Marraskuussa 2011 syntyneitten elämää

Hei! Tässäpä vähän kuulumisia...

Miksi kiirettä imetyksen lopettamiseen? Esikoista imetin lähemmäs 3 vuotta. Aikanaan alkoi nukkua ilman yösyöttöjä. Lopetin sen sitten, kun en enää imettäen nukuttanut päiväunille. Siis lopussa se oli vaan nukutuskeino ja läheisyyttä. Niin nytkin imettäen yöt ovat ihanan hiljaisia ja rauhallisia. Nukun vauvan kanssa pitempään, jos tarvitsen. Esikoinen nukkuu yleensä vauvaa pitempään. Vauva on myös harventanut yöheräilyjään. Nähtäväksi jää, onko muutos pysyvä vai väliaikainen. Sanotaan, että öiden eheytyminen tapahtuu sitten, kun oppii kunnolla kävelemään. Myös nostan vauvan silloin rinnalle, annan ”luonnontutin”, kun tarvitsee lohdutusta. Imetys on siis paljon muutakin kuin vain ruokaa.

Standardivauvan tyylinen tämäkin vauva, kun nyt 10 kk iässä nousee tukea vasten seisomaan. Ja pari päivää sitten huomasin kolmannen hampaan puhjenneen ikenen läpi. Neljäs kuultaa läpi. Vauva nauttii porkkanan järsimisestä – lievittää kutinaa/kipua.

Kovin on arjen puuhat perusrutiineja tässä iässä. Ruokailu, vaipan vaihto, nukuttaminen vuorottelevat koko päivän. Vauva nukkuu edelleen yleensä kolmet! päiväunet – pari tuntia yhteensä. Esikoinen on todella apu, viihdyttää vauvaa niin, että saan tehtyä kotitöitä. Eikä ole sitä tunnetta kuin esikoisen kanssa, että koko ajan vauva on äidissä kiinni, vaikka onkin 10 kk – eroahdistuskausi sekin.

Olen myös opettanut siihen, etten siirtele kamppeita ”piiloon”. Ovat saaneet olla kengät rauhassa ja kaapit ilman kuminauhoja tai muita lukkoja. Jopa kukka syöttötuolin vieressä saa olla rauhassa. Se olikin ensimmäinen opetuskohde niistä, mihin ei saa koskea. Mutta minkä olen sallinut, siihen kyllä tarttuu.- Olen antanut huiskuttaa mattoa…

Tällaista arkea meillä.;)
 
Meille myös hommattiin eilen taaperokärry, se Plaston perinteinen, ja just sopivaan aikaan tuli ostettua. Heti lähti tyttö taapertamaan sen kanssa, tosin alkuun tuli pari selälleen muksahdusta ja mentiinkin sit pihalle treenaamaan et on pehmeempi alusta. Ja ulkona ei sitten kaatuillutkaan.

Meillä vähän vaihtelee tämä päiväunirytmi, välillä nukutaan vain yhdet unet 2-2,5h, mutta välillä sitten taas on jostain syystä aamulla niin väsynyt että menee ihan kärttyilyksi jos ei pääse nukkumaan. Ja sitten nukutaankin kahdet unet. Mutta helposti käy niin, että kahdet unet on vähän liikaa ja sitten yöunet lyhenee. Eli mieluummin melkein ne yhdet unet tai sitten jos kahdet nukkuu niin pitää mahdollisesti herätellä.

Rattaissa meillä ei oo nukuttu enää vähään aikaan, ei kerta kaikkiaan millään, vaan omassa sängyssä nukkuu myös päikkärit. Joskus kyllä käy niin että nukahtaa autoon.

Melko rankkaa kyllä välillä tää vauva-arki, pääsisköhän sitä helpommalla jos olis sisarus tuolla muksulla joka viihdyttäis välillä? Meillä ainakaan omilla leluilla ei oikeastaan leikitä, vaan koko ajan kiipeillään jonnekin, pudotellaan tavaroita ja pengotaan kaikki laatikot jne. Kirjat revitään hyllystä, vaatteet kaapista, vessapaperia silputaan, roikutaan kaihtimissa... aina pitää tunkea sinne missä on likaista/vaarallista (esim. lattiakaivot, roskikset, vessaharja, tiskikone, kaikki sähköjohdot, ulkona ruusupuskat, terassi josta irtoaa tikkuja jne.) huoh. Nurtsilla ei voi touhuilla vaan pitää tunkea sinne missä satuttaa itsensä, mitkään turvalliset tavarat ei kelpaa kuin hetken vaikka antaisin ihan vapaasti penkoa muovikippoja ja paukuttaa kattilankansia ym. Kyllä välillä väsyttää, kun koko ajan saa olla kieltämässä ja kantamassa muksua pois milloin mistäkin. Toisaalta ei oikein keksi mitään "leikkejä" noin pienelle, kun oikeastaan vaan se tutkiminen(tuhoaminen) kiinnostaa, me sitten kiivetään portaita, etsitään ihmeteltäviä tavaroita tai hän konttaa perässä/roikkuu lahkeessa kun teen jotain kotitöitä :D

Yritän kyllä sopia joka viikolle pari jotain menoa, et nähdään muita vauvoja ja muksuja, että olis sitä kaivattua toimintaa tuolle uteliaalle ja mullekin seuraa tietty. Ja käydään kaupoissa ja lenkillä, ihan vaan että se istuis ees hetken aloillaan :p yritän päästä syksyksi muskariin et ois edes yksi säännöllinen ohjelmanumero...

Miten te saatte päivät kulumaan pikkutermiittien kanssa? (tulematta hulluksi välillä..)
 
Päiväunista ensin. Meillä mennään vielä kaksilla unilla, aika tarkalleen aina tunnin pätkän nukkuu. Joinakin päivinä jaksaa valvoa aamupäivän, ja käy ensimmäisille unille vasta päiväruuan jälkeen, mutta siltikään ei nuku tuntia pidempään. Ja sitten iltapäivällä vielä toiset unet. Tosin jos yöunet on kestäneet "vain" 10h, niin sitten nukkuu jo aamupäivällä ekat unet. Meillä on myös historiaa vaunuissa nukkuminen. Vain harvoin, jos nukahtaa autoon kotimatkalla, nostan vaunuihin jatkamaan unia. Mutta muuten ei kyllä rauhoitu sinne pitkälleen millään. Harmi, koska raittiissa ulkoilmassa nukkuminen ei ainakaan pahaksi olisi.

