Kasvatus 20.02.2022 Päivitetty 19.04.2022

Sossut, gyne, konstaapeli ja aktivistimummot – Heitä lapsiperheen kannattaa seurata Tiktokissa ja IG:ssä

Asiantuntijat ovat löytäneet somen mahdollisuudet. Parhaimmillaan some tarjoaa matalan kynnyksen väylän kysyä apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Pääkuva iStock

Sitä mukaa kun yhä useampi lapsi ja nuori siirtyy sosiaalisen median sovellusten käyttäjiksi, kasvaa siellä toimivien, lapsia auttavien asiantuntijoiden määrä. Somen kautta lapset voivat esittää asiantuntijoille kysymyksiä suoraan.

Toisaalta somemaailma nurja ja huolestuttava puoli, kuten kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu, yltävät ikävä kyllä myös siellä oleviin lapsiin. Siksi on tärkeää, että yhä useampi asiantuntija on lasten ulottuvilla myös somessa.

Kanavilla myös moni asiatuntija jakaa lasten vanhemmille suunnattua tietoa. Tässä kahdeksan somen kiinnostavinta juuri nyt.

1. Sua varten

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Sua varten somessa (@suavarten_official) jakama julkaisu

Sua varten -tiimissä häärii muun muassa Reetta Hänninen, lasten ja nuorten keskuudessa paremmin tunnettu nimellä Repe.

Hän kuvailee itseään sydämelliseksi digitaalisen nuorisotyön ammattilaiseksi ja seksuaalineuvojaksi, jonka tyypilliset työpäivät koostuvat Snapchattiin, Tiktokiin ja Instagramiin jalkautumisesta.

Sua varten on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on tarjota tukea somessa häirintää ja kiusaamista kohdanneille nuorille ja ennaltaehkäistä sitä.

Reetta kirjoittaa blogitekstissään, että nuorten avoimia ja ihania kommentteja on todella palkitsevaa lukea, vaikka työ pyöriikin raskaiden aiheiden ympärillä.

2. Tiktok-sossut

Kuva: Asta Halmetoja

Sosiaalialan ammattilaisten Maija Haapalan ja Camilla Jokelan @sossut-kanava videopalvelu Tiktokissa on kerännyt seuraajikseen niin lapsia, aikuisia kuin sosiaalialan ammattilaisia.

Videoilla esitellään lastensuojelun arjessa kohdattavia kysymyksiä. Aiheita käsitellään paljolti huumorin keinoin, mutta ennen kaikkea lapsille tietoa levittäen.

Tilin kaksikko perusti keväällä 2020 Maijan tyttären innoittamana. Sossut kiittävät häntä neuvoista ja onnistuneesta kanavavalinnasta.

3. Konstaapeli Daniel

Vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye ei tittelistään huolimatta vaikuta pisaraakaan vanhalta. Päinvastoin: hän ottaa erityisesti Tiktokissa kantaa nuoria kiinnostaviin kysymyksiin ja esittelee kansantajuisesti videoillaan muun muassa sitä, miksi teräaseen kantaminen mukana kaupungilla tai peniskuvan lähettäminen ei ole hyvä idea.

4. Aktivistimummot

Ilmastonmuutosta ehkäisevä Aktivistimummot-verkosto haluaa rakentaa lapsenlapsilleen parempaa tulevaisuutta. Mummot haluavat ottaa ilmastonmuutoksen taakkaa lapsilta itselleen, jotta lasten ei tarvitsisi kantaa ilmastoahdistusta yksin.

Aktivistimummot operoivat muun muassa Twitterissä. Liikkeen jäseniä on jo 6000.

5. Gynekologi Tuulia Tikka

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tuulia Tikka (@gynekologi_tuuliatikka) jakama julkaisu

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Tuulia Tikka haluaa kansantajuistaa gynepuhetta. Hän jakaa tietoa muun muassa Instagram-tilillään ja Kaksplussan Onks tää normaalia? -podcastissa.

Tikka vastaa podcastissa seuraaviin kysymyksiin: Onko gynekologilla pakko käydä? Milloin kannattaa harkita lapsettomuushoitoja? Miten valmistautua synnytykseen? Mitä tehdä jos imetys ei onnistu? Milloin voi harrastaa seksiä synnytyksen jälkeen?

Lue lisää: Vaatteita ei ole pakko riisua, ohjeistaa kokenut gynekologi – nämä seikat voivat helpottaa gynekologipelkoa

6. Jasmin Hamid

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Jasmin Hamid (@hamidjasmin) jakama julkaisu

Sijoittamisen ilosanomaa levittävältä Jasmin Hamidilta syntyy kiinnostavia ulostuloja lapsiperhe-elosta nimenmaan taloudellisesti näkökulmasta.

Kaksplus haastatteli Hamidia taannoin, kannattaako lapselle säästää vai sijoittaa.

7. Kaisa Jaakkola ja palautumisen tärkeys

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kaisa Jaakkola (@kaisaj) jakama julkaisu

Pienten lasten vanhempia kiinnostaa varmasti unen ja palautumisen riittävyys. Kaisa Jaakkola käsittelee aiheita sometilillään myös omaan kokemukseensa nojaten, sillä hän on itsekin äiti.

Kaisan agendalla ovat myös ravinto ja omasta hevosesta haaveilu.

8. Puhu muru

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Marja Kihlström (@puhumuru) jakama julkaisu


Seksuaaliterapeutti ja somevaikuttaja Marja Kihlström julistaa seksuaalisuuden ilosanomaa ja antaa vinkkejä siihen, miten lapsiperhearjessakin seksiin saisi enemmän luistoa.

Kihlströmillä on kolme lasta miehensä Matti Kihlströmin kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X