Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

Myrtti-Manna moi! En tiedä kirjoitinko epäselvästi, mutta siis Kiinan NSN (non special needs, ei-erityistarpeiset) jonoon en lähtisi. Kiinan odotusajat ovat tällä hetkellä jo yli neljä vuotta. Huomattavaa on että koko ajan odotusaika pidentyy, on pidentynyt jo monta vuotta. Kiinan adoptioiden huippuvuosi oli 2005 ja joka vuosi sen jälkeen Kiina on nimennyt vähemmän lapsia ulkomaisiin perheisiin. Ei-erityistarpeisten (NSN) ulkomaille adoptoitujen lasten määrä on vuosittain enää viidennes siitä mitä se oli viisi vuotta sitten. Kiinassa on edelleen valtava määrä hakemuksia siihen verrattuna että minkä verran lapsia sieltä tulee. Tämän hetken arvio on että kiinaodottajista puolet on jättänyt leikin kesken ja löytänyt jonkun muun vaihtoehdon.

Kiinan SN (erityistarpeisten) lasten ohjelma sen sijaan on jonkun verran maailmanlaajuisesti kasvanut ja on jo tällä hetkellä isompi kuin NSN-ohjelma. Jos PeLa ja Interpedia saisivat SN-nimeämiset käyntiin se saattaisi helpottaa suomalaistenkin kiinaodottajien tuskaa. Aika moni odottaja olisi todennäköisesti valmis erityistarpeisen lapsen adoptioon jos se vain palvelunantajien puolesta onnistuisi.

Hesan kontakti jota tarkoitin on Etelä-Afrikan JCWS. Tänä vuonna sieltä on tullut seitsemän lasta. JCWS:llä voi olla yhtä aikaa kahdetkymmenet hakemukset. Suomen päässä papereidenlähettämislupaa odottaa tällä hetkellä kuulemma jo reilusti yli parikymmentä luvan saanutta perhettä. Riippuu nyt JCWS:n tämän vuoden tahdista että kauanko paperienkeräyslupaa pitää odotella, mutta yksinkertaisella matematiikalla vaikuttaa että vuosi adoptioluvan saamisesta ei tule jatkossa riittämään.
 
Voihan maavalinnan ongelma... Miten ihmeessä voi olla niin hankalaa saada kohdemaista tietoa. Vaikka me nyt ollaankin sitä Etiopiaa niin ajateltu, niin olis ollut kiinnostavaa kuulla parista muustakin vaihtoehdosta. Me asutaan kaukana Helsingistä, niin ei onnistu noin vain käydä aina semmoisissa maainfoissa, joita järkätään. Pelalta saatiin pyytämällä Venäjä-tietopaketti ja se oli toki kattava. Mutta entäs Interpedia? Puhelimitse saa kyllä kysellä asioita, mutta eikö sieltä saa mitään infopakettia kirjallisesti tietystä maasta? Olikos teillä kellään tietoa Etiopiasta tai Kolumbiasta lähemmin?
 
Suomessa vapaasti saatavissa oleva tieto adoptiomaista on tosiaan vähän niukkaa. Tässäkin kohtaa voi kääntyä internetin puoleen ja katsoa mitä muitten maitten sivustot kirjoittavat. Amerikkalaiset adoptoivat eniten maailmassa lapsia kansainvälisen adoption kautta, siellä on sitten tietoa ja kokemuksiakin monista maista.

Etiopian Interpedian kontaktista en tiedä juuri mitään muuta kuin että se on pitkäaikainen ja oletettavasti ihan rehti ja hyvä. Mahdollisena ongelmana Etiopian kohdalla yleisesti ottaen on että Kiinan adoptioitten dramaattisesti vähentyessä Etiopia on lisännyt kovasti suosiotaan adoptiomaana. Samalla kentälle on tullut epämääräisiä toimijoita ja adoptioasianajajia, jenkkitoimistojen leipiin. Suomen osalta Etiopia-adoptiot saattavat sujua jatkossakin ihan hyvin mutta kansainvälisiä skandaaleja on jo paljastunut ja lisää varmaan on tulossa.

