Vauva nukkukoon yksin ja mieluummin omassa huoneessaan?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Vauvaa pidetään vaikeana, jos viimeistään puolen vuoden iässä yöt eivät mene heräilemättä. Viimeistään yksivuotisneuvolassa saatetaan sanoa, että nyt viimeistään lapsen pitäisi nukkua koko yö heräämättä. Se on lapselle hyväksi. Annetaan ymmärtää, että normaali lapsi nukkuu viimeistään puolivuotiaana läpi yön. Pahimmillaan vanhempia kielletään nukuttamasta lasta rinnalle tai syliin. Pelotellaan, että muuten lapsi ei opi nukahtamaan itsenäisesti.

Länsimaissa ongelmina pidetään yöheräilyä ja nukkumaanmenoon liittyviä taisteluja. Näiden niin sanottujen unihäiriöiden suuri määrä kertoo kulttuuristen tapojen ja vauvan biologian yhteensopimattomuudesta. Esimerkiksi Japanissa yöheräilyjä ei pidetä ongelmana vaan asiaankuuluvana. Tällöin vanhempien suhtautuminen asiaan eroaa länsimaisesta. Nukkumaanmenotaisteluitakaan ei samassa määrin ole, jos lapsi nukutetaan vanhemman läsnä ollessa ja hän saa nukkua vanhemman vieressä. Japanissa muuten suositellaan, että vauvaa ei jätettäisi yksin huoneeseen nukkumaan.

Vauvat eivät kärsi yöheräilystä, vanhemmat kyllä. Ei vauvan kyvyttömyys noudattaa kulttuurisia tapoja ole sairaus eikä ongelma. Lapsi toimii niiden biologisten tarpeiden mukaan, jotka ovat evoluution kuluessa valikoituneet optimaalisiksi toimintatavoiksi. Häiriintymätön uni ei ole ainoa hyvä uni. Vauvan unikäyttäytyminen ei myöskään ole yhteydessä vauvan moraalisiin ominaisuuksiin. Heräilemättä nukkuva vauva on ehkä evoluutiivisesti katsottuna elinkelvottomampi - ei kiltimpi tai helpompi kuin öisin heräilevä ikätoveri. Hiljaa omassa huoneessaan nukkuva vauva ei myöskään kasva yhtään itsenäisemmäksi - päinvastoin.

Lapsen kuuluu heräillä ja syödä äidinmaitoa öisin. Se on normaalia, asiaankuuluvaa ja luonnollista. Lapset lopettavat yöheräilyt yksilöllisesti oman aikataulunsa mukaan. Unikoulut ja muut vastaavat kidutusmenetelmät vain opettavat lapsen nukkumaan liian vähän ja tuovat lapselle hylkäämisen tunteen. Mikäli rintaa ei nukkuessa saa, lapsi voi nukkua vähemmän kuin tarve olisi ja nousta aamulla aikaisin syömään.

"Eikö teillä ole lapselle omaa huonetta? Eikö se ole kauhean hankalaa nukkua lapsen kanssa samassa sängyssä? Missä te harrastatte seksiä? Kyllä lapsen pitäisi nukkua omassa sängyssä. Varo, ettet kieri vauvan päälle ja tukahduta sitä."

Perhepeteilijät saavat kuulla mitä omituisimpia kysymyksiä ja lausahduksia. Siltä varalta, että lukija saa joskus vastailla samanlaisiin kysymyksiin, tässä muutama vastausmalli valmiiksi.

"Ei ole vauvalle omaa huonetta. Emme päivisinkään jätä noin pientä lasta valvomatta." " Eikö sinun ole hankala nukkua puolisosi kanssa? Hän on niin isokin, että valtaa varmasti koko sängyn." "Mikäli seksielämämme teille nyt mitenkään kuuluu, meillä on pari sohvaa, keittiönpöytä, sauna ja keinutuoli. Mitä, teettekö te sitä vain tylsästi sängyssä?"

