Apuva, sain pari pussillista omppuja

Omenamarenki & kermainen vaniljakastike

150 g voita
1 1/4 dl sokeria
3 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4-6 (800 g) hapokasta omenaa esim. Valkea kuulas, Granny Smith)
1 tl kanelia

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria
Kermainen vaniljakastike:
2 dl vispikermaa
2 dl maitoa
1 rkl perunajauhoja
1 keltuainen
1 1/2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
2. Pehmitä omenalohkoja vuoassa mikroaaltouunissa täysteholla (600 W) noin 5 minuuttia.
3. Voitele uunipannuun tuleva leivinpaperi.
4. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
5. Lisää 3 keltuaista vaahtoon yksitellen napakasti vatkaten.
6. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan.
7. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin.
8. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannuun.
9. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
10. Lisää sokeri vaahtoon vähitellen.
11. Levitä omenalohkot taikinan päälle.
12. Ripottele pinnalle kanelia.
13. Peitä omenalohkot marenkiseoksella.
14. Paista torttu 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
15. Tarjoa esim. kermaisen vaniljakastikkeen kera.
16. Kaada kerma ja maito kylminä pinnoitettuun kasariin.
17. Sekoita joukkoon perunajauhot ja keltuainen muovivatkaimella.
18. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa.
19. Mausta kastike sokerilla ja vaniljasokerilla.
20. Pane vaniljakastike tarjolle kastikekannuun.
21. Tarjoa torttu leipomispäivänä, sillä marenki ei kestä säilytystä.

Tätieni torttu

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
75 g kylmää voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä
6 (n. 800 g) kookasta kiinteää omenaa
3/4 dl sokeria
2 rkl voita
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita kuivat aineet ja kylmä voi monitoimikoneella murumaiseksi massaksi.
2. Lisää kananmuna ja vesi, sekoita taikina tasaiseksi.
3. Nosta kylmään kovettumaan.
4. Kuori omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat.
5. Mittaa puhtaan valurautapannun (halkaisija noin 24 cm) keskelle sokeri ja voi.
6. Lado omenat pannuun kupera puoli alaspäin.
7. Kuumenna pannua ravistellen, kunnes sokeri sulaa ja alkaa paahtua vaaleanruskeaksi.
8. Nosta pannu liedeltä ja lisää sitruunanmehu.
9. Kääntele omenanpuolikkaat liemessä ja jätä ne edelleen pannuun kupera puoli alaspäin.
10. Vaivaa taikina jauhojen kanssa sileäksi ja kaaviloi pannun kokoiseksi levyksi hyvin jauhotetulla pöydällä.
11. Nosta levy kaulimen avulla omenien peitoksi ja taita reunat pannun sisään.
12. Taikinaa ei saa jäädä pannun reunan päälle.
13. Kypsennä 225-asteisen uunin alatasolla noin 17 - 20 minuuttia, kunnes taikina on tikulla koitettaessa kypsää ja omenat pehmeitä.
14. Ota pannu uunista ja irrota kakku pannun reunoista veitsen avulla.
15. Kumoa lautaselle vähän jäähtyneenä ja tarjoa vielä lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Manteliomenanyytit

1 pkt ( 400 g ) murotaikinaa
3 kookasta omenaa (esim. Jonagold)

Täyte:
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl sokeria
1/2 tl kanelia
1 rkl voita tai margariinia

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
raesokeria

1. Sulata rasva täytettä varten ja sekoita joukkoon muut ainekset.
2. Poista siemenkodat omenaporalla ja kuori omenat.
3. Halkaise omenat niin, että kuhunkin puolikkaaseen jää reikä keskelle.
4. Pistele omenat haarukalla.
5. Kaaviloi sulaneen kylmän taikinan kumpikin puolikas hyvin jauhotetulla pöydällä 12 cm x 36 cm kokoiseksi levyksi.
6. Jaa kumpikin levy kolmeen osaan.
7. Aseta omenanpuolikas taikinan päälle kupera puoli taikinaa vasten ja täytä kolot manteliseoksella.
8. Nosta taikinan reunat ylös halkaisupinnan päälle ja nipistä kiinni.
9. Muotoile taikina omenan pintaan.
10. Aseta nyytit pellille leivinpaperin päälle tasainen halkaisupinta peltiä vasten.
11. Nosta pelti hetkeksi kylmään jotta taikina hiukan kovettuu.
12. Voitele pinta munalla ja sirottele päälle raesokeria.
13. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia kunnes omena on pehmennyt.
14. Tarjoa haaleana jälkiruoaksi vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Raparperi-omenakeikauskakku
(8 annosta)

Vuokaan:
50 g margariinia
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperia paloina
2 omenaa

Taikina:
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
sitruunamelissan lehtiä
1 prk(2 1/2 dl) Flora Vanillaa

1. Mittaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle margariini ja fariinisokeri.
2. Kuumenna vuokaa 175-asteisessa uunissa noin 3 minuuttia niin, että rasva ja sokeri sulavat.
3. Tasoittele rasva-sokeriseos.
4. Huuhtele raparperin varret ja viipaloi noin 1 cm:n pätkiksi.
5. Kuori omenat ja kuutioi ne.
6. Ripottele vuokaan raparperi- ja omenapalat.
7. Vaahdota rasva ja sokeri.
8. Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset munat yksitellen vatkaten.
9. Sekoita keskenään vanilliinisokeri, vehnäjauhot ja leivinjauhe.
10. Lisää seos taikinaan vain sen verran sekoittaen, että taikina on tasaista.
11. Levitä taikina raparperi-omenakerroksen päälle.
12. Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 40-50 minuuttia.
13. Kumoa kakku kakkupaperin päälle tarjoiluvadille hieman jäähtyneenä.
14. Pohjapuolesta tulee siis yläpuoli.
15. Siitä nimi keikauskakku.
16. Vaahdota Flora Vanilla.
17. Koristele täysin jäähtynyt kakku vihreillä lehdillä.
18. Tarjoa keikauskakku Flora Vanilla -vaahdon kanssa kahvipöydässä tai jälkiruokana.
19. Keikauskakkuun sopivat hyvin myös pakastetut raparperit.
20. Anna raparperien sulaa kohmeisiksi ja kaada erilleen irronnut neste, jonka voit käyttää esim. marjakiisseliin.

Omenasose hillosokerilla

2 kg omenia
2 dl vettä
1 kg hillosokeria

1. Keitä lohkotut omenat pehmeiksi pienessä vesimäärässä tai pehmennä ne mikroaaltouunissa, jolloin pehmentämiseen ei tarvita vettä.
2. Soseuta omenat.
3. Laita pohjaan palamisen estämiseksi ohjeessa mainittu vesi, soseutetut omenat ja hillosokeri kattilaan.
4. Keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen.
5. Purkita hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin.

Juustoinen omena-päärynäpiirakka
(8 annosta)

Pohja:
200 g margariinia
0,75 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 omena
1 päärynä
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaniljakastiketta
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita pohjan huonelämpöiset raaka-aineet vatkaimella taikinaksi.
2. Vatkausajaksi riittää muutama minuutti.
3. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 27 cm) ja lisää päälle viipaloitu omena ja päärynä.
4. Sekoita tuorejuusto, vaniljakastike, kananmunat, sokeri ja sitruunamehu keskenään.
5. Kaada seos hedelmäviipaleiden päälle.
6. Paista piirakkaa uunin alatasolla 170 asteessa 45 minuuttia.
7. Jäähdytä piirakka ennen tarjoilua.

Omenatorttu

Pohja:
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
mehukkaita omenia
sokeria, kanelia
Pinta:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja

1. Vaahdota hyvin rasva ja sokeri.
2. Lisää munat yksitellen mukaan vatkaten koko ajan.
3. Sekoita jauho-leivinjauheseos taikinaan.
4. Levitä taikina kahteen voideltuun torttuvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun.
5. Kuori omenat ja poista siemenkodat.
6. Peitä taikinan pinta ohuilla omenanviipaleilla tai -lohkoilla. Omenaa saa olla runsaasti.
7. Mausta sokerilla ja kanelilla.
8. Vaahdota vielä kananmunat ja sokeri hyvin ja pyöräytä siihen jauhot.
9. Pursottele taikina koristeellisesti leivonnaisen päälle.
10. Työnnä vuoka 200.asteisen uunin alaosaan ja anna kypsyä noin 30 minuuttia.

Omenanyytit
(8 kappaletta)

200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
noin 1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
8 pientä pehmeää omenaa
2 rkl hienoa sokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 vatkattu muna voiteluun
3 rkl rouhittua mantelia

1. Nypi yhteen voi ja jauhot murutaikinaksi ja sekoita joukkoon vesi.
2. Pane taikina foliossa jääkaappiin tunnin ajaksi.
3. Poista siemenkodat omenista, mutta säilytä mikäli mahdollista reikien pohja ehjänä.
4. Sekoita sokeri ja kaneli ja täytä tällä seoksella reiät.
5. Pane päällimmäiseksi nokare voita.
6. Kauli taikina ohueksi levyksi.
7. Leikkaa kahdeksan niin suurta neliön muotoista kappaletta, että niihin mahtuu omena.
8. Pane kullekin taikinapalalle täytetty omena ja taita kulmat omenan päälle.
9. Nypi saumat yhteen ja pane nyytit voidellulle uunipellille.
10. Voitele nyytit vatkatulla munalla ja ripottele päälle rouhittua mantelia.
11. Paista ne rapeiksi ja kullanruskeiksi, noin 20 minuuttia 200 asteessa tai kunnes niillä on kaunis pinta ja omenat tuntuvat pehmeiltä puikolla kokeiltaessa.
12. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

Omena-porkkanaleipä

5 dl vettä
1 pala hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl hunajaa
1 kuorittu omena
2 kuorittua porkkanaa
3 dl ohrahiutaleita
7-8 dl sämpyläjauhoja
50 g pehmeää margariinia tai voita

1. Kuumenna vesi 40-asteiseksi.
2. Murenna tuorehiiva joukkoon.
3. Lisää suola, hunaja, omena ja porkkanat raasteena ja hiutaleet. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon.
4. Alusta sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi.
5. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva.
6. Jaa taikina kahteen pitkänomaiseen vuokaan (á 1 l), peitä ja anna kohota.
7. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Puolukka-omenapai

