Ruotsin kieli on vieras kieli Suomessa

Viestiketju alueella 'Mitäs nyt? Aihe vapaa' , aloittaja vierailija, 17.07.2019.

 1. vierailija

  vierailija Vieras

  Miksi kaikki oppineisto sitten oli ruotsinkielisiä? Ja suomalaiset ei tehnyt muuta kuin metsästi oravia ja hylkeitä

  Koitas nyt Fenno-Pekka ymmärtää että nyt puhutaan historiasta. Elämä on, ja No can do
   
  #26
 2. vierailija

  vierailija Vieras

  :ROFLMAO:

  Kannattaisko hiukan kerrata tota historiaa ja termejä..
   
  #27
 3. vierailija

  vierailija Vieras

  Montako kertaa meinaat samaa asiaa ihmetellä?

  Mamuaiheet tänään vähissä?
   
  #28
 4. Fenno-Pekalla:ROFLMAO::LOL: on termit vielä vähän hakusessa. Hänen ei todellakaan pidä mennä testauttaamään perimäänsä, voi tulla todella ”ikäviä yllätyksiä” Ruotsin suunnalta :geek:
   
  #29
 5. vierailija

  vierailija Vieras

  :ROFLMAO:(y)
   
  #30
 6. vierailija

  vierailija Vieras

 7. vierailija

  vierailija Vieras

  Varmaan opetettu jossakin opistolla:sneaky:
   
  #32
 8. vierailija

  vierailija Vieras

  En ymmärrä miksi kun Suomi kuitenkin oli siirtomaa.

   
  #33
 9. vierailija

  vierailija Vieras

  Etkö tiedä tätäkään? Siksi että suomenkielisiä syrjittiin ja estettiin meidän sivityksen kehitys ruotsin kielellä vaikka olimme enemmistö.
   
  #34
 10. vierailija

  vierailija Vieras

  Tää on just niin tätä. Itse en ole pakkoruotsin kannalla, mutta koska tuo Fenno-Pekka latelee täällä noita hienoja ajatuksiaan, niin en yksinkertaisesti kehtaa osallistua keskusteluun.
   
  #35
 11. vierailija

  vierailija Vieras

  Aivan noin. Ruotsissa on suomalaiset asuneet ennen ruotsalaisia. Siksi siellä on monella suomalaiset sukujuuret ja suomalaiset geenit.
   
  #36
 12. vierailija

  vierailija Vieras

  Etkö tiedä tätä, että kautta maailman sivu se vahvempi aina voittaa. Melkein aina...
   
  #37
 13. vierailija

  vierailija Vieras

  Ja kaikki nykyruotsalaiset ovat virtasia, lehtosia, hämäläisiä... :D
   
  #38
 14. vierailija

  vierailija Vieras

  Suomi ei ollut Ruotsin siirtomaa sen tarkoittamassa merkityksessä vaan osa Ruotsia.

  Ota selvää, mitkä ovat olleet Ruotsin siirtomaita. Saat aikaa huomisaamuun asti :)
   
  #39
 15. vierailija

  vierailija Vieras

  Olet väärässä. Siirtomaan määritelmä on ihan yksiselitteinen. Ei tarvitse arvailla tai ihmetellä.
   
  #40
 16. huh hah hei

  huh hah hei Vieras

  Ei yhtäkään rekkautunutta tässäkään junttien kinasteluketjussa. Tässä näkee typeryksien ja järkevien eron. Rekkautuneiden hyväksi.
   
  #41
 17. vierailija

  vierailija Vieras

  Kyllä näin oli. Suomalaiset oli määrätty metsästämään oravia ja ruotsin kuningas keräsi oravan ajoista veron.

