ennen kotiselvitystä. Eli tuleepa sitten ajoissa kaikki. Minulle jäi vaan kuva että ne tsekataan, muttei kirjata tarkemmin kotiselvitykeen, mutta tosiaan ymmärsin varmaan väärin. Kiina meillä on edelleen kohdemaana , Kolumbiastakin keskusteltiin, mutta pitkät jonot ne on sielläkin kolmilapsiselle. Tosiaan, ihanaa kun neuvonta loppusuoralla ja omat jännityksensä tässä loppuajassa, kotiselvityksen luku, lautakunnan jonotus ym.
 
Onnia: Venäjäkin on tosiaan viime aikoina ruuhkautunut, kun sijaisperhetoiminta on kasvanut ja kehittynyt maan sisällä ja lapsia annetaan ulkomaiseen adoptioon yhä vähemmän. Ainut kontakti, mikä alkaa (kai?) tauon jälkeen heräillä henkiin, on Tsheljabinsk. Tällä hetkellä odotusaika luvasta lapsiesitykseen on reilu vuosi, eikä papereita kannata lähettää kontaktiin liian aikaisin, koska ne ovat voimassa aina vuoden kerrallaan. Ensi vuoden puolella todennäköisesti päästään vasta lähettämään hakemusta ja alkaa se varsinainen odottaminen. Sitä odotellessa...

Ja kotiselvityksestä vielä. Meillä nyt oli maavalinta selvä alusta alkaen, joten se oli tietysti neuvonnanantajankin tiedossa koko neuvonnan ajan. Meillähän neuvonnan antoi oma sossu ja kotiselvityksen lukemisen ja ensimmäisten korjauksien jälkeen sosiaalityöntekijämme laittoi kotiselvityksen "esitarkistukseen" Pelalle. Pelalta tuli vielä joitakin korjaus- ja lisäysehdotuksia ja vasta sitten, kun ne oli tehty ja meillä hyväksytetty, kotiselvitys lähti sossusta Pelalle. Pelalta tuli sitten muutamassa päivässä lupahakemus täytettäväksi, minkä palauttamisen jälkeen paperimme olivat noin viikossa lautakunnan jonossa. Että näin eteni ainakin meidän prosessimme, mutta eroja lienee näissäkin. Jokainen prosessi on erilainen, sen, jos minkä on oppinut tällä taipaleella. :)
 
Hengissä täälläkin ollaan edelleen, nyt vaan odotellaan, mihin lautakunnan kokoukseen meidän hakemus lisäselvityksen jälkeen meni. Toivottavasti ei ihan jonon perään, vaikka onhan se jono nyt huomattavasti lyhentynyt.

Me tehtiin kotiselvitykseen muutamia asia- ja vuosilukukorjauksia ennen kuin se lähetettiin palvelunantajalle. Interpedia halusi vielä korjauttaa muutaman kohdan, joten meillä meni ehkä kolmisen viikkoa ennen kuin paperit lähtivät lautakunnan jonoon. Ja sen jälkeen tosiaan vielä lautakunta pyysi lisäselvitystä ja tässä sitä edelleen ollaan... Tuntuu, että joka välissä on jotain kohtaa rustattu, aina kylläkin eri kohtaa, mutta nyt on jo kuus kuukautta kulunut siitä, kun kotiselvitys valmistui. Ja aina vaan odotellaan eikä odotus vielä tähän lopu...
 
Terveisiä neuvonnasta. Olipas oikein mukava käydä. Tämä meidän uusi sosiaalityöntekijä oli kyllä 100 kertaa mukavampi ja parempi kuin se edellinen. Ihan yllätyin kuinka paljon tuo mies hänelle avautui. Sanoi vielä lähtiessä, että kiva kun sai puhua. Hän kun ei voi oikein omalle perheelle (suku ja vanhemmat) puhua tällaisista asioista.
Nyt jo tuo sosiaalityöntekijä suunnitteli kotikäyntiä. Harmi vaan, ettei meillä ole sitä kotia :ashamed: Talon rakennus on nyt niin vaiheessa. Mutta keväällä sitten vasta on se kotikäynti. Syksyllä on vielä sijaisvanhempien yhteinen koulutus ja pääsemme myös käymään paikallisen sijaisperheen luona, joilla on myös adoptiolapsi (toive, että voisimme tavata jonkun) Nyt saadaan sähköpostilla yksi kotitehtävä ja voimme varata seuraavan ajan vaikka ensi viikkoon. Eli tosi nopeesti aikkoja saadaan. Edellinen sosiaalityöntekijä oli vähän nihkeämpi antamaan aikoja. Tämä jopa hieman pettyi, ettei kotikäyntiä voikaan vielä tehdä. Mutta on sitten kiva ihan uuteen kotiin päästää kotikäynnille. =)
Sanoi vielä tämä sosiaalityöntekijä, että ei näe mitään estettä meidän etenemisessä adoptioon tai sijaisperheeksi. Että vaikutetaan oikein sopivalta perheeltä. Hassulta tuntui kysymys, että joko meidän perheet tietää, että olemme raskautumassa hyvää vauhtia. Hauska sanavalinta.

Eli siis näin meillä. Tuntuu taas, että asiat alkavat rullaamaan kesän jälkeen. Ihana katsoa, miten mieskin on niin innostunut. :heart: Onneksi tämä rakennusurakka pitää mielen kiireisenä, niin jospa tämä odotuskin menisi nopeasti.
 
Päivä tuntuu kovin harmaalta, pää on täynnä räkää (ei sentään vielä The Influenssa) ja lautakunnalta napsahti lisäselvityspyyntö. :( En kyllä osaa yhtään sanoa, mistä syystä lisäselvitystä pyydetään, mutta lautakunnan toiminta tuntuu nykyisin aika mystiseltä näin hakijan näkökulmasta. Huokaus.
 
Jokos aloittelijat on päässy käymään infossa? Muistelin et osalla oli jo elokuun puolella? Tuliko samalla tietoa joutuuko neuvonnan alkua odottamaan kuinka kauan? Meillä on info vasta parin viikon päästä, mutta nyt tuntuu että hyväksyyköhän ne meitä edes neuvontaan kun meidän työtilanne on tällä hetkellä täysi kysymysmerkki. Toisaalta ehtiihän se muuttua tässä vielä ennen kun neuvontaa pääsee aloittamaan ja varsinkin ennen kun se olis ohi...
 
yksi aloittelija alkuinfon käynyt. nyt kasaillaan papereita äärimmäisen hitaasti. mitään tietoa jonoista ei tullut. joku samassa tahdissa oleva oli paperit jo vienytkin, joten mielenkiinnolla odotan missä tahdissa kertoo että alkaa..

stryranki- eriteltiinkö siinä että mistä syystä lisäselvitys? eritteleekö ne?
 
Mekin oltiin tällä viikolla alkuinfossa. Turussa ovat tehneet ostopalvelusopimuksen pelan kanssa eli adoptioneuvonta tapahtuu nyt pelan toimesta ja samalla myös jonotusajan neuvontaan pitäisi lyhentyä. Purkavat tietysti ensin jo kertynyttä jonoa, mutta vuotta ei kuulemma enää tarvitsisi odottaa, että pääsee neuvontaa aloittamaan, jonkun kuukauden kylläkin. Me koitetaan nyt saada perhetietolomakkeet liitteineen kasaan. Omat tuloni koostuvat tosi sekavista opiskelun ohessa tehdyistä sijaisuuksista ja keikkatöistä, että aikamoista setvimistä vaatii, että saan niistä jotain järjellistä kokoon.
 
Heippa kaikille! Mukavaa, kun alkaa palsta taas elää lomien jälkeen vilkasta elämää. Jotain hyötyäkin siis lomien loppumisesta :D

Meillä nyt takana kotiselvityksen luku. Yksi etappi takana (ja monta vielä edessä ). Oltiin tosi tyytyväisiä sossun kirjoituksiin. Muutamia kohtia ja sanavalintoja halusin muuttaa, mutta pääasiassa oli todella ok. Yksi asia jäi kotimatkalla kaivertamaan; asia, josta kuvittelisin, että lautakunta voisi tehdä lisäselvityspyynnön. Laitan sitä vielä sossulle kyselyä ja oman ehdotukseni lisättäväksi alkuviikolla. Sitten sen osuus lienee valmis.

