Molempikätisyys

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja kaya, 26.02.2010.

 1. kaya

  kaya Vieras

  Suomalaisilla lapsilla tehdyn tutkimuksen perusteella molempikätisyys altistaa ADHD:lle ja muille keskittymiseen vaikuttaville oireille. Kätisyys vaikuttaa myös koulumenestykseen.

  Pitkäaikaistutkimuksessa seurattiin 7 871:tä vuonna 1986 syntynyttä lasta Pohjois-Suomessa. Viiden vuoden iässä heistä 87 oli molempikätisiä, 632 vasenkätisiä ja loput oikeakätisiä.

  Kahdeksanvuotiaina molempikätiset lapset osoittivat kaksi kertaa enemmän keskittymisvaikeuksia ja hyperaktiivisuutta kuin oikeakätiset. Lasten opettajien mukaan molempikätiset lapset myös pärjäsivät koulussa heikommin, ja vanhempien mukaan heillä oli kielenkehitysongelmia.

  Oireet jatkuivat nuoruusikään asti. Tutkimuksen mukaan molempikätisillä 16-vuotiailla oli kolme kertaa enemmän hyperaktiivisuutta ja keskittymisongelmia kuin oikeakätisillä. Nuoret myös itse kertoivat ongelmista äidinkielen ja matematiikan opinnoissa. Vastaavaa oireilua ei todettu vasenkätisillä.

  Tutkijoiden mukaan oireet johtuvat aivolohkojen motoriikkaa säätelevistä toiminnoista. Suomesta tutkimukseen osallistui Oulun yliopisto. Tutkimuksen tulos julkaistiin tällä viikolla Pediatrics-lehdessä.

  (lainaus keskustelupalstalta)
  mitä mieltä ootte?
   
  #1
 2. vieras

  vieras Vieras

  Sisko molempikätinen 45 v, eikä sillä oo mitään vaikeuksia minkään kanssa.
   
  #2
 3. Kristen

  Kristen Aktiivinen jäsen

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2009
  Viestejä:
  2 868
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, mä olen molempikätinen, koulussa pärjäsin kohtalaisen hyvin (päästötodistuksessa ka 8,5), keskittymiskyky on ok, enkä mä nyt mitenkään yliaktiivinenkaan ole, ainoastaan lievä luki-vaikeus nyt aikuisiällä huomattu, mutta ei muuta :D
   
  #3
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti