Puolukkavuokaleipä
3 dl maitoa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
1 rkl fenkolia
1 dl puolukoita
1/2 dl tummaa siirappia
1. Lämmitä maito noin 42-asteiseksi.
2. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen joukkoon.
3. Lisää vatkaten maidon joukkoon.
4. Anna taikinajuuren nousta noin kaksinkertaiseksi.
5. Lisää kohonneeseen taikinajuureen suola, hienonnettu fenkoli, hieman survotut puolukat, siirappi ja vehnäjauhot.
6. Voitele pitkänomainen vuoka.
7. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pitkänomaiseksi pötköksi ja nosta vuokaan.
8. Anna kohota hyvin lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
9. Pistele taikinaa muutamasta kohdasta puikolla pohjaan asti, ettei kuori irtoa.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
11. Kumoa ja anna jäähtyä ritilän päällä.
12. Tämä leipä sopii erittäin hyvin myös ruokalahjaksi.
Kolmenvartin leipä
1 limppu
pitkäomainen vuoka, noin 1 litra
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
¾ tl suolaa
½ tl mausteita, mistä pidät
¾ dl auringonkukansiemeniä
3 dl piimää
1,5 rkl siirappia
1 rkl öljyä
vähän voita tai margariinia vuokaan
1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele vuoka.
3. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
4. Sekoita piimä, siirappi ja öljy toisessa kulhossa.
5. Sekoita piimäsekoitus kuivien ainesten kanssa ja sekoittele huolella puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi.
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes hammastikku tuntuu kuivalta kun kokeilet leivän kypsyyttä pistämällä sillä taikinaa.
8. Kaada leipä ritilälle jäähtymään puhtaan liinan alle.