Paipohja:
3 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl sokeria
125 g voita tai margariinia
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
5 dl puolukoita
4 hapokasta omenaa tms.
3/4-1 dl hillosokeria
(1/2 kanelitanko)

1. Mittaa täytettä varten puolukat ja tilkka vettä (ja kanelitanko) kattilaan.
2. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää hillosokeri sekä omenakuutiot.
3. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.
4. Nypi rasva vehnäjauho-sokeriseokseen.
5. Lisää vesi nopeasti sekoittaen.
6. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa pari tuntia.
7. Ota taikina huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen kaulimista.
8. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä.
9. Leikkaa levystä n. 5 cm vuokaa isompi kiekko ja nosta se kaulimen avulla vuokaan.
10. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.
11. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta.
12. Kaada täyte pohjan päälle.
13. Leikkaa ylijääneestä taikinasta kapeita nauhoja veitsellä tai taikinapyörällä ja tee niistä ristikko pain pinnalle.
14. Voitele taikinasuikaleet ja piirakan reunat halutessasi munalla.
15. Kypsennä pai 200-asteisen uunin keskiosassa noin 35 minuuttia.
16. Jos ristikko tummuu liiaksi ennen pohjan kypsymistä, peitä pinta leivinpaperilla.

Omenarulla
10 annosta

täyte:
3 isoa tai 6 pientä hapanta omenaa
0,5 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl kanelia

kuori:
5 levyä filotaikinaa

levyjen sivelyyn:
2 rkl rasia margariinia (rasvaa enintään 40%)
2 rkl vettä
1 tl kanelia

1. Avaa filotaikinapaketti varovasti, jotta saat pakattua loput levyt siihen takaisin.
2. Sulata käärö pakkauksen ohjeen mukaan.
3. Älä avaa rullaa väkisin, etteivät taikinalevyt murru.
4. Valmista sillä aikaa täyte.
5. Kuori omenat ja lohko neljään osaan.
6. Poista siemenkodat omenapaloista ja lohko palat vielä 3 tai 4 osaan.
7. Mittaa täytteen vesi ja sokeri kattilaan, johon omenalohkot mahtuvat.
8. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kaneli.
9. Kaada sekaan omenalohkot ja kääntele varovasti pari minuuttia, kunnes omenalohkot muuttuvat läpikuultaviksi ja hieman pehmenevät.
10. Jäähdytä.
11. Kiehauta taikinalevyjen sivelyyn tarkoitettu vesi ja margariini.
12. Lisää kaneli. Nosta pois liedeltä.
13. Avaa filotaikinarulla varoen.
14. Nosta yksi levy leivinpaperoidulle pellille.
15. Sivele filotaikinalevy rasva-kaneliseoksella kevyesti ja nosta heti toinen levy sen päälle.
16. Topista sively ja laita seuraava levy päälle.
17. Toista. Sivele myös päällimmäisen levyn pinta.
18. Toimi nopeasti.
19. Kääri nopeasti loput pakkauksen taikinalevyistä takaisin rullalle ja pistä pakkaukseensa.
20. Filotaikina kuivuu helposti käyttökelvottomaksi.
21. Et voi pakastaa niitä uudelleen, mutta levyt säilyvät jääkaapissa reilun viikon.
22. Kaada omenalohkot toiseen päähän taikinalevyjä.
23. Nosta täytteetön pääty omenalohkojen yli ja laita filotaikinan reuna käärön alle.
24. Kun sauma on alla, ei struudeli vuoda.
25. Nipistä päädyt kiinni.
26. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Hedelmävartaat

1 omena
2 nektariinia
2 luumua
1 banaani
0,25 tuorettta ananasta

Grillauskastike:
1 sitruunan mehu
0,5 dl hedelmämehua
2 rkl hunajaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä

1. Lohko kuoritut omenat ja leikkaa nektariinit ja luumut neljään osaan.
2. Viipaloi banaani paksuhkoiksi viipaleiksi ja leikkaa ananas kuutioiksi.
3. Sekoita grillauskastikkeen ainekset ja kaada hedelmäpalojen joukkoon.
4. Pujota hedelmät grillitikkuihin ja grillaa vartaita 10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä käännellen.
5. Valele grillauskastiketta vartaille myös grillauksen aikana.
6. Tarjoa vartaat jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Muuta:
voit myös kypsentää vartaat uunissa 200 asteessa

Siideriomenat
4 annosta

4 hapanta omenaa (400 g) tms.
1,5 dl omenasiideriä
2 rkl fariinisokeria
0,5 dl mantelilastuja

1. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
2. Lado viipaleet laakeaan uunivuokaan.
3. Kaada vuokaan siideri ja ripottele omenoille fariinisokeri.
4. Peitä vuoka leivinpaperilla ja paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia.
5. Anna omenoiden jäähtyä ennen tarjoamista.
6. Paahda paistinpannulla mantelilastuja ja ripottele niitä omenoille juuri ennen tarjoamista.

Muuta:
Juhla-aterian jälkiruoan voit viimeistellä ennen tarjoamista lorauttamalla omenoille puoli desilitraa calvadosta.