"Miksi ihmeessä lapsen pitäisi nukkua erillään vanhemmistaan? Sehän on järjetöntä." "Näin äitinä kehoni toimii lasta hoitaakseen, ei tappaakseen. Ei, kehoni ei ole tappava ase, jota nukkuvan lapseni tulisi varoa." Lisäksi voi kysyä, että mikä oikeus aikuisella on toisen ihmisen läheisyyteen,, jos se evätään pieneltä lapselta.

Länsimaisella nukuttamisideologialla on taloudellinen ja uskonnollinen tausta. Samassa sängyssä nukkuvan vauvan uskotaan uhkaavan vanhempien parisuhdetta. Lisäksi länsimaissa arvostetaan itsenäisyyttä ja yksilöllisyyttä enemmän kuin perhekeskeisyyttä. Tähän liittyy väärä luulo siitä, että yksin nukkuminen tukisi lapsen itsenäistymistä.

Tiede on ollut osaltaan mukana vääristämässä käsityksiä lasten nukkumisesta. Monet nukkumistutkijat ovat määritelleet lapsen biologiseksi parhaaksi asioita, jotka oikeasti ovat hyväksi vanhempien sosiaaliselle ja taloudelliselle elämälle. Evolutiivinen näkökulma on unohdettu ja normiksi on asetettu yksin läpi yön nukkuva vauva. Tämä ei kuitenkaan ole ihmislajille biologisesti tai sosiaalisesti normaalia.

Länsimainen kulttuuri on saanut aikaan sen, että biologisesti epänormaali nukkuminen - vauva nukkuu yksin - on tullut normaaliksi, ja biologisesti normaali nukkuminen - perhepeti - on tullut epänormaaliksi.

Toisin kuin kuvitellaan, yksin nukkuminen ei lisää lapsen itsenäisyyttä. Yksin nukkuva kyllä oppii tuudittamaan itsensä uneen ilman aikuisen apua, mutta vauvasta asti äitinsä kanssa nukkuneet lapset ovat taaperoina omatoimisempia ja sosiaalisesti itsenäisempiä. Vanhempiensa kanssa nukkuneet kontrolloivat paremmin tunteitaan ja sietävät paremmin stressiä. Perhepeti edistää turvallisen kiintymyssuhteen syntyä, lisää lapsen turvallisuutta, vähentää yksinäisyyttä ja öisiä pelkoja. Yksinnukkuvia lapsia on vaikeampi kontrolloida, he ovat vähemmän onnellisia ja vähemmän innovatiivisia. Heillä on enemmän kiukunpuuskia ja he ovat pelokkaampia. Tavallisesti vanhempiensa kanssa nukkuvat lapset ovat -yllätys, yllätys- kyvykkäämpiä yksinoloon. Vanhempien kanssa yhdessä nukkumisella on positiivisia ja suotuisia vaikutuksia lapsen koko elämään.

Vaikka lapset nukkuisivat omassa sängyssään, tulisi jokaiselle lapselle suoda oikeus nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa niin kauan kuin lapsi sitä haluaa.

Nykyään normaalina pidetty lapsen kiintyminen unileluun voi olla merkki lapsen turvallisuudenkaipuusta. Mihin lapsi, jonka elämässä ei tapahdu suuria muutoksia tai joka nukkuu äitinsä vieressä, tarvitsisi unilelua?

Jotain synnynnäisistä äidinvaistoista kertoo se, että huolimatta kulttuurisista suosituksista useimmat vanhemmat nukkuvat jonkin verran lapsensa kanssa. Tavallista on myös vauvn nostaminen keskellä yötä vanhempien sänkyyn. Lastenhoidon asiantuntijoiden antamat ohjeet tosin saattavat saada vanhemmat salaamaan perhepeteilyn, tai mikä pahinta, tuntemaan siitä syyllisyyttä.

Koko ajan löydetään enemmän todisteita siitä, kuinka yksin nukkumisella on lapselle vakavia fysiologisia ja sosioemotionaallisia seurauksia. Sen sijaan ei ole löydetty yhtään todistetta siitä, että vanhempien kanssa nukkuminen olisi lapselle haitallista.

