Miten ihmiset VOI laittaa lapsen töihin näillä helteillä

  • Viestiketjun aloittaja inhottavaa
  • Ensimmäinen viesti
[QUOTE="vieras";28573973]Toisaalta jos vanhempi vie asian oikeuteen niin on pakko tarjota.[/QUOTE]

No, kaikki ei varmaan jaksa tuohon ryhtyä jos lapsilla ei ole mitään erityistä päivähoidontarvetta. Erityistapauksissa tuo taas ei pelkkää virikehoitoa olekaan ja silloin se hoitopaikka voidaan myöntää.
 
"vieras"
Sekai se käsitys lähinnä on että lapsi lomailee sillon kun vanhemmat ovat lomalla tai toinen. On se mainittu hoitopapereissakin että lapsen vapaa-aikaa on vanhempien vapaa. Jos on kesälll töissä niin on, mutta jos kotona on aikunen ni miksi raahaa se mukula hoitoon?
Luulen että töissäolevat eivät tarkoittaneet sitä, että kotona on aikuinen. Joko ovat siis molemmat töissä tai yh-perheitä.
 
"vieraana"
En nyt tiedä kuka lapsi haluaisi olla päiväkodissa sen täyden hoitoajan, jopa ilman lomia. Jos siis kotiolot on ok. Tosin toinen isommista lapsistani oli tuolla kuntouttavassa päivähoidossa viimeisen vuotensa liki joka arkipäivä, lomat poislukien, koska hänellä ylimääräiset vapaat vain sotki pakkaa.

Sen pari lyhyehköä päivää viikossa toteutuvaa hoitoa voi kaivata monikin vähän isompi lapsi. Meillä 2,5v odottelee jo kovasti sitä että saa syksyllä aloittaa tuon virikehoidon. Ensi kesän saa varmaan olla lomilla vaikka sen 2,5kk jos mitään erityistä päivähoidon tarvetta ei muuten ole. Seuraavat kesät menevät sitten vanhempien lomien mukaan, eli todennäköisesti tähdätään siihen että ollaan yhdessä lomilla koko perhe sen 4 viikkoa minkä isompien koulut ovat kiinni, pyritään muuten keventelemään tuota kesää lyhyemmillä hoitoviikoilla.
Meidän erityislapsi ei ole kuntouttavassa päivähoidossa kesällä ollenkaan ja lomaa 3 päivää takana ja hulluksi meinaan tulla. Niin järkkyä raivoa joka asiasta kun rytmit meni sekasin. Sitä odotellessa että tottuu taas koti rytmiin... ja syksyllä sit taas sama edessä kun hoitoa alkaa taas.
Meilläkin arkipyhät oli aika järkkyjä kokemuksia kun ei ymmärrys riittäny et miksi rutiini muuttui.
 
"vieras"
päiväkoti ei ole lapselle työtä, vaikkei se mikään leikkipaikka olekaan. Ovatko sitten esimerkiksi lastenkodissa asuvat lapset koko ajan töissä?

Mutta tottakai lapsella on kivempi mennä perheen kanssa uimaan kun olla päiväkodissa. En usko, että kovin moni edes pitää lastaan päiväkodissa, jos itse on lomalla. Ei kai näin edes lain mukaan saa tehdä. Vai saako?
 
[QUOTE="vieraana";28574027]Meidän erityislapsi ei ole kuntouttavassa päivähoidossa kesällä ollenkaan ja lomaa 3 päivää takana ja hulluksi meinaan tulla. Niin järkkyä raivoa joka asiasta kun rytmit meni sekasin. Sitä odotellessa että tottuu taas koti rytmiin... ja syksyllä sit taas sama edessä kun hoitoa alkaa taas.
Meilläkin arkipyhät oli aika järkkyjä kokemuksia kun ei ymmärrys riittäny et miksi rutiini muuttui.[/QUOTE]

Niinpä... Meillä on tänään "nationaldag" ja koulut kiinni. Ollaan koko viikko saatu eskarilaiselle selittää ja valmistella asiaa ja silti oli aika hulinaa päivä ja varmaan 50 kertaa kerettiin jo miehen työpäivän ajan laskeskella mennäänkö huomenna kouluun vai ei ja olisiko tänään pitänyt mennä... Hänellä on tänä vuonna kesälomaa vain sen 3 viikkoa kun koulunsa on kiinni, ymmärsivät kyllä hyvin koulullakin.
 
"a p"
[QUOTE="vieras";28574064]päiväkoti ei ole lapselle työtä, vaikkei se mikään leikkipaikka olekaan. Ovatko sitten esimerkiksi lastenkodissa asuvat lapset koko ajan töissä?

