raskaus ajan kielletyt ruuat

graavikalasta ja kylmäsavustetusta kalasta vielä

Itse suurena sushin ystävänä pohdin kovasti tuota asiaa muutamia viikkoja sitten kun tein vieraille ja itselleni sushia. Raakaa kalaa en viitisinyt käyttää...

Omia kokemuksia Helsingin Hakaniemen kauppahallista: Kyselin muutamalta kauppiaalta ja tulin siihen tulokseen, ettei kannata luottaa siihen, että jos kala on tiskillä ja ei vakuumipakattu, se ei tarkoita, etteikö se olisi ollut!

Kun kysyin ja pyysin rehellistä vastausta muutama myyjä sanoi, että kalat on tuotu vakuumipakattuina ja ovat olleet siinä ennen purkamista tiskille...
Valmistamisajankohdasta eivät kaikki olleet varmoja. Kuitenkin löysin yhden myyjän, joka sanoi, että heidän kalaansa ei vakuumipakata ja se on tuotu suoraan lähistön valmistamosta.

Kannattaa siis kysäistä ja kysyä samalla missä ja milloin kala on valmistettu.
Tätä ei-vakuumipakattua ostin sitten ja söin ihan rauhassa. Ja muutkin myyjät ystävällisesti neuvoivat menemään tuolle tiskille. Tiesivät miten ja mistä sen tuotteet on kotoisin.

Sitä aina ajattelee, että tiskillä ruoka on jotenkin tuoreempaa kuin muualla, mutta välttämättä asia ei taida olla näin....

En halua lietsoa kauhua tai järjettömiä varatoimenpiteitä =) Tässä vain henk.kohtainen kokemus!
Pupi
 
Alkuperäinen kirjoittaja Pikku-Katti:
Katja87 varmaan tarkoitti että graavatusta kalasta ei ole haittaa? Käsittääkseni sitä saa kyllä syödä, mutta on oltava mahdollisimman tuoretta.
Graavatusta kalasta voi saada myös listerian! Ja vaikka se olisi kuinka tuoretta, listeria voi olla kalassa jo sen uiskennellessa vielä vedessä.
Graavaaminen tarkoittaa raakakypsytystä eli suola kypsyttää kalan. Näin ollen mahdollinen listeria ei tuhoudu. On aivan sama miten se on pakattu.
Listeria on yleisesti maaperässä ja vedessä elävä bakteeri. Kuumennettaessa tuhoutuu kyllä.

=)
 
Nimenomaan kehotetaan välttämään tyhjiöpakattua graavisuolattua tai kylmäsavustettua kalaa. Bakteerimäärät kasvavat tyhjiöpakkauksessa ja listeriavaara kasvaa huomattavasti. Tuoreessa kalassa riskin katsotaan olevan niin pieni, ettei raskaanaolevien tarvitse huolestua.

Listerian voi saada myös kypsentämättömistä kasviksista, eikä odottavia silti kehoteta välttämään esim. tuoreita porkkanoita =)
 
Mädissä taitaa myös olla tuo listeriavaara, eikös juu. Mä jo kauhulla mietin miten selviän ensi joulusta jos en saa yhtään ainutta mäti-smetanaleipää. :'( Terkkarillekkin jo vollotin siitä niin en oikein saanut selvää vastausta onko siinä riskiä vai ei. Jos vaikka ostais mahdollisimman tuoreena tai jtn.. Ää-ä mä en ala jos muut saa ja minä en. :D
 
Alkuperäinen kirjoittaja mamma-07:
Kyllä sinä oisit jo huomannu, jos oisit siitä kylmäsavulohesta listerian saanut, eli ei syytä huoleen. Siitähän ei suoranaisesti mitään haittaa ole.
:headwall: :headwall: :headwall: :headwall: :headwall:

Ihan vaan tiedoksi Katja87:lle:
Mihin perustuu tietosi, ettei listeriasta ole vaaraa???? Otapa ens kerralla selvää ennenkuin heittelet asiantuntija neuvoja!

Terveystieto sivuilta löytyy hiukan valaisua:

Listerioosi, joka aiheutaa keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen, vaikeita yleisinfektioita ja aivokalvontulehduksen lapselle.

Listeriabakteeri tuhoutuu yli 72 º C kuumennuksessa, ei tuhoudu pakas- tettaessa eikä suolatessa.
[/quote]



:headwall: :headwall: :headwall: vaan itelles, nyt käsitit tuon minun pointin ihan väärin! Eli eihän siitä graavatun kalan syömisestä mitään haittaa ole, JOS sitä listeriaa ei siitä saa. Siitä listeriasta on sitten vaaraa, ei siinä graavatussa lohessa mitään haitallista muuten ole. Vaikea selittää, mutta tarkoitin lähinnä sitä, kun jotkut "kielletyt" aineet ovat sellaisia, niin kuin esim. alkoholi ja maksa, että niitä kun syö suuria määriä raskauden aikana, niin sikiölle voi tulla pysyvä vaurio. Toisin kun vaikka graavilohta söisi kilotolkulla koko raskaudenajan, niin ei siitä mitään vauriota voi tulla ellei siitä ole saanut sitä listeriabakteeria. Ymmärsitkö nyt??
 
