Vanhemmuus 22.06.2021 Päivitetty 14.08.2023

Raivokohtaus uhmaiässä: ”Suuttui varjolleen” + 29 musertavaa pettymystä herkässä ikävaiheessa!

Kaksplussan lukijat kertovat 30 tarinaa uhmaiän mieleenpainuvimmista raivokohtauksista. Suuttua voi ainakin siitä, että äiti on tahallaan tehnyt ukkosen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Aina vanhempikaan ei silti tiedä, pitäisikö uhmaikäisen raivokohtauksille itkeä vai nauraa – mutta ne kuuluvat asiaan. Lukijoiden hervottomat tarinat ymmärtää jokainen vanhempi, jonka kotona on tai on ollut oikea kiukkupussi.

Tämä artikkeli on jatko-osa jutulle, jossa lukijat kertovat lastensa uhmakohtauksista.

Kurjat tosiasiat = syy järjestää mahtipontinen raivokohtaus

”3-vuotias huusi 45 minuuttia, kun uusilla kengillä ei pystynytkään lentämään.”

”Esikoinen, lähes 4-vuotias poika sai kaksi uutta sisarusta, mutta hänen pettymyksekseen vain toinen heistä oli tyttö. Koko sairaala taatusti kuuli, kun hän huusi, ettei halua taas uutta veljeä vaan kaksi siskoa. Jos en heti vaihtaisi vauvaa tytöksi, niin ei tarvitsisi kuulemma tulla kotiin ollenkaan vauvaveljen kanssa.”

”Poika itki monta päivää siitä, kun hänen nimessään on vain neljä kirjainta, ja pikkusiskon nimessä on viisi. Oli epäreilua kun toisella oli enemmän. Ymmärtäähän tuon.”

”Lapsi näki 3-vuotiaana valokuvan, jossa hän oli laskemassa 1-vuotiaana HopLopin liukumäestä isomman serkun sylissä. Hän sai nyt raivokohtauksen, koska olisi halunnut silloin ITSE laskea eikä sylissä. Tietty!”

”2-vuotias suuttui, koska kello oli varttia vaille kahdeksan. Itkusta selvittiin, kun kerroin kellon olevan enää kahtatoista vaille.”

Nukkumisjärjestelyjä

”Poika suuttui, kun en lämmittänyt purkkihernesoppaa iltapalaksi. Niinpä hän meni nukkumaan soppapurkki kainalossa.”

”Taapero veti itkupotkuraivarin, kun näki napillisen lempipaitansa pyörivän pesukoneessa. Hän jaksoi raivota tunnin karjuen ’nappiii!’, kunnes simahti umpiväsyneenä kesken huudon. Herättyään hän jatkoi raivoamista vielä puoli tuntia.”

”3-vuotias lapseni ei antanut riisua itseään ulkovaatteista. Hän veti hirveät pultit, meni mököttämään eteisen hanskalaatikkoon ja nukahti sinne.”

”Puolitoistavuotias huusi ’en nuku, en nuku’, kiljui ja juoksi ympäri olohuonetta. 10 minuuttia myöhemmin hän sammui keskelle lattiaa naama edellä. Söpö kuva saatiin.”

Vaatimuksia: ”Tahtoi äidin kulmakarvat naamasta”

”Kirkuva ja raivoava pieni, rakas tyttäreni huusi: ’Haluan paalikkaista! Haluan paalikkaista!’ Kysyin, mitä hän tarkoittaa. Hän vastasi, ettei tiedä. Ja raivokohtaus jatkui.”

”Tyttö suuttui varjolleen. ’Mene pois vaajo! En tykkää, kun seuvaat minua, mene pois!'”

”Huvittavinta ehkä tähän mennessä on ollut, kun muutama viikko sitten 2-vuotias halusi, että ottaisin paidan pois. Sitten kun en ottanut, seurasi aivan järkyttävät itkupotkuraivarit.”

Niinpä muksu marssi päiväkotiin valkosipulipuristimensa kanssa säteilevänä.