Mutta tottakai lapsella on kivempi mennä perheen kanssa uimaan kun olla päiväkodissa. En usko, että kovin moni edes pitää lastaan päiväkodissa, jos itse on lomalla. Ei kai näin edes lain mukaan saa tehdä. Vai saako?[/QUOTE]

Päiväkoti on lapselle täyttä työtä. Ja jos joku on ikävä ihminen, niin kyllä hän voi pitää lomallaankin lasta hoidossa.

nimimerkille vierass: Helteet nyt mainitsin sen takia, että pidän epäinhimillisenä sitä seikkaa, että lapset paahtuvat pölyisillä päiväkotien pihoilla tuskaisen kuumina päivinä kun olisi mahdollisuus oikeasti nauttia elämästä.
 
hehhhee
Eli miten kukaan VOI laittaa lapsensa päiväkotiin jokaikinen päivä tälläisillä helteilläkin, kun itse on kotona? Päiväkoti ON lapselle TYÖTÄ. Jos joku väittää että kun lapsi sinne niin kovasti kaipaa, niin silloin voi katsoa peiliin, mikä on omassa toiminnassa pielessä. Jos vähänkään on onnistunut vanhempana, niin lapsi viihtyy kotona ainakin kesäkuukaudet.
hei mä tein lapsena heti töitä kun kykenin,siis töitä..ruokin eläimiä(loppukesästä olin heinähommissa)keväällä autoin isää kevättöissä...koton tein puuroo pienemmille sisaruksille, päiväkodissa olohan on pelkkää leikkiä,etenki kesäkuukausina,lotrataan vedellä, hypitään narua,ajellaan polkupyörällä, leikitään kavereiden kanssa .Se ei ole työtä! no en mä ihan pienenä hirveesti töitä tehny.. herneit saatoin olla jo 5vuotiaasta asti noukkimas mukana. eskarilaisena osasin torilla myydä peltomme tuotteita ihan yksinkin(sen aikaa mitä isäl meni kun se kävi torikahvilassa) osasin myös pakkaa tuotteet. Mutta ennenku joku kauhistelee mun lapsuutta,niin se oli kivaa!

välillä saatettiin iskee pottua maahan koko päivä,syötiin vaan eväät välillä.

nykypäivän lapsilla ei oo kyl hajuakaan siitä mitä työnteko on,ei edes niillä teineillä
 
hehhehhee
[QUOTE="a p";28574358]Päiväkoti on lapselle täyttä työtä. Ja jos joku on ikävä ihminen, niin kyllä hän voi pitää lomallaankin lasta hoidossa.

nimimerkille vierass: Helteet nyt mainitsin sen takia, että pidän epäinhimillisenä sitä seikkaa, että lapset paahtuvat pölyisillä päiväkotien pihoilla tuskaisen kuumina päivinä kun olisi mahdollisuus oikeasti nauttia elämästä.[/QUOTE]

meillä päiväkodin piha ei oo yhtään sen pölyisempi kuin omakaan piha..

päiväkodissa on myös isompi piha kuin omamme,enempi härveleitä, siellä on myös pienille kahluu allas.. pari sellasta lotrauspaikkaa,veneineen ja vesileluineen..


että kesällä päiväkodissa(ainaki meidän) on itseasiassa kivempaa kuin talvella(jolloin ovat enempi sisällä). tosin meillä nyt on 2,5kk kesäloma lapsilla,ei sillä..
 
pk johtaja
Ihan samaa olen tässä miettinyt, kun olen työn puolesta koittanut saada kotona olevia vanhempia (HUOM! en puhu työssäkäyvistä) pitämään lapsiaan lomalla :(

Hirvittävän surulliselta tuntuu sen lapsen puolesta, kun äiti on kotona vauvan kanssa, eikä hänelle kyetä ilmoittamaan päivääkään lomaa. Enkä nyt liioittele, näitä tulee vastaan joka kesä. Päivähoito on lapselle rankkaa, työtä, ja todella pitkä on vuosi ilman lomaa.

No, nyt lomia, vaikka puolipakolla järjestyikin. Silläkin uhalla että saan ylhäältä valitukset niskaani, lapsen etua on ajateltava.
 
pk johtaja
[QUOTE="vieras";28574064]päiväkoti ei ole lapselle työtä, vaikkei se mikään leikkipaikka olekaan. Ovatko sitten esimerkiksi lastenkodissa asuvat lapset koko ajan töissä?

