Vastaan nyt vain omasta puolestani. Jokainen keliaakikko on oma tapauksensa ja ruokavalinnat eroavat. En uskaltaisi kuitenkaan syödä tekemääsi kakkua (tai jos söisin, haluaisin olla mukana katsomassa kaikki työvaiheet ja ainekset). Esim. jos samana päivänä on paistettu tavallista ja gluteenitonta pullaa, toivoisin, että gluteeniton olisi tehty ensin. Yhdessä kyläpaikassa olisin halunnut nähdä, leikattiinko gluteeniton pulla samalla veitsellä kuin tavallinen tai leivottiinko niitä samoissa jauhopölyissä yhtä aikaa. Kauraa en käytä.
Käytän myös eri astioita gluteenittomien ja tavallisten ruokien tekoon. Näitä ei tietenkään ole vain tavallista ruokaa tekevissä perheissä, joten siinäkin yksi riskitekijä, jos esim. tiskikone on pessyt huonosti jonkun lastan ja siihen on jäänyt vehnätaikinaa, joka sitten liukenee gluteenittomaan taikinaan.
Leikkeleissä on usein E621, jonka alkuperä voi olla vehnäpohjainen. Käytän niitä vain silloin, jos pakkauksessa selvästi lukee gluteeniton. Tuorejuustossa on laktoosia - valitsen aina laktoosittoman juuston. Glukoosi-fruktoosisiirappi-tuotteet jätän ostamatta, vaikka joissakin yhteyksissä se on vakuutettu turvalliseksi. Sitä löytyy mm. mehuista ja monista jäätelöistä.
Vehnätärkkelysjauhoja en käytä ollenkaan, vaan pelkästään luontaisesti gluteenittomia jauhoja. Fazerin siniseen ilmestyi vuosi sitten merkintä mahdollisesta vehnästä valmistusvaiheen altistuksena, jätin senkin pois. Jäätelöistä ostan vain laktoositonta vaniljaa tai kuningatarta litran pakkauksina. Tofu-soijatuutteja olen syönyt myös nyt sen jälkeen kun niihin ilmestyi merkintä luontaisesti gluteeniton.
Yleisohje keliaakikkovieraan emännälle on toive siitä, että tuotteiden pakkaukset ovat pöydässä luettavana eikä niitä tarvitse kaivaa roskien seasta juhlien keskellä. Näin keliaakikko voi itse päättää syömisensä eikä missään nimessä pidä loukkaantua, vaikka hän hyppäisi kaikkien tarjottujen yli ja söisi vain omia eväitään. Itse ainakin tankkaan kylään lähtiessäni massuni niin täyteen, että selviän vaikka ilman ruokaa koko illan.
Mikäli keliaakikolla ei ole ongelmaa sokerin kanssa, niin Almondy-pakastekakut ovat hyviä herkkuja - varsinkin suklainen nam!
Ilahdun kovasti, jos juhlapöydästä löydän esim. melonipaloja, tuoretta kurkkua, pieniä tomaatteja, viinirypäleitä ihan sellaisenaan. Mikäli ne on sekoitettu hedelmäsalaatiksi, joudun heti kyselemään, mitä mehua tai kostuketta salaattiin on käytetty, jolloin se saattaa jäädä syömättä.
Tämä koko gluteeniton touhu saattaa vaikuttaa pikkumaiselta, mutta 20 vuoden kokemuksen jälkeen uskallan jo luottaa itseeni. Tyhmiä mokia olen tehnyt vielä nytkin, joten luottamus jonkun aloittelijan leipomuksiin on nolla. Älä nyt vain loukkaannu tästä.
Mikäli ostat jotain leipomosta, pyydä tarkka aineseloste mukaan keliaakikon luettavaksi. Pelkkä sanallinen vakuutus ei vakuuta minua ja olen monesti soittanut itse leipomoon ja kysynyt leipurilta ainekset. Hyvin usein on tuote jäänyt syömättä isäntäväen harmiksi.
Voi että tuli nälkä. Nyt jääkaapille.....