Kasvatus 05.08.2022

”Saako puistossa leikkiä muiden leluilla?” ja 5 muuta kysymystä leikkipuiston etiketistä

Miten toimia kun lapsi lainaa toisten leluja tai himoitsee leikkikaverin eväitä?

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Leikkipuiston etiketti on parhaiten hallussa useita vuosia puiston penkkejä kuluttaneilla vanhemmilla. Tässä vanhemmilta kuultuja neuvoja kuuteen esimerkkitilanteeseen.

Lue myös: ”Nyt tältä nallelta irtois jalka ja sitä sattuis kovaa” – toimi näin, kun lapsen leikki muuttuu ilkeäksi

Keinuun jonottaminen

Tyypillinen tilanne puistossa on, että useampi lapsi haluaisi päästä kiikkaamaan yhtä aikaa ja keinuja on vain pari kappaletta. Lapsen keinuttua pari minuuttia taakse on jo saattanut muodostua jono. Milloin vuoro pitäisi antaa seuraavalle keinujalle?

Mahdollisimman pian, kuuluu kirjoittamaton sääntö. Lasta ei tarvitse salamana nostaa tai pyytää pois keinusta, mutta häntä kannattaa valmistella siirtymään toisiin leikkeihin huomauttamalla, että kohta on toisten vuoro.

Vaikka lasta harmittaisi lopettaa keinuminen, vuorottelu antaa myös tilaisuuden opettaa lapselle jakamista sekä leikkimistä toiset huomioiden.

Kaikki vanhemmat eivät kuitenkaan aina piittaa etiketistä ja ole huomaavaisia toisia lapsia kohtaan. Jos siis minuutit venyvät pitkiksi, ei tarvitse arastella pyytää kauniisti keinuvan lapsen huoltajaa siirtämään lapsensa muihin puuhiin puistossa.

Lelujen lainaaminen

Kolmevuotias iskee puistossa silmänsä lelurekkaan, jonka toinen lapsi on jättänyt hiekkalaatikolle. Saako lapsi ottaa sen ja nauttia lelulla leikkimisestä, jos rekan omistaja ei juuri sillä hetkellä tarvitse sitä? Vai tulisiko lelu palauttaa?

Monet vanhemmat ajattelevat, että puistossa sopii lainata toisten leluja, kun ne ovat vapaana. Taustalla on vastavuoroisuuden ajatus: omankin lapsen leluilla antaisi muiden lasten leikkiä. Jälleen tarjoutuu myös mahdollisuus opetella tärkeää jakamisen taitoa.

Yleensä on kohteliasta kysäistä, kenen lelu on ja saako sillä leikkiä. Kaikki eivät välttämättä halua lelujaan lainattavan esimerkiksi sen pelossa, että ne palautuvatkin rikkinäisinä tai likaisina.

Eväiden jakaminen

Nälkäinen taapero himoitsee lapsesi naksuja, joita lapsesi mutustaa penkillä evästauolla. Pitäisikö toiselle lapselle myös tarjota?

Nyrkkisääntö on, ettei vieraalle lapselle tulisi koskaan antaa mitään syötävää ilman hänestä huolehtivan aikuisen lupaa. Voi tuntua mukavalta ja kohteliaalta jakaa ruokaa, jos siitä riittää useammalle. Tärkeämpää on varmistaa lapsen ruokavalio esimerkiksi allergioiden varalta.

Suomalaisten vahvuuksiin ei myöskään kuulu vieraanvaraisuus, joten yleensä puistossa ei oleteta hyvän päivän tuttujen jakavan eväitä keskenään. Puistoretkelle kannattaakin pakata aina purtavaa mukaan omaan kassiin, jos epäilee, että omalla lapsella voi nälkä yllättää.

Lue myös: Leikki-ikäisen vanhemmuus on huojentavaa! 5 asiaa, jotka yllättävät iloisesti lapsen kasvaessa

Toisten lasten komentaminen

Riehakas kuusivuotias puskee pienempiä lapsia tieltään liukumäessä, kun he odottavat vuoroaan tai jäävät aikailemaan laskemisen kanssa. Vanhempi ei huomaa tilannetta, koska on puhelimellaan tai juttelee keskittyneesti jonkun toisen aikuisen kanssa.

Miten toimia? Voiko tuntematonta lasta komentaa?

Etikettiä ei riko puistossa, jos rauhallisesti, mutta napakasti pyytää lasta huomioimaan ja antamaan tilaa muille mäessä. Puistoiluun kuuluu periaate, että pienempiä lapsia varotaan.

Jos lapsi on kuitenkin yhteistyöhaluton, on paikallaan kehottaa hänen vanhempaansa puuttumaan tilanteeseen. Kyseinen vanhempi ei välttämättä ole mielissään, jos hänen lastaan syytetään huonosta käytöksestä tai häntä itseä puutteellisesta vahtimisesta.

Turvallisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta kiinni pitäminen on kuitenkin aina oikein lasten leikeissä.

Moni lapsi nauttii puistossa erityisesti keinumisesta.

Puskapisu

Juuri vaipoista eroon päässyt taapero ilmoittaa kesken puistoilun, että hänellä on pissahätä. Lähimmälle vessalle on liian pitkä matka. Saako lapsi käydä puistossa pissalla?

Voi olla, että housujen laskeminen puiston laitamilla herättää muutamia paheksuvia katseita, mutta moni vanhempi myös ymmärtää, ettei ole vaihtoehtoja.

Suomessa onneksi monien puistojen läheisyydestä löytyy metsikköä ja pusikkoa, joten liruttaa ei tarvitse suoraan karusellin kylkeen.

Jos puskapisun tarve tuntuu usein toistuvan puistoillessa, voi myös harkita retkipotan hankkimista. Kannattaa pitää vaihtovaatteita ja kosteuspyyhkeitä mukana, muitakin yllättäviä tilanteita varten.

Lue myös: Kerrostalojen leikkipaikat ovat kaikkien käytössä – vanhemmat kuitenkin eri mieltä: ”En veisi lastani vieraille pihoille”

Tuntemattomille jutteleminen

Kuuluuko puiston muita aikuisia tervehtiä vai onko epäkohteliasta olla tervehtimättä?

Yleensä etiketin rikkomisena pidetään sitä, jos vetäytyy täysin itsekseen eikä huomioi edes lapsia, varsinkin jos he päätyvät leikkimään oman lapsen kanssa. Moni vanhempi vähintään hymyilee, jos ei sen enempää ota kontaktia.

Kuinka paljon muiden kanssa haluaa tehdä tuttavuutta, riippuu paljon luonteesta. Joillekin on kiusallista ja outoa olla vierekkäin ja tapittaa vain hiljaa lasten leikkimistä.

Toiset taas kiusaantuvat siitä, että pitäisi jutella lapsiarjestaan ja kuulumisistaan tuntemattomien kanssa vain siksi, että lapset touhuavat samalla hiekkalaatikolla.

Ruuhkaisissa puistoissa onkin helpompi hukuttautua massaan kuin pienemmissä leikkipaikoissa.

Kotiliesi.fi: Kaverit haukkuivat Linnean, 9, kotia sotkuiseksi – äiti suivaantui somessa: ”Toivottavasti opetat lapsillesi, ettei toisten kotia ole kohteliasta arvostella”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X