Ajanvietosta Mariskalle. Meillä kuluu päivät aika pitkälti touhuillessa vähän kaikkea. Tyttö ei ole oikeastaan hetkeäkään paikallaan hereillä ollessaan, vaan kokoajan jotain säpertää. Hän tykkää levitellä ja viskellä omia lelujaan, ja saattaa mennä pitkä tovi niin, että minä kerään lelut koriin, tyttö viskoo sen tyhjäksi ja taas uudestaan ja uudestaan. Varsinaisesti ei leluillaan leiki vielä, mutta tutkailee niitä paljon. Laatikosta löysin myös vanhan superpallon, sen verran ison ettei mahdu suuhun. Ja siitähän tulikin ihan hitti! Sitä voi kivasti viskellä ympäriinsä ja kontata etsimään, ja sen kanssa touhuaa pitkät ajat aina. Neiti viihtyy ihan hyvin itsekseenkin leikkimässä, ei tarvii kokoajan olla "leikittämässä". Ainut vaan, että koneelle en saa istahtaa edes hetkeksi tytön nähden. HETI ollaan joka ikinen kerta lahkeessa vinkumassa kun tähän tuoliin istun! :LOL:
Olen itse sellainen, etten jaksa olla montaa päivää kotona käymättä missään edes vähän. Eli käydään ainakin pari kertaa viikossa kyläilemässä jonkun luona, tai ihan vaan kaupoilla kiertelemässä. Jos ei muuta keksitä, niin sitten mennään mummolaan. :D Mutta tyttö on kyllä tottunut liikkuja, viihtyy vieraissakin paikoissa ja ihmisvilinässä hyvin, joten on helppoa käydä milloin missäkin. Ja on lapsellekin vähän vaihtelua pelkästään kotona olemiseen. :)

Koira on alkanut taas kiinnostaa paljon enemmän kuin aiemmin. Sitä käy häiriköimässä jatkuvasti, repii karvoista ja huitoo käsillään. Ja seuraa heti perässä, jos koira vaihtaa rauhallisempaan paikkaan. Ja kun kieltää, ettei saa koiraa kiusata, niin vauhti vaan kiihtyy.. Mies on itsepäinen, eikä anna koiran olla sängyllä edes päivällä, joten ressulla ei ole mitään turvapaikkaan, johon lapsi ei ylettäisi. :( Mites muilla koirallisilla, saako teillä olla karvakorvat rauhassa?
 
Moikat!

Kovinpa on Tintin tytöllä kiire päästä liikenteeseen :O Vauhti sen kun vaan kasvaa, ihan vaan tän konttaavan ipanan perässäkin pitää mennä jo lujaa. Se konttausvauhti on jo hirmuinen =)

En muista mainitsinko jo aiemmin, että täälläkin otetaan askelia niin, että pidellään vaikka sohvasta kiinni. Taaperokärry on täälläkin hommattuna, vähän sillä on kokeiltu kävelyäkin. Tuntuu kuitenkin mieluummin vielä harjoittelevan jonkun paikallaan pysyvän tuen kanssa, kuten se sohva.

Päikkäreistä: meillä nukutaan vaihtelevasti 1-3 krt päivän mittaan. Joskus ottaa aamupäivällä sellaiset puolen tunnin torkut. Nyt sitten nukkui jopa kolmena päivänä oikein päiväunia yli kolme tuntia! Muuten reilut pari tuntia. Joskus saattaa sit ottaa pienet nokkaunet vielä illemmallakin, jos erehdytään lähtemään johonkin autolla. Meillä kyllä poika nukahtaa melkein aina autoon, jos ollaan jossain liikkeellä. Välillä pitää ihan miettiä, mihin aikaan voi lähteä liikenteeseen, ettei ne torkut häiritse sitten yöunia.

Ne päikkärit meillä nukutaan edelleenkin ulkona. Sisällä olis ihan turha edes yrittää. Ainoastaan silloin helteiden aikaan nukkui mieluummin sisällä.

Mariska täällä on sama meno, pienen touhottajan perässä on mentävä jatkuvasti. Koko ajan ollaan touhuamassa jotain ei-luvallista. Ihan tasan tarkkaan tietää jo, mitä "ei saa koskea" tarkoittaa ja senkin, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kovaa kyytiä kontataan ja vilkuillaan olan yli, että sattuuko äiti huomaamaan. Joskus sitä "ei"-sanaa totellaan, joskus ei. Tasan tarkkaan tietää senkin, ettei koirien nukkumapaikkoihin ole lupaa mennä, mutta tänäänkin sinne ängettiin nauraen. Oli siinä koiralla ilmeet, kun jäi sinne häkin takanurkkaan jumiin eikä päässyt pakoon, kun ipana tunkes sinne seuraksi :LOL: Millä ihmeellä tän pienen ihmisen vielä sais totteleen, kun kuitenkin selkeesti tietää mikä on sallittua ja mikä ei?

muoks. oltiinkin Tintin kanssa samaan aikaan linjoilla. Koirat saa olla vaihtelevasti rauhassa. Oon koittanut opettaa, että koirien nukkumapaikkoihin ei ole asiaa, siellä pitää koirien saada olla rauhassa. Ja sen koitan myös pitää, tosin tossa aiemmin jo mainitsin, että sinne yritetään silti ängetä välillä. Haen kuitenkin heti sieltä pois. Tosin meillä on niinkin, että nuorempi koira itse tykkää touhuta pojan kanssa. Tuo pojalle palloa, jota poika viskoo ja koira hakee ihan innoissaan. Eli se ei edes halua olla rauhassa pojalta. Vanhempi koira sit taas menee mielellään sinne omaan makuupaikkaansa, jossa tietää yleensä saavansa olla rauhassa.
 
Viimeksi muokattu:
Ipana kiskoo unta palloon autossa ja mamma pääsee kahvin kanssa nettiin :wave:

Käydään pari kertaa viikossa kaupassa ja usein iita tosiaan ottaa unet autossa. Saan jätettyä biilin ikkunan alle parkkiin joten vahtiminen on helppoa. Joskus vien hälyttimen mutta aika harvoin enää. Siellä tuo uinuu tunnin-puolitoista. Herätessään katselee ympärilleen muttei sen kummemmin hätäile. Istuimessa on päälle sivutuet niin ei pääse retkahtelemaan holtittomasti.

Tänään ostin minäkin taaperokärryn, Plasto tuli. Brio olisi silmälle ehkä nätimpi mutta sitä ei oikein ulkoleikkeihin voi viedä. Jännityksellä odottelen miten käy! Tuskin mitään kävelyä vielä hetkeen mutta onpahan leluille hieno uusi säilytyspaikka.

Koiran kanssa on sujunut tosi hyvin. Nuo ovat parhaat kaverit :heart: Tyttö järsii luita ja loiskuttelee vesikupilla, en ole enää jaksanut kieltää. Ja niin se on meillä toiminutkin että hetki niitä ja sitten siirrytään uusiin juttuihin. Koiran syödessä nostan yleensä tytön esim syöttötuoliin, joku rauha vanhalla herrallakin. Ruokakuppi onkin muuten tyhjänä ja erittäin hyvin puhtaaksi nuoltuna joten se ei olekaan sitten kiinnostava muuna aikana. Muuten ei oikeastaan ole mitään vahdittavia, vessan ovi on kiinni - vessaharja yms on toooosi mielenkiintosia ja toooosi hygieenisiä...- muuten tyty saa touhuta missä vaan. Samoilla linjoilla siis Tamarin kanssa että kielloilla saa aikaan vaan suuremman kiinnostuksen. Ainakin meillä homma toimii näin.

Jaha, taaperokärryn iloinen omistaja katselee ikkunasta ja kahvikin loppui. Kohti uusia "leikkejä"!
 
Syksyistä aamupäivää mammoille ja naperoille! :) Ainakin täällä susirajalla alkaa jo ilmat viiletä, tuuli on kylmä ja lehdetkin puissa alkaa jo kellastua. Nyt voikin muistella lämmöllä kesää, ja sitä ihanuutta kun ulos lähtiessä ei tarvinnut sen kummemmin pukeutua. :D Olen edelleen katkera luontoäidille siitä, että juuri tämä kesä kun olen "lomalla" koko kesän, on kylmä ja sateinen. Olisi nyt voinut lämpimämpää olla kun kerrankin olisi voinut nauttia siitä!

Neitillä on konttaaminen jo lähestulkoon unohtunut, ja kävellen tekee siirtymät, ainakin kotioloissa. Vieraammassa paikassa vaihtaa siihen tuttuun ja turvalliseen nelivetoon. Hauskan näköistä on kyllä hoipertelu. :D Kädet on leveällä pitämässä tasapainoa, ja jalat tukevassa haara-asennossa. :)

Aloin viimeviikolla antamaan likalle velliä maidon lisäksi, että saisi edes vähän muutakin kuin pelkkää korviketta mahaan menemään. Ja sehän teki ihmeitä. Iltapalalla juo velliä n. 100ml ja kas kummaa, yöt rauhoittui heti! :eek: Vellin aloituksesta lähtien ollaan nukuttu yöt korkeintaan kahdesti heräten, välillä nukkuu kuuteen-seitsemään asti heräämättä. Kumma juttu, koska ei tyttö aiemmin yöllä nälkäinenkään ole ollut, kun pelkkä tutti on riittänyt.
 
Syksyisiä terveisiä tosiaan!

Myökin ollaan Tintti täältä susirajalta ja viileää tosiaan on jo! Meillä ei pojan kanssa mene vielä(kään) oikein mielipiteet yksiin tuon pukemisen suhteen, hän jos sais päättää niin joka paikkaan kirmattaisi nakuna ;) Teillä mennäänkin jo hurjan hienosti kahdella jalalla :O

Meillä hipsutellaan edelleen varpaisillaan, eikä tosiaan enää laita painoa OLLENKAAN koko jalkapohjalle : / vähän harmittaa tuo takapakki, senkin vuoksi varasin meille viikon päähän nyt kuiteskin sen 10 kk neuvolan! Ulkosalla kun on touhuttu niin olen pitänyt ihan kenkiä, jotta tottuisi ja vähän paremmin ne jalat asettuvatkin kun kärryä esim työntelee... Neuvolasta haluun myös kysellä vähän vinkkejä millä tuotteilla ja mitä tahtia noita hapanmaitotuotteita kannattaa ruveta maistelemaan! Pariin kertaan on jugurttia ja piimää maisteltu ihan teelusikallisen verran...

Mariska Kyseli ajanvietosta... Välillä kyllä tosiaan tuntuu ettei tiedä mitä sitä keksisi! Varsinkin kun mies on iltavuorossa, tuntuu päivät välillä tosi pitkiltä. Me käydäänkin tosi usein puistossa ihan vaan kiikkumassa ja kärryttelemässä rattailla, saapahan koirakin liikuntaa kunnolla :)

Tintti kyseli koiran kohtalosta ;) meillä koira saa olla aika hyvin jo rauhassa, karvaturrin patja vaan on vähän liian kiva ja kiinnostava! Pojasta kuulee aina milloin lähtee säntäämään koiran petiin, hirmuinen touhotus ja käsin läpse kuuluu vaan kun lähtee neliveto päällä kohti :LOL: jos kerkiää patjalle asti, hytkyy kuin hylje ja hihkuu riemusta, siinäpä kaivelet karvapalloja naamasta hetkisen sen jälkeen :headwall:

Meillä on tässä melkeinpä viikon verran nukuttu vaan yhdet päikkärit! Nyt ei enää niitä torkkujakaan enää ota, harvoin edes autossa! Vähän meinaa illalla mennä yliväsyneeksi mutta kun yöunet on sitten kuitenkin kunnolliset ja päivällä nukkuu kuitenkin keskimäärin 1,5 h niin eiköhän nämä päivät tästä pikkuhiljaa asetu uomiinsa!
 
Uuuhhuh, epätoivoon vaipunut mamma täällä huutelee....

