Minun tarinani 10.08.2021 Päivitetty 25.05.2023

”Lapsiperhearjella on huono brändi” – somevaikuttaja Elisa Taskula kertoo, mikä kaikki vauvavuodessa on mennyt toisin kuin hän kuvitteli

Tunnettu bloggaaja Elisa Taskula oletti vanhemmuudesta yhtä sun toista, mutta harva ennakko-odotuksista on käynyt toteen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Martina Martiala

Elisa Taskula, 32, on suosittu lifestyle-bloggaaja, sosiaalisen median vaikuttaja ja seitsemän kuukauden ikäisen tyttövauvan äiti. Ennen äidiksi tuloaan Taskulan käsitykset lapsiperhearjesta ja vanhemmuudesta olivat suorastaan inhorealistisia.

– Lapsiperhearjella on huono brändi, joka liitetään lähinnä HopLopiin, norovirukseen ja Prisma-arkeen, hän naurahtaa. – Perheellisillä ystävilläni meni silmissäni hyvin, mutta ajattelin heidän olevan poikkeus normaalista.

Taskula silti korostaa, että kaikenlaisten tarinoiden pitää päästä esille. Synnytyksen, imetyksen tai arjen haasteista ei pitäisi vaieta, mutta toisaalta niillä mehustelu voi haavoittaa ihmistä, jota vanhemmaksi tulo pelottaa jo valmiiksi.

– Olisi tärkeää, että kuulisimme monipuolisia tarinoita. Että meille selviäisi, kuinka monennäköistä arki voi olla. Sen sijaan kuulemme lähinnä tarinoita, jotka vahvistavat omia ennakkokäsityksiämme ja pelkojamme.

Taskulan pelot vanhemmuutta kohtaan kumpusivat ennen kaikkea täydellisen äitihahmon myytistä, joka ei tuntunut omalta. Hän kuvailee itseään enemmänkin ”kovien arvojen ihmiseksi”, joka pohti ennen vanhemmaksi tuloaan, osaako hän olla hyvä äiti.

Samalla häntä pelotti, kadottaako hän itsensä vauvakuplaan niin, ettei sieltä ole paluuta.

Arki äitinä kuitenkin pääsi yllättämään Taskulan. Nyt hän kertoo, mikä kaikki on mennyt jo tähän mennessä toisin kuin hän etukäteen ajatteli.

1. Kyllä, vauvavuosi on rankka…

… mutta ei ihan niin rankka, mitä Elisa Taskula aiemmin oletti.

– Tämä ei todellakaan ole ollut elämäni rankin vuosi, hän sanoo. – Ymmärrän silti, miksi se on monille sitä. Meillä asiat ovat kuitenkin menneet hämmästyttävän kepeästi.

Vauva on nukkunut pääosin hyvin, ja synnytyksen jälkeinen hormonimyrsky laantui parin viikon jälkeen.

”Yllätyin siitä, että kivoja vaiheita on ollut jo nyt.”

Taskula kertoo odottaneensa aivan raskautensa alusta saakka sitä aikaa, että lapsen kanssa pystyy kommunikoimaan sanallisesti. Sitä edeltävän ajan hän oletti olevan melko tasapaksua.

– Yllätyin siitä, että kivoja vaiheita on ollut jo nyt.

2. Olikin hankalaa olla valittamatta

Elisa Taskula oli päättänyt jo ennen raskauttaan, ettei hän ei koskaan valittaisi raskausvaivoista, jos hän tulisi niitä potemaan.

– Taustalla oli se ajatus, että lapsen saaminen on monille toteutumaton haave, joten raskaudesta olisi epäreilua valittaa. Minullekin lapsettomaksi jääminen olisi ollut elämäni suurimpia haavoja.

Valittamisesta pitäytyminen osoittautui kuitenkin hankalaksi. Taskula kärsi raskautensa aikana hyperemeesistä eli poikkeuksellisen vaikeasta raskauspahoinvoinnista.

– Siitä tuli aika ristiriitainen olo, niin kuin yleensäkin monista asioista vanhemmuudessa. Se oli rankkaa, mutta rankkuus ei mitätöi sitä, etteivätkö raskaus ja vanhemmuus olisi myös ihania asioita, joista tuntee kiitollisuutta ja onnellisuutta.

3. Äitiysvapaalla ei tulekaan tylsää

Taskula kertoo yllättyneensä siitä, että hän onkin viihtynyt äitiysvapaalla hyvin.

– Odotin, että vauvavuosi olisi vain rutiininomaista suorittamista, jossa ei saisi toteuttaa itseään tai käyttää älyään. Olin väärässä!

”En edelleenkään nauti leikkimisestä.”

Se ei kuitenkaan tarkoita, että hän haluaisi uppoutua kokonaan ”vauvauinnin- ja muskarintäyteiseen maailmaan”.

– En esimerkiksi edelleenkään nauti leikkimisestä, vaikka kyseessä on oma lapseni.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Elisa Taskula (@elisataskula) jakama julkaisu

Taskula kertoo, että hänen käsityksensä kivasta iltapäivästä ei koskaan ole sisältänyt puistossa hengailua. Mielipide on kuitenkin pehmentynyt, kun lapsi on kasvanut.

– On se oman lapsen kanssa niin erilaista, hän toteaa. – Kun näkee sen riemun, kun lapsi pääsee vaikka keinumaan.

4. Imetys ei sattunutkaan

Elisa Taskula kertoo olleensa aivan varma, että imetys sattuisi – ja paljon. Hän oli kuullut kauhutarinoita imetyksestä ennen lapsensa syntymää ja valmistautunut siihen, että myös hänelle kävisi kurjasti.

Pelko osoittautui turhaksi. Hän silti tiedostaa, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

– Vasta odotusaikana muutenkin ymmärsin, kuinka paljon ihmisillä on mielipiteitä imettämisestä. Mielipiteiden kirjo yllätti minut.

5. Sektiota ei olisi kannattanut pelätä

Ihmiset pelottelivat synnytyspelosta kärsivää Taskulaa sektiolla. Lopputulos oli, että molemmat synnytystavat pelottivat häntä. Kaikista eniten Taskulaa ärsytti sektion ympärillä käytävä palautumiskeskustelu.

”Kaikkien pitäisi saada valita, miten synnyttää.”

Nyt häntä harmittaa, että hän pelkäsi keisarileikkausta niin paljon.

– Palauduin yhtä hyvin kuin monet alatiesynnyttäneet. Ei voi tietää, kuinka nopeasti palautuu. Siksi kaikkien pitäisi saada valita, miten synnyttää.

Kaksi asiaa toteutui oletetusti

Kun Elisa Taskula oli vielä vapaaehtoisesti lapseton, hän kuuli usein perheellisten suusta, että ennen lapsen saamista ei voi tietää, mitä todellinen rakkaus on.

– Lapsettomana siihen oli vaikeaa ottaa kantaa, Taskula sanoo. – Ajatus kuitenkin tuntui tosi omituiselta, sillä tunsin ja tunnen todellista rakkautta myös puolisoani kohtaan.

”Totta kai lapsen saaminen on iso ja mullistava asia, mutta ei sellainen, etteikö sitä voisi verrata mihinkään.”

Äidiksi tultuaan hänen näkemyksensä ei ole muuttunut. Taskula arvelee, että perheelliset tuttavat yrittivät markkinoida hänelle vanhemmuutta.

Toisaalta hän haaveili pitkään ensisijaisesti jostain muusta kuin perheenlisäyksestä. On eri asia, onko lapsi elämän suurin toive vai kokeeko elämän todella hyväksi jo ennen jälkikasvua.

– Elin täyttä elämää jo ennen lasta toteuttaen ura- ja matkustushaaveitani, Taskula pohtii. – Totta kai lapsen saaminen on iso ja mullistava asia, mutta ei sellainen, etteikö sitä voisi verrata mihinkään.

Hän vertaakin lapsen saamista rakastumiseen. Niin kumppaniin kuin vauvaankin rakastuu ensin, ja kun tuttavuus syvenee, myös rakkaus syvenee. Ajan myötä rakkaudesta tulee rikkaampaa, mutta myös arkisempaa.

Entä onko muita asioita, jotka toteutuivat vauvan synnyttyä juuri niin kuin Taskula odottikin?

– Allekirjoitan yhä sen, että oman vauvan kohdalla vauva-aika on maagista ja erityistä aikaa.

Lue myös: Karoliina Pentikäisen, 36, matka tunnetuksi äidiksi: ”Ahdisti, että vauva oli kunnossa mutta istukkani ei”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X