Alla linkissä amerikkalaisten tietoja etiopiasta adoptiomaana:
http://adoption.state.gov/country/ethiopia.html

Samalta sivustolta voi hakea Kolumbiaakin, vastaavia ettiisyys/laillisuushuolia kuin Etiopiassa ei käsittääkseni Kolumbian kohdalla tällä hetkellä ole. Minusta aika mielenkiintoista katsoa tuolta sivustolta suomalaisten adoptiomaiden tietoja. Samalla oivaltaa senkin, että miten valtavan ison hakijajoukon kanssa suomalaiset adoptiohakijat "kilpailevat".
 
Kannattaa lähteä alueenne adoptiotapaamisiin, ja tavata siellä eri maan hakijoita. He yleensä osaavat kertoa myös maiden tämän hetken tilanteista, monillahan on myös uusi prosessi menossa eli odottavat toista lasta. Palvelunantajilta ei oikein kattavaa tietopakettia saa.

Lisäksi kannattaa seurata lapsitietojen määrää, esimerkiksi Etiopiasta ei ole tullut tänä vuonna yhtäkään lapsiesitystä vai onko? Silti luottaisin Etiopiaan enemmän kuin esim. Kiinaan. Kiinan jonoihin en itse uskaltaisi lähteä. Sn-adoptiot olisivat hyvä juttu, mutta mikä on realismia, montako lasta Suomeen voisi vuodessa tulla?

Sitäkin kannattaa miettiä, olisiko valmis johonkin erityistarpeeseen esim. hepatiittiin, jolloin mahdollisuuksia on heti enemmän.

Jos on terveet hakijavanhemmat, Venäjä toimii.

Etelä-Afrikasta lapsia tulee tasaisesti, mutta toki nämäkin kontaktit ovat ruuhkautuneet. JCWS:n kontaktin on valinnut jo n. 40 hakijaa, jolla ei ole vielä paperit maassa (osa odottaa lupaa). Tänä vuonna lapsitietojen vähyyteen on vaikuttanut monimutkaistunut byrokratia eli lakimuutos sekä MM-kisat. Valoisalla mielellä kuitenkin syksyyn!

Ylipäätään nyt adoptioprosessiin lähteävänä joutuu miettimään tosi tarkkaan, haluaako lähteä 3-6 vuotta kestävään monimutkaiseen prosessiin, jonka aikana suunnitelmat ja eri maiden tilanteet ehtivät muuttua moneen kertaan. Lapset ovat jatkossa vanhempia, myös Etelä-Afrikasta. Ja erityistarpeita pitäisi olla valmis vastaanottamaan.

Jos olisimme lapseton pariskunta, lähtisimme Keniaan =). Helsingin tai Interpedian kautta.

Sn-adoptiot ja muutkin adoptiot toiminevat Etelä-Afrikasta nyt aika kivasti, ainakin toivon niin, montaa sn-lasta ei tosin ole tänä vuonna tullut.

Filippiineille Pela ilmeisesti ottaa mielellään kristillisiä hakijoita, joilla ei ole liian tiukkaa lapsitoivetta.

Kolumpiaan luottaisin, jos on valmis odottamaan pitkään.

Hakijaehdoissa käsittääkseni välillä joustetaan, adoptio ei ole oikeudenmukainen hakijoiden kannalta eli joskus jollakin käy hyvä tuuri, toisella ei. En tiedä onko siinä kyse hyvästä kotiselvityksestä, varallisuudesta vai palvelunantajan ja hakijan kemioista... Joka tapauksessa kannattaa olla aktiivinen vähän joka suuntaan, ja tarvittaessa olla vielä valmis hyppäämään eri maahan tai jopa eri palvelunantajalle. Sellaista tapahtuu nyt paljon.

