Vanhemmuus 30.06.2016 Päivitetty 26.06.2023

Lapsi opettaa iloa ja itsevarmuutta – vanhemmuuden 20 upeinta asiaa

Lapsi opettaa vanhemmilleen luovuutta, itsevarmuutta ja pienistä asioista iloitsemista. Listasimme vanhemmuuden 20 upeinta, liikuttavinta ja hauskinta kokemusta.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Ymmärrät merkityksesi, kun vauva tarraa sormeesi

Vauvan ote on yhtä aikaa hellä ja luja. Kun vauva tarrautuu koko pienen kätensä voimalla sormeesi, tajuat olevasi jollekin maailman tärkein ihminen.

Lue myös: Nämä refleksit ovat jokaisella terveellä vauvalla

2. Lapsen katse pakottaa sinut olemaan aito

Lapsen suora ja vilpitön katse riisuu suojakuoresi. Jo pienen vauvan katse on tarkka ja täynnä luottamusta ja kiintymystä. Lapsi huomaa, jos aikuinen esittää roolia tai valehtelee. Hänen seurassaan joudut – tai enemmänkin saat – olla aito.

3. Lapsen kanssa makoilu on mindfulnessia

Vanhemman vatsan päällä torkkuva vauva on kuin hellyttävä eläimenpoikanen. Myös isompia nukkuvia lapsia on ihanaa ihastella ja paijata. Tee pesä peiton alle, ota lapsi syliisi ja kuuntele hänen hengitystään ja sydämenlyöntejään. Mikä voisi olla parempaa mindfulnessia?

Lue myös: Näin vanhempien kehonkieli vaikuttaa vauvan kehitykseen

4. Vauvan hymy on maailman kahdeksas ihme

Vauvan ensimmäinen hymy on yhtä ihmeellinen kuin sähkövalo 1800-luvulla. Pienokaisen virne ja hekotus ovat täynnä puhdasta riemua, joka tempaa aikuisen mukaansa.

5. Tiedät olevasi ainutlaatuinen, kun hän sanoo ”äiti”

Kun oma lapsi sanoo ensimmäisen kerran äiti tai isä, tajuat, miten tärkeä olet. Tunnistat lapsesi kutsun kymmenien äiti-huutojen joukosta, sillä olet juuri hänen äitinsä, ainutlaatuinen ja korvaamaton.

Lue myös: Vauvan puheen oppiminen alkaa jo kohdussa

6. Inspiroidut taas pienistä asioista

Lapsi kokee jatkuvasti ensimmäistä kertaa asioita, jotka ovat aikuisille arkisia. Lapsen innostus tarttuu, ja alat taas iloita pienistä elämyksistä. Kevään ensimmäinen perhonen, mahtavaa!

7. Löydät uudelleen luovuutesi

Miksi toiseen jalkaan ei voi laittaa keltaista tennaria ja toiseen vihreää? Lapset kyseenalaistavat sääntöjä virkistävällä ja hauskalla tavalla. He muistuttavat aikuisia myös mielen voimasta. Pahvilaatikko voi olla linna, jos vain päätät niin.

Keskustele: Olen jäkättävä äiti, miten saan luovuuteni takaisin?

8. Iloitset ja heittäydyt enemmän

Lapsi tuo elämään valtavasti naurua, iloa ja hulluttelua. Hän rohkaisee sinua kiljumaan vuoristoradassa, kierimään lumessa ja jahtaamaan saippuakuplia.

Lue myös: Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii

9. Hassut vauvanvaatteet ilahduttavat vanhempia

Myönnä pois: Halloween-kurpitsaksi tai leppäkertuksi puettu pikkuinen on vastustamaton. Vauva-aika on vanhemmille ainutlaatuinen tilaisuus hassutella lastenvaatteilla. Tästä vaiheesta kannattaa ottaa kaikki irti, sillä jo taaperot ovat yllättävän tarkkoja asuistaan.

10. Perheestä kasvaa oma heimonne

Jokainen perhe kehittää omat tapansa ja kielensä. Nauratte asioille, joita muut eivät ymmärrä, koska ne muistuttavat teitä hassuista kommelluksista. Perhe on teidän heimonne, jonka elämäntyylin luotte yhdessä.

