Kasvatus 26.10.2017 Päivitetty 29.01.2021

Panosta lapsesi tulevaisuuteen – lue iltasatu! 15 uutuuskirjaa esittelyssä

Viikonloppuna pääkaupunkiseudulla on tarjolla useampi kirjatapahtuma, ja kirjojen maailmaan voi sukeltaa myös kotisohvalla. Syksyn kirjasadosta löytyy hauskaa lukemista sekä ihan pienille että leikki-ikäisille.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Kustantajat

Lukeminen, laulaminen ja loruttelu, sadut ja saduttaminen – näillä kaikilla on todettu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen ja ne lisäävät yhdessä tekemistä ja läheisyyttä lapsen kanssa. Iltasadun lukeminen voi olla päivän paras yhteinen hetki, siksi se kannattaa.

Kokosimme tämän syksyn kirjasadosta parhaat palat iltasaduiksi, perheen muihin yhteisiin hetkiin, tai vaikka pukinkonttiin.

Vauvoille ja taaperoille

Mikä kaikki voikaan lentää?

Lentäviä vempeleitä ilmalaivoista kuuraketteihin. Niitä esittelee Nina Pirhosen kuvakirja, joka sopii mainiosti yhdeksi pienen ensimmäisistä kirjoista. Värikkäät kuvat muistuttavat paperinpaloista tehtyjä kollaaseja, ja tekstiosuus koostuu napakoista ja helposti ymmärrettävistä lauseista. (MA)
Nina Pirhonen: Viuh viuh (Otava)

Maatilan ääniä

Viihdyttävässä äänikirjassa tutustutaan maatilan eläimiin ja niiden ääntelyyn. Eläinten ääniä opetellaan myös tuottamaan itse.
Taapero innostui toiminnallisesta kirjasta, mutta liikuteltavien osasten ja painonappien yhdistelmä sekoitti vanhemman täysin. Plussaa aidontuntuisista äänistä, joiden ansiosta tunnelma kirjan äärellä oli kuin olisi seissyt lehmihaassa. (RH)
Nathalie Choux: Mikä sanoo muu? (Oppi&ilo).

Puppe sairastaa

Puppe-koira on sairaana eikä pääse leikkimään ulos ystäviensä kanssa. Sairastaminen on ikävää, mutta onneksi kipeänä saa mehua ja jäätelöä. Lempipeiton alla on kiva kuunnella, kun isä lukee satuja. Kirja tarjoaa lohduttavaa vertaistukea kaikille pienille potilaille. (RH)
Eric Hill, Parane pian, Puppe (Otava)

Realismia kasvimaalta

Pahvisivuinen Leppäkerttu-kirja kuuluu Minimaailma-sarjaan, jossa esitellään luontoa ja sen ihmeitä kaikkein pienimmille ja kovaotteisimmille lukijoille. Kuvitus on selkeä ja värikäs, mutta kirja ei todellakaan sievistele eläinmaailmaa. Kun leppäkerttu näkee kasvimaalla kirvoja, se käy reippaasti kimppuun: ”Nam! Nyt herkutellaan!”.
Myös leppäkertulla on uhkaajansa eli lintu, jolta täytyy piiloutua. Loppu hyvin, kaikki hyvin, ja pian leppäkertun munimista munista kuoriutuu toukkia, jotka muuttuvat leppäkertuiksi. (MA)
Magali Attiogbé: Leppäkerttu (Lasten keskus)

 

Leikki-ikäisille

Pikkuveljen suosikki

Kreivitär Pitäjämäki (hirmuvaltias isosisko) ja Pikku-veli (käärmeen syötiksi joutuva pikkuveli) lähtevät tutkimusmatkalle kotinurkilta alkavaan sademetsään. Tavoitteena on löytää kamala, vaarallinen Suonsilmärusettianakonda.
Leena Parkkisen hauska, hurja ja koskettava tarina kiinnosti erästä pikkuveljeä niin paljon, että siihen palattiin yhä uudestaan. Seikkailun lisäksi kyseessä on tarina sisaruudesta – ja siihen liittyvistä, ajoittain armottomista valtasuhteista. (SW)
Leena Parkkinen, Pikkuveli ja mainio harharetki. Kuvitus Jussi Parkkinen (Teos)