Suunnitelmia on hyvä olla, mutta todennäköisesti ne muuttuvat matkan varrella ja jopa viime hetkillä :). Kuten meilläkin.
 
Itsekkin uskoisin, että se "oikea" maavalinta löytyy sitten kun on maavalinnan vuoro. Tosiaan meilläkin muuttui loppusuoralla maavalinta. Ehkä kannattaa luottaa siihen mikä tuntuu eniten omalta valinnalta jos kontakti muuten soveltuu. Uskoisin, että lapsettomilla pariskunnilla on kuitenkin selkeästi lyhyemmät odotusajat oli maavalinta sitten mikä tahansa. Odotus on jokatapauksessa pitkä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja seelia77:
Lisäksi kannattaa seurata lapsitietojen määrää, esimerkiksi Etiopiasta ei ole tullut tänä vuonna yhtäkään lapsiesitystä vai onko?
Juuri katsoin Interpedian sivuilta että lapsitietopalstalla ei ole yhtään lasta Etiopiasta, mutta Etiopian maasivulla lukee "Etiopiasta on saapunut alkuvuoden 2010 aikana seitsemän lasta Suomeen Interpedian kautta."
Ota tuosta sitten selvää, onko tuo lause lipsahtanut väärään paikkaan vai eikö lapsitietopalstalle tule kaikki vai onko nuo kaikki 7 nimetty viime vuonna ja tulleet Suomeen tänä vuonna?
Tää maa-asia on kyllä siinä mielessä melko turhaa miettiä ennen kun on luvanhakuvaiheessa, kun tosiaan tilanteet muuttuu niin paljon lyhyessäkin ajassa, mutta eipä sitä voi olla pohtimattakaan, kun pelottaa ettei sitten ole enää yhtäkään vaihtoehtoa kun on itse valintavuorossa... :/
 
Trallallaa: Käsittääkseni nämä 7 ovat viime vuonna nimettyjä lapsia, Etiopiassa kun on nyt venynyt se aika lapsitiedosta hakumatkaan useisiin kuukausiin, muistelisin että puoleenkin vuoteen. Interpedia on kuitenkin koko ajan päivittänyt lapsitietoja sivuilleen, joten luulisin siellä näkyvän jos Etiopiasta olisi tänä vuonna lapsiesityksiä tullut. Harmillista.
 
Kuinkas tarkkaan erityistarpeita kunkin maan kohdalla -Kiina, Kolumbia, Intia ja E-A- voi / pitää rajata ja määritellä? Se sellainen lomake, jossa niitä rasteja laitetaan ruutuun on tullut tutuksi lääkäriluennolta, mutta toimitetaanko samainen paperi joka paikaan vai miten? Entäs muistaakos joku, että halusikos se Kolumbia - kontaktista riippumatta - lääkärinlausuntoa lapsettomuudesta?

Trallallaa, taas tupsahti postia luukkuusi B)!
 
Kolumbiaan ainakin itse voi määritellä omassa henkilökohtaisessa kirjeessä ne erityistarpeet joita on valmis hyväksymään. Kyseistä rasti ruutuun lomaketta ei lähetetä tietääkseni mihinkään maahan eteenpäin. Siinä tietääkseni kartoitetaan omia valmiuksia adoptoida erityistarpeinen ja saa hiukan kuvaa mitä erityistarpeita voi olla. Varmasti jokaisella hakijalla on ne omat kriteerit mitä voi hyväksyä ja sen pohjalta voi toivoa eritysitarpeista lasta.
 
Sen verran korjausta tuohon Kanskun tietoon, että Filippiineille lähetetään se "rasti ruutuun"-lomake. Lomake ei todellakaan ole helppo täyttää, koska monesta sairaudesta on niin eri tasoisia vivahteita. Joku sairaus voi lievimmillään olla vain teksti diagnoosissa, mutta vakavimmillaan elinikäistä hoitoa vaativa. Lomakkeeseen on vaikea erotella kunkin sairauden laatua...
 