Tanskalainen omenaherkku

0,5 l erilaisia leipiä rouhittuna
1 rkl öljyä tai margariinia
0,5 dl ruoko- tai fariinisokeria
1 tl kanelia
6 omenaa
2 rkl sokeria
(1 rkl sitruunamehua)
n. 0,5 dl vettä

Tarjoiluun:
löysäksi vaahdotettua vaniljakastiketta tai pehmeää jäätelöä

1. Murskaa leipäseos pieneksi esim. tehosekoittimessa.
2. Voit käyttää omenaherkkuun hiukan kuivahtanuttakin leipää.
3. Ruisleipä antaa hyvää makua, käytä myös sitä.
4. Kuumenna rasva paistinpannulla ja ruskista leipäseosta kevyesti pannulla. Varo ettei se pala!
5. Ota paistinpannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri ja kaneli.
6. Anna jäähtyä.
7. Lohko omenat ja poista siemenkodat.
8. Leikkaa omenat kuutioiksi ja laita ne kattilaan.
9. Kaada päälle sokeri, (sitruunamehu) ja vesi.
10. Kuumenna kiehuvaksi välillä varovasti sekoittaen ja keitä omenat lähes soseeksi.
11. Lisää tarvittaessa vettä.
12. Jäähdytä seos.
13. Kokoa jälkiruoka joko yhteen isoon tarjoiluastiaan tai neljään annoskulhoon.
14. Kaada puolet leipäseoksesta kulhoon.
15. Levitä päälle omenaseos ja pinnalle loput leipäseoksesta.
16. Anna maustua puolisen tuntia tai tarjoa heti.
17. Lisänä maistuu vaniljavaahto tai pehmennyt vaniljajäätelö.

Muuta:
Levitä muruseosta, omenaa ja vaniljavaahtoa kerroksittain annoskulhoihin. Tarjoa heti.

Omena-banaanirahka
(6 annosta)

2 kpl omenaa
1 kpl banaania
2 rkl sitruunanmehua
0,5 dl sokeria
250 g maitorahkaa
2,5 dl Flora Vanillaa

1. Kuori ja paloittele omenat ja banaani.
2. Sekoita mehu, sokeri ja maitorahka kulhossa.
3. Lisää joukkoon hedelmäpalat ja kuohkeaksi vaahdotettu Flora Vanillaa.
4. Halutessasi voit koristella jälkiruoan raastetulla sitruunankuorella.

Omena-rättänä ja vaniljakastike
(4-6 henkilölle)

Pohja :
150 g voita
1 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota voi ja sokeri.
2. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Ota taikinasta 1/5 sivuun.
4. Vuoraa lopulla matalahko uuni- tai piirakkavuoka (halkaisijaltaan 22-25 cm).

Täyte :
7 dl omenaa kuutioina
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia

1. Sekoita omena, sokeri ja kaneli.
2. Levitä seos vuokaan ja murusta loppu taikina päälle.
3. Paista 200 asteessa 1-1,5 tuntia.
4. Tarjoa lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kera.

Omenaunelma

1 pkt (400g) valmista murotaikinaa
margariinia vuoan voiteluun

Täyte:
4-6 (n. 1kg) hapanta omenaa
50 g voita
1-1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl kardemummaa
1 dl mantelirouhetta tai -lastuja
3 rkl maissitärkkelysjauhoja

Tarjoiluun:
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1. Kuori ja leikkaa omenat 1 cm x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
2. Sulata voi kasarissa.
3. Lisää omenakuutiot, fariinisokeri, mausteet ja mantelirouhe.
4. Sekoita varovasti.
5. Hauduta miedolla lämmöllä 2 minuutin ajan.
6. Anna jäähtyä.
7. Vuoraa voidellun irtopohjavuoan pohja ja reunat 3-4 cm:n korkeudelle murotaikinalla.
8. Lisää hieman jäähtyneeseen omenatäytteeseen maissitärkkelysjauhot hyvin sekoittaen.
9. Kaada täyte murotaikinalla vuorattuun vuokaan.
10. Paista 200 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.
11. Anna jäähtyä mieluiten seuraavaan päivään.
12. Tarjoa vaahdotetun kerman tai vanilliinikastikkeen kanssa.
13. Paistos on parhaimmillaan, jos sen antaa jäähtyä seuraavaan päivään.

Mehukas omenakakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
4 kpl kananmunia
2 tl vanilliinisokeria
3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 rkl hedelmämehua

Täyte:
4 dl pieniä omenapaloja
1 tl sitruunamehua
0,5 dl rusinoita
1 tl kanelia

1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota tasapohjainen kakkuvuoka.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi esim. sähkövatkaimella.
4. Lisää munat yksitellen taikinaa voimakkaasti vatkaten.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
6. Lisää myös mehu.
7. Kaada puolet taikinasta vuokaan.
8. Ripota pinnalle täytteen aineet ja peitä ne lopulla taikinalla.
9. Kypsennä kakku uunin alaosassa noin 60 minuuttia.

Mehevä omenapiirakka
(8 annosta)

1 dl sokeria (1dl=85g)
100 g Flora Leivontaa
1 kpl kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)
2 tl leivinjauhetta
2,5 dl Flora Vanillaa
4 kpl omenaa
2 rkl fariini sokeria
2 tl kanelia

1. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon kananmuna.
3. Lisää taikinaan vehnäjauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu.
4. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita n. 1 dl vaahtoa varovasti taikinaan.
5. Säästä loput vaahdosta tarjoiluun.
6. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle.
7. Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi.
8. Sekoita fariinisokeri ja kaneli raasteeseen.
9. Levitä täyte pohjan päälle.
10. Paista 170 °C:n lämpötilassa noin 40 minuuttia.
11. Tarjoa Vanilla- vaahdon kera.