Tyttiliini
että mitään raakaa kalaa tai lihaahan ei saisi syödä juuri tuon listeriariskin takia. Ja sama koskee esimerkiksi pakastevihanneksia ja -marjoja, ellei niitä ole kuumennettu tuohon edellä mainittuun 72 asteeseen. Lisäksi vielä kaikki einekset pitää kuumentaa kunnolla. Niin ja pehmeissä juustoissakin voi olla listeriaa. Onhan se tietysti vähän rasittavaa noita vahdata, mutta en minä ainakaan halua turhaa keskenmenoriskiä.

Ymmärsin Katja87:n pointin niin, että ei näistä ruuista sinänsä mitään vaaraa ole, mutta juuri niissä saattaa olla listeriaa, joka taas on vaarallinen. Erikseen ovat sitten ne ruoka-aineet, jotka jo sinällään voivat olla vaarallisia, kuten pellavansiemenet tai korvasienet.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Tyttiliini:
että mitään raakaa kalaa tai lihaahan ei saisi syödä juuri tuon listeriariskin takia. Ja sama koskee esimerkiksi pakastevihanneksia ja -marjoja, ellei niitä ole kuumennettu tuohon edellä mainittuun 72 asteeseen. Lisäksi vielä kaikki einekset pitää kuumentaa kunnolla. Niin ja pehmeissä juustoissakin voi olla listeriaa. Onhan se tietysti vähän rasittavaa noita vahdata, mutta en minä ainakaan halua turhaa keskenmenoriskiä.

Ymmärsin Katja87:n pointin niin, että ei näistä ruuista sinänsä mitään vaaraa ole, mutta juuri niissä saattaa olla listeriaa, joka taas on vaarallinen. Erikseen ovat sitten ne ruoka-aineet, jotka jo sinällään voivat olla vaarallisia, kuten pellavansiemenet tai korvasienet.

Ja alkuperinhän tuo kommenttini oli tuolle ap:lle tarkoitettu, ettei nyt kannata olla niin hysteerinen kun oli sitä kalaa syönyt vahingossa kerran, se on kuitenkin niin pieni riski että siitä olisi sen listerian saanut. Ja jos sitä listeriaa ei ole saanut niin sittenhän kaikki on ok.
Ja ap olisi luultavasti jo huomannut tänne kirjoittaessaan, jos listeria on tarttunut, koska hän oli syönyt sitä toissapäivänä, ja suolisto-oireet listeriatartunnan saaneilla alkaa yleensä vuorokauden kuluessa.
 
Kopioin tähän pätkän valtion ravitsemussuosituksesta odottaville äideille:

Listeria
Tyhjiöpakattujen graavisuolattujen ja kylmäsavustettujen kalavalmisteiden sekä mädin, pateiden, pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen juustojen sekä pehmeiden juustojen (esim. home- ja tuorejuustot) käyttöä kuumentamattomana ei suositella listeriavaaran vuoksi. Raakana syötävät vihannekset kannattaa pestä ja kuoria huolella ennen käyttöä. Pakastevihannekset ja valmisruoat kuumennetaan ennen syömistä. Liha kypsennetään huolellisesti ennen syöntiä (kauttaaltaan >70 astetta).
Viralliset suositukset EIVÄT siis varoita syömästä raakaa kalaa, ainoastaan jos se on tyhjiöpakattua! Sen kanssa saa tietysti olla tarkkana, sillä myös kalatiskillä pötköttävä kala on voinut olla tyhjiöpakattuna ennen kalatiskille saapumistaan.

Täältä: http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/store/2004/09/pr1095673148360/passthru.pdf löydät maanmainion Sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemusoppaan odottaville, imettäville ja lapsille =)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Katja87:
Alkuperäinen kirjoittaja Tyttiliini:
että mitään raakaa kalaa tai lihaahan ei saisi syödä juuri tuon listeriariskin takia. Ja sama koskee esimerkiksi pakastevihanneksia ja -marjoja, ellei niitä ole kuumennettu tuohon edellä mainittuun 72 asteeseen. Lisäksi vielä kaikki einekset pitää kuumentaa kunnolla. Niin ja pehmeissä juustoissakin voi olla listeriaa. Onhan se tietysti vähän rasittavaa noita vahdata, mutta en minä ainakaan halua turhaa keskenmenoriskiä.