Mutta tottakai lapsella on kivempi mennä perheen kanssa uimaan kun olla päiväkodissa. En usko, että kovin moni edes pitää lastaan päiväkodissa, jos itse on lomalla. Ei kai näin edes lain mukaan saa tehdä. Vai saako?[/QUOTE]

Päiväkoti on todellakin lapsen työ. Vaikka lapsi viihtyisi hyvin, on rankkaa olla esimerkiksi 21 lapsen ryhmässä, hälyssä, viriketulvassa. Usein hoitopäivä on vielä pidempikin kuin aikuisen työpäivä, koska siihen tulee työmatkat päälle. Kyllä sen lapsista näkee, että moni alkaa toukokuussa hyppiä ihan seinille lomien lähestyessä, kun ei vaan enää jaksa sitä päiväkodin rutiinia ja ryhmää. Kokeile itse, se on uskomattoman rankkaa ihan aikuisellekin vaikkakin teen ihanaa ja palkitsevaa työtä.

Aika monikin haluaa pitää lasta päiväkodissa lomalla. Siihen on myös oikeus, sitä kutsutaan subjektiiviseksi päivähoito-oikeudeksi.
 
  • Tykkää
Reactions: Ultramariini
Niin ja tuo on ihan hyvä käytäntö että nuo lomakuukaudet on sellaisia ettei virikelapsille tarjota päivähoitoa.
Mutta mistä tiedetään, kuka on virikelapsi ja kuka ei? Eihän päivähoidon koordinaattori edes tiedä vanhempien työtilanteista, tai ei ainakaan meillä tiedä. Se taho, joka hoitaa päivähoitomaksuja, tietää kyllä palkkatulot - mutta se taas, jos tuloja ei ole, ei vielä kerro syytä, miksi lapsi on päivähoidossa.
 
[QUOTE="vieras";28574064]päiväkoti ei ole lapselle työtä, vaikkei se mikään leikkipaikka olekaan. Ovatko sitten esimerkiksi lastenkodissa asuvat lapset koko ajan töissä? [/QUOTE]

Niinpä. Ja entäs ne KERHOT - ovatko nekin lapsityöpaikkoja?! Näitä "päiväkoti on täyttä työtä lapselle" -tekstejä suoltavat luultavasti normaalielämästä ja yhteiskunnasta lievästi syrjäytyneet kouluttamattomat ja työttömät mammat, joiden ainoa meriitti on ikuinen kotiäitikierre. He luulevat, että kaikki sellainen on "työtä", missä on jonkinlainen kelloon eikä Niko-Jasmiinan uniin perustuva aikataulu ja etenkin, mikä tapahtuu Pyhän Kolminaisuuden eli kodin, perhekahvilan ja leikkipuiston ulkopuolella.

Mutta sitten ristiriitaisesti muistetaan jankuttaa sopivissa kohdin kuitenkin, että "kotiäitiys on ihan ammatti".

[QUOTE="vieras";28574064]Mutta tottakai lapsella on kivempi mennä perheen kanssa uimaan kun olla päiväkodissa. En usko, että kovin moni edes pitää lastaan päiväkodissa, jos itse on lomalla. Ei kai näin edes lain mukaan saa tehdä. Vai saako?[/QUOTE]

No saa niin tehdä, mutta ihan kuten kirjoitit - todella harva niin tekee, ja niillä, jotka tekevät, on yleensä jokin painava syy, esim. perheenjäsenen vakava sairaus tms.
 
[QUOTE="a p";28574358]
nimimerkille vierass: Helteet nyt mainitsin sen takia, että pidän epäinhimillisenä sitä seikkaa, että lapset paahtuvat pölyisillä päiväkotien pihoilla tuskaisen kuumina päivinä kun olisi mahdollisuus oikeasti nauttia elämästä.[/QUOTE]

Esim. mennä kotiäidin kanssa pölyiseen leikkipuistoon? Ai niin, mutta kaikkien kotiäitien pihoissahan on virkistävä keidas tai ainakin kaikki kotiäidit ovat päivät pitkät rannalla uittamassa lapsia. Kotiäidit kun ovat niin aktiivisia ja innokkaita.
 
  • Tykkää
Reactions: Millenia
Päiväkoti on todellakin lapsen työ. Vaikka lapsi viihtyisi hyvin, on rankkaa olla esimerkiksi 21 lapsen ryhmässä, hälyssä, viriketulvassa. Usein hoitopäivä on vielä pidempikin kuin aikuisen työpäivä, koska siihen tulee työmatkat päälle. Kyllä sen lapsista näkee, että moni alkaa toukokuussa hyppiä ihan seinille lomien lähestyessä, kun ei vaan enää jaksa sitä päiväkodin rutiinia ja ryhmää. Kokeile itse, se on uskomattoman rankkaa ihan aikuisellekin vaikkakin teen ihanaa ja palkitsevaa työtä.

