Katja87 varmaan tarkoitti että graavatusta kalasta ei ole haittaa? Käsittääkseni sitä saa kyllä syödä, mutta on oltava mahdollisimman tuoretta.
Graavatusta kalasta voi saada myös listerian! Ja vaikka se olisi kuinka tuoretta, listeria voi olla kalassa jo sen uiskennellessa vielä vedessä.Alkuperäinen kirjoittaja Pikku-Katti:Katja87 varmaan tarkoitti että graavatusta kalasta ei ole haittaa? Käsittääkseni sitä saa kyllä syödä, mutta on oltava mahdollisimman tuoretta.
:headwall: :headwall: :headwall: :headwall: :headwall:Alkuperäinen kirjoittaja mamma-07:Kyllä sinä oisit jo huomannu, jos oisit siitä kylmäsavulohesta listerian saanut, eli ei syytä huoleen. Siitähän ei suoranaisesti mitään haittaa ole.
Alkuperäinen kirjoittaja Tyttiliini:että mitään raakaa kalaa tai lihaahan ei saisi syödä juuri tuon listeriariskin takia. Ja sama koskee esimerkiksi pakastevihanneksia ja -marjoja, ellei niitä ole kuumennettu tuohon edellä mainittuun 72 asteeseen. Lisäksi vielä kaikki einekset pitää kuumentaa kunnolla. Niin ja pehmeissä juustoissakin voi olla listeriaa. Onhan se tietysti vähän rasittavaa noita vahdata, mutta en minä ainakaan halua turhaa keskenmenoriskiä.
Ymmärsin Katja87:n pointin niin, että ei näistä ruuista sinänsä mitään vaaraa ole, mutta juuri niissä saattaa olla listeriaa, joka taas on vaarallinen. Erikseen ovat sitten ne ruoka-aineet, jotka jo sinällään voivat olla vaarallisia, kuten pellavansiemenet tai korvasienet.
Viralliset suositukset EIVÄT siis varoita syömästä raakaa kalaa, ainoastaan jos se on tyhjiöpakattua! Sen kanssa saa tietysti olla tarkkana, sillä myös kalatiskillä pötköttävä kala on voinut olla tyhjiöpakattuna ennen kalatiskille saapumistaan.Listeria
Tyhjiöpakattujen graavisuolattujen ja kylmäsavustettujen kalavalmisteiden sekä mädin, pateiden, pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen juustojen sekä pehmeiden juustojen (esim. home- ja tuorejuustot) käyttöä kuumentamattomana ei suositella listeriavaaran vuoksi. Raakana syötävät vihannekset kannattaa pestä ja kuoria huolella ennen käyttöä. Pakastevihannekset ja valmisruoat kuumennetaan ennen syömistä. Liha kypsennetään huolellisesti ennen syöntiä (kauttaaltaan >70 astetta).
Alkuperäinen kirjoittaja Katja87:Alkuperäinen kirjoittaja Tyttiliini:että mitään raakaa kalaa tai lihaahan ei saisi syödä juuri tuon listeriariskin takia. Ja sama koskee esimerkiksi pakastevihanneksia ja -marjoja, ellei niitä ole kuumennettu tuohon edellä mainittuun 72 asteeseen. Lisäksi vielä kaikki einekset pitää kuumentaa kunnolla. Niin ja pehmeissä juustoissakin voi olla listeriaa. Onhan se tietysti vähän rasittavaa noita vahdata, mutta en minä ainakaan halua turhaa keskenmenoriskiä.
Ymmärsin Katja87:n pointin niin, että ei näistä ruuista sinänsä mitään vaaraa ole, mutta juuri niissä saattaa olla listeriaa, joka taas on vaarallinen. Erikseen ovat sitten ne ruoka-aineet, jotka jo sinällään voivat olla vaarallisia, kuten pellavansiemenet tai korvasienet.
Ja alkuperinhän tuo kommenttini oli tuolle ap:lle tarkoitettu, ettei nyt kannata olla niin hysteerinen kun oli sitä kalaa syönyt vahingossa kerran, se on kuitenkin niin pieni riski että siitä olisi sen listerian saanut. Ja jos sitä listeriaa ei ole saanut niin sittenhän kaikki on ok.
Ja ap olisi luultavasti jo huomannut tänne kirjoittaessaan, jos listeria on tarttunut, koska hän oli syönyt sitä toissapäivänä, ja suolisto-oireet listeriatartunnan saaneilla alkaa yleensä vuorokauden kuluessa.
Voi syödä aurajuustoa, mut taitaa nuo kaikista neuroottisimmat välttää sitäkin. Onhan sitä listeriaa löytynyt peräti kaksi kertaa kymmenen vuoden sisällä suomalaisesta tuorejuustosta! Siitä voi jo päätellä, että ei taida olla kovin iso riski saada sitä listeriaa niistä. Paljon yleisempää on listeria esim. huonosti pestyissä kasviksissa.Alkuperäinen kirjoittaja evaellen:Aurajuustosta: joku mainitsi tuolla alkupäässä jotain... Pastöroimattomia maitotuotteita ei suositella, ja Suomessa maito pastöroidaan lakisääteisesti, esim. Aurajuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta, joten eikös sitä voi sitten syödä? Vai onko noissa home- ja tuorejuustoissa jokin muu kuin pastöroimattomuus-riski? :/