(lyhentäen sitaatit kirjasta: Luonnollinen lapsuus)
 
"vieras"
Olipa pitkä juttu. Lapset on niin erilaisia, ettei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Toiset tosiaan kärsii heräilystään, toiset korvaa sen vaikka päiväunilla tai nukkumalla aamulla pitkään. Epäilen tuota viimeistä kappaletta ("vakavia seurauksia"), eikö se ole ennemminkin niin että lapsen pakottamisella johonkin nukkumajärjestelyyn on niitä seurauksia?!

Esimerkki meidän kolmesta täysin erilaisesta nukkujasta:
1: Esikoinen nukkui vauvana hyvin, 3-kuisesta yöt läpi, leikki-iässä oli iltataistelua eikä olisi malttanut nukahtaa, nyt taas nukkuu kuin tukki läpi yön.
2: Kakkonen nukkunut aina huonosti, vieläkin lähes 3v vaatii joskus maitoa yöllä, heräilee itkemään ja on herätessään pöpperöinen ja vaikea nukahtaa uudestaan. Iltataistelua, nukutetaan vieressä, jossa usein nukkuu koko yön, joskus viedään omaan sänkyyn jossa saattaa nukkua aamuun asti (jos esim joku muu sairastuu tai sänkyymme tarvitaan muuten tilaa).
3: Kolmonen (edellisen kaksossisko) on nukkunut aina hyvin. Menee illalla tyytyväisenä omaan sänkyynsä, kerää nukkeja ja nalleja sinne, ja nukkuu siellä aamuun asti.

Tässä me sitten sompaillaan öisin, ja toivotaan että kouluiässä kaikki lapsemme nukkuisivat läpi yön heräämättä ja herättämättä meitä.
 
samaa mieltä
mutta me ei typyn kanssa voida nukkua samassa sängyssä kun neiti hyörii ja pyörii kun väkkärä. Leikki unissaan judokaa ja vähän väliä heräsin siihen kun tulee sarja potkuja naamaan :D Olisi ehkä helpompaa jos mulla olisi meille parisänky mutta yh:na en oo kokenut tarpeelliseksi ostaa niin kallista sänkyä. Ehkä tyttö tulee takaisin kainaloon kun unet rauhoittuu kun oppii kävelemään...
 
aloittaja
Tiina Kaitaniemi

LUONNOLLINEN LAPSUUS

Miksi vauva itkee – ja muita evoluutiobiologian kysymyksiä

Luonnollinen lapsuus etsii ihmislajille ominaista tapaa lisääntyä, hoitaa vauvaa, imettää ja järjestää perheasiat. Kulttuurimme on monessa suhteessa etäännyttänyt meidät luontaisesta elintavasta.

Kaitaniemi kyseenalaistaa monet lastenhoidon käytännöt.

FM Tiina Kaitaniemi on evoluutio- ja käyttäytymisekologiaan erikoistunut ekologi ja kahden pojan äiti.
 
"vieras"
Alkuperäinen kirjoittaja samaa mieltä;22218662:
mutta me ei typyn kanssa voida nukkua samassa sängyssä kun neiti hyörii ja pyörii kun väkkärä. Leikki unissaan judokaa ja vähän väliä heräsin siihen kun tulee sarja potkuja naamaan :D Olisi ehkä helpompaa jos mulla olisi meille parisänky mutta yh:na en oo kokenut tarpeelliseksi ostaa niin kallista sänkyä. Ehkä tyttö tulee takaisin kainaloon kun unet rauhoittuu kun oppii kävelemään...
Vaikka lapset nukkuisivat omassa sängyssään, tulisi jokaiselle lapselle suoda oikeus nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa niin kauan kuin lapsi sitä haluaa.
 
