viimeiset kuukautiset missä iässä?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Munasolujahan on jokaisella se määrä, mikä siellä on. Kun ne loppuu, kuukautisetkin loppuu. Aina kun on raskaana, niitä säästyy, sen takia jotkut tuleekin vielä vanhoina raskaaksi.

Kuulostaa hiukan epäloogiselta sen takia tosiaan tuo väite, että mitä aiemmin kuukautiset ovat alkaneet, sitä vanhemmaksi niitä jatkuisi. En siihen usko ollenkaan.
Nykykäsityksen mukaan tilanne on juurikin tuo, että niitä on määrä x, joka me ollaan saatu jo sikiövaiheessa. Eli munasolujen määrä on vastasyntyneenä korkeimmillaan, jonka jälkeen ne lähtevät laskuun (jo ennen murrosikää), emmekä me enää tuota niitä lisää.
Kun viimeinenkin munasolu aikoinaan tuhoutuu, vaihdevuodet alkavat.

Koska meillä kaikilla ei varmastikaan ole vastasyntyneenä tismalleen samaa määrää munasoluja, eikä soluja varmastikaan tuhoudu meiltä kaikilta samaan tismalleen tahtiin, en aivan yksiselitteisesti usko siihen, että:

a) mitä aikaisemin kuukautiset alkavat, sen aikaisemmin ne loppuvat
b) mitä myöhemmin kuukautiset alkavat, sen myöhemmin ne loppuvat
c) munasoluja säästyy raskauden aikana
(sillä jos niitä tuhoutuu läpi ihmisen koko elämän, jo aivan vastasyntyneestä saakka, niin miten ihmeessä ne kaikki säilyisivät sitten aina läpi sen ajan, kun nainen on raskaana?)

Uskon, että munasolujen tuhoutumiseen vaikuttaa perimän lisäksi myös elämäntavat (ja varman tuulen suuntakin...). Joten mikäli omaan paskat geenit ja huonot elämäntavat (ja tuuli puhaltaa usein pohjoisesta), hedelmällinen ikäni on lyhyempi, kuin mitä se olisi ollut, jos "kuun asento" olisi ollut elämäni aikana suotuisampi.

Munasoluja tuhoutuu ns. aivan itsekseen, jonka lisäksi on sitten kunkin kuukauden kohdalla myös se "toinen munasoluporukka", jotka lähtevät kehittymään kohti valmista munasolua, joka on hedelmöittymiskykyinen.
Tämän joukon koko on kuukautta kohden noin 5-12 kpl (vaihteluväli todellisuudessa tätäkin suurempi) ja suurin osahan niistäkin sitten joutuu jättämään leikin kesken, sillä pääsääntöisesti vain yksi munasolu lopulta kypsyy ja irtoaa. Toisinaan munasoluja kypsyy ja irtoaa enemmänkin, jolloin lopputuloksena saataa olla epäidenttiset kaksoset (mikäli molemmat hedelmöittyvät jne.).

Hedelmöityshoitojen avulla voidaan saavuttaa huomattavasti korkeampiakin määriä hedelmöittymiskykyisiä munasoluja, sillä hoitojen avulla pystytään tarjoamaan useammallekin solulle sen vaatima "kasvualusta". Toisinaan soluja lähtee kehittymään hoitojen avulla 0 kpl, mutta toisinaan jopa yli 20 kpl.
Hoitojen sivuvaikutuksena ei kuitenkaan lyhennetä naisen hedelmällisyysikää, saadaan niitä soluja sitten se 1 kpl, tai 20 kpl, sillä nuo kaikki solut ovat juuri sen kyseisen kierron soluja (jonka määrään ei nykytaidoilla pystytä vaikuttamaan) ja ne siis tuhoutuisivat joka tapauksessa, eivätkä siis "säästyisi" seuraavaan kiertoon.

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi: hedelmällinen aikamme on se, mikä se ikinä sitten onkaan. Toisilla pidempi, toisilla lyhyempi, eikä siis mitään tiettyä vuosimäärää, jonka perusteella voitaisiin väittää, että mikäli kuukautiset alkavat 10v iässä, ne loppuvat 50v iässä ja jos ne alkavat 15v iässä, ne loppuvat 55v iässä. Sillä ne saattavat loppua jälkimmäisessä tapauksessa jo 48v iässä. Tai vasta 57v iässä.
 
vierailijaaaa
52- vuotiaana alkoi vuotojen lukumäärä vähentyä muutamaan kertaan vuodessa ( alkoi 14v)nyt 53- vuotiaana tullut kerran ja niukahkosti, eli olettaisin, että loppuvat tänä vuonna kokonaan. Yöhikoilua on ollut jonkun verran, ei kiva...mutta jos ei tämän hullummaksi mene, yritän sitkutella ilman korvaushoitoja.
 
vierailija
Munasolujahan on jokaisella se määrä, mikä siellä on. Kun ne loppuu, kuukautisetkin loppuu. Aina kun on raskaana, niitä säästyy, sen takia jotkut tuleekin vielä vanhoina raskaaksi.

Kuulostaa hiukan epäloogiselta sen takia tosiaan tuo väite, että mitä aiemmin kuukautiset ovat alkaneet, sitä vanhemmaksi niitä jatkuisi. En siihen usko ollenkaan.
Jaa. Uskot kuitenkin ukkeliin, jota kukaan ei ole nähnyt. Eikö se Luoja luokaan ihmisiä vaan ne kehittyvät joistain soluista? :O
 

Yhteistyössä