Kasvisruoka ei kelpaa koululaisille

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Minuakin hieman hämmentää tämä että yhdistetään kouluruoan yksipuolisuus lapsikuolleisuuteen. Uskoakseni kuitenkin syy oli ennemminkin siinä, että ei ollut samanlaisia lääkkeitä ja lääkärintaitoja kuin nykyään. Ruoalla siinä ei ollut mitään tekemistä.

Mutta takaisin asiaan eli NYKYPÄIVÄN kouluruokaan. Samaa mieltä jonkun edellisen kanssa, että lapset eivät osaa arvostaa ruokaa (kun sitä ei kotona opeteta), joten ruoka herkästi jää syömättä, jos se ei ole herkullista. Siis tarkoitan, että vaikka ruoka olisi ihan hyvää, ei millään tavalla "pahaa", niin sitä ei syödä, kun tiedetään, että nälkää ei tarvitse nähdä. Tosiaan 80-luvulla syötiin se vähemmänkin maistuva ruoka, kun muuten oli nälkä.
Totta kai oli muita syitä ja täytyy muistaa, että sodan päättymisestä oli vasta vähän aikaa ja jälleenrakentaminenkin käynnissä. Mun 1950-luvulla syntyneet sisarukseni ovat myös sitä sukupolvea, joka kävi joskus lähimetsässä hakemassa marjoja koulupuuroon. Hyvin ovat kasvaneet.

Liikaa herkkuja on nykyään, yksiselitteisesti, ja tuntuu, että jotkut opetetaan jo pienestä pitäen nirsoilemaan. Mua on myös huvittanut, että joissakin ruokaohjeissa kerrotaan, miten voi kätevästi "piilottaa" kasviksia ruokaan niin, että lapsillekin maistuu. Mun muksut ovat pienestä pitäen syöneet vihanneksia runsaasti, toisia enemmän, toisia vähemmän. Teinipoikani rakastaa esim. napakaksi kypsytettyä parsakaalia, kun siihen lorauttaa hiukan oliiviöljyä ja höystää valkosipulilla ja joskus chilillä.
 
Minuakin hieman hämmentää tämä että yhdistetään kouluruoan yksipuolisuus lapsikuolleisuuteen. Uskoakseni kuitenkin syy oli ennemminkin siinä, että ei ollut samanlaisia lääkkeitä ja lääkärintaitoja kuin nykyään. Ruoalla siinä ei ollut mitään tekemistä.

Mutta takaisin asiaan eli NYKYPÄIVÄN kouluruokaan. Samaa mieltä jonkun edellisen kanssa, että lapset eivät osaa arvostaa ruokaa (kun sitä ei kotona opeteta), joten ruoka herkästi jää syömättä, jos se ei ole herkullista. Siis tarkoitan, että vaikka ruoka olisi ihan hyvää, ei millään tavalla "pahaa", niin sitä ei syödä, kun tiedetään, että nälkää ei tarvitse nähdä. Tosiaan 80-luvulla syötiin se vähemmänkin maistuva ruoka, kun muuten oli nälkä.
50-luvulla oli vielä ravitsemus heikkoa Suomessa ja se oli osasyy korkeaan kuolleisuuteen.
 
vierailija
Totta kai oli muita syitä ja täytyy muistaa, että sodan päättymisestä oli vasta vähän aikaa ja jälleenrakentaminenkin käynnissä. Mun 1950-luvulla syntyneet sisarukseni ovat myös sitä sukupolvea, joka kävi joskus lähimetsässä hakemassa marjoja koulupuuroon. Hyvin ovat kasvaneet.
Voi kuule, niitä puolukoita kerättiin vielä 90-luvullakin. Ja voisi viedä nykymuksutkin metsään puolukkaan tai mustikkaan. Oppisivat edes tunnistamaan marjat ja oppisivat, että ei ne sieltä metsästä itsekseen smoothieksi muutu. Kyllä ne jonkun n kerättävä.
 
vierailija
Suurin syy kuolleisuuden vähentymiseen oli kylläkin aloitettu tupakkavalistus ja tupakoinnin väheneminen.
Suurin? Laita mielellään lisää tietoa. Nähdäkseni vielä vähän aikaa sitten on kyllä tupakoitu runsaasti, jo hyvin nuoresta pitäen. Mainitsemani projekti aloitettiin 1970-luvulla ja siinä keskityttiin tupakoinnin lisäksi ravitsemukseen.
 
vierailija
Kouluruoan pitisi aina olla mahdollisimman prosessoimatonta, oli se sitten lihaa, klaa tai kasvista. Eli pois nakit ja valmislihapullat ja kinkkukiusaukset ja tilalle alusta asti puhtaista tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
 
vierailija
Kouluruoan pitisi aina olla mahdollisimman prosessoimatonta, oli se sitten lihaa, klaa tai kasvista. Eli pois nakit ja valmislihapullat ja kinkkukiusaukset ja tilalle alusta asti puhtaista tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
Näin se olisi ihanteellista. Niillä resursseilla, mitä on, ammattilaiset tekevät ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa, oli se sitten liha-, kala- tai kasvispainotteista. Kaikki kiitos heille siitä. Päättäjille monesti pyyhkeitä, koska siihen voisi satsata enemmän.

MUTTA täytyy tosiaan muistaa, että verovaroin kustannettu kouluruoka on kuitenkin saavutus meillä Suomessa, ja se saatiin aikaan sotien jälkeen.
 
Suurin? Laita mielellään lisää tietoa. Nähdäkseni vielä vähän aikaa sitten on kyllä tupakoitu runsaasti, jo hyvin nuoresta pitäen. Mainitsemani projekti aloitettiin 1970-luvulla ja siinä keskityttiin tupakoinnin lisäksi ravitsemukseen.
Tupakoinnin haitat tulivat tietoon PK-projektin aikana, ja tupakointi tosiaan oli yksi projektin kulmakivistä. Näistä kolmesta: suola, kovat rasvat ja tupakointi, tupakka on selkeästi vaarallisin ja sen käyttö on vähentynyt eniten. Suomalaiset saavat edelleen liikaa suolaa ravinnossaan. Samoin kovia rasvoja käytetään edelleen. Mutta tupakointi on laskenut Suomessa tasaisesti, eikä Suomessa ole vielä vähän aikaa sitten tupakoitu runsaasti. Vapetus valitettavasti on lisääntymässä.
 

Yhteistyössä