Huom harmaana
[QUOTE="vieras";22218668]Vaikka lapset nukkuisivat omassa sängyssään, tulisi jokaiselle lapselle suoda oikeus nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa niin kauan kuin lapsi sitä haluaa.[/QUOTE]

Miksi?
Hieman kärjistäen: Mistä esimerkiksi tiedät, haluaako lapsi nukkua omassa huoneessa vai vanhempien huoneessa, jos ei osaa sitä kertoa.
 
Olipas pitkä sepustus. Oma esikoisemme on alusta alkaen nukkunut omassa pinnasängyssään ja vuoden täytettyään ja oman huoneen saatuaan myös omassa huoneessaan.
Sekä vauva, että me vanhemmat olemme alusta asti nukkuneet todella hyvin, puolivuotiaasta vauva on nukkunut läpi yön heräämättä maidolle.

Jokainen tavallaan, mutta onhan tässä lähipiirissämme näitä perhepetiläisiä, joiden lapset vielä kouluunkin mennessään nukkuvat vanhempiensa huoneessa, vaikka omakin on ja heräävät vieläkin useita kertoja yössä! Tämä ei mielestäni ole normaalia. En näe järkevänä myöskään sitä, että lapsi nukkuu vanhempiensa välissä ja potkimalla ja pyörimällä ja ähisemällä häiritsee aamulla töihin lähtevän vanhempansa unta.Itselläni leviäisi kyllä pää, jos en saisi nukuttua.
Lapsi tottuu juuri siihen, mihin vanhemmat hänet totuttavat.
 
"niin"
Etääntynyt luonnollisesta - mitä se evoluutio olikaan? Eikös se ole rodun (mikä hyvänsä sitten onkin) vaikkapa sitten käytöstapojen muutosta? Ympäristöön sopivaksi? Muistan kouluajalta perhoset jotka muutuivat vaaleista tummiksi, koska kaupunkiolosuhteissa on niin paljon pölyä...näi suoja väri muutui ympäristöään vastaavaksi.

Miksi tässäkin asiassa ei voilla olla tolla evoluutiollakin oma merkityksensä? Väkisin pyritään johonkin "luontaiseen", mut kuka sen määrittää? Onko meidän luontainen sama luontainen kuin jossain heimokylässä Afrikassa? Tahi vahvojen perheen tukiverkostojen Aasiassa? Maailma muuttuu, ihminen sen mukana. Taistella voi toki vastaan jos niin haluaa.

Noin vaan mietinnän alle heitän tälläisen argumentin.
 
"niin"
Eikö lapsi muka voi häiriintyä vaikkapa sitten vanhempien kuorsauksesta tai liikkumisesta unissaan? JA herätä siihen sen sijaan että luonnollisesti hän nukkuisi? Vai väittääkö joku että kaikki aikuiset nukkuu rauhallisesti hyvin aloillaan ja ääneti?
 
"vieras"
. En näe järkevänä myöskään sitä, että lapsi nukkuu vanhempiensa välissä ja potkimalla ja pyörimällä ja ähisemällä häiritsee aamulla töihin lähtevän vanhempansa unta.Itselläni leviäisi kyllä pää, jos en saisi nukuttua.
Lapsi tottuu juuri siihen, mihin vanhemmat hänet totuttavat.
Tietenkin pitää olla paljon tilaa kaikilla. silloin kaikki saa levättyä eikä öisin tarvi lähtee rauhoittelee lasta toiseen huoneeseen.
 
tämä
on lapsikohtaista. Meidän esikoinen ei koskaan halunnut/osannut nukkua kainalossa. NUkkunut pienestä asti omassa sängyssä ja 3kk ikäisestä läpi yön (jopa 11h putkeen) Ei tullut mieleenkään häiritä untas, kun kerran nukutti. Kuopus onkin sit ollut eri maata ja nukkuu parhaiten kainalossa. Jokainen lapsi on yksilö:)
 
oi miks
Koko ajan löydetään enemmän todisteita siitä, kuinka yksin nukkumisella on lapselle vakavia fysiologisia ja sosioemotionaallisia seurauksia.

Jahas, hieno teksti ilman mitään viittausta tutkimuksiin. Kyllähän kirjaan voi kirjoittaa mitä vaan, ja ne jotka haluavat uskoo. Nää kasvatusopusten kirjoittajat nettoavat pitkät pennit milloin mistäkin "uudesta havainnosta". Jos tieteellistä tekstiä kirjoittaa, siinä olisi kerrottava tarkemmin tutkimuksista tai edes oltava viittaus mihin perustaa väittämän. AP varmaan äkkiä poimii tälläiset tiedot jostain varteen otettavasta tutkimuksesta.
 
"Kia"
Ei voi yleistää, ettei lapsi kärsisi yöheräilyistä. Jos herää vain syömään, niin ok, mutta jos esimerkiksi heräilee refluksin takia jatkuvasti itkemään kipua, niin kyllähän se kärsii. Meidän lapsella refluksi meni ohi 1,5-vuotiaana, ja kyllä oli sen jälkeen totaalisen eri tyttö päivisinkin, kun ei enää ollut jatkuvassa unenpuutteessa. Puhumattakaan äidistä. :)
 
Ota itte selvää
Hauska kun näitä juttuja tulee tänne aina tasaisin väliajoin.

Ensinnäkin alullepanijaa suosittelisin suuntaamaan matkansa tonne vaikkapa Aasiaan ja katsomaan ihan omin silmin sitä elämää. Kyllä lapsi nukkuu äidin vieressä, mutta siinä se äkkiä onkin. Äidit lähtevät töihin hyvinkin pian lapsen syntymän jälkee, vauva jää isovanhempien tai "kylä-äitien" hoivaan päiväksi. Äidintyöpäivä ei suinkaan ola 8 tuntia, ei. Vaan paremminkin sen 12 tuntia, joka kuitenkin monasto sisältää 2 tunnin lepoajan, siestan tapainen. Ja työviikko ei suikaan ole 5 pvä/vko. Vaan jokapäivä, vapaita on kerran pari vuodessa. Toki maalaiset erikseen, he ovat kotona ja raijaavat lastaan mukana pelloilla, maatöissä jne jne.

Mietin vaan että meillä länsimaissa on tullut tämä buumi että lapsen tulee olla äidissä kiinni 24/7, sitten vedotaan muihin kultuureihin mutta sujuvasti skipataan tämä työnosuus jota suurimmat osat noissa köyhemmissä maissa elävistä naisista joutuvat tekemään päivät pitkä vauvan ollessa joko riippana mukana tai sitten hoidettavana. Keskitytään vaan siihen yöhön... Ei tuossakaan aloitukessa mainita mistään muusta kuin nukkumisesta.
 
Olisin mielelläni nukkunut unikaverini kanssa vaikka kaksi vuotta samassa sängyssä, mutta kun hän itse (ilman mun ainakaan tietosia yrityksiä) alkoi nukkumaan kokoanisia öitä ja häiriintymään meidän vieressäolosta, päätettiin vauva laittaa omaan sänkyynsä 3kk ikäisenä.
Mä ainakin haluan tehdä juuri niinkuin omien vaistojen mukaan on parasta juuri meidän vauvalle.
Enkä tarvi siihen kenenkään lupaa saanko nukkua perhepedissä tai saanko laittaa vauvaa nukkumaan omaan huoneeseen.

Päivittely nyt on turhaa, uskon että jokanen vanhempi tietää sisimmissään mitä tehdä. Ja jos ei vauvan kanssa joku itse pysty nukkumaan, niin en näe syytä miksi valvotuttaa itseään jos tosiaan pelkää siinä viekussa nukkumista. Sillon on parempi nukkua alusta alkaen erillään. Veikkaan että vauvan henkiset päläpälät kärsii pljon enemmän väsyneestä ja kiukkusesta äidistä kun siitä että nukkuu omassa sängyssä.
 
Tai oikeastaan me nukutaan "puoliperhepedissä" :D
Vauva kun menee nukkumaan n.klo23 ja heräilee syömään 8aikaan niin otan viereen kun molemmat vielä nukahetaan siihen aikaan tunniksi pariksi :D
Vielä saadaan unikaveriksi toisiamme vähän :p

Mutta juu ehkä katsoisin sitä lastani ja kuuntelisin vaistojani kun lukisin sokeena kirjaa tai tutkimuksia jotka sitten kumotaan tas 2vuoden päästä. :D
 
Huom harmaana
[QUOTE="vieras";22218971]Kirjassa on 314 sivua. Ostakaa ja lukekaa itse. Kerrotaan laajasti evoluutiosta, synnytyksestä, imetyksestä jne.[/QUOTE]

No enpä taida. menen ihan vaistoillani näissä lapsen hoitoon ja kasvattamiseen liittyvissä asioissa.
 
aloittaja
Vielä yksi sitaatti:

" Jos kulttuurimme piirteet ovat niin huonoja, miten ne ovat voineet kehittyä? Ihmiselle on tyypillistä käyttäytymisen joustavuus, joka mahdollistaa sopeutumisen monenlaisiin olosuhteisiin. Kun luonnonvalinta on suosinut joustavuutta, on meillä monia erilaisia perhetyyppejä ja kulttuureja. Sosiaalisella valinnalla voi olla suuri intensiteetti, koska lajinsisäisellä kilpailulla voi olla suuri vaikutus lisääntymismenestykseen. Normaalit ekologiset rajoitukset ovat usein heikkoja sosiaalisen valinnan kohdalla. Siksi piirteet voivat kehittyä äärimmäisiksi ja omituisiksi ennen kuin luonnnvalinta tasapainottaa ja hidastaa prosessia."

Tosiaan, nämä ovat vain muutamia lyhentäen sitaatteja valtavasta kirjasta. Tarkoitus on herättää keskustelua asiasta.
 
"vieras"
Se on parasta, ja luonnollisintahan onkin mennä äidinvaistolla :)
Tai voidaanhan tähän nyt iskeä kaikki mikä ei ole enää luonnonmukaista vauvoilla niin katsotaan kukas täällä on luonnonmukainen...tuskin kukaan :D
Kyllä. Mutta mistä tulevat nämä aloitukset "kuinka saan vauvani nukkumaan pinnasängyssä?!?! Kun nukkuis hyvin vieressä, mutta kyllähän sen kuuluu nukkua siellä pinnasängyssä kuitenkin".

Mistäs noi aloitukset johtuu? Kertokaa mulle.
 
"Odottelija"
Me otetaan vauva ainakin aluksi viereen. Jatkoa katsotaan sitten vauvan ja tilanteen mukaan, mutta lähtökohtaisesti ajatuksena on siis perhepeti.

Mua on nyt kuitenkin alkanut huolettamaan, että entä jos nukahdan imetyksen aikana? Takana paljon valvottuja vuorokausia, väsymystä ja sitten vauva roikkuu tissillä vaikka tunnin... Entäs jos mä nukahdankin ja käy jotain? Muuten nukkuessa vauvan saa aseteteltua vähän kauemmas ja väliin voi laittaa vaikka vähän tyynyä. Miten muilla nuo yöimetykset ovat sujuneet? Oletteko nukahdelleet ja onko se ollut ongelma?
 
[QUOTE="vieras";22219056]Kyllä. Mutta mistä tulevat nämä aloitukset "kuinka saan vauvani nukkumaan pinnasängyssä?!?! Kun nukkuis hyvin vieressä, mutta kyllähän sen kuuluu nukkua siellä pinnasängyssä kuitenkin".

Mistäs noi aloitukset johtuu? Kertokaa mulle.[/QUOTE]

En tosiaan tiedä, kun ei ole tässä ko ketjua. Enkä varmaan tunne ketjun ap:tä...
Jos joku ei itse pysty esim nukkua ja siksi koittaa saada vauvan nukkumaan siellä?
Moni myös luulee että niin "kuuluu" tehdä eikä perhepeti tule kuuloonkaan, vaikka siihen pystyisikin.

Pitää varmaan kysyä heiltä syytä.
 

Yhteistyössä