Kasvatus 09.12.2017 Päivitetty 16.02.2022

Kysy Suvilta: Miten auttaisin ystävää rajojen asettamisessa?

Lukija kertoo, että hänen ystävänsä kolmevuotias lapsi pompottelee äitiään. Miten tilanteeseen voisi puuttua? Psykoterapeutti Suvi Laru vastaa.

Teksti
Toimitus

Kysymys: ”Minusta ystäväni on kolmivuotiaan tyttönsä kanssa hukassa: lapsi pompottelee vanhempiaan. Esimerkiksi meillä käydessään ystäväni pelasi lattialla ensipeliä sillä aikaa kun muut söivät, koska lapsi niin halusi. Miten sanoisin ystävälleni, että minusta hänen pitäisi panna tiukemmat rajat lapselleen?

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: ”Kun pohdimme toisten vanhemmuutta ja sen haasteita, emme ehkä näe sitä, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat taustalla. Se, mikä toimii yhden lapsen kanssa, ei välttämättä aina toimi toisen lapsen kanssa. Kannattaa siis olla aika herkkänä siinä, että ei loukkaa ystävää tai tule tahtomattaan arvostelleeksi toisen vanhemmuutta tai lasta.

Toisaalta ystävien tulisi kuitenkin voida keskustella monista asioista, vaikeistakin. Voisiko keskustelun aloittaa kysymällä, mitä vanhemmalle itselleen ja hänen lapselleen kuuluu? Tätä kautta voisi saada ymmärrystä siitä, millaiset asiat huolestuttavat tällä hetkellä ystävää. Pohtiiko hän omaa jaksamistaan? Tämä voisi näyttäytyä ajoittain vaikeutena asettaa lapselle rakentavia rajoja.

Lapset voivat myös joissakin tilanteissa hakea huomiota juuri silloin, kun he vaikkapa aistivat, että heitä arvioidaan tai arvostellaan.

On tärkeää muistaa, että lapsen aikana ei saa mitätöidä toisen vanhemmuutta tai arvostella toisen lasta, vaan asioista tulisi kyetä keskustelemaan erikseen aikuisten kesken ja toisen erilaisuutta kunnioittaen.

Voit myös keskusteluissa pyrkiä tukemaan ystävääsi ja ohjata tarvittaessa häntä keskustelemaan ammattiauttajien kanssa vaikeista kysymyksistä.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

Äitiyslomalla olevan äidin suru: tunnen, etten ole kenellekään tärkeä – psykoterapeutti neuvoo, kuinka siitä selviää

Kerrospukeutuminen tulee taas – miten selvitä kiireisistä arkiaamuista, 
kun lapset hangoittelevat vastaan? Asiantuntija vastaa

Miten jaksaisin vilkkaan lapsen kanssa? Psykoterapeutti neuvoo

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa”

Voiko 4-vuotias lapseni olla masentunut?

Mikä avuksi, kun lapsi ei millään suostu hammaspesulle?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X