Vanhemmuus 25.04.2022

Kirjaa nämä 7 asiaa post-partum-suunnitelmaan, joka on yhtä tärkeä kuin synnytyssuunnitelma

Post-partum-suunnitelma auttaa pitämään synnyttäneen vanhemman hyvinvoinnista huolta. Siihen kannattaa kirjata ainakin 7 asiaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Post-partum-suunnitelma laaditaan synnytyksen jälkeistä aikaa, niin kutsuttua lapsivuodeaikaa, silmällä pitäen.

Lue myös: Ota apu vastaan ja 6 muuta vinkkiä vauvan ensimmäisiin päiviin

Odottajia kehotetaan laatimaan huolella synnytyssuunnitelma raskauden loppuvaiheessa. Suunnitelmaa laatiessa odottaja suuntaa katseensa synnytykseen ja ottaa henkisesti askaleen lähemmäksi synnytystä.

Suunnitelma on myös tärkeä suuntaviitta synnyttäjää ja vastasyntynyttä hoitaville kätilöille, lääkäreille ja mahdolliselle tukihenkilölle.

Post-partum-suunnitelman idea on sama. Odotusaikana kannattaa miettiä, miten toivoo elämän vauvan kanssa järjestyvän. Suunnitelma auttaa varautumaan konkreettisesti vauva-aikaan.

Tavoitteena on auttaa ylläpitämään niin synnyttäneen vanhemman kuin koko perheen tyytyväisyyttä suuren elämänmuutoksen tuoksinnassa. Usein katse kiinnittyy vauvan hyvinvointiin. Siksi olisi hyvä etukäteen pohtia, miten vanhempien hyvinvointi taataan.

Tässä asioita, joita post-partum-suunnitelmaan kannattaa kirjata:

Syöminen

Vauva-aikana varsinkin äidin syöminen voi jäädä heikolle tolalla. Kädet ovat yhtäkkiä niin täynnä vauvanhoitoa ja imetystä, että syöminen saattaa ihan vain unohtua.

Post-partum-suunnitelmassa kannattaa tehdä listaa itselle mieluisista ruoista, joita on helppo vaikkapa haukkailla imetyksen lomassa. Mieluisaa, ravinteikasta ja energiarikasta syötävää kannattaa varata kaappiin ja pakastimeen jo ennen vauvan syntymää.

Uni

On mahdotonta ennustaa, millainen syntyvä lapsi on nukkumistavoiltaan. Toiset vauvat nukkuvat heti syntymästä asti pitkiä pätkiä, toiset ovat kovempia heräilemään.

Unelle kannattaa uhrata etukäteen ajatus. Mitä jos vauva valvottaa kovasti ja oma väsymys alkaa painaa? Minne pääsisit huilaamaan tai nukkumaan silloin tällöin? Onko jotakuta ystävää tai sukulaista, joka voisi hetken kärrytellä vauvan kanssa tai ottaa vauvan hoitoon hetkeksi niin, että saat levätä?

Jos imetys on toiveissa, voi olla hyvä varata jo etukäteen kotiin rintapumppu ja maidonsäilytystarvikkeita, jotta vauva voi saada rintamaitoa äidin ollessa poissa.

Lue myös: ”Voisinpa palata aikaan ennen lasta” – Psykoterapeutti muistuttaa menneisyyshaaveiden olevan täysin normaali osa vanhemmuutta

Vierailut

Vieraiden käyminen kotona voi piristää, mutta toisaalta vauvan kanssa ei välttämättä jaksa kovin pitkiä vierailuaikoja. Vauvan päiväunien aikaan voi olla tarpeen ennemmin levätä kuin vastaanottaa vieraita.

On hyvä pohtia etukäteen, miten usein ja mihin aikoihin vieraita toivoo vauvaperheessä käyvän.

Post-partum-suunnitelma: Vapaahetket

Vaikka väsymys ei erityisesti painaisi, tekee vanhemmille hyvää viettää myös omaa aikaa, jolloin ei tarvitse olla vastuussa lapsesta tai useammasta.

Onko jotain harrastusta tai muuta mieluisaa, jossa voit tuulettaa ajatuksia ja päätä aina hetkisen kerrallaan?

Henkinen tuki

Neuvolassa kannattaa kertoa, jos huomaa vauva-aikana mielialan laskevan voimakkaasti ja epäilee olevansa masentunut.

Joskus mieltä voi vetää synkäksi se, että kokee olevansa yksinäinen vauva-aikana. Kannattaa ottaa etukäteen selvää esimerkiksi vauvakerhoista, perhekahviloista ja kirjaston loruhetkistä, joita on tarjolla.

Samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kanssa on usein helppo jakaa ajatuksia ja kokea saavansa ymmärrystä.

Vauvavuosi on monella tavalla hienoa aikaa mutta myös hyvin intensiivistä.

Muu perhe

Jos perheessä on entuudestaan lapsia, voi olla hyvä suunnitella, miten he voisivat edelleen saada viettää hetkiä vanhempansa kanssa.

Voisitteko kalenteroida jo odotusaikana mukavaa tekemistä isompien lasten kanssa? Voisiko toinen vanhemmista tai joku muu läheinen ottaa hetkeksi kopin vauvasta? Niin perheen muutkin lapset saavat välillä viettää aikaa rauhassa vanhempansa kanssa.

Raha

Tulevaa on vaikea ennustaa, mutta voi olla hyvä miettiä etukäteen sitä, kuinka pitkään suunnilleen haluaisi olla lapsen kanssa kotona. Milloin voisi olla sopiva aika palata töihin tai opiskelemaan? Miten lapsen päivähoidon voisi järjestää?

Entä miten perheessä jaetaan menot siinä tapauksessa, jos kotona olevan vanhemman tulot tippuvat rajusti? Nämäkin asiat voi luonnostella post-partum-suunnitelmaan.

Anna.fi: Yksinhuoltaja Annamari, 41, katkaisisi ”täysin järjettömän” lapsille uhrautumisen ketjun – ”Järjestys on se, että minä laitan ensin oman happinaamarini”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X