Epätoivo iskee aina välillä ja sitten seuraavana päivänä tuntuu että näinhän tämän kuuluu mennäkin. Ipana ei suostu taas syömään mitään kiinteää. Ja kun tuntuu että kunnollisen iltapuuron jälkeen jatkui yöunet tauotta niin nyt pelkällä maidolla on järjestään joka yö se yksi syöttö. Voi kökkö :headwall: Ei se syöttö nyt maailmaa kaada, mutta olishan se ihan kiva nukkua putkeenkin... Mä totuin niin hyvään kun tuo tyty nukkui 10-viikosesta yöt ilman heräilyjä. Puuroa tai jogurttia menee se muutama lusikallinen mutta sitten tulee stoppi. Jogurtti on ollut pari päivää "aikuisten" maustamatonta jollain vauvasoseella maustettuna ja hyvin se maistuu sen mitä uppoaa. Viili ei ollut neidin mieleen, piimää ajattelin tässä joku kerta tarjota kokeeksi. Edelleenkään ei mene mikään kasvis- ym ruoka. Jos sitten Jouluna räätikkälooraa :LOL:

Toinen epätoivoa taas aiheuttava on se nukkumaanmeneminen. Se kun käy tissin kautta. Lyyti on hereillä kun laitan sänkyyn, mutta se tissi tarvitaan siihen just ennen, muuten ei uni tule.

Sitä joskus haluaisi muutaman tunnin "entistä" elämää takaisin.... Ja sitten näkee iiihanan piene ipanan ja valloittavan hymyn kun omat jalat kantaa jo hetken seisoa :heart: Kovasti siis ipana nousee koittamaan kuinka ne pikku kintut kantaa. Pylly on vielä pikkuisen liian painava :)

Meillä tuli 8. hammas hetkeksi esiin, voin vaikka vannoa että se näkyi! Mutta sitten ien peitti sen taas. Voikohan niin käydä vai kuvittelinko sittenkin?

Hyvää viikonloppua kaikille :flower:
 
Hah :LOL: Sori, en voi mitään että oon vähän vahingoniloinen, että kaikki joutuu heräilemään edes joskus ja vähän :p

Meillä edelleen 2 herätystä öisin, nukahtaa siitä vaan tissille, ja sitten tyttö vielä kampeaa itsensä ylös jo 6 aikaan, vaikka on selvästi edelleen väsynyt... Argh. Pari kertaa oon saanut vielä nukahtamaan uudelleen kun otan viereen, mutta läheskään aina ei onnistu. Alettiin kyllä miehen kanssa molemmat nauraa, kun yks aamu herättiin siihen että likka kolasi jotain pinnasängyssä ja sitten kuului kriits kun tytteli veti hello kitty-soittorasiansa käyntiin ja lempeät pimpelipom sävelet alkoi soida :D Siellä hän tyytyväisenä kuunteli musiikkia sitten joskus ennen aamukuutta taas kerran...

Tosin nukahtaminen itsekseen sujuu todella helposti, joten siitä sietää olla iloinen. Päikkäreille vaan vien sänkyyn, vedän soittorasian käyntiin ja jätän tytön sinne. Illalla laulan yhden laulun ja luetaan uniloru, sitten jää itsekseen nukkumaan :) Kyllä me nyt syyskuussa tehdään miehen kanssa unikoulutus, varmaan ens viikonloppuna meen ite toiseen huoneeseen nukkumaan ja jätän noi kaksi selviytymään yöstä ilman maitoa. Pakko se on nyt alkaa opetella, koska meillä kiinteitä menee todella reilusti ja puurot ja vellit ym, eli nälkä ei voi olla.

Napsukka, meillä myös tyttö varvistaa enimmäkseen, kärryn kanssa kipittää varpaillaan ja usein seisookin varpaillaan, mutta seistessä välillä laskeutuu ihan koko jalkapohjalle. Ei kai tuo vielä vaarallista ole... Meillä kengät lähtee yleensä aika vikkelään jalasta, ei pysty millään, pitäis varmaan olla jotkut pitkävartiset jos meinais ne saada oikeasti pysymään jalassa.

Päikkärit meillä sujuu vaihtelevasti, välillä yhdet, mutta useimmiten kahdet edelleen.

Leikkipuistossa on alettu käymään välillä, että saadaan uutta toimintaa elämään, liukumäet on kivoja ja keinuminen. Ens viikolla alkais muskarikin, ei olla aikaisemmin käyty, toivottavasti on kivaa.

Eilen otettiin käyttöön uusi turvaistuin, hommattiin sellainen palkki-istuin vaikka niistä on aika ristiriitaista infoa ja mielipiteitä. Mutta helppokäyttöinen se kyllä on ja tyttö tuntuu tykkäävän kovasti.
 
Viimeksi muokattu:
Heh, vahingonilo on paras ilo :LOL:

Vissiin tuo ipana ymmärsi yskän ja nukku yhden (!) yön vanhaan tapaan heräämättä. Nukutuksessa oon lähtenyt tissittömälle linjalle. Tuloksena on kahtena iltana "kevyt" huuto kun vekara on totaalisen väsynyt mutta ei nukahda omaan sänkyynsä! Muttamutta..... Nukahtaa isoon sänkyyn vieressä :confused: Tänään otan pinnojen päältä pois verhon ja illalla nähdään onko jutun juju siinä ettei pinniksestä näe mihinkään. Täytyy viritellä pinnojen alaosaan se verho , meno kun on melko villiä ja voisin kuvitella että sinne väliin taittuu mukavasti kinttu tai käsi :x

Äkkiä se seisomaan nousu sitten lähti sujumaan, nyt on milloin missäkin ipana kahdella jalalla tönöttämässä. Ruokaa laittaessa onkin tosi nastaa kun pikku kätöset nappaa verkkarin puntista kiinni ja minkäs teet kun sekottaa pitäisi ja housut putoo :p

Meillä soitellaan kanssa huonepalvelua paikalle harva se päivä, vieterisoittopeli on sängyn jalkopäässä että joutuu se vekarakin vähän touhuamaan ennekun vetää pimputuksen päälle!
 
Käytiin tänään 10-kk neuvolassa. Tyttö on nyt 9 kg ja 74 cm, painoa oli tullut kahdessa kuukaudessa vaan 400g ja 2cm pituutta. Eipä mikään ihme noilla syömisillä. Myös hemoglobiinin mittasi huonon syömisen takia, mutta onneksi se oli ihan ok. Korvikkeesta saa kuitenkin sen verran hyvin rautaa, kun lihoja ei mene nyt oikeastaan ollenkaan. Tuosta syömisestä (tai syömättömyydestä) sanoi, että sormiruokia pitää vaan antaa mahdollisimman paljon ja monipuolisesti, sen verran mitä suostuu syömään. Maitoa (+maitotuotteita) riittäisi se 6dl päivässä, eli vähän pitäisi saada kiinteitä lisättyä että maidon menekki pienenisi. Laittoi myös jo nyt sen mpr-rokotteen, koska 1-v. synttäreitten aikaan ollaan reissussa, ja hyvä on olla rokotettuna ulkomaille mennessä. Muut 1-v piikit saa sit vasta marraskuussa. Toivottavasti ei tuosta rokotteesta tule hirmuisia oireita, koska olen tytön kanssa yksin monta päivää.

