Avioerosta, osituksesata ja veloista tietäviä?

  • Viestiketjun aloittaja vierass
  • Ensimmäinen viesti
vierass
Eli meille on tulossa avioero. Miehellä on omissa nimissään olevaa velkaa, kuuluuko ne mitenkään mulle eron jälkeen? Täytyykö mun niistä jotain maksaa/ottaa niihin osaa? Vai jääkö ne vain miehen omaksi murheeksi?
Täytyykö tehdä ositus jos ei ole muuta yhteistä omaisuutta kuin mitä kodista löytyy? Ei yhteistä lainaa, ei yhteistä omaisuutta. Vuokralla asutaan.

Onko osituksella jotain merkitystä tai onko siitä jotain "hyötyä" myöhemmin?
 
tuossa
Avioero ja ositus | utilislaki

Mitä hyötyä osituksen tekemisestä on?

Toimittamatta jäänyt ositus voi aiheuttaa hankaluuksia myös puolison perillisille myöhemmässä perunkirjoituksessa tai perinnönjaossa. Perintökaaren mukaan nimittäin entinen puoliso on kuolinpesän osakas, mikäli ositusta ei ole toimitettu. Osa omaisuudesta, jonka on luultu kuuluvan kuolinpesään, voikin kuulua ex-puolisolle. Tällöin on sen selvittämiseksi, mitä kuolinpesään tosiasiassa kuuluu, tehtävä ositus kuolinpesän ja ex-puolison välillä. Pitääkö ositus tehdä vaikka meillä ei oikeastaan ole omaisuutta?

Ositus kannattaa tehdä aina, vaikkei mitään suureellista omaisuutta olisikaan. Puolisoiden välinen taloudellinen yhteys on syytä katkaista, oli omaisuuden laajuus mikä hyvänsä. Tällöin asiasta ei synny erimielisyyttä jälkeenpäin. Mikäli omaisuutta ei juurikaan ole, voidaan osituksessa esimerkiksi todeta, että osapuolilla ei ole omaisuutta eikä velkaa, ja että kumpikin pitää omat henkilökohtaiset esineensä.

Vaikka osituksessa ei siis mitään konkreettista jaettaisikaan, on suppeankin osituskirjan tekemisestä hyötyä myös edellä mainituista syistä johtuen. Osituskirjan tekemättä jättämisestä koituvat harmit ja lisätyöt tulevaisuudessa ovat vältettävissä melko pienellä vaivannäöllä ja kuluilla.
 
vierassss
Kumpikin puoliso vastaa yksin siitä velasta, jonka hän on tehnyt ennen avioliittoa tai sen aikana. Velasta, jonka jompikumpi puoliso on tehnyt perheen elatusta varten, vastaavat kuitenkin puolisot kumpikin omasta tai toistensa puolesta. Velasta, jonka molemmat puolisot ovat avioliiton aikana tehneet, vastaavat he kumpikin omasta ja toisensa puolesta, ellei toisin ole sovittu.
 
vieraa
Entäs nuo miehen nimissä olevat velat?
Riippuu siitä mihin velka on otettu. Osituksessa puolison varallisuudesta vähennetään hänen velkojensa arvo. Yleensä vähentäminen tehdään avio-oikeuden alaisen omaisuuden arvosta. Sen sijaan avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankintavelka vähennetään avio-oikeudesta vapaan omaisuuden arvosta.

Jos miehellä on paljon velkaa jäät siis nuolemaan näppeäjäsi.
 
Kumpikin puoliso vastaa yksin siitä velasta, jonka hän on tehnyt ennen avioliittoa tai sen aikana. Velasta, jonka jompikumpi puoliso on tehnyt perheen elatusta varten, vastaavat kuitenkin puolisot kumpikin omasta tai toistensa puolesta. Velasta, jonka molemmat puolisot ovat avioliiton aikana tehneet, vastaavat he kumpikin omasta ja toisensa puolesta, ellei toisin ole sovittu.
Mutta pankkilaina, kulutusluotto, pikavippi tms ei ole yhteistä vaikka olisikin perheen elatusta varten otettu.
 
"hohhoijaa"
Pääsääntö erotilanteissa on se, että jos miehellä on yhtään irtonaista fyrkkaa niin pimpinomistajalla on oikeus ottaa niistä vähintään puolet, samoin kuin myös kiinteästä ominaisuudesta.

Velat ja maksaminen on aina miehen vastuulla, niinkuin myös useimmissa liitoissakin, enemmän tai vähemmän.
 
vierass
[QUOTE="hohhoijaa";30366956]Pääsääntö erotilanteissa on se, että jos miehellä on yhtään irtonaista fyrkkaa niin pimpinomistajalla on oikeus ottaa niistä vähintään puolet, samoin kuin myös kiinteästä ominaisuudesta.

Velat ja maksaminen on aina miehen vastuulla, niinkuin myös useimmissa liitoissakin, enemmän tai vähemmän.[/QUOTE]

Edelleenkään meillä kummallakaan ei ole rahallista omaisuutta (säästöjä tms) eikä kiinteää omaisuutta.
Nuo lainat on pankkilaina ja kulutusluotto. Miehen nimissä molemmat.
 

Yhteistyössä