  ******

  Kieli jolla on estetty suomen kielen kehittyminen ja jolla on lyöty suomalaista identiteettiä ei mitenkään voi olla tärkeä suomalaisuudelle. Päinvastoin, sitä pitää hylkiä koska sen haittoja pitää välttää. Vielä 200 vuotta Ruotsista erkaantumisen jälkeenkin, meillä on haittanamme pakkoruotsi, kaksikielisyys ja virkamiesruotsi, erilliset koulut, erilliset siirtolapuutarhat, erilliset korttelit ja erilliset terveysasemat ym.
  Ruotsalaisuuden ruma historia
  Suomalaisia kohtaan on käyty sotaa jatkuvasti vaikka emme sitä ole huomaavinaan. Suomen kieltä on lyöty aina ruotsin kielellä emmekä edes yritä puolustautua.
  Pakkoruotsilla on ruma historiallinen tausta ja sivistystä haittaava tarkoitus. Svedupetterit ovat historiallisesti määränneet mitä suomalainen saa oppia. Pakkoruotsi ei ole poikkeus tässä. Pakkoruotsilla yritetään pitää suomenkieliset toisen luokan kansalaisina.
  Ruotsinkieliset tahot ovat aina vastustaneet suomalaisen kansanosan sivistyksen lisääntymistä. Mitä enemmän on alistettuja duunareita sitä enemmän etuja ja taloudellista hyötyä siitä riittää heille. Koulutettua kansaa on vaikeampi manipuloida eliitin tarpeiden mukaisesti.
  Pakkoruotsi on suora jatkumo ruotsalaisuuden historian rumuudelle. Ruotsinkieliset tahot jarruttivat suomen kielen ottamista viralliseksi kieleksi ja opetuskieleksi kaikissa vaiheissa.
  Svedupetterit eivät rakenna enää piikkilankaesteitä suomenkielisten lasten koulujen ympärille mutta pakkoruotsilla he ovat rakentaneet sivistyksellisen piikkilankaesteen kaikille suomenkielisille.
  Pieni lista ruotsalaisuuden rumasta historiasta.
  Agricola joutui odottamaan 4 vuotta painolupaa että sai Uuden Testamentin painettua. Kesti sata vuotta että löytyi rahat Raamatun kääntämiseen kokonaisuudessaan.
  Vuoteen 1860 asti onnistuivat ruotsinkieliset tahot estämään suomenkielisen kirjallisuuden painamisen, ja siten kirjallisuuden ja lukutaidon kehittymisen suomenkielisten joukossa.
  http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kieliasetus_(1850)
  Mikkeliin anottiin koulua suomenkielisille mutta saatiin ruotsinkielinen koulu v. 1873, vaikka alueella ei ollut tarvetta ruotsinkieliselle koululle, koska Mikkelissä oli jo ruotsinkielinen koulu.
  Vuonna 1908 Espoossa suomenkielinen koulu saarrettiin piikkilangalla että lapset eivät pääsisi kouluun.
  Helsingin yliopisto suomalaistettiin vasta hivenen ennen Talvisotaa 1937, vaikka suurin osa opiskelijoista oli ollut suomenkielisiä jo pitkään.
  Nykyinen pakkoruotsi tuli peruskoulu-uudistuksessa yli neljäkymmentä vuotta sitten.
  Rassenburgin (Raasepori) RKP sai aikaan pakkoruotsin aloittamisen jo ensimmäisellä luokalla kaikille suomalaisille lapsille vaikka suurin osa halusi englantia ensimmäiseksi.
  Muutama vuosi sitten päätettiin että pakkoruotsi aloitetaan vuotta aikaisemmin eli jo kuudennelta luokalta ala-asteella.
  Esooon piikkilankakoulusta
  http://espoonperinneseura.net/perinnetieto/Lahnuksen-kansakoulu-autonomian-aikana.html
   
  #42
 18. vierailija

  vierailija Vieras

  Voi Pekka, voi Pekka. Kun Viikingit tuli 1.000 luvulla Suomeen tekemään kauppaa ja myös ryöstämään, niin nämä skandinaavit osasivat sentään riimukirjoituksen. Suomalaiset ei osanneet kirjoittaa...
   
  #43
 19. vierailija

  vierailija Vieras

  Hienoa musta älykkö, kun näytit mallia junteille :D
   
  #44
 20. vierailija

  vierailija Vieras

  Eivät viikingit osanneet kirjoittaa. Joku viikinki osasi kirjoittaa. Yksi tutkija sanoo että riimu kirjoitukset ovat muinaissuomea.
   
