Minun tarinani 18.05.2016 Päivitetty 19.08.2021

Äitien Tinder on täällä – Momzie-sovellus auttaa löytämään äitikavereita

Suomalainen start up -yritys julkaisi toukokuun alussa sovelluksen, joka pyrkii kokoamaan yhteen äitikaverit ja sellaista etsivät. Momzien avulla äiti voi löytää juttuseuraa ja vertaistukea toisista lähialueen äideistä.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
Valmistaja

Uusi kotimainen mobiilisovellus Momzie julkaistiin kaksi viikkoa sitten ja on jo nyt kovassa nosteessa. Äitikavereiden etsintään tarkoitettu sovellus yrittää ratkaista ongelman, joka on monilla äideillä: muita äitikavereita on vaikeaa löytää.

Momzie pyrkii vähentämään äitien yksinäisyyttä

Momzieta on kutsuttu äitien Tinderiksi. Se toimii samalla periaatteella, etsien lähiympäristöstä muita Momzie-käyttäjiä. Kun toinen käyttäjä löytyy, voi ruutua pyyhkäisemällä joko tykätä tai olla tykkäämättä toisesta äitikäyttäjästä. Jos molemmat äidit tykkäävät toistensa profiileista, heille avautuu yhteinen keskusteluyhteys.

Mistä ajatus Momzieen lähti, sovelluksen toimitusjohtaja ja perustaja Hanna Lilja?

– Lähipiiriini kuuluu useita pienten lasten äitejä. Huomasin, etten pysty tukemaan heitä niin paljon kuin haluaisin. Vaikka pyrin kuuntelemaan, ymmärtämään ja olemaan läsnä niin paljon kuin mahdollista, en kuitenkaan ole päivisin vapaalla, jolloin aikuista seuraa ehkä kipeimmin kaivattaisiin, Lilja kertoo.

– En itse ole äiti, joten en pystynyt osallistumaan keskusteluihin äitien kanssa samoin kuin toinen äiti pystyisi. Lopulta keksin idean sovelluksesta, jonka avulla äitien on helppo löytää uusia äitikavereita.

Lapsiaika on jotain, mitä voi olla vaikea selittää kumppanille tai ystäville, joilla lapsia ei ole. Momzien yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin vertaistuki.

– Juttuseuran lisäksi uudet ystävyydet voivat tuoda esimerkiksi apua arjen askareisiin, uusia leikkikavereita omalle lapselle tai jopa elinikäisen uuden ystävän, Lilja kertoo.

– Uskomme, että äitien ystävyyssuhteilla ja vertaistuella on suora vaikutus äitien hyvinvointiin ja jaksamiseen arjessa ja sitä kautta positiivinen vaikutus lasten, koko perheen ja heidän läheistensä hyvinvointiin.

Lue myös: Parhaat sovellukset lapsille: 14 viihdyttävää ja opettavaista appsia
Keskustele: Yksinäinen äiti

Pakkeja ei voi saada

Työpaikoilla tutustutaan työkavereihin ja opiskellessa koulukavereihin, mutta pienten lasten äidit ovat usein vailla yhteisöä. Toisen äidin lähestyminen voi olla monelle vaikeaa.

Lisäksi pikkulapsiaikaan liittyy monella muutto isompaan taloon, jolloin myös lähiympäristö vaihtuu kerralla – samoin naapurit. Momziessa tutustuminen on helppoa, koska pakkeja ei tarvitse pelätä.

– Vähän ujommankin äidin kynnys  aloittaa keskustelu Momziessa on matala, koska äidit ovat sovelluksessa samalla asialla eli etsimässä uusia äitikavereita. Keskusteluyhteyden avautuessa molemmat äidit ovat jo todenneet toisistaan, että olisi kiva tutustua. Tämän vuoksi äidin ei enää tarvitse miettiä, haluaako toinen äiti tutustua häneen tai uskaltaisinko itse avata keskustelun.

Toukokuun alussa tapahtuneen julkaisun jälkeen Momzien on ladannut noin 1500 äitiä. Isät eivät vielä pääse mukaan sovellukseen, mutta yritys pyrkii kehittämään palvelua myös siihen suuntaan.

– Isät hyötyvät tällä hetkellä sovelluksesta välillisesti, kun perheen äiti voi paremmin uusien ystävien ja juttuseuran myötä. Vaikka isät eivät vielä pääse Momzieen, tutkimme eri vaihtoehtoja, miten heidät saataisiin mukaan etsimään uusia äiti- tai isäkavereita.

Lue myös: Kotiäiti, näin pääset eroon yksinäisyydestä
Keskustele: Mistä olette löytäneet äitikavereita?

Sovellusta on kaivattu jo pitkään

Momzie on saanut paljon positiivista palautetta keskustelupalstoilla. Moni kertoo odottaneensa tätä jo pitkään, sillä äitikavereista tuntuu olevan pulaa.

– Äitikaverit ovat korvaamattomia, koska kukaan muu kuin samassa tilanteessa oleva toinen äiti ei voi täysin ymmärtää sitä tunteiden vuoristorataa, jota pienen lapsen äiti tai tuleva äiti käy arjessaan läpi. Me jokainen tarvitsemme jonkun, joka ymmärtää ja kuuntelee ilojamme ja surujamme, mutta oman lapsen syntymä mullistaa maailman siinä määrin, että tuo tarve on erityisen suuri.

Tällä hetkellä Momzie on käytössä vain Suomessa, mutta äitikaverit ovat tärkeitä kaikkialla maailmassa.

– Tulevaisuudessa Momzie pyrkii laajenemaan kansainväliseksi äitien kaverisovellukseksi, Lilja sanoo.

– Lisäksi sovellus on käyttäjilleen täysin ilmainen nyt ja tulevaisuudessa, hän lupaa.

Lue myös: Yksin raskaana? 8 vinkkiä yksin odottavalle äidille
Keskustele: Momzie!

MOMZIE-kuva1

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X