Vanhemmuus 14.02.2017 Päivitetty 14.08.2023

Nämä 6 merkkiä kertovat, että olet löytänyt upean äitikaverin

Hyvä äitiystävä on empaattinen, avulias ja suvaitsevainen. Hän ei kritisoi kasvatustyyliäsi eikä vertaile lapsianne toisiinsa. Upean äitikaverin seurassa voit olla oma itsesi niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Äitikaveruus on erityistä ystävyyttä, josta nainen saa voimaa etenkin silloin, kun vanhemmuus tuntuu raskaalta. Hyvä äitiystävä antaa sinun olla myös väsynyt ja heikko äiti. Hän ei kritisoi sinua eikä pönkitä omaa itsetuntoaan kustannuksellasi.

Listasimme 6 upean äitikaverin piirrettä. Jos elämässäsi on ihminen, johon tuntomerkit sopivat, pidä hänestä kiinni!

1. Hän ei kritisoi kasvatustyyliäsi

Hyvä äitikaveri ei ole näsäviisas kriitikko, joka kertoo, mikä on paras tapa hoitaa ja kasvattaa lapsia.

Vaikka hän olisi imettänyt lastaan taaperoksi asti, hän ei moiti sinua, jos käytät korviketta. Hän ei arvostele myöskään perheenne päivähoitoratkaisuja, nukkumisjärjestelyjä tai ruokailutottumuksia.

Viisas äitikaveri ymmärtää, että on olemassa erilaisia perheitä, lapsia ja elämäntapoja. Hän ei nosta itseään jalustalle eikä tyrkytä sinulle neuvojasi, jos et pyydä niitä. Hän ei myöskään anna muiden haukkua kasvatustyyliäsi tai perhettäsi, vaan puolustaa valintojasi, vaikka ne olisivat erilaisia kuin hänen.

Anoppi sekaantuu kasvatukseen – miten toimia?

2. Hän ei vertaile lapsianne

Mahtava äitikaveri ei korota omia lapsiaan korokkeelle. Hän ei vihjaile, että hänen lapsensa osasi lukea siinä iässä, kun sinun lapsesi käyttää vielä vaippoja. Hän tietää, että jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, eikä lasten kasvu ole kilpailu.

Kun äitikaverisi hoitaa lapsianne, hän kohtelee pikkuväkeä tasapuolisesti. Hän asettaa lapsellesi rajat, mutta hän ei ajattele, että sinun lapsesi on aina syypää riitoihin.

Hyvä äitikaveri iloitsee myös lastesi kehityksestä ja onnistumisista. Hän riemuitsee, kun lapsesi ottaa ensiaskeleet, eikä ole kateellinen, vaikka hänen saman ikäinen lapsensa ei osaisi vielä samoja asioita.

Keskustele: Kauheaa lasten vertailua täällä, antakaa lasten olla lapsia!

3. Hän ei arvostele kotiasi

Voit kutsua hyvän äitikaverin kylään koska tahansa. Hän ei katsele arvostelevasti sohvan alta kurkistelevia villakoiria tai pursuilevaa pyykkikoria, vaikka hänen oma kotinsa kiiltelisi puhtaudesta.

Hän ei myöskään vinoile, jos siisteys ja sisustaminen ovat sinulle tärkeitä asioita. Fiksu äitikaveri ymmärtää, että toiset rentoutuvat hankaamalla kaakeleita, toiset taas loikoilemalla sohvalla pölypallojen keskellä.

Keskustele: Mikä oikeus sinulla on arvostella kotiani?

4. Voit näyttää hänelle kaikki tunteesi

Hyvän äitikaverin seurassa uskallat olla myös väsynyt ja vihainen. Voit itkeä hänelle, kuinka raskasta taaperon uhma tai vauvan yöheräily on. Hän ei torju tunteitasi latteilla viisauksilla, kuten ”nauti nyt, koska tämä on elämäsi parasta aikaa”.

Empaattinen äitikaveri ei kyseenalaista kykyäsi olla äiti, vaikka olisit välillä kiukkuinen ja turhautunut. Voit viljellä hänen seurassaan mustaa huumoria perhe-elämästä, eikä hän paheksu puheitasi, vaan veistelee yhtä sarkastisia vitsejä.

Ystäväsi ei myöskään loukkaannu, jos sinä nautit äitiydestä, kun hänellä on haasteita omassa perheessään. Hän suo sinulle onnesi eikä ole siitä katkera tai vihainen.

Keskustele: Onko muilla tosiaan oikeus arvostella äitiyttäni?

5. Hän auttaa sinua pyytämättä

Hyvä äitikaveri huomaa, kun tarvitset apua. Hän tarjoutuu pyytämättä vaihtamaan vauvasi vaipan, jotta saat syödä rauhassa. Hän ei muistuta jatkuvasti, kuinka paljon hän tukee sinua, sillä autatte toisianne vastavuoroisesti.

Luotat ystävääsi niin paljon, että voit jättää lapsesi huoletta hänen hoitoonsa. Kun hän huomaa voimiesi ehtyvän, hän kysyy oma-aloitteisesti, voisivatko lapsenne tulla heille tai kävisikö hän sinun puolestasi kaupassa.

Mikä auttaa raskausajan väsymykseen? 6 selviytymiskeinoa

6. Voit puhua hänen kanssaan muustakin kuin lapsista

Upea äitikaveri on tukesi kaikissa elämäntilanteissa. Välinne eivät viilenny, kun palaatte työelämään, sillä teillä on muutakin jaettavaa kuin perheasiat. Ystäväsi ymmärtää, että kaipaat välillä aikuisseuraa, ja haluat puhua tällöin kaikesta muusta kuin sormiruokailusta.

Keskustele: Jotain on mennyt pieleen, jos nainen puhuu vain lapsestaan

Lähteet: Grown & Flown, Kveller, Scary Mommy

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X