Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

Moi, enpä osannu päivittää listaa niin, että olisi tullut jononjatkoksi päivitys! Mutta ihan uskomatonta kuinka nopeasti olette Draumsyn saaneet asiat etenemään! Näinkin siis voi käydä! Oletteko E-A saaneet perheenlisäystä?
 
Vielä minultakin julkiset onnittelut Draumsyn! Kerrassaan mahtavaa, tällaiset ilouutiset luovat varmasti uskoa kaikille muillekin, että jossain se määränpää häämöttää ja yllätyksiäkin voi sattua... :)
Sitten kysymys, viime aikoina luvan saaneet, kuinka nopeasti ja millä tavalla luvasta tai lisäselvityspyynnöstä ilmoitetaan? Ensi vuoden puolelle sen luulen meillä menevän, mutta saako siitä tietää heti kokouksen jälkeen, soitetaanko siitä vai miten?
 
Trallallaa: Meillä luvan saannista on kyllä jo puolitoista vuotta, mutta silloin ainakin saatiin parin päivän sisällä postitse Pelasta ilmoitus asiasta ja lupakopio suoraan lautakunnasta vielä reilu viikko istuntopäivän jälkeen. Lisäselvityspyyntöä ei onneksi saatu, joten sen osalta en osaa vastata. Mutta toivotaan, että saisitte kauan kaivatun joululahjan. ;)
 
Viimeksi muokattu:
Miten pitkät ovat lautakuntajonot tällä hetkellä, tietääkö kukaan? Entä kuinka kauan teillä kesti kotiselvityksen lähettämisestä palveluntarjoajalle siihen, että palveluntarjoaja laittoi paperit edelleen lautakuntaan? Kestääkö se päiviä, viikkoja vai kuukausia? Ja ottaako palveluntarjoaja yhteyttä ennen papereiden lähettämistä vai tuleeko vain sitten tieto, että jonossa ollaan? Ja pitikö kotiselvitykseen tehdä vielä muutoksia? Anteeksi kysymysten tulva, nämä asiat ovat mietityttäneet. Olisi kiva tietää myös, mistä asioista lisäselvityspyyntöjä voi tulla (ei tietenkään tarvitse kertoa henkilökohtaisia asioita).
Kohta kotiselvitys valmistuu ja tuleva aikataulu mietityttää, onko lupa kädessä tammi-, touko- vai syyskuussa... Helpottaisi vähän tietää, millaiseen aikatauluun voi alustavasti varautua. Kiitos vastaajille jo etukäteen!:)
 
Kanskulle onnittelut esihyväksynnästä ja Draumsynille lapsesta!

Suht tuoreena listalaisena ja Etelä-Afrikasta lasta toivovana kiinnostaisi tuo Draumsynin prosessi, jos käyt täällä vielä lukemassa. Katsoin listasta, että teilläkin oli kaksi lasta jo ennestään, ja ilmeisesti neuvonnan päättymisestä meni vain noin puoli vuotta (!) siihen kun saitte lapsen kotiin. Oliko kyseessä jokin erikoistapaus, vai voiko prosessi todella edetä noin nopeasti? Tiedän toki, ettei niin käy aina, mutta pientä intoa tämä herätti, kun olin ajatellut, että etenkin meille ennestään lapsellisille ei olisi välttämättä mitään kiirettä etsiä lasta. Pitääkö tässä valmistautua siihen, että meillekin voisi tulla jo reilun vuoden päästä lapsi? Hui! :)

Mahtavaa joka tapauksessa.