  #45
 21. Se joku oli kaksoisveljesi Fenno-Matti :sneaky: :ROFLMAO::LOL:

  Mitä kirjoitustapaa ja kirjaimia käytettiin muinais-suomen kielen...
  Mitä kirjoitustapaa ja kirjaimia käytettiin muinais-suomen kielen kirjoittamiseen. Viikinki ajalla käytössä oli futhar/riimukirjaimet. Mitä viikinkikaudella siis käytettiin suomessa kirjoitettuina kirjaimina tai merkkeinä, vai oliko siihen aikaan suomessa vielä asukkaita, ja jos oli, keitä he olivat ja mitä kieltä puhuivat? Voidaanko esim. Kalevala aikaa mieltää viikinki-ajanjaksoksi?
  16.09.200801:20
  Helsingin kaupunginkirjasto


  Arkeologiset löydöt osoittavat vakuuttavasti, että Suomessa oli asukkaita viikinkiajalla, noin 800−1050 jKr. Maan eteläosissa asui (varsinais)suomalaisia, hämäläisiä ja karjalaisia, jotka harjoittivat maanviljelyä ja karjanhoitoa, ja muualla maassa eli pyyntielinkeinoista toimeentulonsa saavia lappalaisia/saamelaisia. Maan eteläosien asukkaat puhuivat silloisten suomen ja karjalan kielten (”muinaissuomen”, ”muinaiskarjalan”) murteita.

  Viikinkiajalla Suomen asukkaat eivät olleet kuitenkaan kirjoitustaitoisia, joten he eivät siis käyttäneet sen paremmin riimu- kuin muitakaan kirjaimistoja. Kirjoitetun suomen kielen historia alkaa vasta 1540-luvulla, jolloin ilmestyivät ensimmäiset suomenkieliset painotuotteet. Näitä vanhempia suomenkielisiä tekstejä ei nykyisen Suomen alueelta tunneta. Sen sijaan Venäjältä, Novgorodista, on arkeologisissa kaivauksissa löydetty vuosiin 1238–68 ajoitettu tuohikirje, jonka teksti, pakanallinen loitsu, on kirjoitettu kyrillisillä kirjaimilla, mutta jonka kieli ei ole muinaisvenäjää vaan jotakin itämerensuomalaista kieltä, ehkä karjalaa (”muinaiskarjalaa”).

  Suomen kansalliseepos Kalevala ilmestyi nykyisessä muodossaan (ns. uusi Kalevala) Elias Lönnrotin laatimana vuonna 1849. Kalevalan ensimmäinen versio (ns. vanha Kalevala) oli ilmestynyt kahtena osana jo vuosina 1835 ja 1836. Kalevalan aineistona Lönnrot käytti kalevalamittaista suomalaista kansanrunoutta. Kalevalamittaisen runonlaulun iäksi on arvioitu korkeintaan 2 500–3 000 vuotta, mutta monien runojen aiheet voivat olla huomattavasti vanhempaa perua. Lähes kaikki Kalevalan säkeet ovat aitoa kansanrunoutta, mutta kokonaisuudessaan teos on valinnan ja yhdistelyn tuloksena syntynyt Lönnrotin luoma teos. Kalevala ei siis kuvaa viikinkiaikaa Suomessa, vaikka populaarissa tietoisuudessa viikinkiaika ehkä usein mielletään ”kalevalaiseksi ajaksi” tai ”Kalevala-kulttuuriksi”.

  Lähteitä:

  Kirjallisuus:

  Häkkinen, Kaisa: Agricolasta nykykieleen. Suomen kirjakielen historia. WSOY. Juva 1994.

  Uino, Pirjo: Novgorodin tuohikirjoitukset – tekstiviestejä tuhannen vuoden takaa. Teoksessa Karjalan synty. Viipurin läänin historia I, s. 459–460. Jyväskylä 2003.

  Internet:

  http://heninen.net/koivunkirja/suomeksi.htm

  http://www.facta.fi/?aid=3014767&changeactive=true
   
  #46
 22. vierailija

  vierailija Vieras

  En viitsi lukea...
   
  #47
 23. vierailija

  vierailija Vieras

  Huomaa miten rantahurrit eivät vieläkään ole päässeet eroon Freudenthalin rasistisista rotuopeista...
   
  #48
 24. vierailija

  vierailija Vieras

  "Monien suomalaisten on kuitenkin vaikea hyväksyä ruotsalaisuutta osaksi identiteettiään edes historiallisena ilmiönä. Syyt siihen ovat osin 1800-luvun suomalaiskansallisessa heräämisessä ja kielikiistassa." :coffee:
   
  #49
 25. vierailija

  vierailija Vieras

  "Suomen kielessä on ainakin 4000 ruotsalaista alkuperää olevaa sanaa. Ruotsin vallan aikana luotiin myös pohja suomalaiselle kansansivistykselle ja koulutukselle." :whistle:
   
  #50
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti