Kasvatus 26.02.2024

Asiantuntijat paljastavat 6 naurettavan helppoa keinoa, joilla perheen aamutoimet saa sujumaan

Arkiaamujen herääminen ja päiväkotiin lähtö on monessa perheessä tahtojen taistoa, hikeä ja huutoa. Helpoilla keinoilla aamut voi saada sujumaan hauskemmin.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Toimintaterapeutit Hanni Hyytiäinen ja Anni Vuorinen kokosivat kuusi vinkkiä, joiden avulla lapsiperheen arkiaamut voi saada sujumaan rauhallisemmin ja ripeämmin.

1. Luo aamurutiinit

Suunnittele, mitä vaiheita arkiaamuihin sisältyy. Luo aamurutiinit sekä itsellesi että lapselle. Piirrä tai kirjoita lapsen aamurutiinit selkeiksi tehtäviksi.

Lue myös: Sujuvatko arkiaamut kiireessä ja kiukussa? Oikeanlainen aamurutiini voi pelastaa paljon

2. Tee aamurutiineista pieni kisa tai leikki

Askartele lapsen kanssa aamurutiinit -taulu, jossa on lapselle tehtäviä. Kun lapsi on saanut tehtävän valmiiksi, hän voi sulkea tehtäväluukun taulusta.

Tämä tehtävätaulu on tehty iltatoimia varten. Sama idea toimii myös aamulla.

3. Kellota pukemista ja ruokailua

Aamuisin voi harjoitella ajanhallintaa. Monet lapset tykkäävät, kun pukemiselle ja ruokailulle asetetaan kellosta 10-15 minuutin aikaraja: ”Katsotaanko saatko vaatteet puettua 10 minuutissa.”

Kysy kuitenkin lapselta, haluaako hän käyttää kelloa pukemistilanteessa tai aamupalalla. Jos kellotus tuntuu lapsesta ikävältä, älä käytä sitä. Joskus lapset kuitenkin innostuvat kellon seuraamisesta, kun he seuraavat sisaruksen tai vanhemman leikkimielistä kisailua aikaa vastaan.

Kellona voi käyttää Timeria, puhelimen ajastinta tai keittiön munakelloa.

4. Tehkää vaatejono

Pukeminen sujuu ripeämmin ja rauhallisemmin, kun vaatteet ovat selkeässä järjestyksessä ja aikuinen vähän auttaa ja ohjaa, mitä puetaan seuraavaksi päälle.

Joskus aikuiset olettavat lapsen ymmärtävän luonnostaan, missä järjestyksessä vaatteet tulisi pukea päälle. Vaatteiden hahmottaminen ja niiden pukemisjärjestys on monille lapsille haastavaa, varsinkin aikaisin aamulla, kun lapsi on juuri herännyt.

Vaatteista voi tehdä vaatejonon jo illalla valmiiksi.

4. Varaa riittävästi aikaa

Aamurutiineja voi harjoitella viikonloppuaamuina, kun ei ole kiire mihinkään. Arkena voi yrittää varata riittävästi aikaa aamutoimiin, jotta tunnelma ei kiristy kiireessä.

5. Motivoi lasta päivän tapahtumilla

Ota selvää päiväkodin viikko-ohjelmasta. Jos ohjelmassa on lapselle mieluisia juttuja, esimerkiksi jumppa tai lelupäivä, voit käyttää niitä aamun motivaattoreina: ”Tänään on lelupäivä! Tarkistetaanpa, että lelusi on varmasti repussa.”

Lue myös: Supernanny Pia Penttala tietää, miksi perheiden arkiaamut ovat usein yhtä kaaosta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X