Ymmärsin Katja87:n pointin niin, että ei näistä ruuista sinänsä mitään vaaraa ole, mutta juuri niissä saattaa olla listeriaa, joka taas on vaarallinen. Erikseen ovat sitten ne ruoka-aineet, jotka jo sinällään voivat olla vaarallisia, kuten pellavansiemenet tai korvasienet.

Ja alkuperinhän tuo kommenttini oli tuolle ap:lle tarkoitettu, ettei nyt kannata olla niin hysteerinen kun oli sitä kalaa syönyt vahingossa kerran, se on kuitenkin niin pieni riski että siitä olisi sen listerian saanut. Ja jos sitä listeriaa ei ole saanut niin sittenhän kaikki on ok.
Ja ap olisi luultavasti jo huomannut tänne kirjoittaessaan, jos listeria on tarttunut, koska hän oli syönyt sitä toissapäivänä, ja suolisto-oireet listeriatartunnan saaneilla alkaa yleensä vuorokauden kuluessa.


Raskaana olevien vakavissa infektiotapauksissa oireiden itämisaikaa ei tiedetä. Vastasyntyneellä oireet voivat alkaa 1-12 vuorokauden kuluessa tartunnasta. Vastuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä taudin itämisaika voi olla yksi vuorokausi tai jopa useita kuukausia. Iho-oireita alkaa esiintyä 1-2 vuorokauden kuluessa tartunnasta.

Oireet


http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_bakteereja/listeriabakteeri/


Kannattaa kyllä oikeasti ottaa kunnolla selvää, ennen kuin vakuuttaa faktana jotain omaa mielipidettä.
Ei pahalla, mutta kun monet oikeasti uskovat mitä täältä lukevat.
 
Aurajuustosta: joku mainitsi tuolla alkupäässä jotain... Pastöroimattomia maitotuotteita ei suositella, ja Suomessa maito pastöroidaan lakisääteisesti, esim. Aurajuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta, joten eikös sitä voi sitten syödä? Vai onko noissa home- ja tuorejuustoissa jokin muu kuin pastöroimattomuus-riski? :/
 
Alkuperäinen kirjoittaja evaellen:
Aurajuustosta: joku mainitsi tuolla alkupäässä jotain... Pastöroimattomia maitotuotteita ei suositella, ja Suomessa maito pastöroidaan lakisääteisesti, esim. Aurajuusto on valmistettu pastöroidusta maidosta, joten eikös sitä voi sitten syödä? Vai onko noissa home- ja tuorejuustoissa jokin muu kuin pastöroimattomuus-riski? :/
Voi syödä aurajuustoa, mut taitaa nuo kaikista neuroottisimmat välttää sitäkin. Onhan sitä listeriaa löytynyt peräti kaksi kertaa kymmenen vuoden sisällä suomalaisesta tuorejuustosta! Siitä voi jo päätellä, että ei taida olla kovin iso riski saada sitä listeriaa niistä. Paljon yleisempää on listeria esim. huonosti pestyissä kasviksissa.
 
Mielenkiintoista uutta tietoa niistä energiajuomista... Muistelen vaan vielä vähän aikaa sitten lukeneeni, että yksi iso syy (kofeiinin lisäksi) siihen miksi niitä ei raskaana ollessa suositella juotavaksi, on se että ne yleensä sisältävät tauriinia, jonka vaikutuksia raskauteen ja sikiöön ei ole vielä tutkittu. Valaiskaa viisaammat jos tauriinista on myös tullut uutta tietoa!
 
Pupille vielä Sushista sen verran, että myös merilevämatot on kiellettyjä. Itsellä on ainakin norimakit jääneet tekemättä merilevän korkean jodipitoisuuden takia. Kyllä sekin on jossain ohjeissa lukenut ja neuvolasta vielä varmistin. Isäntä onkin luvannut valmistaa sushia minulle niin että saan saan syödä heti vauvan synnyttyä :LOL:
 
Kaikkia homejuustoja mitkä on valmistettu pastöroidusta maidosta voi ihan huoletta syödä. Kaikki suomalaiset homejuustot on pastöroitu. Olen joskus kuullut että energiajuomat sisältävät guaranaa mikä on hedelmä muistaakseni ja sitä syödään Etelä-Amerikassa raskauden keskeyttämiseen joskin todella suuria määriä. Korjatkaa jos olen väärässä. Muistakaa pakastevihannesten ja juuresten keittäminen tai kuumentaminen yli 70 asteikseksi, ne ovat Suomessa YLEISIN LISTERIA LÄHDE muutenkin.
 
Ostin kreikkalaista halvaa, ja vasta kotona huomasin että yks valmistusaine on suopaYRTTIuute! Onkohan siis kielletty? Yrttimausteethan on kai ihan ok.
Eilen söin Macissa hampurilaisen ja syödessä tajusin että välissä on sellanen sulatejuustosiivu. Tietääkö joku onko Macin juustot Suomessa valmistettuja (eli turvallisia?)?
 

Yhteistyössä