Ok, meitä pyydettiin täyttämään kyseinen lomake, muttei se koskaan lähtenyt eteenpäin. Eli varmaan joka maalla tosiaan omat juttunsa. Siis oli se kyllä aika haastava tosiaan täyttää ja sillä silmällä mekin täytimme kun luultiin että se lähtee eteenpäin.
 
On tämä hieno viestiketju näin aloittelevalle neuvontavaiheessa olevalle!
Uskallan vihdoin rekisteröityä, vaikka neuvonta on vasta aivan alkumetreillä. Haluaisin saada tietoa sisarusten adoptiosta. Olen lukenut, että se olisi mahdollista Venäjältä, Kolumbiasta, Intiasta ja Etiopiasta. Muutapa siitä tietoa ei oikein sitten saakaan...

Osaatteko kertoa, mitä sisaruksista haaveilevien olisi hyvä tienata, miten asua, millaista koulutusta tai erityisosaamista pitäisi olla jne? Ja millaiset jonot ovat verrattuna muihin? Ja minkä ikäisiä sisaruksia me voisimme saada, meidän iät ovat 38 ja 35. Onko Suomessa vaikeaa saada lupaa sisaruksiin? Eli kaikki mahdollinen tieto kelpaa, kiitos =) Olemme hieman ajatelleet Kolumbiaa miehen espanjankielen auttavan taidon vuoksi, mutta olemme avoimia kaikille vaihtoehdoille.

Luen myös yksityisviestejä.
Kiitos jo etukäteen ja mukavaa kesää kaikille adoptioasioiden parissa!
 
Ensinnäkin kiitos kaikille, jotka kommentoi meidän maavalintaongelmaan! Rajaa tosiaan vähän sitä maavalintaa se, kun me tahdottais sisarukset. Venäjä-tietopaketti luettiin ja se ei ole oikein meitä varten. Eli kyllä se on sit toi Etiopia tai Kolumbia. Pitää vaan seurailla, mitä kohteista kuuluu, kun me joudutaan kuitenkin vielä käymään syksyllä se ryhmäneuvonta ja sit vasta kirjoitetaan kotiselvitys valmiiksi ja lähdetään lautakunnan jonoon.

Ja sitten soratielle: Tervetuloa mukaan keskustelemaan! Täälläpä on toinen sisarusadoptiosta haaveileva, joten laitanpa sulle yksityisviestiä tulemaan!
 
Jos en ole ihan väärin ymmärtänyt, niin Etelä-Afrikastakin voi jatkossa tulla sisaruksia. Tosin en nyt muista koskiko se vain Abbaa (Interpedia).

Etiopiassa ei ainakaan aiemmin ollut paljon sisarushakemuksia.

Kolumbiasta kahta lasta saa odottaa aika kauan, mutta jos on valmis adoptoimaan kolme, niin odotusaika nopeampi.
 
^ ihan vaan mielenkiinnosta, että jos Kolumbian odotukseksi veikataan yleisesti jotain neljää vuotta, niin odotellaanko kahta sisarusta yleensä sitä kauemmin vai lyhyemmin? Mites Intian sisarukset? Niistä en ole kuullutkaan. Onko aika pitkä ja minkä ikäisiä sisaruksia tulee? Ja onko kenelläkään tietoa IP:n uuden I-kontaktin (Bal Anand) toimivuudesta tai erityispiirteistä? Johan iski taas kyselykausi :D .
 