Mutta eipä se muuten meillä sitten etenekään.
Filippiinit eivät ole julkistaneet kriteereitään, voi mennä jopa loppuvuoteen. Maavaihtoehtoja meillä on Filippiinit, Kiina ja Kolumbia. Kiina olisi sekä PeLAlla että IPllä, mutta tuo kakkosmaa ratkaisee palvelunantajan valinnan ja koska Filippiinit eivät kerro kriteereitään, niin olemme tilanteessa, ettei sossu saa kotiselvitystä palvelunantajalle, kun emme emme ole sitä pystyneet valitsemaan. Great!
Toisaalta, jos Kiinaan päädymme, pääsemme paperit lähettämään kuitenkin vasta keväällä, joten silloin ei haittaa, vaikka lautakunta haluaisi lisäselvityksen ahkerimmin käyttämiemme kalsareiden väristä, meillä on kyllä aikaa vastailla ;) Ovat nyt kovasti ahkerasti niitä lisäselvityspyyntöjä näköjään lähetelleet...
Toisaalta, hyvähän se on, että nyt kyselevät kaikki mahdolliset tarkennukset. Sillä kotiselvityksellähän me "myymme" itsemme kohdemaan viranomaisille. Pitää vaan luottaa siihen, että ovat lautakunnassa nähneet tarpeeksi monet paperit, ja osaavat vertailla, minkälaisia tietoja papereissa pitää olla, että ne kannattaa maahan laittaa muiden tuhansien papereiden joukkoon. Nehän on kuitenkin ainoa asiakirja, joka hakijoista on. Kun eivät meitä henkilökohtaisesti voi haastatella, niin siitä paperinipusta pitää selvitä meistä kaikki oleellinen...ja tietysti mahdollisuuksien mukaan hiukan epäoleellistakin...

Meillä kävi ihan hillittömän hyvä tuuri eilen. Oltiin matkalla Pelalle ja oltiin Vantaalla hyvissä ajoin, kun varattiin aikaa shoppailuun. Soittelin automatkalla IPlle kyselläkseni maavaihtoehdoista ja puhelun puolivälissä (todella mukava) IPn henkilö pahoitteli, kun heillä on tunnin kuluttua alkamassa hakijoille maanvalintainfo, ja kun olisitte päässeet paikalle. TÄH!!!??? "me ollaan justiinsa Vantaalla ja ollaan teillä vartissa!" Aikaa oli välissä pari tuntia, joten ehdittiin hienosti sekä infoon että PeLaan. Kannattaisi ehkä tänään lotota, sen verran harvinaislaatuinen onnenpotku tuollainen. Ylensä olen tottunut olemaan väärässä paikassa väärään aikaan :D
 
Waude mikä tuuri Onnia! Huomasitko Pelan sivuilta, Kiinasta on tullut jo olikohan 15 lasta tänävuonna ja jo kaksi lapsiesitystä elokuussa?! Alkaakohan Kiina tosiaan vetää pikkuhiljaa= Saisitteko Kolumbiaan onnia heti paperit jos lupa tulis tällevuodelle??
 
Lotto on jo vetämässä :D :D :D

Joo, huomasin Kiinan lapsitiedot. Kiinasta on tullut PeLan maista toiseksi eniten lapsiesityksiä. Eniten lapsia on tullut Venäjältä. Surullista kyllä, mutta tuo on todennäköisesti vain silmänlumetta :(

Kiinan tilanne on kuulemma se, että maaliskuussa 2006 hakemuksia on lähtenyt ennätysmäärä (joskin pelalta sanoivat, että heiltä on lähtenyt huhtikuussa ihan yhtä suuri jättimäärä ). Ja sama on tapahtunut ympäri maailmaa muissa adoptoivissa maissa.
Jonot etenevät tuskastuttavan hitaasti. Koko tämän vuoden, siis oikeasti tammikuusta elokuun loppuun, on purettu ainoastaan maaliskuun jonoa. Eli miten kauan kestääkään huhtikuun purku. Syksymmälle 2006 hakijamäärät ovat siitä laskeneet ja vuonna 2008 papereita ei ole suuremmin lähtenyt, ei myöskään tänä vuonna. Mutta ennenkuin ovat päässeet käsittelemään syksyllä 2006 lähettäneiden papereita...lienee kulunut jo muutama vuosi...tuo on ihan puhdasta matematiikkaa...

