Näin opetat lapselle rahan käyttöä ja arvoa
Rahan arvon ymmärtäminen ja sen käytön opetteleminen ovat tärkeitä taitoja aikuistuvalle nuorelle, ja niiden opetteleminen kannattaa aloittaa jo alakouluikäisen lapsen kanssa. Samoin säästämistä ja rahankäytön sääntelyä voi opettaa jo pienellekin lapselle.
Raha on pakollinen osa jokaisen elämää, joten sen käyttöä ja siihen suhtautumista kannattaa harjoitella jo pienestä pitäen. Tieto rahan arvosta ja taito säännöstellä ja säästää sitä ovat kulmakiviä, kun omia laskuja, vuokria ja menoja pitäisi alkaa maksamaan.
Jos rahankäyttö on täysin holtitonta vielä silloin, kun nuori muuttaa omaan kotiin, voi arjen talousasioiden hoidossa tulla helpommin ongelmia.
Yle uutisoi maaliskuussa 2016, että edellisenä vuonna ulosottoon joutui yli tuhat alaikäistä. 15–17-vuotiailla eniten ulosottoja aiheuttivat joukkoliikenteen tarkastusmaksut ja liikennevakuutukset sekä peruuttamattomista, käyttämättömistä terveyskeskuspalveluista tulleet laskut.
Rahan käytön valistus on tärkeää aloittaa jo ennen kuin rahallinen vastuu laskuista siirtyy lapselle tai nuorelle.
Miten aloittaa rahan käytön harjoittelu?
Hyvä tapa aloittaa rahan käytön harjoittelu on ylimääräisten kotitöiden teettäminen lapsella pientä korvausta vastaan. Myös vanhojen tavaroiden myyminen kirpputoreilla voi olla hyvä keino. Rahan vaihtaminen omaisuuteen tai toisin päin konkretisoi rahan arvoa ja eri summien suuruutta.
Lapsen pitäisi ymmärtää eri seteleiden ja kolikoiden arvo ja osata tehdä alkeellisia laskutoimituksia, jotta hän ei joudu erehdyksen tai huijauksen kohteeksi: kaupassa saatavat vaihtorahat pitäisi osata laskea. On hyvä myös opettaa, ettei kaverin kanssa vaihdeta viiden euron seteliä ”harvinaiseen” euron kolikkoon.
Rahankäytön vastuuta kasvatetaan pikkuhiljaa, mutta aikuisten vero- ja laskuasioilla lasta ei kuulu huolestuttaa. Lisäksi on tärkeää muistaa, että lapsi ottaa mallia vanhemmiltaan myös rahankäytössä.
Kun mobiilimaksut ja verkkopankkiasiointi tulevat ajankohtaisiksi, yleensä aikaisintaan 15-vuotiaana, nekin kannattaa ensin käydä yhdessä läpi lapsen kanssa.
Viikko- tai kuukausiraha käyttöön
Viikko- tai kuukausiraha on hyvä keino opettaa vastuuta rahankäytössä. Pieni summa tiettyä aikaa kohden voi olla tarkoitettu lapsen omia ylimääräisiä ostoksia varten. Keskimäärin alakouluikäiset saavat 5–7 euroa, yläkoululaiset 10–15 euroa viikossa.
Rahan saamiseen voi antaa ehtoja: rahaa saa, jos sovitut kotityöt on tehty. Lapsi oppii näin ymmärtämään, että raha pitää ansaita.
Vanhempien kannattaa sopia viikko- tai kuukausirahan pelisäännöistä ja rahankäytön kohteista etukäteen. Sovitulla summalla lapsi voi ostaa ylimääräistä, esimerkiksi herkkuja tai leluja, mutta viikkorahojen loppuessa vanhemmat eivät kustanna niitä. Lapsi oppii pikkuhiljaa säätelemään omaa rahankäyttöään: tällä viikolla ei osteta mitään, jotta ensi viikolla rahat riittävät uuteen ostokseen.
Viikkorahojen varjopuolena on lapsille tyypillinen summien vertailu koulussa. Monissa perheissä käydään jossain vaiheessa keskustelu: ”Miksi saan vain tämän verran, kun kaveri saa enemmän?”
Tällöin vanhempien kannattaa pitää kiinni sovituista säännöistä, ettei lisärahan vaatimisesta tule tapa. Tilanteet ovat aina perhekohtaisia.
Pankkikortti lapselle?
Lapsi voi saada oman pankkikortin jo ennen 15 vuoden ikää vanhempien suostumuksella. Tällöin kortti on rinnakkaiskortti, jonka tilitapahtumia vanhemmat pystyvät seuraamaan.
Kortti voi olla hyödyllinen esimerkiksi harrastusten vuoksi, kun yllättäviä menoja syntyy, eikä käteistä ole mukana. Pankkikortti voi myös olla käteistä turvallisempi väline, sillä useat pienet kolikot ja setelit katoavat helpommin kuin yksittäinen kortti.
Kun lapsi saa oman pankkikortin, sen käyttöä pitää opetella erikseen. Nyrkkisäännöt ovat tärkeitä: käyttäjätunnus ja salasana opetellaan ulkoa, korttia tai sen tietoja ei koskaan anneta tai lainata kenellekään, kortti säilytetään turvallisessa paikassa ja kortista ei leuhkita muille.
Kuten käteisen kanssa, vanhemman kannattaa olla mukana ensimmäisissä korttiostotilanteissa, jotta lapselle tulee varmuus kortin käyttöön. On myös hyvä käydä läpi, miten toimitaan, jos esimerkiksi näppäilee salasanansa väärin.
Pankkikortin käyttöä on hyvä opetella myös siksi, että tulevaisuudessa käteisen rahan käyttö tulee vähenemään verkko- ja korttimaksamisen yhä lisääntyessä.
Lue lisää lasten ensikortin käytöstä täältä.
Lähteet: Op pankin asiantuntijapäällikkö Jani Hautala, Varapuu.fi ja Hs.fi.
Jaa oma kokemuksesi