Keskustele: Miten sovitatte yhteen kahden perheen erilaiset tavat ja ”kulttuurit”

11. Vuodenajoista tulee taas erityisiä

Vuodenajat merkitsevät lapsille eri asioita kuin aikuisille. Lapsi ei murehdi syyskaamosta, vaan iloitsee värikkäistä lehdistä. Päiväkodin ja koulun kevät- ja joulujuhlista tulee perheelle unohtumattomia etappeja, jotka rytmittävät vuotta.

12. Oma aika tuntuu entistä paremmalta…

Oma aika tuntuu entistä arvokkaammalta, kun sitä ei ole loputtomasti. Opit kääntämään aivot off-asentoon heti, kun saat itsellesi pienen rauhallisen hetken.

Keskustele: Kaipaavatko teillä molemmat vanhemmat yhtä paljon omaa aikaa?

13. …ja perheen luo palaaminen vielä upeammalta

Kotiinpaluusi on lapsen päivän kohokohta. Tunnet olevasi rakastettu ja tärkeä, sillä kukaan aikuinen ei ilahdu näkemisestäsi yhtä paljon.

14. Lapsen oppiminen opettaa vanhempaa

Lapsi treenaa taitojaan sinnikkäästi. Kun katselet kävelemään opettelevaa lasta, ymmärrät, ettei kompastumisesta kannata lannistua. Meidän on koottava itsemme kerta toisensa jälkeen saavuttaaksemme tavoitteemme – oli tavoite sitten uusi työpaikka tai kiipeilytelineen ylin taso.

Lue myös: Kasvatushoroskooppi – näin tuet eri tähtimerkkien kehitystä

15. Lapsi saa sinut uskomaan itseesi

Omat vanhemmat ovat lapselle kaikkivoipia. Hän uskoo, että tiedät ja osaat kaiken. Olet paras lääke niin pahoihin uniin kuin hyttysenpistoihin. Lapsi uskoo sinuun silloinkin, kun olet epävarma. Lapsen luottamus antaa voimaa ja parantaa aikuisen itsetuntoa.

16. Opit kyseenalaistamaan totuuksia

Vaikka lasten kyseleminen on välillä raskasta, voit ottaa siitä opiksi. Lapset uskaltavat tivata, kritisoida ja väittää vastaan. He eivät mieti, millaisen vaikutelman antavat itsestään, vaan etsivät vastauksia.

Lue myös: Mihin paha mieli menee? Miten vastaisit näihin lasten filosofisiin kysymyksiin

17. Tajuat, että parhaat asiat ovat ilmaisia

Lapsi pakottaa vanhemman valintojen eteen. Joudut miettimään vapaa-ajan, työn ja rahan merkitystä uudelleen. Voit oivaltaa lapsen kanssa koetun ilon ja rakkauden avulla, että elämän parhaat asiat ovat ilmaisia.

Lue myös: Näin lapsiperhe säästää rahaa – 15 vinkkiä!

18. Saat rutkasti läheisyyttä

Lapset halailevat ja suukottelevat enemmän ja spontaanimmin kuin aikuiset. Hellittely laukaisee stressiä, ja lapset antavat tätä ihmelääkettä sylin täydeltä.

19. Muutut herkemmäksi ja empaattisemmaksi

Lapsi herkistää aikuista. Huomaat liikuttuvasi, kun katselet toisten lapsia, eläimiä ja vanhoja pariskuntia. Lapset myös yhdistävät erilaisia aikuisia. Voit jutella leikkipuistossa ihmisen kanssa, johon suhtautuisit toisessa tilanteessa ennakkoluuloisesti. Vaikka olisitte erilaisia persoonia, jaatte samat vanhemmuuden ilot ja haasteet.

Lue myös: 16 asiaa, jotka vain toinen vanhempi voi ymmärtää

20. Voit korjata omien vanhempiesi virheitä

Vanhemmuus voi olla raskaan lapsuuden kokeneelle kivulias, mutta myös voimauttava kokemus. Et voi muuttaa mennyttä, mutta voit antaa omille lapsillesi rakkautta, josta olet saattanut jäädä paitsi. Lapsi on mahdollisuus, jonka avulla voit kääntää uuden sivun elämässäsi.

Keskustele: Miksi olet laittanut välit poikki vanhempiisi tai sisaruksiisi?

Lähteet: Babble, Babycentre, Prevention

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X