Surullinen tosiasia on, että ennustettavissa olevat odotusajat Kiinassa ovat todennäköisesti kaikista mahdollisista maista pisimmät jopa 4,5 vuotta. Samaan yltänee vain Kolumbia. Mikään maa ei ole tällä hetkellä "pikatoimitus". Muuta vaikka osassa maita joutuu odottamaan Suomessa jopa vuoden, ennenkuin voi lähettää paperit kohdemaahan, niin KOKONAISodotusaika jää kuitenkin alle tuon Kiinan arvioidun odotusajan, paljonkin. Siis vaikka Kiinaan saisi lähettää paperit heti luvan saatuaan... ja mehän joudutaan odottamaan vielä kevääseen...
Eli ei Kiinaa kenellekään kai tällä hetkellä voi suositella, meillä vain on jo olemassa oleva "perhekytkös", joka vetää vahvasti siihen suuntaan, sairaalloisen pitkästä odotusaikaennusteesta huolimatta :D

Kolumbiaan saataisiin lähtemään paperit heti, kun lupa on plakkarissa, joka toivon mukaan saadaan loppuvuodesta. Sinnekin on tulossa "perhekytkös", joten ei lainkaan poissuljettu vaihtoehto....

Ei kellään satu olemaan lainattavaksi kristallipalloa??? Nyt olis käyttöä täällä suunnassa :wave:
 
Se on kyllä totta, etten edes kuvittele alle 4v Kiinasta lapsiesitystä tulevan. Vaikka viimeaikoina hakemuksia ei ole lähtenyt niin paljoa. Se on siinä rajoilla, että sen jaksaa odottaa, i hope.....Kunpa tosiaan tietäisi....jos odotus vaikka tulisi venymään johonkin 6-7 vuoteen niin ei kyllä varmaan Kiinaa mietittäisi. Vaikka sekin aika olisi mahdollista kun laskee hakijamäärää/lapsiesitysten määrää. Ilmeisesti pelan kautta on lähtenyt enempi hakijoita kuin Interpedian...mikähän siinä on syynä , osaako kukaan sanoa? Kai maksutkin on suunnilleen samaa luokkaa?
 
Onnia, hieno tuuri teillä! Jäikö Etiopian tilanteesta mitään mieleen sieltä Interpedian infosta?

Pelan kautta on ehkä sen takia mennyt enemmän hakemuksia Kiinaan, että heillä on hakumatka suunniteltu hyvin ja siellä mukava yhdyshenkilö. Tai näin ainakin oli joitakin vuosia sitten. Maksujen eroista en osaa sanoa, kun emme ole Kiinaa harkinneet.

Syksy on alkanut, ja nyt taas tuntuu, että aika menee nopeasti. Toki kovasti odottelen, miten lapsitietoja Etiopiasta alkaa tulemaan syksyn aikana.
 
Seelia77, Ei ihan hirveän tarkkoja asioita jäänyt Etiopiasta, kun ei ole ollut meidän harkinnassa, mutta kaikista kirjasin jotain ylös.

Etiopiasta kirjasin tämän verran:
- 0-8v, myös sisaruksia
- hakijoilla hyvä terveys
- 1 avioliittovuosi
- hakumatkan kestää n. 2vkoa, hakumatkalle pääsee n. 3-5kk kuluttua lapsiesityksestä
- kiintiö 20 hakemusta
- uusia hakemuksia ei oteta ennen 30.9..Tilanne arvioidaan uudelleen lokakuussa 2009
- hakemukset voimassa 2 vuotta
- 12 paria ja 6 yksinhakijaa odottaa vuoroaan kerätä hakemuksia
- hakemuksia ei lähetetä aikajärjestyksessä, vaan IP pyrkii siihen, että maassa olisi kokoajan "kaikenlaisia" lapsiesityksiä mahdollistavia hakemuksia
- vuosittain 13-15 lasta Suomeen
- odotusaika Suomessa ennen papereiden lähettämistä 1-1,5v+Etiopia2v
-lapset keskimäärin 5-9kk
-lapsen terveydestä saa perustiedot, lapsen taustoista tietoja tulee niukasti

Lähinnä mieleeen jäi tuo, että kohde ei ole tavallaan ruuhkaantunut, kuten moni muu maa, vaan tarkoitus on, että papereita ei lähetetä maahan vanhenemaan, koska ovat voimassa vain 2 vuotta.