Omenakakku
(8 annosta)

Pohja:
100 g Flora Leivontaa
0,75 dl sokeria (1dl=85g)
1 kpl kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
8 kpl omenaa
1 dl sokeria (1dl=85g)
6 tl kanelia
50 g Flora Leivontaa

Tarjoiluun:
2,5 dl Flora Vanillaa

1. Sekoita jääkaappikylmä rasva, sokeri, kananmuna ja jauhot (ja leivinjauhe halutessasi) nopeasti sähkövatkaimella tai monitoimikoneella taikinaksi.
2. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
3. Kuori omenat ja poista siemenkodat.
4. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
5. Sekoita sokeri ja kaneli.
6. Kauli pohjataikina 2-3 mm vahvuiseksi pyöreäksi levyksi.
7. Painele taikina irtopohjavuoan (Æ 25 cm) pohjalle ja reunoille.
8. Lado puolet omenaviipaleista pohjalle, ripottele päälle puolet mausteista.
9. Laita loput omenat ja mausteet vuokaan.
10. Vedä jääkaappikylmästä rasvasta ohuita viipaleita esimerkiksi juustohöylällä omenoiden päälle.
11. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 1 tunti.
12. Jäähdytä.
13. Irrota varovasti vuoasta ja laita tarjoiluvadille.
14. Vatkaa Flora Vanilla kuohkeaksi vaahdoksi ja tarjoile omenakakun kanssa

Omenapudding
(4 annosta)

1 kpl omenaa
2 rkl Flora Leivontaa (1 rkl=15 g)
1 tl sokeria (1 tl=5g)
1 tl kanelia
2,5 dl Flora Fraichea
4 rkl hunajaa
2 rkl sokeria
2 kpl kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja (1 dl = 70 g)

1. Kuori keskikokoinen hapokas omena ja paloittele se kuutioiksi.
2. Voitele neljä uuninkestävää annosvuokaa rasvalla ja aseta omenakuutiot vuokien pohjalle.
3. Ripottele omenien pinnalle sokeria ja kanelia.
4. Sekoita Flora Fraichen joukkoon hunaja, sokeri, kananmunat ja vehnäjauhot.
5. Kaada täyte omenakuutioiden päälle.
6. Kypsennä puddingia uunissa 200 °C:n lämpötilassa noin 15 minuuttia.
7. Tarjoa omenapudding heti lämpimänä jälkiruokana esimerkiksi kanelilla maustetun Flora Vanilla-vaahdon kanssa.

Mokkapalojen -piirakka
(pellillinen)

¾ dl sulatettua margariinia
3 ¾ dl maitoa
1-2 munaa
7 ½ dl vehnäjauhoja
3 ¾ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta

1. Sekoitetaan 1 ryhmän aineet keskenään ja 2 ryhmän aineet keskenään.
2. Yhdistetään seokset.
3. Kaadetaan leivinpaperin päälle uunipellille.
a. Päälle esim. 1) omenalohkoja, kanelia ja sokeria 2) raparperinpaloja ja fariinisokeria 3) marjoja, sokeria ja perunajauhoja.
4. Paistetaan 200 asteessa noin 20-25 min.
5. Tulee myös herkullista suklaapiirakkaa, kun laittaa pohjaan lisäksi 1 rkl Cacao _kaakaota.
6. Päälle suklaakuorrutus, joka levitetään juuri uunista otetun kuuman piirakan päälle.

Kuorrutus:
1 pkt tomusokeria, 1 rkl Cacao _kaakaota, 4 rkl kylmää vettä ja 4 rkl sulatettua margariinia.
Aineet vain sekoitetaan keskenään

Helppo sitruuna-omenakakku
10-12 Palaa

pyöreä irtopohjainen vuoka, halkaisija 24 cm
100 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,5 dl hienosokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
2 omenaa
vähän sulatettua voita ja vehnäjauhoja vuokaan

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele ja jauhota vuoka.
3. Sekoita voi ja sokeri kuohkeaksi kulhossa.
4. Lisää muna, sitruunakuori ja lopuksi jauhot.
5. Sekoita hyvin.
6. Levitä taikina vuokaan.
7. Kuori omenat ja poista siemenkodat.
8. Leikkaa omenat ohuiksi kauniiksi lohkoiksi.
9. Asettele ne kauniisti taikinan pinnalle.
10. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia.
11. Anna jäähtyä ritilällä.
12. Vispikerma, vaniljasokerilla maustettuna, maistuu hyvältä kakun päällä ja tuoreen kahvin kanssa.

Omenainen possukastike

2 dl silputtua sipulia
5 dl hapahkoja, kuorettomia omenalohkoja tms.
pieni pala tuoretta inkivääriä tai
1 tl kuivattua inkivääriä
öljyä
2 tl karria
3 dl possun paistolientä
1 dl kermaa

1. Kuumenna öljy pannussa.
2. Lisää joukkoon sipulisilppu, omenalohkot, inkivääri ja karri.
3. Kuullota ainekset ja lisää joukkoon uunissa paistetun porsaanlihan paistoliemi.
4. Hauduta puolisen tuntia.
5. Soseuta ainekset tehosekoittimessa.
6. Lisää kerma ja tarjoa possunpaistin kanssa.

Currykastike

1 suuri sipuli
1 pkt pekonia
2 rkl currya
1 rkl vehnäjauhoja
1 iso hapahko omena tms.
2 prk tomaattipyretta (2 rkl)
3 dl lihalientä
1 prk ananaspaloja

1. Suikaloi sipuli ja pekoni ja ruskista yhdessä rasvassa pari minuuttia.
2. Currya päälle ja anna kiehua hetki.
3. Lisää joukkoon jauhot, tomaattipyree, liha- ja ananasliemi sekä omena.
4. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 10 min.
5. Lisää suola ja ananaspalat ja kastike on valmis.

Omenakiisseli

6 hapahkoa omenaa tms.
5 dl vettä
3/4 dl sokeria
1 pala kanelitankoa
1 tl perunajauhoja

1. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko.
2. Lisää kouritut, paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi.
3. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu.
4. Siirrä kattila pois liedeltä.
5. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä.
6. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti lusikalla sekoittaen.
7. Kiehauta.
8. Nosta kattila poisliedeltä.
9. Tarjoa jäähdytettynä.

Omenakiisseli, kanelikerma
(neljälle)

4 dl omenatäysmehua
3 dl omenaa 1 cm kuutioina
1 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

1. Kuumenna mehu ja sokeri teräskattilassa.
2. Lisää omenakuutiot ja kiehauta.
3. Mausta sitruunanmehulla.
4. Ota kattila sivuun liedeltä.
5. Sekoita perunajauho vesi- tai omenamehutilkkaan ja yhdistä nauhana kiisselipohjaan.
6. Laita uudelleen liedelle ja kuumenna, kunnes pulpahtaa.
7. Vältä kypsän kiisselin sekoittamista, ettei tule venyväksi.
8. Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä.
9. Tarjoa kylmänä laakealta kiisselivadilta kevyesti vaahdotetun, kanelilla maustetun kerman kanssa.

Kaneli-omenapannukakku

½ l maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
2 munaa
2 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
omenaa raastettuna
kanelia

1. Sekoita taikina, lisää myös raastettu omena.
2. Anna taikinan seistä hetki.
3. Kaada leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
4. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia kunnes pannari on kauniin ruskea.

Omenakaalipaistos

kaalia
omenaraastetta
siirappia
suolaa
voita

1. Paista suikaloitu kaali voissa.
2. Lisää muut aineet.
3. Hauduta viitisen minuuttia.

Muhkea omenapiirakka

125 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
11/4 dl tuorejuustoa
1/2 tl hienonnettua kardemummaa

Täyte:
3-4 kirpeää omenaa
50 g sulatettua voita tai margariinia
2-3 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 rkl kanelia

Pisteeksi i:n päälle:
1 prk (2,5 dl) ranskankermaa
2 munaa

1. Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe.
2. Lisää tuorejuusto ja kardemumma.
3. Nosta taikina hetkeksi jääkaappiin.
4. Kaaviloi sitten jauhotetun leivinpaperin päällä hieman vuokaa suuremmaksi, pyöreäksi levyksi.
5. Nosta levy papereineen vuokaan.
6. Pistele pohja haarukalla.
7. Lohko omenat ja kasta sulatetussa rasvassa.
8. Nosta lohkot piirastaikinalle ja ripottele päälle sokeri-kaneliseos.
9. Sekoita ranskankerma ja munat, kaada seos omenalohkojen väleihin.
10. Paista torttua noin 175 asteessa kolmisen varttia.

Raparperi-omenahilloke

500 g raparperia
1 omena
1/2 dl vettä
2 1/2 dl sokeria

1. Pese raparperin varret tarvittaessa, poista vain kovat ja sitkeät osat tyvestä.
2. Paloittele varret parin sentin pituisiksi.
3. Kuori omena, poista siemenkota ja kuutioi malto.
4. Sekoita omena- ja raparperipalat kattilassa, lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
5. Keitä seosta miedolla lämmöllä kannen alla muutama minuutti, niin että raparperi alkaa kostua ja pehmetä.
6. Lisää sokeri ja sekoita niin kauan että se sulaa.
7. Keitä seosta vielä, kunnes se sakenee ja muuttuu kiiltäväksi.
8. Tarjoa kuumana jäätelöannoksen kastikkeena


 
Broileri-kasviskeitto

2-3 kpl broilerin rintaleikettä
1 rkl voita
1 kpl sipulia
1 kpl palsternakkaa
1 kpl omenaa
2 kpl porkkanoita
1-2 tl currya
1,2 l vettä
3 kpl kanaliemikuutioita
0,5 dl riisiä
suolaa
valkopippuria
persiljaa hienonnettuna

1. Poista rintaleikkeistä luut ja nahka.
2. Leikkaa liha kuutioiksi.
3. Hienonna sipuli ja leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi.
4. Ruskista lihakuutiot ja sipuli paksupohjaisessa kattilassa.
5. Lisää joukkoon muut kasvikset ja karri ja anna niiden pehmetä hetki.
6. Lisää vesi ja liemikuutiot.
7. Kun keitto alkaa kiehua, lisää riisi.
8. Anna kypsyä noin 15 minuuttia.
9. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
10. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

Gratinoidut kalkkunaleikkeet

4 kalkkunan fileepihviä, paistileikettä tai sisäfileetä
1 rkl (dijon)sinappia
1 sitruunan mehu
suolaa + rouhittua mustapippuria
1 puserrettu valkosipulinkynsi (voi jättää pois)

Päälle:
1 pieni tlk parsatankoja
1/2 hienonnettua sipulia + nokare rasvaa
2 rkl persiljasilppua
1/2 kalkkuna- tai kanaliemikuutiota
1/2 omena pieninä kuutioina
1/2-1 dl parsalientä
1 dl ranskankermaa + 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl yrttisekoitusta
1 1/2-2 dl parmesaaniraastetta

1. Sekoita sinappi, sitruunamehu, suola, pippuri ja valkosipuli.
2. Laita kalkkunapalat seokseen maustumaan muutamaksi tunniksi ja käännä välillä.
3. Nosta palat liemestä ja kuivaa.
4. Paista niitä pannulla rasvassa noin 5 minuuttia molemmin puolin ja nosta uunivuokaan.
5. Jos käytät sisäfileetä, nuiji palat ennen paistamista muovipussissa litteiksi.
6. Valuta parsatölkin liemi talteen ja jaa parsapalat pihvien päälle.
7. Kuullota sipuli ja lisää joukkoon parsaliemi, persilja, liemikuutio ja omenakuutiot.
8. Anna kiehua, kunnes omenat pehmenevät.
9. Sekoita joukkoon ranskankerma-perunajauhoseos ja kiehauta.
10. Mausta yrtillä ja lisää puolet juustosta.
11. Jaa kastike pihvien päälle ja ripota loppu juusto pinnalle.
12. Kuorruta 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Vuohenjuustotäytteiset liharullat
4 annosta

500 g naudan sisäfileetä
150 g vuohenjuustoa
170 g pekonia
1 ruukku tuoretta basilikaa
3 rkl voita
1/2 tl pippurisekoitusta
1,5 dl omenamehua
0,5 dl vettä
1 rkl Maizena ruskeaa suurustetta

1. Leikkaa sisäfile kahdeksaksi 1,5 cm:n pihviksi.
2. Nuiji pihvit kämmenpohjalla kelmun alla ohuiksi.
3. Leikkaa 100 g vuohenjuustoa tikkumaisiksi paloiksi.
4. Aseta kunkin pihvin päälle pekonisiivu, muutama basilikan lehti ja vuohenjuustoa.
5. Kääri pihvit rulliksi ja kiinnitä hammastikuilla.
6. Ruskista rullat muutamassa erässä voissa kuumalla pannulla.
7. Laita rullat uunivuokaan ja mausta pippurisekoituksella.
8. Jatka liharullien kypsentämistä uunissa 225-asteen lämpötilassa 15 min.

Valmista tällä aikaa kastike.
9. Mittaa ruskistuksessa käyttämääsi pannuun (lihan makuaineiden talteen saamiseksi) omenamehu ja ve-si.
10. Sulata joukkoon loppu vuohenjuusto.
11. Sekoita suuruste kiehuvaan nesteeseen.
12. Keitä noin minuutti samalla sekoittaen.
13. Hienonna jäljelle jäänyt basilika ja lisää kastikkeeseen.
14. Tarjoa rullat ja kastike riisin tai perunoiden kanssa.

Kaneli-omenapannukakku

½ l maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
2 munaa
2 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
omenaa raastettuna
kanelia

1. Sekoita taikina, lisää myös raastettu omena.
2. Anna taikinan seistä hetki.
3. Kaada leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
4. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia kunnes pannari on kauniin ruskea.

Omenakaalipaistos

kaalia
omenaraastetta
siirappia
suolaa
voita

1. Paista suikaloitu kaali voissa.
2. Lisää muut aineet.
3. Hauduta viitisen minuuttia.

Pekoni-lohi-omenakääryleet ja sinappikastike

Lohta sivuina
pekonia siivuina
omenoita
currya
sitruunapippuria

1. Laita lohi- ja pekonisiivut päällekkäin.
2. Ripottele mausteet päälle ja kääri siivut parin sentin paksuisen omenalohkon päälle.
3. Paista pannulla, grillissä tai uunissa.

Mantelirosolli

perunaa (kypsää)
punajuurta (kypsää)
porkkanaa (kypsää)
lanttua (kypsää)
omenaa
sipulia
mantelilastuja tai -rouhetta

1. Kuutioi kaikki ainekset ja sekoita.
2. Lämmitä pannulla ja tarjoa lisäkkeenä.

Hedelmäcocktail

omenaa
vesimelonia
päärynää
banaania
appelsiinia
karambolaa
tuoremehua

1. Pilko hedelmät tasakokoisiksi paloiksi.
2. Kaada päälle tuoremehua liemeksi.
3. Anna seistä ennen tarjoilua.
4. Pirteämmän maun saat lisäämällä sitruunamehua tai hedelmäpohjaista likööriä.

Helppo joulukakku

2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia

1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.