Uskoisin, että juuri sisarusadoptio voipi olla Kolumbian kohdalla nopeampi kuin yhtä lasta toivova. Tosin LC on varmaan nopeampi kontakti kuin ICBF. Mutta uskoisin, että Kolumbian kohdalla odotus on noin 2- 4 vuotta, jos on lapseton ja toivoo sisaruksia. Meille sanotiin, että noin 3.5 - 4 vuoteen on syytä varautua. Toivotaan siis yhtä lasta. Muutama hakija on kai odottanut jo yli 5 vuottakin. Kolumbiassa tehdään kovasti töitä adoption nopeuttamiseksi, toisaalta hakijoita on nyt juuri enempi kuin koskaan aikasemmin.
 
Kivaa keskustelua! Intiasta oli muistaakseni viime vuonna tullut sisarukset, ainakin Interpedian lapsitietolistan mukaan. Lista tosin on hävinnyt ja siellä näkyy vain viime vuonna tulleiden lasten lukumäärä. Aika hurja on tuo Kolumbian odotusaika! Vaihtoehtona on koko ajan myös yhden lapsen adoptointi ja maakin on avoimena.

Missä vaiheessa neuvontaa verotustodistukset ja rikosrekisteriotteet pitää esittää? Missä vaiheessa olette kertoneet adoptiosta läheisille sukulaisille ja ystäville ja millaisia reaktioita olette saaneet? Tietääkö kukaan, paljonko Suomesta on hakemuksia eri maissa? Olisi kiva saada jotain tietoja. Pelan kesäkuun tiedotteessa on niiden odotusluvut, mutta mites Interpedia ja Helsinki? Olen kyselyiässä, yrittäkee ymmärtää! B)
 
Jos en ihan väärin muista, niin ainakin rikosrekisteriote ja verotustodistus esitettiin adoptioneuvonnan lopussa. Myös kohdemaahan tilattiin sitten uusi rikosrekisteriote? Nämä asiat tuntuvat jo ihan unohtuvan

:x


Kolumbian lista näkyy koko ajan ICBF:n omilla kotisivuilla., en ole sitä nyt viime aikoina käynyt sieltä etsimässä, kun oma maavalinta on tehty. Käsitykseni mukaan pieniä sisaruksia joutuu odottamaan lähes yhtä kauan kuin yhtä lasta -tai vuoden vähemmän. Mutta lähempänä kouluikää olevia sisaruksia odotetaan noin vuoden? Ja kolmen sisaruksen sarjan voi saada nopeastikin? Nämä on ihan mututuntumia viime vuodelta.. korjailkaa paremmin tietävät. Prosessit kai ovat yksilöllisiä Kolumbiassakin eli ei tarkkoja lukuja voikaan antaa.

Se paljonko eri maissa on Suomesta hakemuksia, ei ole niin tärkeä tieto, jos esim. Kiinassa tai Kolumbiassa on tuhansia hakemuksia ja suomalaiset hakemukset siellä muiden mukana. Etiopiassa ja Etelä-Afrikassa on sellainen oma kiintiö, joka on kai n. 20 hakemuksen paikkeilla. Sitten Suomen päässä jonottajia kiintiöön on useita kymmeniä. Keniaan saa varmaankin laittaa heti hakemuksen, ja lapsi voi tulla 3 kk kuluessa.

Intiassa on hakemuksia vain alle 10? Thaimaassa myös vuosittaiset kiintiöt.
 
Niin ja sukulaisille ollaan kerrottu neuvonnan alkuvaiheessa, koska se oli myös yksi neuvonnan teema: miten suku on mukana adoptiossa. Ihan luonnollisesti on mennyt, vaikka kyllä varmaan osaa jännittää kovasti miten selviämme ja millaista on saada tumma lapsi sukuun. Mummot odottaa kovasti.
 
Kansku, ymmärsin IP:n sivuilta, että Kolumbian listan saa lukea nykyään vain suoraan ICBF:n sivuilta.

https://www.icbf.gov.co/icbf/directorio/portel/libreria/pdf/LISTADEESPERAPARAFAMILIASADOPTANTESEXTRANJERAS-18JUNIO2010.pdf
 

Yhteistyössä