Toivottavasti tästä on jotain apua/uutta tietoa :)
 
Kiitos Onnia tuosta Etiopia yhteenvedosta. Tämä maa olisi todenäköisesti meilläkin yksi vaihtoehto (jos joskus valitsemaan saakka päästään...) Muita vaihtoehtoja vaikuttaisi olevan surullisen kuuluisa Kiina ja sit Etelä-Afrikka, oliko noista mitään uutta?
 
Ei meille vielä suvaittu selittää lisäselvityksen syytä, saamme sen tietää kuulemma "lähiviikkojen" kuluessa. Huokaus.

Olen Onnian kanssa eri mieltä lisäselvitysten hyödystä kohdemaassa. Kuvitelkaapa tilanne, että Suomesta on pöydällä kaksi hakemusta, joista toinen on mennyt läpi kertalaakista, eli perheessä ei selvästikään ole lautakunnan mielestä ollut moitteen sijaa, ja sitten on se toinen, joille on pitänyt tehdä lisäselvitys 1 JA 2 kuten meillä. Kumpi perhe vaikuttaa kohdemaan edustajan silmissä luotettavammalta? Tottakai se perhe, jonka syynäämistä ei ole katsottu tarpeelliseksi. :(

Niin kauan lisäselvitykset ovat perusteltuja, kun kyseessä on oikeasti ja konkreettisesti lapsen etu. Jos hakijoiden tilanteessa on oikeasti jotain kummallista. Meidän tilanteessa en osaa tällaista nähdä, enkä ymmärrä, miksi meitä nyt kyykytetään. On ihan ymmärrettävää, jos kohdemaassa katsottaisiin, että joku toinen perhe on meitä parempi vaihtoehto heidän lapsilleen, mutta Suomen päässä pitäisi riittää se, että varmistetaan meidän olevan ihan ok perhe adoptiolapselle. Supervanhemmuutta kun ei voi kukaan taata, vaikka olisi kuinka hyvä kotiselvitys.
 
Styranki, totta tuo sinunkin näkökantasi. Näköjään vähän, mistä suunnasta asiaa ajattelee. Minun näkökulmani oli meidän tilanteesta, jossa paperit ei vielä ole edes lautakunnassa. Todennäköisesti, jos meille tulisi lisäselvityspyyntö, enkä edes tietäisi miksi, olisin taatusti yhtä kypsä. Mutta jos lisäselvitys vaaditaan jostain olennaisesta ja lapsen kannalta tärkeästä asiasta, niin on varmaankin hyvä tehdä se mahdollismman varhain. Ainakin Kolumbiassa on mahdollista, että lisäselvityspyyntö voi tulla vielä siinä vaiheessa, kun tekevät esihyväksyntää ja se olisi varmasti vihoviimeinen tilanne, joten toivoisin, että selvitystä olisi pyydetty jo Suomen päässä. No. tähän ei varmasti ole oikeaa vastausta, mutta ymmärrän kyllä Styrankin pointin ja olen samaa mieltä, että on järjetöntä pyytää lisäselvityksiä vain pyytämisen ilosta, koska ne voivat kohdemaassa vaikuttaa negativisesti.

Trallallaa kyseli Etelä-Afrikan infosta. Siitä kirjoittelin nämä:

- lapset yleensä alle 1v, myös alle 2v, satunnaisesti vanhempia
- avo/avioliitto 5v
- lapsen ja vanhemman ikäero max 40v
<38v alle 2v
40-41v yli 2v
43-44 yli 5v
-kristillinen elämänkatsomus
- lapsettomat etusijalle
- paperit maahan noin vuoden kuluttua
- hakumatka 3vkoa
-mukaan laitetaan oma kirje, jossa voi kertoa esim. kristillisestä vakaumuksestaan ja halustaan välittää kristilliset arvot myös lapselle
- lapsiesityksen saamisesta 2 vkon kuluttua täytyy olla Pretoriassa (ja tästä ei tingitä )
- hyvä pitää yhteyttä muihin hakijoihin, että pystyy lähtemään pikamatkalle (järjestämään kaikki tarpeelliset asiat kahdessa viikossa)
-Abba pyytää hakemuksia kun tarvii, voi joutua odottamaan yli vuoden
- odotusaika 1,5-2v hakemuksen lähettämisestä lapsiesitykseen
- keskosina /<37vkoa) syntyneistä Abba kyselee yleensä erikseen, onko kiinnostusta. Joskus keskonen voidaan sijoittaa myös ilman hyväksymistä
 

Yhteistyössä