Kokeilin äsken välipalalla antaa ensimmäistä kertaa raejuustoa. Hyvin upposi sormin syöden. Ja ihme kyllä, sain myös syöttää raejuustoa ja porkkananpaloja lusikalla! Sit vaihdoin lihasoseeseen kun kerrankin sain lusikalla syötettyä Ja naps, suu meni kiinni samantien... :headwall: Ota näistä nyt sitten selvää! :D Viiliä ja muita maitojuttuja pitää myös kokeilla tässä joku päivä. Saa sit nähdä kelpaako niitä syödä lusikasta..

Jaahas, jäin kiinni koneella istumisesta, likka roikkuu lahkeessa... :cool:
 
meillä myös oli tänään 10kk neuvola, mitat 10kg ja 75cm. Ei meilläkään hirveesti ollut paino noussut, mutta on sitä ihan tarpeeksi, meillä tyttö syö hirmuisia määriä mutta tuntuu touhuuvan sen verran aktiivisesti että on kyllä silmin nähden hoikistunut kesän aikana..

Ootko tintti kokeillut antaa tytölle jotain esim. pieniä kananpaloja itse syötäväksi? Meillä ainakin tuntuu olevan sellainen vaihe, että ihan kaikkea pitäis saada maistaa mitä me vanhemmat syödään - ehkä silleen vois saada houkuteltua syömään? Omin kätösin syöminen on kyllä meidän likastakin parasta, vaikka onneksi kyllä lusikkakin kelpaa. Täytyy itsekin kokeilla tuota raejuustoa :)

Hyvin on maistunut välipalana jogurtti+hedelmäsose, kun olen tässä pari kertaa antanut. Esim. turkkilaista tai bulgarian jogurttia.

Meidän terkka ei pitänyt mitenkään huolestuttavana tuota varvistelua, kun tosiaan kuitenkin seistessä seisoo usein kunnollakin. Mut pitää seurailla tuota..
 
Wuhuu, meillä nukuttiin viime yönä ekan kerran n. 8h putkeen!! Upeeta mahtavaa :) Ja yhteensä menikin sit 12h, kun kerran sai maitoa välissä.

Kaksi yötä oikeastaan nukuttu nyt tosi hyvin - kun minä kömmin vierashuoneeseen nukkumaan, koska herään tytön pieneenkin kitinään kun taas mies ei. Tyttö on sitten todennut että ei taida tulla palvelua tänä yönä ja jatkanut uniaan ilmeisesti :p

Toivottavasti ens viikonloppuna saadaan tytön huone tapetoitua ja maalattua, niin sittenpä kokeillaankin muuttoa omaan huoneeseen :) Näyttää siltä että se voisi taata koko porukalle paremmat unet..
 
Kiva, Mariska, että teillä on yöt rauhoittuneet! Se kyllä kummasti lisää virtaa itsellekin kun saa nukkua yön kunnolla. :)
Olen kuullut muutamalta tutulta, että heillä on lapsi ruvennut nukkumaan yöt heräämättä sen jälkeen kun on siirtynyt omaan huoneeseen. Meillä on myös suunnitelmissa muuttaa tyttö omaan huoneeseensa, kunhan vielä viikon tai pari varmistun, että tosiaan nukkuu hyvin. En jaksa keskellä yötä ravata huoneesta toiseen, jos herää useasti. :whistle:

Tytölle iski elämänsä toinen flunssa, tai pelkkä nuha oikeastaan. Eipä tuota oikeastaan huomaakaan, että kipeä olisi, kun ihan normaalin energinen ja iloinen on aamusta iltaan. Joka paikka vaan on ihan räässä kun nokka vuotaa kokoajan. :D Muutama yö on mennyt heikommin ihan tuon nuhan takia. Hankala nukahtaa tutti suussa, kun nenän kautta ei voi hengittää kunnolla. Ja niistäjän käyttäminen on tytön mielestä kuin joku keskiaikainen kidutusmenetelmä.. :headwall:

Me aloitettiin vanhempi-vauvajumppa. Oli ihan mukava juttu, ainut vaan että tyttö taitaa olla jo liian vanha ja liikkuvainen siihen hommaan. Kivointa olisi ollut juosta muiden vauvojen luona, eikä malttanut yhtään olla sylissä tai muutenkaan paikallaan, vaikka miten heiluteltiin ja pyöriteltiin. Jäi itselläkin se jumppaaminen, kun piti vähän päästä ja uudestaan käydä karkulainen hakemassa takaisin. :LOL:
 
Heippa!

Viikon lusikkalakon jälkeen se hampi nummero 8 on esillä. Se minkä jo luulin nähneeni tässä taannoin... parina päivänä on taas mennyt iltapuuro ja päiväjugurtti/puuro ihan mukavasti.

Yöt on tosi nastoja, viime yönäkin vekara nousi 3 kertaa seisomaan kun se nyt vaan on niin kivaa.... ja tissinukutus koska miehellä oli aikanen herätys enkä viittinyt huudattaa sen takia. Pöh ja pah. Muuten ne nukutukset on menneet jo 15 minuutin itkuilla, eli ihan jees :hug: Kainaloon tuo pieni nukahtaa, mutta se ei haittaa. Kainalon voi vaihtaa mutta se tissi on vähän hankalampi.