Kaunista joulunodotusta kaikille,

Karoliina
 
Kiitos vastauksista. Ensi viikolla on vielä yksi lautakunnan kokous eli jos ei silloin ilmoiteta niin sit menee tammikuun puoliväliin seuraava mahdollisuus... Päätöksethän on viime aikoina tulleet tosi nopeasti, kahden kuukauden sisään kai. Lueskelin tuossa lautakunnan toimintakertomusta vuodelta 2009 ja sen mukaan uusia lupia oli myönnetty reilu 200 ja lisäselvityspyyntöjä oli 76 eli melkeimpä joka toiselle sellainen vielä paukahtaa : / Ja jossain luki että tänä vuonna niitä on laitettu entistä enemmän... Syyt kai vaihtelevat laidasta laitaan, olen kuullut pyyntöjä lääkärinlausunnoista, menneisyydestä, lapsitoiveesta ja parhaimpana mm. siitä että onko esim. 2-vuotiaalta selvitetty tarpeeksi hyvin suhtautuminen tulevaan sisarukseen (tätä odotan "innolla" meillekin :rolleyes:)
Meillä kotiselvitys lähti palveluntarjoajalle ja sieltä lautakuntaan päivien sisällä, sen verran siinä meni aikaa että ehti lähettää lautakuntaan menevän hakemuksen postissa.
Tuosta Etelä-Afrikan prosessista tiedän vastata sen verran että aikaisemmin sn-hakemuksen sai lähettää heti luvan saatua ja tietenkin noin yleisesti mitä vaikeampi (tai epäsuositumpi) erityistarve on, sitä nopeampaa lapsen voi saada. Nyt kuitenkin systeemi on muuttunut niin että sn-hakemukset jonottavat muiden kanssa samalla viivalla, en tiedä ihan tämänhetkistä tilannetta, mutta Suomen päässä jonotusta ensin voin vuosi (tai enemmänkin) mutta edelleen lapsitieto voi tulla nopeammin, tai sitten ei. E-A:ssahan lapsitiedot eivät tule järjestyksessä, vaan siellä työntekijät mätsäävät kullekin lapselle sopivimman perheen. Yleisesti kuitenkin jonotusajat ovat pisimmät ennestään lapsellisilla hakijoilla.
 
Meille ainakin ilmoitettiin myös se, milloin meidän adoptiolupa-asia käsitellään. Eli Trallallaa, jos teillä on sama palvelunantaja kuin meillä, niin teille kyllä soitetaan muutamaa päivää ennen kokousta. Meille soitettiin itse asiassa viikkoa ennen kokousta, että meidän asia on käsittelyssä.

Karoliina, meillä oli kyse erityistarvelapsesta. Sen takia saatiin lapsi näin nopeasti. Suunnilleen sadasta rastista laitettiin varmaan 80 kyllä-kohtaan. Selittää varmaan asian. :)
 
Laaja erityistarvelista tosiaan voi nopeuttaa lapsiesityksen saamista. Ei se tosin ollenkaan aina mene niin, etelä-afrikassakin on jonossa ihmisiä joilla on laaja valmius hyväksyä erityistarpeita, osa on/oli odottanut jo pitkään. Ihanaa että sn-esityksiä on taas pitkän tauon jälkeen alkanut tulemaan. :)

Tällä hetkellä jos toivoisi nopeaa lapsiesitystä, tosi potentiaalinen kontakti olisi Kiinan SN-ohjelma. Kiinaan voi lähettää paperit heti luvan saannin jälkeen, sosiaalityöntekijän puolto erityistarpeisen lapsen adoptoinnille tarvitaan. Kannattaa ehdottomasti jutella sekä Interpedian että Pelan vastaavien kanssa. Pieniä poikia on Kiinan yhteisellä listalla useita satoja odottamassa perhettä, erityistarpeet ovat vaihtelevia.

Kommentoin vielä tätä Karoliinan lausetta:
"Tiedän toki, ettei niin käy aina, mutta pientä intoa tämä herätti, kun olin ajatellut, että etenkin meille ennestään lapsellisille ei olisi välttämättä mitään kiirettä etsiä lasta. "

Ehkä et tarkoittanut tätä kirjaimellisesti näin, mutta adoptiossa ei koskaan pitäisi etsiä lasta perheelle vaan perhettä lapselle. Tämä on pieni mutta tosi tärkeä ero. Osa lapsista varmasti hyötyy siitä että pääsee esikoiseksi perheeseen, mutta monelle lapselle myös olemassa olevat isot sisarukset voi olla se paras uusi koti.

Toki odottajat usein kuulevat kyllästymiseen asti että kysymys on ensisijaisesti kotia tarvitsevista lapsista ja heidän oikeuksistaan, ei odottajista. Minulla kuitenkin särähtää korvaan aina kun tulevat tai välillä jo lapsen kotiin saaneetkin adoptiovanhemmat kuvailevat adoptiota ensisijaisesti omasta näkökulmastaan.
 
Eihän tämä nyt voi olla enää tottakaan: kaikki kontaktit tuntuvat toimivan hurjalla vauhdilla ja lapsia kotiutuu ympäri maailmaa ja juuri jouluksi. =) Smurfen: aivan valtavasti onnea pienestä perheenlisästä. Voiko parempaa joululahjaa enää toivoa. :heart:
 
Onpas täällä hyviä ja iloisia uutisia! Ihanaa, että nämä asiat oikeasti edistyvät kaikista pitkistä jonoista ja odotusajoita ja ennusteista huolimatta.

Olisin tiedustellut tätä kautta sellaista (kun IP:n kysymys-vastauspalstaa ei enää ole..) että tietääkö joku noista Abban vaatimuksista avioliiton kestolle? Sivuilla lukee, että 5 vuotta naimisissa tai 5 vuotta avoliitossa ja yksi naimisissa. Eikö mikään yhdistelmä kelpaisi? Esim. 2 avoliitossa ja 3 naimisissa?

Entä onko siitä kenelläkään tietoa, mikä on tällä hetkellä odotusaika Abballe hakemusten lähettämiseen? Entä kuinka hyvin kontakti vetää muuten? Näyttäisi siltä, että Hkin E-A kontaktin kautta on tullut kohtuu hyvin lapsia verrattuna Abbaan, mutta onko IP:n E-A-hakijoiden määrä pienempikin kuin Hkin?

Saa laittaa myös yksärillä.
 
Oikein Lämpimät Onnittelut perheenlisäyksestä Draumsyn ja Smurfen!!!

Varsinkin tuo Kolumbian pikaesitys oli aikamoinen yllätys, sillä olen jostain syystä luullut, että sieltä tulevat esitykset tulevat kutakuinkin "järjestyksessä" ja odotusjat ovat tällä hetkellä pitkiä.

Kävin juuri Pelan sivuilla johon oli päivittynyt vihdoinkin lapsiesitystilanne. Tai siis päivittynyt, ettei mitään ole tapahtunut: / Ainoastaan Kiinan kohdalla 3 sn-esitystä syksyn aikana. Filippiineitä, Venäjältä ja Thaimaasta ei ole taulukon mukaan tullut yhtään esitystä syksyn aikana.

Ii55, lainaan tekstiäsi:
"Tällä hetkellä jos toivoisi nopeaa lapsiesitystä, tosi potentiaalinen kontakti olisi Kiinan SN-ohjelma. Kiinaan voi lähettää paperit heti luvan saannin jälkeen, sosiaalityöntekijän puolto erityistarpeisen lapsen adoptoinnille tarvitaan. Kannattaa ehdottomasti jutella sekä Interpedian että Pelan vastaavien kanssa. Pieniä poikia on Kiinan yhteisellä listalla useita satoja odottamassa perhettä, erityistarpeet ovat vaihtelevia."
Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä nopea lapsiesitys? Oletko ollut yhteydessä palveluntarjoajiin asian tiimoilta?
Itselläni on Kiinan adoptioiden kohdalla sellainen tuntuma, että jos maassa on 106 kpl suomalaisten papereita, joista viimeiset lapsiesitykset on tehty niille hakijoille, joiden LID päivä on 23.5.2006 tai sitä ennen ( eli ovat odottaneet lasta 4,5 vuotta), on sieltä kovin vaikea kuvitella nopeaa lapsiesitystä:confused:. Oletan, siis vain oletan, että aika moni hakijoista on päivittynyt maahan jonkinlaisen sn-listan nyt kun se on mahdollista, ja TOIVON, että nämä jo paperinsa lähettäneet hakijat ovat ensisijaisia esitysten saajia ennen uusia hakijoita.

