Neuvokaa miten graavataan lohi itse?

"vieras"
otat lohifileen, ja ripottelet karkeaa merisuolaa päälle ihan reilusti ja ihan pikkusen hienoa sokeria. laitat jääkaappiin ja annat olla jotain 10 tuntia reilu, fileoit paloiksi ja nautit.
 
"joulutonttu"
Tämä voi kuulostaa hullulta, mutta paljon parempaa tulee näin: ripottele merisuolaa lohen päälle ja lisää vajaa ruokalusikallinen hienoa sokeria. Laita tämän jälkeen lohi pakkaseen pakastuspussissa. Kun on aika nauttia lohi, ota se aamulla sulamaan huoneenlämpöön, valmista nautittavaksi kun sulaa. Kuulostaa hullulta, mutta jos normaalisti graavaan ja syön vaikka seuraavana päivänä, lohi on aina jostain liian suolainen tai kuiva ja jostain suolaton. Kun sen pakastaa ja sitten sulattaa rauhassa, leviää suola tasaisesti ja graavilohi on ihanan kostea, NAM! Kannattaa kokeilla :)
 
Ok, eli suolaa ja suolaa....mutta mistä tietää minkä verran?

Entä sitte kun sen palan ostaa niin onko niissä ruotoja? Pitääkö ne nyppiä pois?

Ja tuo oli kyllä hyvä idea tuo pakastaminen, onnistuu varmaan leikkaaminen paljo paremmin? Onko siihen mitään "kikkaa", leikkaamiseen siis?

VOIKO GRAAVAUS EPÄONNISTUA ja mistä sen tietää, jos jotain on menny pieleen?
 
ttppii
Sopiva suolamäärä on se, mitä kalaan tarttuu, kun se painetaan kiinni vaikka lautaselle ripoteltuun karkeaan suolaan. Lisäksi sitten sokeria about teelusikka tai reilu, ehkä vähän valkopippuria, mahdollisesti loraus konjakkia. Yön yli niin on valmista. Vaikea kuvitella, että, pakastettu olisi _helpompaa_ leikata. Kunnon, TERÄVÄ fileointi veitsi, ja sillä läpikuultavan ohuita viipaleita niin on hyvää.
 
"joulutonttu"
Alkuperäinen kirjoittaja hömppö;25260637:
Ok, eli suolaa ja suolaa....mutta mistä tietää minkä verran?

Entä sitte kun sen palan ostaa niin onko niissä ruotoja? Pitääkö ne nyppiä pois?

Ja tuo oli kyllä hyvä idea tuo pakastaminen, onnistuu varmaan leikkaaminen paljo paremmin? Onko siihen mitään "kikkaa", leikkaamiseen siis?

VOIKO GRAAVAUS EPÄONNISTUA ja mistä sen tietää, jos jotain on menny pieleen?
Juuri sitä rakeista merisuolaa. Ei saa kokonaan peittää sitä lohen pintaa, mutta kyllä sitä aika reilusti saa silti olla. Paloja saa myös ruodottomana, mutta ne maksaa enemmän. Halvemmaksi tulee ostaa ruotopihdit, jolla voi itse poistaa ruodot.

Leikkaamiseen ei muuta kikkaa, kuin erittäin terävä veitsi :) Ja mausta sen varmaan tietää, jos on jotain mennyt pieleen... ;)
 
Suolakalan teko voi mennä reisille kolmella tapaa:
-jää tuimaksi, silloin pannaan uudet suolat ja annetaan olla taas jonkin aikaa
-tulee liika suolanen, ei voi korjata
-kala pilaantuu esim. liian lämmön takia, huomaa hajusta eikä voi korjata
 
[QUOTE="...";25260731]raskaana ei sais ollenkaan syödä raakaa kalaa!

Ja kaupan kalat ei todellakaan ole tuoreita.[/QUOTE]

Joo tiedän, ettei suositella graavilohtaa mutta jokainen tehköön niinkuin haluaa. Niih :xmas:
 
Ken guru
[QUOTE="...";25260731]raskaana ei sais ollenkaan syödä raakaa kalaa!

Ja kaupan kalat ei todellakaan ole tuoreita.[/QUOTE]

Eiköös sitä saa syödä kunhan ei ole vakuumipakattua tms.

Ja paino kannattaa laittaa sen kalan päälle suolauksen ajaksi. Siis kun on jääkaapissa suolattuna. Eikä niitä fileitä ole pakko olla kahta vastakkain.

Itse laitan myös sitä karkeaa merisuolaa reippaasti, n. ruokalusikallisen sokeria ja vähän valkopippuria. Mutta tuota siis oikeasti vaan vähän.

Graavisuolauksen jälkeen otetaan ne ylimääräiset imeytymättömät suolakiteet pois.
 
"harmaa"
KARKEAA merisuolaa, hiukkasen vajaa rkl sokeria (pysyy kala pehmeenä).
Tilliä & pippuria (musta tai valko, ite käytän useesti sitruunapippuria ku tykkään et se maistuu hyvälle kalan kaa)
Itse olen pitänyt jääpaapis jonku 18h, kera pienen painon.

Terävällä veitsellä ohkasiks siivuiks, hiukka vinottain.Ja kapeammasta päästä..oikeesta tapaa en tiedä:D
 
jos et tienny
[quote="...";25260731]raskaana ei sais ollenkaan syödä raakaa kalaa!

Ja kaupan kalat ei todellakaan ole tuoreita.[/quote]

ei se ole raakaa, kypsennetään suolaamalla.
 
"jonna"
No kyllähän se suolaus tappaa mahd. loiset eli on tavallaan "kypsytystä". Ja mitään sokeria ei siihen tarvi. Fileen päälle reilusti karkeaa merisuolaa, jääkaappiin kolmeksi päiväksi ja sen jälkeen sopiviks paloiksi.
 

Yhteistyössä