Miten siirtää unirytmiä?

  • Viestiketjun aloittaja ninnu77
  • Ensimmäinen viesti
ninnu77
Nyt tarvisin neuvoja siitä miten siirtää lapseni unirytmiä. Meillä tyttö 1v. laittaa nukkumaan vasta 23 aikoihin, vaikka nukkumaanmenoa aletaan suunnittelemaan jo kello 20 eli syödään iltapuuro, vaihdetaan yöpuku ja pestään hampaat. Joskus saattaa olla että pikkuneiti nukahtaa vasta 23.30.

Yleensä meillä sitten herätään 9-10 aikoihin. Yleensä kylläkin lähempänä kello 10:ntä kuin 9:ksää. Nykyrytmillä meillä jää aina aamupuuro syömättä ja hypätään suoraan lounaaseen. Ja olisi se mukava viettää iltasella omaa aikaakin.

Eli siis herätänkö lapsen tylysti aikaisemmin, vai pakotanko aikaisemmin nukkumaan. Mikä siis neuvoksi?
 
Suhinalempi harmaana
Minä herättäisin aiemmin ja aikaistaisin koko päivärytmiä sen verran. Toki meillä mennään nukkumaan kympin tienoihin ja herätään ysiltä aamulla ja olen oikein tyytyväinen tähän. Ei yhtään innosta ne seiskan aamut! =)
 
katiaana
Laitat kellon herättään jo 8lta ja sytytät valot että pikkunen herää "itsekseen" ja vähän kolistelet... (meillä ainakin hermostuu vauva jos menee tönimään :) )

Tai et anna nukkua päikkäritä!!! meillä ainaki 2 vanhempaa lopetti päikkärit jo 1v iässä, kun nukkuvat niin hyvät yö unet. Kun päikkärit jäi, rupesivat nukkuun jo yö unia 19.00....... ja omaa aikaa oli riittämiin!! :)
 
ninnu77
Meillekin olisi ihanteellisempi rytmi se kymmeneltä nukkumaan ja ysiltä ylös. Nyt on alettu syömään aamupuuro ja myöhäinen lounas. Tässä on vaan sit se että välipala jää pois. Meillä on pyritty syömään 5 ateriaa päivässä kun neuvolasta huomautettiin että tyttö painaa aika vähän tai sitä ei kerry tarpeeksi. Kun kerroin että päivässä 5 ateriaa niin tuumasi vaan että et ainakaan enää enempää voi ruokaa päivässä antaa. Nyt tytön paino 1v neuvolassa 8150g. Kiitos vaan neuvoista teille. Alan heräileen neitin kans aikaisemmin. =)
 
Moi.Meil kans tyttö oli 1v neuvolassa 8560kg mut ei kyl pyydetty enempää syömään kun me molemmat vanhemmat ollaan oltu pinempiä siin iässä kun hän..Niin asiaan meillä mennään 9-10 aikaan nukkumaan ja herätään 9-10 aikaa ihan kivasti mut vaikee tyttöö on saada nukkuu..aikaista vaan herätystä ja laita aikasemmin sänkyyn..
 
Miisa
Meillä oli myös aikasemmin niin ettei poika meinannut illalla käydä nukkumaan, vaan venyi tosi myöhäseksi. Sitten jätin päiväunet pois ja nykyään menee jo kuuden jälkee yöunille. Jää ihanasti omakin aikaa :) Aamulla sitten heräillään 8-9 aikoihin. Poika on 2v2kk :heart:
 
Hannamari harmailee
Mites te joilla päiväunet on jätetty pois: eikö illan viimeset 1-2 tuntia ole ihan hirveitä? Meillä poika 1v11kk ei suostu enää nukahtamaan päikyille, vaikka selvästi niitä tarvis. Yöunet on joskus vaan 10.5t, mutta silti päivällä ei rauhotuta. Illat poika on umpiväsyny, kiukuttelee ja itkee. Uhmaakin lienee ilmassa, ja uusi pikkuveli on vasta vajaa 5 viikkonen.. :/ Ja jos kuudelta laitettas sänkyyn, herätys olis siinä viiden pintaan aamulla.. Nykyään nukkuu n 20-7.30.
 
Häjy
Mä en jättäisi päiväunia pois. Lapsen aivot tarvitsee kehittyäkseen lepohetken päivälläkin (joku viisas on näin kirjoittanut ja minä uskon tähän) ja illat olis varmaan aika kamalia. Meillä korjattiin rytmiä ihan aamuisella herättämisellä. En mennyt varsinaisesti herättämään lasta, mutta aloin kahdeksan jälkeen availemaan kaihtimia ja kolistelemaan äänekkäämmin ja laitoin myös radioon lisää ääntä. Tavallaan kuitenkin hellä herätys kun ei tarvitse hetkessä herätä.
 
Caroline
Meillä tilanne on päinvastainen eli tyttömme (tasan 1v.) herää aamuisin jo klo 5-5.30! Menee toki illalla aikaisin nukkumaankin (noin klo 19.00). Meillä ainakin rytmin muuttaminen ei ole onnistunut. Tyttö on tottunut menemään aikaisin sänkyyn ja on niin väsynyt että kaatuilee ja satuttaa itsensä jos yritän väkisin pitää hereillä. Ja silti herää viimeistään kuudelta, vaikka yöuni olisikin alkanut hieman myöhemmin (esim. joskus on ollut hereillä 20.30:een).
Päiväunia meillä nukutaan kahdet käytännön syistä. Isoveli on eskarissa klo 9-13 ja joudun ajoittamaan neidin unet sen mukaan, että ehdin viedä ja hakea isoveljen. Meillä kun neitokainen ei nuku liikkuvissa rattaissa vaan ainoastaan parvekkeella.
Pikkusisko nukku akat unet n. klo 9-12 (joskus tosin lyhyemmätkin) ja sitten ehdin vielä syöttää hänelle lounaan ennenkuin lähdemme hakemaan veikkaa eskarista. Toiset unet ovat lyhyet (korkeintaan 1 tunti) iltapäivällä kahden-kolmen aikaan. Näin siis meillä...
Ja molemmat lapsemme ovat olleet samanlaisia; aikaisin ylös ja aikaisin nukkumaan. Isoveli (nyt siis 6 v.) menee nukkumaan iltakahdeksan jälkeen ja heräilee yleensä klo 7.00-7.30. Olen joskus jopa ihmetellyt lapsia jotka nukkuvat kymmeneen!!! Ei meillä vaan :)
 

Yhteistyössä