Ii55, missä vaiheessa teidän sinun prosessisi on? Olet aika paljon kirjoitellut palstalle, varsinkin Kiinan sn-adoptioista, mutta et ole kirjautunut adoptiolistaan?

Tuosta listasta sen verran, kun väkeä on karttunut palstalle lisää vuosien varrella. Jossain vaiheessa sovittiin, että palstalla kirjoittelevat lisäävät /päivittävät prosessinsa tiedot adoptiolistaan. Meitä alkaa olla jo niin paljon, että ei enää tahdo muistaa, minkälainen prosessi minkäkin nimimerkin takaa löytyy. Vaikka tämä onkin täysin julkinen palsta, olisi mukava, jos jokainen kirjaisi/pitäisi ajan tasalla pääpiirteet omasta prosessistaan. Toki palstalle voi mielestäni kirjoitella myös, vaikkei ado-prosessia vireillä olisikaan, mutta sekin tieto olisi mukava löytyä listasta.

Muistatteko ”vanhat palstalaiset”, yritettiin jossain vaiheessa sopia jopa tapaamista palstalaisten kesken:D Mahtaneeko joskus onnistua? Mutta hienon palstan olet Johanna72 joskus aloittanut:hug:
 
Otin Onnian vinkistä vaarin ja lisäsin itseni tuonne listalle. :) Kiitos kehotuksesta! Olen arkaillut, kun tuntuu hassulta "ilmoittautua" kun koko prosessi on vasta harkinnassa, mutta en toki halua olla stalkkerikaan. :D

Mulla kävi vähän hassu juttu, kun viime perjantaina olisi ollut PELA:n alkuinfo jonne jossain vaiheessa harkitsimme menevämme. Sattuneista syistä jäi vielä menemättä, ja nyt sitten osuikin tämän ICSIN viimeinen PAS samalle päivälle. Tuli sellainen olo, että olinko ihan väärässä paikassa, tavallaan kuin olisi ollut risteyksessä valitsemassa suuntaansa ja jommassa kummassa suunnassa olisi odottanut meidän lapsi, en vaan tiennyt kummassa... Vaikka en edes tiennyt PASin osuvan tuohon päivään tietenkään. :p

Helmikuun alussa sitten ehkä menemme infoon, jos saan miehen varmuudella myöntymään. :whistle:
 
Onnia, tuon Kiinan kohdalla sn-prosessi on täysin erillinen "normaalista" prosessista, eli sinne ei päivitetä mitään sn-listaa vaan siirrytään pois ei-sn jonosta ja mennään sn-puolelle. Sn-hakijat siis eivät ole missään jonossa vaan kaikki samalla linjalla, eli kun (ehkä noin) kuukausittain tulee uusi lista sn-lapsista niin jokaisella sn-hakijalla on yhtä suuri mahdollisuus saada lapsi (tämä riippuu palveluntarjoajasta ja lapsitoiveesta). Palveluntarjoajat päättävät löytyykö hakijoille sopivaa lasta, eli tämä valinta ei tapahdu Kiinassa vaan Suomessa, toisin kuin ei-sn puolella. Eli kun paperit ovat sisällä niin sieltä tosiaan voi saada lapsen vaikka kuukaudessa!
Smurfen, ONNEA!!! Ja jos haluat kertoa enemmän teidän prosessista niin olisi varmasti innokkaita kuulijoita :)
 
Viimeksi muokattu:
Onnia kysyi: "Ii55, missä vaiheessa teidän sinun prosessisi on? Olet aika paljon kirjoitellut palstalle, varsinkin Kiinan sn-adoptioista, mutta et ole kirjautunut adoptiolistaan?"

En ole adoption alkutaipaleella, en ollut silloinkaan kun tämä ketju on startannut. En sitten ole tullut kirjautuneeksi myöskään listalle. Minulla oli Kiinan LID vuodelle 2006. Aika pian papereitten lähettämisen jälkeen kävi ilmi, että kiinajonoon meneminen oli paha virhe. Mietin asiaa todella tiiviisti ja nettisurffasin kaikki mahdolliset kotimaiset ja ulkomaiset palstat läpi. Päädyin sitten pitkään asiaa pohdittuani vetämään hakemuksen pois Kiinasta, meille tuli sitten myöhemmin lapsi muuta reittiä pitkin. Tuolloin kävin läpi tarkasti kaikki suomalaisten palveluntarjoajien kontaktit. Jos SN-prosessi olisi silloin toiminut olisimme varmasti asiaa harkittuamme vaihtaneet lapsitoiveen "melko terveestä" erityistarpeiseen. Niinä aikoina valitettavasti Interpedia oli juuri saanut vihoviimeisen SN-listansa ja PeLalla ei ollut SN-listoja ollenkaan. Kiina ei sitten meidän osalta toteutunut.

Adoptiopiirit ovat suomessa tosi pienet, mutta valitettavasti prosessin alussa ei kaikkia vaihtoehtoja kuitenkaan tule ajatelleeksi. Jos on fiilispohjalta valinnut kontaktin (minulla oli jonkinlainen perustelu Kiinalle, mutta ei kovin vahva) ja on pelkästään oman palvelunantajan tiedon varassa, saa kyllä tosi kapean kuvan adoptiokentästä. Nyt vuosien myötä, tuttujen perheiden myötä ja maapalstojen kautta on toki tullut paljon kattavampi kuva siitä mitä suomessa adoptiossa tapahtuu. Ystäviä onneksi karttuu, nettituttuja ja livetuttujakin. Laskin juuri että taidan tuntea ainakin yhden perheen (odottavan tai jo adoptoineen) kaikista suomessa tällä hetkellä tarjolla olevista adoptiomaista ja myös melkein joka kontaktista. Tilanne oli ihan toinen silloin kun aloitin prosessin, en tuntenut ylipäätään juuri ketään jolla olisi adoptiolapsi.

Kaksplussan palsta taitaa olla kotimaisista avoimista palstoista aktiivisin. Seuraan kiinnostuneena mitä adoptioissa tapahtuu ja vastaan mielelläni aina jos johonkin kysymykseen osaan. Osa kokemuksesta on omaa ja osa muualta kuultua. Jo adoptoineet ovat yleensä aika varovaisia kertomaan suoraan oman perheen kokemuksista. Se johtuu usein vain siitä, että perheet ovat tosi helposti tunnistettavissa. Ei tarvitse kertoa kuin sisarusten ikiä tai muutamia yksityiskohtia kontaktista ja johan moni tietää mistä perheestä on kysymys. Eipähän se usein mitään haittaa mutta siinä on varmaan syy ettei adoptoineita juuri yleisillä palstoilla kirjoittele.

Smurfenille paljon onnea lapsen kotiin saamisesta!

Kolumbian odotusajoista olen ymmärtänyt että yleisesti ottaen ICBF etenee jonojärjestyksessä, odotusajat ovat pitkiä paitsi sisarussarjoille ja isoimmille lapsille. Odotusajoista löytyy paljon tietoa netistä, missä jonojen etenemistä voi seurata. Kolumbian toinen kontakti LC toimii eri lailla, sinne laitetaan hakemuksia vain LC:n pyynnöstä ja odotusajat ovat merkittävästi lyhyempiä. Interpedialla on omat kriteerit millä he valitsevat perheet jotka voivat laittaa LC:lle hakemuksen. LC:ltä tulevat lapset ovat yleensä erityistarpeisia, osa erityistarpeista voi olla lähinnä kosmeettisia.
 