Tuntuu hurjalta että vauvoja siirrellään omaan huoneeseen....Meillä on tyty alusta asti ollut omassaan, äippä kyllä pötkötti samassa huoneessa pari ekaa yötä. Kuulostankohan nyt jotenkin kylmältä mutta itselleni ei ollut vaihtoehtona ollenkaan sama makuuhuone :ashamed: Kukin tyylillään, onneksi kaikki saa valita omat tapansa :)
 
Kaikilla on oma tyylinsä nukkumisasioissa, mutta itse en olisi heti alkuun edes pystynyt jättämään vauvaa toiseen huoneeseen. Ja toisekseen meidän vauvalla oli jotain koliikkia tms, joten senkin takia se sitten pötkötteli meidän välissä ja huusi suoraa huutoa kunnes lopulta nukahti... ei sitä voinut yksinkään jättää huutamaan ja jos sen nukkuessa siirsi niin heräsi...(alkuun toki kanniskeltiin ym, mutta ei sitä jaksa montaa tuntia joka ilta kantaa huutavaa lasta, otettiin sitten vaan kainaloon huutamaan sänkyyn kun oltiin jo niin väsyneitä) Joops, eli oma huone ei ollut mahdollinen tai olisin saanut itsekin nukkua siellä pinnasängyssä :LOL: . Ja muutenkin nukkuminen oli niin hirveän huonoa ekat 6kk, että olisin varmaan univeloissani tokkurassa kaatunut sen vauvan kanssa jonnekin jos olisin hyppinyt jatkuvasti toisessa huoneessa...
 
Huh hei ja hellät tunteet!

Täällä sitä vedellään viimeistä kotipäivää :'( huomenna koittaisi karu arki ja pitäisi töihin kammeta. Eilispäivä meni tunteillessa ja itkeskellessä, ei malttaisi laskea pikkuista sylistä pois ollenkaan :) ihmettelee varmaan että onko tuo äippä seonnut ihan kokonaan!Noh, minkäs teet, tilanne on nyt tämä ja pakko hakea vähän uutta asennetta kehiin!

Tänään käytiin pojjaan kanssa 10 kk neuvolassa, mitat oli 75 cm/9,8 kg, pituus on tosin taas hieman tuulesta temmattu kun poika ei taaskaan suostunut jalkoja tai siis nilkkoja taittamaan niin, että olisi saanut kunnolla mitattua! Terkka antoi meille ajan fysioterapeutille tuon varvastamisen vuoksi. Oli sitä mieltä että on ihan hyvä käydä näyttämässä niitä jollekin enemmän asiaan perehtyneelle.

Ja jos ei siinä vielä kaikki, käytiin menneellä viikolla taas lääkärissä sen tukkoisuuden takia, joka on taas mennyt pahemmaksi. Hän kuunteli keuhkoja ja totesi taas, että heti kun poika alkoi touhuamaan, alkoi hengitys vinkua. Sieltä tuli sitten lähete lasten polille allergia ja astmatutkimuksiin.

Jäkättirastaan nukutukset kuulostaa kovin tutulta! Meilläkin nukahdetaan meidän sänkyyn vieressä pyörien ja kyhnäten, mutta omaan sänkyyn ei, vaikka olisi ihan likellä koko ajan :) ei haittaa minuakaan, on vaan ihan mukava kun toinen siinä kyljessä mylkkyää!

Mariskalle onnittelut katkottomasta yöstä =) meillä se edelleen pysyy haaveena, hampia työntää sitä tahtia että voi vaan haaveilla hyvistä yöunista mutta kerkeäähän sitä nukkumaan myöhemminkin!

Jäkättirastas, eikös jokaisella ole oikeus tehdä tuon nukkumisen(kin) suhteen ihan niinkuin itsestä parhaalta tuntuu! Toisille sopii perhepeti, toisille sama, ja toisille eri huone, niinhän se on! Meillä äiteillä taitaa olla vähän paha tapa välillä potea tunnontuskia millon mistäkin ;)
 
heippa kaikille!

Jäänyt palstaileminen vähille, kun oltiin ensin viikko reissussa Espanjassa ja nyt sitten ollut kaikkea muuta tohinaa. Jännitti etukäteen, miten vauvan kanssa matka, varsinkin lennot sujuu, mutta kaikki meni hyvin. Espanjassa paistatteli onnessaan kaikkien huomiossa, siellä kyllä lapsia huomioidaan ihan eri tavalla kuin meillä. Myöskään säät ei olleet liian kuumat, joten mukavasti pystyttiin ulkoilemaan ja saatiin vähän jatkettua tuota kesääkin.

Nukkuminen on meillä edelleen huonoa, tyttö hereilee todella tiheään ja useimmiten vaatii maitoa nukahtaakseen uudelleen. En halunnut ennen reissua lopettaa yösyöttöjä, kun ajattelin, että saa sitten ainakin nestettä riittämiin, jos päivisin on kuuma. nyt olisi sitten meillä unikoulu ja yövieroitus edessä.

Syömisen kanssa meillä ei kyllä ole onneksi ollut ongelmia, melkein kaikki maistuu, itse tehdyt ja kaupan valmiit purkkiruoat. Millaisia määriä muuten teidän lapsoset syö nykyään? ja maistuuko niille, jotka syövät vielä tissiä, muu maito? Meillä ei oikein nimittäin suostuta juomaan korvikemaitoa, hyvä, jos saa muutaman kymmenen milliä menemään. Mulla alkaa nyt jatkossa olla useampana iltana menoja, joten olisi hyvä, että muukin maito kuin rintamaito maistuisi.

Meillä vielä tyttö nukkuu meidän huoneessa, enkä vielä tiedä, koska siirretään omaan huoneeseen. Meille tämä oli ehkä helpoin ratkaisu, mutta en tiedä, olisiko yöt olleet rauhallisempia, jos olisi nukkunut eri huoneessa. itse olen nukkunut vanhempien kanssa samassa huoneessa kuusi vuotiaaksi, joten mulle on luontevaa pitää vauvaa samassa huoneessa. Mutta kuten napsukka totesi, jokainen perhe tekee, mikä itselle tuntuu parhaalta. Me äidit tosiaan ollaan hyviä syyllistymään milloin mistäkin ja paha vaan, että osa äideistä myös ovat hyviä syyllistämään muita. Sen takia olen tykännyt kirjoitella täällä kaksplussan sivuilla, kun täällä on sellainen rento, toisten ajatuksia ja tekemisiä kunniottava tyyli. Välillä olen käynyt lukemassa jotain muita nettisivustoja ja on kyllä puistattanut, millaisia kirjoituksia ja kahjopäitä siellä pyöriikään..

Mukavaa ja puuhakasta syksyä kaikille!
 
Illanhyssyt!

Joo, kaikki taaplaa omalla laillaan. Tuttavapiirissä on tapaus jossa lapsi on 1,5-vuotias eikä ole pinnasänkyä koittanutkaan. Siellä on todellinen ongelma unien kanssa ja ymmärrän hyvin että lapsi nukkuu vanhempien kanssa. Ja toisille se vaan on maailman luonnollisin asia.

Tuossa oli seisonnan alkuhuuman vuoksi muutama yö pelkkää heräilyä ja siirryin ite aina aamuyöstä nukkumaan ipanan huoneeseen (siellä on iso sänky mihin mahtuu). Onneksi jalkoja ei enää pakota ja on palattu normaaliin yhden pysähdyksen taktiikkaan =)

Unille käydään joko suoraan sänkyyn ilman sen suurempaa protestointia tai sitten kainaloon josta sitten siirrän omaan punkkaan. En enää edes anna iltamaitoa omassa huoneessa ettei se liity kiinteästi nukahtamiseen. Alkaa jo tuntumaan että kai tämä tästä... Yösyötön kanssa en hötkyä koska tyty syö edelleen pääravintonaan mun maitoa ja yösyöttö menee ahnaasti oikeaan nälkään.

Korviketta meillä kuluu pari desiä päivässä, hyvin maistuu ja kelpaa jo korvaamaan osan rintatuokinnoista. Kerralla menee sellainen 50 milliä + 0,5-1 dl jogurttia/puuroa. Alkuun tyttö hylki pulloa kun tiesi saavansa parempaakin mutta viikon-kahden totuttelun jälkeen upposi. Nyt on viikon päivät menty näin. Helpottaa kummasti eikä tarvi pumppailla vaan voi pikku hiljaa ruveta vähentämään omaa tuotantoa.

Huomenna on neuvola, kymmenkunta samanikäistä ja hammashoitaja päälle. Kurkkasin suuhun ja sieltä ne 9 ja 10 jo möllöttää :LOL: On jotain esiteltävää!
 
Viimeksi muokattu:
Tattadadaa! Täällä on taas tapahtunut kummia! :)
Nimittäin miltei 2kk kestänyt lusikkalakko ja nirsoilu päättyi viime viikolla, ihan yhtäkkiä vaan kelpasikin taas soseet. :eek: Siitä asti on tosi hyvin ruoka maittanut, ja ruoka-ajatkin on säännöllistyneet taas entiseensä. :D Mysteeriksi taitaa jäädä, miksi ei ruoka kelvannut niin pitkään aikaan, mutta pääasia että nyt syö kunnolla! Nitrodisko, meillä menee melkeimpä joka ruokailulla purkillinen sosetta ja 100-130ml maitoa. Iltaisin juo maitoa enemmän ja juuri ennen nukkumaanmenoa.

Hapanmaitotuotteetkin maistuu hyvin. Yhtenä päivänä innoistuin antamaan vähän liikaa niitä aamupalalla, lounaalla ja välipalalla, ja illalla olikin sitten masu kipeä. :ashamed: Nyt kun olen antanut vähemmän kerralla, ei ole mahavaivojakaan tullut. Kivasti saa kyllä vaihtelua varsinkin välipaloihin kun on enemmän vaihtoehtoja. :)

Tytölle tuli viimeviikkoisen rokotuksen jälkipyykit vasta nyt. Tyttö on ollut tosi huonotuulinen ja väsynyt jo useamman päivän, eilen ei sitten ollut missään muualla hyvä kuin äitin sylissä pitkällään. Ja illallahan se sitten lämpöäkin nosti, ja tänään oli aamupäivällä myös vähän kuumetta. Onneksi nuo rokotusoireet kestää yleensä vain muutaman päivän, ja sitten kun parantuisi vielä tuo viimeviikolla alkanut nuhakin.

Napsukalle tsemppiä töihinpaluuseen! Itsekin käyn viikonloppuisin keikkatöissä, joten tiedän ainakin osittain tuntemuksesi. Mutta onneksi se helpottaa pian, kun huomaa että ei se lapsen maailma siihen kaadu että äiti ei olekaan kotona. Meillä ainakin isi ja lapsi ovat pärjänneet hienosti keskenään pidemmätkin ajat, eikä tarvitse siitä huolta kantaa. :) Ja sitten töistä on ihanaa tulla kotiin, kun vastassa on iloinen syliin ryntäävä lapsi, jota saa halia ja helliä koko loppupäivän! :)
 
Moikka kaikille! Meillä on marraskuun lopussa -11 syntynyt tyttö, eli ikää neitosella on nyt 9,5kk. Parisen viikkoa on neiti nukkunut yöt ilman ruokailua eli n. klo 20.30-07. Hampaita on vasta 4 ja ryömimään oppi vajaa kuukausi sitten. Pinnasängyssä pääsee polvilleen, mutta vielä on edessäpäpäin meillä nuo seisoma- saati kävelyharjoitukset! Ruokahalu on tytöllä mainio. Aamulla ja illalla syödään kaurapuuroa hedelmäsoseen kanssa n. 2dl ja päivällä liha/kalaruokaa x2 sekä lisäksi hedelmävälipala. Vielä ei olla aloitettu hapanmaitotuotteita, mutta varmastikin pian ruvetaan niitäkin maistelemaan. Toukokuussa, jos kaikki onnellisesti menee, tytölle syntyy leikkikaveri ja meidän perheen 4. lapsi. Sitten saattaa olla lapsiluku täynnä -mutta vannomatta paras :) Mukavaa viikonloppua ja syksyä kaikille marrasvauvojen perheille!
 
Tervetuloa mukaan palstailemaan Mimmienmamma!

Ihan ensiksi täytyy kysyä, minkä rokotteen Tintin tyttö on saanut? Minä jo kauhulla odottelen 1-vuotisneuvolaa kun sillon piikkejä satelee joka suunnalta :O Me otetaan myös se influenssarokote silloin pojalle kun on tuo astmahomma vähän jarruttamassa tukkoisuuksineen elämää muutenkin niin olis ihan kiva jos välttyis sitten pahemmilta flunssilta!

