Vuokaleipien ohjeita

  • Viestiketjun aloittaja Jonskulainen
  • Ensimmäinen viesti
Hepsula
Grahamvuokaleipä 2kpl

5 dl vettä tai maitoa
1½ tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
1 ps kuivahiivaa
4 dl grahamjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
½ dl juoksevaa margariinia tai 50g margariinia


1. Sekoita reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen(+42´C) suola ja sokeri.
Sekoita kuivahiiva grahamjauhojen joukkoon ja lisää taikinaan.
2. Lisää vehnäjauhoja vähitellen koko ajan vaivaten ja taikinan teon loppuvaiheessa huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista.
3. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 min.
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta kaksi pitkänomaista leipää.
5. Pane leivät voideltuihin pitkänomaisiin vuokiin (tilavuus n. 1,5 l)
tai nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 min.
6. Paista 200 asteessa uunin alatasossa 25-30 minuuttia.


Sämpylät

Voit leipoa taikinasta myös sämpylöitä. Käytä tällöin vehnäjauhoja 6-7dl. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten. Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen, sillä pehemämmästä taikinasta tulee mehevämpiä ja maukkaampia sämpylöitä. Leivo sämpylöiksi ja kohota. Paista sämpylät 225 asteessa uunin keskitasossa 12-15 minuuttia.
 
Puolukkavuokaleipä

3 dl maitoa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
1 rkl fenkolia
1 dl puolukoita
1/2 dl tummaa siirappia

1. Lämmitä maito noin 42-asteiseksi.
2. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen joukkoon.
3. Lisää vatkaten maidon joukkoon.
4. Anna taikinajuuren nousta noin kaksinkertaiseksi.
5. Lisää kohonneeseen taikinajuureen suola, hienonnettu fenkoli, hieman survotut puolukat, siirappi ja vehnäjauhot.
6. Voitele pitkänomainen vuoka.
7. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pitkänomaiseksi pötköksi ja nosta vuokaan.
8. Anna kohota hyvin lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
9. Pistele taikinaa muutamasta kohdasta puikolla pohjaan asti, ettei kuori irtoa.
10. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
11. Kumoa ja anna jäähtyä ritilän päällä.
12. Tämä leipä sopii erittäin hyvin myös ruokalahjaksi.

Kolmenvartin leipä
1 limppu

pitkäomainen vuoka, noin 1 litra
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
¾ tl suolaa
½ tl mausteita, mistä pidät
¾ dl auringonkukansiemeniä
3 dl piimää
1,5 rkl siirappia
1 rkl öljyä
vähän voita tai margariinia vuokaan

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
2. Voitele vuoka.
3. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
4. Sekoita piimä, siirappi ja öljy toisessa kulhossa.
5. Sekoita piimäsekoitus kuivien ainesten kanssa ja sekoittele huolella puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi.
6. Kaada taikina vuokaan.
7. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes hammastikku tuntuu kuivalta kun kokeilet leivän kypsyyttä pistämällä sillä taikinaa.
8. Kaada leipä ritilälle jäähtymään puhtaan liinan alle.



 
Mallasvuokaleipä 2leipää
1l vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
1dl siirappia
2dl mämmimaltaita
3dl ruisjauhoja
16dl vehnäjauhoja
liota hiiva taikinanesteeseen
lisää suola siirppi maltaat ja ruisjauhot
lisää vehnäjauhot erissä välillä sekoittaen
taikina saa olla löysähkö
kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota noin kaksin kertaiseksi
paista 200 asteessa n.40 min
 

Yhteistyössä