Mielenkiintoinen tuo Kiinan sn-ohjelma. Onko niin, että sieltä jo useampia lapsia on nimetty tai pian tulossa?

Maavalinnan suhteen on kyllä varmasti jokaisella miettimistä tällä hetkellä! Ja kun lapsi saapuu, oma valinta tuntuu juuri oikealta. Mutta jos jää jumiin odottamaan moniksi vuosiksi, ja odotusajat ovat pitenemään päin, niin se on raskasta.

Minulle on jäänyt sellainen käsitys, että nyt viime aikoina ovat variaatiot odotusajan pituudessa kasvaneet suurimmiksi kuin koskaan ennen? Nopeita prosesseja on käsittääkseni ainakin Keniasta, Venäjältä, Kolumbian LC:ltä ja Etelä-Afrikasta sekä nyt Kiinan sn-ohjelma. Etiopiastakin on tullut vanhempia lapsia nopeasti. Omassa kohdemaassa Etelä-Afrikassa odotusajat vaihtelevat välillä: lapsitieto ennen kuin paperit ovat maassa eli 0 - 2,5 -vuotta. Palvelunantajat kaipaavat hakemuksia, joissa on väljä lapsitoive (iän suhteen, erityistarpeen suhteen tai useampia sisaruksia). Eli adoptioprosessi ei tosiaan aina ole pitkä. Ja adoptioprosessin keskiarvo ei kerro mitään siitä, mitä on odotettavissa omalla kohdalla. Tässä on oppinut väkisin joustavaksi.
 
En löytänyt Smurfenin viestiä lapsensaamisesta, mutta koska näin on ilmeisesti käynyt, niin oikein SUURET onnittelut sinne! :flower:

Ii55 - poimimasi kommentti kirjoituksestani sisälsi piilotettua kritiikkiä systeemistä. Kirjoitin aiheesta aiemmin tällä palstalla, eli kuinka aina väitetään, että etsitään lapselle perhettä eikä toisinpäin, mutta silti esimerkiksi ennestään lapsellisia pidetään monessa paikkaa jonon hännillä tai heitä (meitä) ei edes kelpuuteta prosessiin mukaan. Kuitenkin olen varma, että suuri osa lapsista vain hyötyisi sisaruksista ja kokeneista vanhemmista.

Toinen mitä en voi ymmärtää on se, että yksinhuoltajille tarjotaan vain ns. vaativampia lapsia. Jos ajatellaan lapsen parasta (tai vanhemmankin), niin eiköhän yksinäisille hakijoille tulisi tarjota mahdollisimman terveitä ja ehkä pieniäkin lapsia.

Noh, mutta tämä on tätä. Toisaalta minulla kuitenkin on huono omatunto siitä, että "vien" lapsen joltakin ihmiseltä tai ihmisiltä, joilla ei sellaista ole ennestään, ja joiden koko elämä pyörii sen toiveen ympärillä. : /

MyrttiMannalle ihan vain arvioisin, että maalaisjärjellä ajateltuna tuon avioliiton pituuteen liittyvän määritelmän täytyy tarkoittaa sitä, että riittää kunhan on vähintään vuosi oltu aviolla ja yhteensä ainakin kuusi vuotta avo- tai avioliitossa.

Karoliina
 
JCWS:n kautta tosiaan yksinhakijat saavat usein (ei aina!) n. 1-v terveitä lapsia, ja pariskunnat 0-3 v lapsia. Mutta lapsen sijoittaminen perheeseen riippuu monesta asiasta. Hakijoiden iästä, omista toiveista... Eikä lapsen ikä tosiaankaan aina kerro siitä, onko lapsi kuinka haastava. Tiedän monia alle 1-v tulleita adoptiolapsia, jotka ovat tarvinneet myöhemmin terapiaa tai on selvinnyt jotakin neurologista pulmaa. 2-vuotiaasta on jo tietoa enemmän sijoitusvaiheessa.
 

Yhteistyössä