Aika väsyneeksi on vetänyt tämän mamman tuo töitten aloitus |O Ihana on kyllä ollut miten iisisti poika on ottanut elämänmuutoksen. Viihtyvät huippuhyvin iskän kanssa päivät, eikä äitiä ehditä ikävöimään :) Ikävä on vaan hirmuinen ja itkukin on päässyt kotiin tullessa, minulta siis, ei edes pojalta :p

Meillä aloitettiin yövieroitus toissa yönä. Löysin itseni (taas) toteamasta eräs yö kahteen kertaan, että poika luputtaa tissiä vaan nukahtaakseen hetkisen niin ettei maitoa edes ehdi herumaan joten totesin että yösyöttöjä ei selvästikään tarvita! Pelottavan helposti on yöt menneet, poika on herännyt pari kertaa ja mies on mennyt hyssyttelemään hänet takaisin uneen. Itku on kestänyt vain muutamia minuutteja ja poika on ollut onnellisesti unessa taas =) jospa me(kin) viimein saataisiin takaisin ne yöt, mistä joskus sai nauttia. Tosin, kaksi hammasta on ihan hilkulla puhjeta, joten ihan katkottomista öistä tuskin tarvitsee haaveilla :D

Nyt tämä mamma säntää unille, se olisi koko viikonloppu töitä edessä! Pitää yrittää paremmalla ajalla paneutua paremmin teitin juttuihin jotta ei täysin tipahda kärryiltä :popcorn:
 
Tervetuloa Mimmienmamma kirjoittelemaan, ja onnittelut myös tulevasta perheenlisäyksestä! :) Teillä varmaan vipinää kotona riittää, jos ei vielä niin ainakin neljännen synnyttyä? :)

Napsukka, tytölle laitettiin jo nyt se Mpr-rokote, että on sitten 1-v synttäreiden aikaan etelänmatkalla jo rokotesuoja.

Joo, äitinsä jalanjäljissä tyttö tallaa. Nimittäin ikää 10,5kk ja juosten mennään, koska kävelyvauhti ei riitä. :headwall: Olen lähtenyt itsekin juoksemaan samanikäisenä, ja muutenkin ollut yhtä vilkas. Eli innolla odotellaan sitä 6h lentomatkaa, mikä on tulossa puolentoista kuukauden päästä... :cool:
 
Meillä on nyt nukuttu kaksi yötä ilman ruokailuja ja ilmeisesti tyttö on nyt myös valmis jättämään ne syömiset pois, koska tosi tosi pienillä itkuilla on selvitty ja helposti hän on nukahtanu uudelleen. (mies on siis nukutellut yöllä nyt). Aikaisemmin oli sellainen huuto ja jatkuvaa heräilyä, että ei jaksanut millään yrittää oikeasti sitä yövieroitusta - nyt lienee sitten oikeampi aika.

Ollaan käyty nyt myös pari kertaa seurakunnan perhekerhossa, löytyy seuraa vähän molemmille ja tyttö on tykännyt kauheasti uusista leluista ym. ja tietty muiden lasten perässä on kiva kontata :) Varmasti aletaan käydä aika usein... Kerran käytiin myös uimahallissa ihan muuten vaan kaverin kanssa ja se oli myös tosi kiva ohjelmanumero vauvojen kanssa. Jotain ohjelmaa on keksittävä kyllä oikeastaan joka päivälle, koska kotona en keksi tarpeeksi viihdykettä millään...

Meillä tytöllä on ollut tosi hyvä ruokahalu - söisi enemmänkin kuin maha vetää ja sitten pulauttelee sitä ruokaa, yök. Nitrodisco taisi kysellä ruokamääristä
, no meillä menee yleensä n. 1-1,5dl maitoa puuroon (aamu- ja iltapalat) ja puolipurkkia hedelmäsosetta sekaan, lounas ja päivällinen on molemmat sellainen 200g purkki ruokaa. Ja lisäksi sitten vielä välipala, joka on usein jogurttia/viilä ja hedelmäsosetta taikka esim. 1 banaani. Lounaalla ja päivällisellä saattaa lisäksi napostella vähän leipää tai juustoa tms tai jotain tomaattia/kurkkua/hedelmää.

Meillä on kyllä melkein menty noilla purkkiruoilla nyt, jotain omatekoisia pastamössöjä oon tarjonnut myös, mutta kohta voidaan onneksi alkaa antaa ihan samaa mitä itsekin syödään - ainakin maisteltavaksi.

Imetän vielä jonkun 3krt päivässä, lisäksi oon alkanut antaa korviketta nokkamukista. Alkuun sillä vaan leikittiin ja sotkettiin, mutta nyt on alkanut oikeasti juodakin. Tarkoitus olis sitten vuoden iässä siirtyä siihen tavalliseen maitoon ja varmaankin lopetella imetystä samalla.
 
Viimeksi muokattu:
Heipä taas!

Olipa tänään kunnon päänsärky. Silti piti odottaa ja odottaa, taas odottaa, että isä tulisi töistä päästäkseni lepäämään. Esikoinen kyllä pärjää itsekseen, mutta kuka vahtisi vauvaa? Ei muuten, muttei vaan sattuisi jotain pientä suuhun löytämään. Hyvä että ruokkia jaksoin. Kaikkein rankinta pienten lasten kanssa mielestäni onkin silloin, kun äiti on kipeänä. Jos perhe sairastaa, äiti hoitaa. Mutta kun äiti sairastaa , kysymys ei ole se, kuka hoitaisi äitiä vaan kuka olisi lasten kanssa. Onneksi olen ollut kipeänä harvoin.

Ruokamääristä kyseltiin… Ne ovat meillä edelleen aika pienet. Mutta syömänsä maistuu hyvin. Aterialla menee n.7 tee-lusikallista, puolikupillinen tai joskus enemmän. Vauva syö samaa ruokaa kuin me muutkin, tietty ilman suolaa ja pienittynä. Tarvittaessa houkuttelen syömään siten, että vauva saa laittaa samalla jotain sormiruokaa suuhun – pieniä omenapaloja, maissia, parsakaalisilppua. Imetys on edelleen pääruokaa. Kätevää ja nopeaa. En ole nokkamukista vielä maitoa tarjonnut tai muutakaan juomaa. En ole nähnyt siihen tarvetta, kun maha toimii pienellä hyvin. Ehtiipä tuota. Olen tosiaankin ottanut rennommin tämän vauvan kanssa kuin mitä esikoisen.

Pienen muistutuksenkin sain ilmojen jäähdyttyä. Olen pukeutunut kuin kesällä kai, unohtaen suojata itseäni ja ah, kuinka taisin palelluttaa toisen rintani. On se sitten ollut kipeä, kosketusarka. Lämpimästi sitä olen suojannut. Ja vihdoin taas kaikki on hyvin. Sain pienen muistutuksen siitä, että syksy tosiaan on tullut.

Mukavia syyspäiviä kaikille!
 

Yhteistyössä