Omenakana

broilerin rintapaloja (valmiiksi maustettuja)
sipulia
paprikaa
omenaa lohkoina
mandariinilohkoja
ananasmurskaa
rosépippuria
viherpippuria

1. Laita ainekset paistopussiin.
2. Paista 175 asteessa 1½ tuntia.

Kauraomenapaistos

1 omena
2 dl kaurahiutaleita
100 g voita
kanelia
2 rkl sokeria

1. Leikkaa omenat paloiksi voidellun vuoan pohjalle.
2. Sekoita kattilassa voista, kaurahiutaleista, kanelista ja sokerista kuorrutus.
3. Kaada omenien päälle.
4. Lisää tilkka vettä.
5. Uuni 200 astetta n. 15 minuuttia.

Kermahedelmät

appelsiinia
omenaa
päärynää
cocktailkirsikoita
kuohukermaa
sokeria
hunajapaahdettuja kookoshiutaleita
sitruunamehua

1. Viipaloi hedelmät ja asettele ne kauniisti lautaselle, päälle hieman sitruunamehua.
2. Vatkaa kuohukerma.
3. Mausta se kirsikoilla ja kookoshiutaleilla.
4. Kaada kermaa päälle.

Omenariisi

6 dl vettä
2 omenaa
1-2 tl suolaa
1 rkl sokeria
ripaus kanelia
sahramia/currya
2-3 dl puuroutumatonta riisiä
(raastettua sitruunan kuorta)

1. Laita riisi, pienehköksi pilkotut omenat sekä mausteet kiehuvaan veteen.
2. Keitä hiljaisella tulella kunnes riisi on kypsää.

Omena-banaani-pannukakku

8 dl maitoa
2 munaa
4½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
margariinia / voita
suolaa ripaus
2 omenaa
2 banaania

1. Sekoita taikina.
2. Laita leivinpaperi uuninpellille.
3. Viipaloi banaanit pellille.
4. Kaada taikina päälle.
5. Asettele omenaviipaleet päälle.
6. Paista uunissa kauniin ruskeaksi.
7. Uunin lämpötila 200 astetta ja paistoaika noin 50 min.

Omenapersikkapiirakka

150 g pehmitettyä margariinia
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa

Voitele vuoka.
1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna ja sekoita.
3. Lisää jauhot ja sekoita.

Täyte:
omenalohkoja
persikkalohkoja
1 prk maitorahkaa
1 kananmuna
kanelia
vaniljasokeria

5. Sekoita rahka ja kananmunat.
6. Ja muut aineet rahkaseokseen.
7. Levitä täyte.
8. Paista uunissa 175 asteessa n. 55 minuuttia.

Omena-rusinapitko

voitaikinalevy
rusinoita
omenoita
sokeria
aprikoosisosetta

1. Kauli taikina n. 10 cm leveäksi.
2. Levitä rusinat levylle ja asettele omena lohkoina päälle.
3. Ripottele pinnalle sokeria ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
4. Ota pois uunista ja levitä aprikoosisosetta päälle.

Omena-vadelmayllätys

1 sitruunan mehu
2 omenaa
3 dl vadelmia
2 dl kermaviiliä
½ rkl inkivääriä
2-3 rkl sokeria

1. Kuori ja pilko omenat.
2. Lisää vadelmat, sitruunanmehu, sokeri ja inkivääri
3. Sekoita ja kaada kermaviili päälle.

Kaalilaatikko

1 l riisipuuroa
3 sipulia
1½-2 kg kaalia
n.2 rkl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
1 kg jauhelihaa
2-3 rkl omenahilloa

pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

1. Keitä kaali ja sipulit suurina lohkoina suolalla maustetussa vedessä.
2. Valuta ne ja hakkaa silpuksi.
3. Ota liemi talteen.
4. Ruskista jauheliha.
5. Sekoita kaali-sipulisilppu, riisipuuro, jauheliha, mausteet ja omenahillo.
6. Lisää seokseen tarvittaessa keitinlientä, seoksen tulee olla vetelähköä puuroa.
7. Lisää mausteet, laita seos vuokaan.
8. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
9. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti.

Pullavanukas vaniljakastikkeella

Pullapitko
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl omenasosetta

1. Kasta pullaviipaleet sokerilla maustettuun munamaitoon.
2. Lado viipaleet voideltuun vuokaan.
3. Laita omenasosetta kerrosten väliin.
4. Voitele päällimmäiset viipaleet voilla ja kaada munamaito pullan päälle.
5. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Vaniljakastike
4 dl maitoa
1 muna
1,5 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2-3 rkl vaniljasokeria

1. Sekoita ainekset kattilassa.
2. Kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen.
3. Jäähdytä kylmässä vedessä välillä vatkaten.

Broileriwokki

broileria suikaleina
punasipulia
porkkanaa
paprikaa
ananaskuutioita mehuineen
soijakastiketta
inkivääriä
valkosipulia
chiliketsuppia
currya
öljyä
sherryä
omenaa paloina

1. Kuumenna öljy.
2. Paista sipulit ja porkkanat.
3. Lisää broileri.
4. Lisää curry, paprika ja inkivääri sekä ananakset.
5. Mausta ja lisää halutessasi ananas- tai omenamehua.
6. Suurusta varovasti.
7. Hauduta.
8. Tarjoile vaihteeksi ohrasuurimoiden kera.

 

Yhteistyössä