Tatu ja Patu sepittävät satuja

Viisivuotias tarttui heti uuteen Tatu ja Patu -kirjaan, ja sitä luettiin ahkerasti monena iltana peräkkäin. Tällä kertaa veljekset Outolasta esittelevät uusia tapoja lukea satuja. Ensin äidistä ohjeet tuntuivat mutkikkailta, mutta niistä pääsi nopeasti kärryille.
Lapsia viehättivät erityisesti sadut, joihin he saivat itse valita sanoja ja vuorosanoja. Äitiä puolestaan hymyilytti satu, jossa Tatu ja Patu yltyivät murehtimaan kaikkea mahdollista. Kirja on taattua Tatu ja Patu -laatua. (OU)
Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja (Otava)

Kohtuudella kaikkea

Kurre Keikari on orava, joka löytää popcornia puistosta. Sen jälkeen Kurre ei pysty ajattelemaan muuta kuin maissinjyviä, ja sen on pakko saada niitä lisää. Lopussa Kurre kuitenkin joutuu laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Sanna Tahvanaisen kirjoittama tarina antaa paljon ajattelemisen aihetta ja muistuttaa siitä, että kohtuus on hyvä asia kaikessa. Lena Frölander-Ulfin kuvitus on viehättävä. (OU)
Sanna Tahvanainen, Kurre Keikari ja popcornit. Kuvitus Lena Frölander-Ulf (S&S)

Vauhdikasta menoa

Kadonneiden eläinten saari -kirjasta tulee mieleen toimintaelokuva: tarinassa riittää käänteitä ja kuvitus on vauhdikas. Matias ja Pete-leijona etsivät hirviötä, joka on kaapannut Matiaksen pikkusiskon Jennin ja Peten pennun. Takaa-ajo on jännittävä, ja lopuksi selviää, mikä hirviö oikeasti on. Kirja muistuttaa myös luonnonsuojelun tärkeydestä. (OU)
Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari (WSOY)

Kurkistus naapureiden koteihin

Kerrostalon keltasaappainen asukas on hukannut avaimensa eikä pääse kotiinsa. Koska kotiavain on hukkunut jonnekin kerrostalon uumeniin, keltasaapas lähtee kyselemään sitä talon muilta asukkailta. Kun hän pimpottaa naapureiden ovikelloa, hän saa nähdä, keitä kaikkia talossa asuu. On Aila, joka haaveilee Mallorcan matkasta, ja Tim, joka on luopunut alusvaatteita ja trumpettia lukuun ottamatta kaikesta materiasta, sekä Erkki, joka nimimerkin turvin huutelee törkeyksiä netissä. Ennen kuin avain löytyy, keltasaappainen asukas on löytänyt monta tarinaa. (EH)
Sanna Mander: Avain hukassa (S&S)

Tuhti tietopaketti

Parhaat kaverukset Hamid, Uni, Anna ja Kaamanen ovat luontoa tutkivia agentteja. Lapset löytävät hylätyn tehtaan pihalta Pitkäsen pappojen rakentaman mainion lintubongauspaikan ja lumoutuvat seuratessaan pikkutyllien pesänrakennusta, munimista, munien kuoriutumista ja pienten poikasten ensihetkiä.
Jännittävän tarinan ohessa tarjotaan paljon tietoa lintujen elämästä ja niiden seuraamisesta: miten linnut selviävät kylmästä, kuka johtaa muuttoauraa, miten rakennetaan linnunpönttö ja kuinka valmistetaan lintujen pipareita. (EH)
Reetta Niemelä, Sanna Pelliccioni, Mia Rönkä: Nähdään majalla – lintuagentit (Sammakko)

Historiaa pienille tietäjille

Miten suomalaislapset leikkivät keskiajalla? Mitä silloin syötiin? Entä miten puhuttiin? Jos vanhempi ei tiedä vastausta kysymyksiin, avuksi voi ottaa tuoreen kuvatietokirjan, jossa on värikkäitä faktoja Suomen keskiajasta. Tutuiksi tulevat samalla niin luostarielämä kuin linnat ja sodankäynnitkin. (MA)
Carlos da Cruz ja Janne Haikari: Suomen keskiaika lapsille (S&S)

Tieteen alkeita

Jostain se on aloitettava, tieteen opiskelu nimittäin. Monelle Pikku Kakkosen katsojalle tuttu Pipsa Possu johdattelee puuhavihkomaisessa kirjassa naperot tieteen alkeisiin. Mitä on kevyt, mitä painava? Mikä jääpala sulaa nopeimmin? Mikä kelluu, mikä uppoaa? Löyhän kehystarinan lomaan ripotellut tiedepuuhat on helppo toteuttaa kotoa löytyvillä tarvikkeilla. (MA)
Pipsa Possu ja hauskaa tiedettä (Otava)

Eläimet laivalla

Yritäpä kuvitella, miltä Ruotsin-laiva näyttäisi, jos jokainen matkustaja ottaisi mukaan oman lemmikkieläimensä: äkkiseltään arvattuna melkoiselta sirkukselta. Leo, Sanni ja Veeti lähtevät risteilylle Tukholmaan ukkinsa kanssa. Koska laivalla vietetään eläinten karnevaalia, he ottavat mukaansa myös Pähkinä-koiran, Rusina-kissan ja Vilma-hamsterin. Risteilyltä ei vauhtia puutu. Papukaija Papu heittää vettä myllyyn järjestämällä leikkihuoneessa huikean lentonäytöksen – aivan kuin solkenaan lentelevät pallomeripallot eivät riittäisi. Mutta hauskaa on! Helppolukuinen kirja on mainio juuri lukemaan oppineelle. (EH)
Tittamari Marttinen: Lemmikkien laivamatka (Lasten keskus)

Fiinu ja äiti kirpparilla

Fiinu ja äiti lähtevät kirpputorille myymään tavaraa, ja myynnissä on myös Fiinun vanhoja leluja. Aikuista lukijaa ilahduttaa raikkaan moderni kirja, jossa kuin vaivihkaa kivan tarinan ohella valotetaan kierrättämisen ideaa. Teksti tarjoaa paljon virikkeitä keskusteluun kierrätyksen merkityksestä, ja varmasti innostaa myös lasta pohtimaan, olisiko omissa vanhoissa leluissa luopumisen varaa. Aino Louhen kuvituksessa on viehättäviä yksityiskohtia. (LB)
Eppu Nuotio ja Aino Louhi, Toripäivä (Bazar)

Levottoman taaperon nukutussatu

Meditatiivisten satujen avulla villeinkin iltakukkuja nukahtaa rentoutuneena, luvataan Norsu joka tahtoi nukahtaa -kirjan takakannessa.
Kuvakirjassa on mukana lukuohjeet aikuiselle: mitkä kohdat on tarkoitus lukea rauhallisemmalla tai painokkaammalla äänellä, tai milloin lukijan on tarkoitus haukotella. Lukijan rooli on siis tärkeä.
Varsinainen tarina muistuttaa sisällöltään rentoutusharjoituksia, sillä se lähinnä kuvailee väsymystä, nukahtamista ja kehon rentoutumista. Tarina on myös aika pitkä, joten on helppo uskoa, että sen aikana todellakin nukkumatti ehtii tehdä työnsä! (LB)
Carl-Johan Forssén Ehrlin: Norsu joka tahtoi -nukahtaa. Nukutussatu kaikille iltakukkujille (Otava)

Arviot: Mervi Alatalo (MA), Lilli Berghäll (LB), Riikka Heinonen (RH), Elisa Hurtig (EH), Oili Urmas (OU), Saga Wiklund (SW).

 

Helsingin kirjamessut 26.–29.10.2017 Messukeskuksessa.

Lasten kirjamessut 27.–29.10.2017 Finlandia-talossa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X