Aika monikin haluaa pitää lasta päiväkodissa lomalla. Siihen on myös oikeus, sitä kutsutaan subjektiiviseksi päivähoito-oikeudeksi.
Entäs kun suurin osa kotona olevien vanhempien lapsista on osa-aikaisesti hoidossa? Kuulostaako pahalta, jos on hoidossa aamupäivät tai täyden päivän joka toinen päivä? Ja jos vielä lisäksi ryhmä sattuisi olemaan pieni?

Mistä muuten tiedät, että lapsi on hoidossa vanhemman loman aikana? Mistä päättelet vanhemman olevan lomalla? Monihan tekee äitiyslomallakin töitä ja moni voi työskennellä kotona. Tai olla vaikka opiskelija.
 
  • Tykkää
Reactions: Millenia
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;28574525:
Mutta mistä tiedetään, kuka on virikelapsi ja kuka ei? Eihän päivähoidon koordinaattori edes tiedä vanhempien työtilanteista, tai ei ainakaan meillä tiedä. Se taho, joka hoitaa päivähoitomaksuja, tietää kyllä palkkatulot - mutta se taas, jos tuloja ei ole, ei vielä kerro syytä, miksi lapsi on päivähoidossa.
Meillä kun tuolle toiseksi nuorimmaiselle myönnettiin hoitopaikka niin en muista mitä vaihtoehtoja kaavakkeissa oli, joka tapauksessa meillä tuli rasti ruutuun kohtaan että toinen vanhemmista on "föräldraledig" eli kotona nuoremman sisaruksen kanssa. Siinä sitten luki että tässä tapauksessa lapsi on oikeutettu max 30h/vko hoitoaikaan (käytännössä aikavälille 9-15). Tällaisille lapsille voisi laittaa sen ehdon että heillä ei ole oikeutta päivähoitoon tuona määriteltynä kesäloma-aikana.

Mitä sitten erityistapauksiin tulee, ne voidaan käsitellä erikseen. Esim kun meillä kolmonen syntyi, riitti kun ilmoitettiin päiväkodinjohtajalle että halutaan säilyttää kokopäivähoito tuon normaalisti tässä tilanteessa hyväksytyn 30h sijaan. Siis syystä että lapset olivat kuntoutuksellisessa päivähoidossa.

Meillä päiväkodit ovat päivystyspäiväkotia lukuunottamatta kiinni neljä viikkoa kesässä ja päivystyspäiväkotiin on oikeus ainoastaan niillä lapsilla jotka tuota hoitoa tarvivat vanhempien työn/opiskelun takia. Myös tarvittavat hoitoajat kysytään etukäteen. Yksi kaveri oli viimekesän kotona mutta heillä oli perheessä erityistilanne päällä ja siksi he saivat tästä huolimatta pitää lapsensa päiväkodissa läpi kesän. Sitä en tiedä keneen olivat yhteydessä mutta tuo onnistui joka tapauksessa.
 
Meillä kun tuolle toiseksi nuorimmaiselle myönnettiin hoitopaikka niin en muista mitä vaihtoehtoja kaavakkeissa oli, joka tapauksessa meillä tuli rasti ruutuun kohtaan että toinen vanhemmista on "föräldraledig" eli kotona nuoremman sisaruksen kanssa. Siinä sitten luki että tässä tapauksessa lapsi on oikeutettu max 30h/vko hoitoaikaan (käytännössä aikavälille 9-15). Tällaisille lapsille voisi laittaa sen ehdon että heillä ei ole oikeutta päivähoitoon tuona määriteltynä kesäloma-aikana.
Asut Ruotsissa? Täällä on erilainen menettely, itse asiassa vanhempien työtilanteesta ei kysytä mitään. Päiväkotipaikkaa vain haetaan haluttu tuntimäärä. Päivähoitomaksua varten tuli myöhemmin erillinen kysely tuloista. Täällä ei siis oikein kukaan tiedä päivähoidon hakemisen syytä, paitsi vanhemmat.
 
"Vieras"
Eli miten kukaan VOI laittaa lapsensa päiväkotiin jokaikinen päivä tälläisillä helteilläkin, kun itse on kotona? Päiväkoti ON lapselle TYÖTÄ. Jos joku väittää että kun lapsi sinne niin kovasti kaipaa, niin silloin voi katsoa peiliin, mikä on omassa toiminnassa pielessä. Jos vähänkään on onnistunut vanhempana, niin lapsi viihtyy kotona ainakin kesäkuukaudet.
Lapsi nauttii helletauosta ilmaistoidussa päiväkodissa. Kotona lämpömittari näyttää 39 astetta ja olo on tukala.
 
Miten joku voi näin yksioikoisesti tuomita muiden ratkaisut? Mistä näitä jeesustelijoita aina löytyykään joka lähtöön. Kaikki kun ei näy naapurille. Maikki voi olla masiksessa tai Pertillä voi olla vaikka burn out. Sitä ei naapurin äiti tiedä, jos ei kerrota. Ja varmaan on Maikin tai Pertin lasten parempi olla vaikka siellä päiväkodissa kun kotona, jos näin on. Kaikilla ei ole mummeja ja kummeja tai muuta tukiverkostoa, vaan "virallinen taho" auttaa, kun apua tarvii.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;28575330:
Asut Ruotsissa? Täällä on erilainen menettely, itse asiassa vanhempien työtilanteesta ei kysytä mitään. Päiväkotipaikkaa vain haetaan haluttu tuntimäärä. Päivähoitomaksua varten tuli myöhemmin erillinen kysely tuloista. Täällä ei siis oikein kukaan tiedä päivähoidon hakemisen syytä, paitsi vanhemmat.
Ehkä sitä päivähoidon tarpeen syytä olisi hyvä kysyäkin? Silloin tietyille ryhmille voisi tuota hoitoaikaa rajata ja joinain aikoina hoitoa tarjota vain heille jotka sitä työn tai opiskelun (+ erikseen ilmoitettavat erityissyyt) takia tarvitsevat? Samoin niinä aikoina jos henkilökunnan sairastumisten ja sijaispulan takia joudutaan pienentämään toimintaa tiedetään keneltä aletaan ensimmäisenä kyselemään voisivatko pitää lapsensa kotona tuon tilanteen yli (tuota tapahtui 5,5v aikana meidän päiväkodissa kahdesti, eli ei jatkuva käytäntö).

En ole sitä mieltä että kaikki vanhempien ja perheiden asiat kuuluvat päiväkodille mutta en näe tuossa mitään ongelmaa. Ja kun kuitenkin virikehoito on jokaisen lapsen oikeus ja normaalikäytäntö niin näitä vanhempia ei katsota vinoon ja isosisarusta voi ihan reippaasti saatella päiväkotiin ilman että hoitajat siitä supisee keskenään. :)
 
har
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;28575330:
Täällä on erilainen menettely, itse asiassa vanhempien työtilanteesta ei kysytä mitään. Päiväkotipaikkaa vain haetaan haluttu tuntimäärä.
En muista minkälainen hakemuspaperi oli. Mutta siihen paperiin joka täytetään hoitosuhteen alkaessa piti kyllä kirjata molempien vanhempien työnantajan tiedot (firma ja osoite). Sitä en tiedä käytetäänkö noita tietoja mihinkään mutta kyllä päiväkodin johtajalta löytyy tieto meidän työssäolosta.
 
Eiköhän täälläkin naapurit kuvittele, että makaan päivät kotona. Olen muutaman viikon tehnyt kouluhommia lähinnä kotoa (välillä käynyt koulussa) ja nytkin kuljen yhdellä intensiivikurssilla joka kestää 12-15, eli aamupäivän teen kotona läksyjä ja muita hommia. Kehtasinpa pyykitkin ripustaa tuohon narulle. Välillä olen jopa nukkunut pitempään ja tehnyt kouluhommia yöllä. Tänä aikana lapset kärsivät hirmuisesti tuossa päiväkodissa, jonka pihakin on pölyinen, ja jonne aurinko ilmeisesti paistaa kovemmin kuin meidän pihaan. Rankkaa on.
 
lupukka
Kannatan kyllä sitä, että olisi vaikka joku kaavake, jolla asia selvitettäisiin virallista ksutta. Yksittäisten hoitajien omat interventiot puolestaan on ihan perseestä. Teillä ei todellakaan ole sellaisia perhepsykologin tms pätevyyttä, että tiedätte kenellä oikeesti on asiat ok ja kenellä ei. Meidän esikoinen oli siistimmin puettu ja laitettu kuin koskaan, kun yritin todistella itselleni pärjäämistä, kun synnytyksen jälkeinen masennus iski päälle.
 

Yhteistyössä