”Poika oli puolitoistavuotias, kun hän löysi keittiön laatikosta aamulla valkosipulipuristimen ”pesän”. Huuto tuli, kun yritin saada hänet luopumaan puristimesta. Lopulta oli pakko lähteä, etten myöhästy töistä. Niinpä muksu marssi päiväkotiin valkosipulipuristimensa kanssa säteilevänä ja tyytyväisenä.”

”Eilisen huutoitkun aiheena oli se, ettei hän saanut siivota koirankakkaa lattialta.”

”Meillä neiti joskus 2-vuotiaana veti kilarit iltapalapöydässä, kun hänen olis pitänyt saada äitin kulmakarvat naamasta.”

”Lähdin viemään 3-vuotiasta kerhoon. Hän huusi koko matkan, ettei halua mennä. Puolivälissä käännyttiin kotiin, mutta eteiseen päästyämme hän heittäytyi lattialle ja kiljui puoli tuntia, että tahtoo kerhoon. Ei päässyt.”

”Lapsi sai raivarit siitä, kun en laittanut lapiota turvavöihin takapenkille. Huuto oli ihan mahdoton, joten oli pakko pysähtyä ja laittaa punainen lapio turvavöihin kiinni. Onneksi poliisit eivät pysäyttäneet!”

Äitini, säänjumala

”Kerran äiti oli ihan tahallaan tehnyt ukkosen, ja siitä piti vähän raivota.”

”Lapsi suuttui, koska äiti ei osaa pysäyttää tuulta ulkona.”

”Kaksivuotiasta harmitti se, että aurinko paistoi: ’Minä vihaan aurinkoa. Minä rikon auringon. Mailalla!'”

”Jokin aika sitten sain huudot, kun Etelä-Suomessa ei ollut lunta. Juu, äidin vika, unohdin tilata?”

Raivokohtaus kaupassa: ”Auttakaa, minut yritetään kaapata!”

”Molempien lasten kanssa on siinä 2-vuotiaina tullut kaupassa uhmakohtaus, kun on pitänyt laittaa rattaisiin. Esikoinen huusi ’auttakaa, auttakaa nyt joku’ ja nuorempi huusi jotain sen suuntaista kuin ’auttakaa, minut yritetään kaapata, auttakaa!'”

”Myyjä oli tarjonnut 2,5-vuotiaalle kuittia, jonka poika yleensä haluaa ottaa, mutta tällä kertaa oli kieltäytynyt. Kotimatkalla autossa lapsi kuitenkin keksi, että hän sittenkin haluaa sen kuitin. Mikään muu kuitti ei kelvannut, vaan olisi pitänyt palata kauppaan hakemaan tädiltä se kuitti. Tämä raivari kesti tunnin.”

Pappa kysyi, josko tuli kiistaa karamelleista, minä vastasin vain yrittäneen viedä tavaraa maksamatta.

”2-vuotias pikkumies työnsi marketissa omia pikkukärryjään ja sai laittaa niihin ostoksia. Kassalla hän vain ei halunnut laittaa ostoksia hihnalle, vaan työntää kärryt läpi maksamatta. Poika makasi selällään lattialla ja huusi suoraa huutoa, kun en antanut periksi. Perässämme tullut pappa kysyi, josko tuli kiistaa karamelleista, johon minä vastasin pojan vain yrittäneen viedä tavaraa maksamatta.”

Räkä takaisin!

”Ihan ehdottomasti mieleenpainuvin uhmakohtaus on ollut se, kun niistin taaperon nenän. Oi, mikä huuto ja raivo: ’Anna se takaisin, se oli minun räkäni!””

”Isä niisti lapselta valuvan nenän, jonka jälkeen lapsi rupesi raivoamaan räkäänsä takaisin nokkaan.”

”2-vuotias oli juuri rauhoittunut puolentoista tunnin raivokohtauksen jälkeen. Menimme vessaan niistämään nenää. Otin hänen mielestään vessapaperia väärästä rullasta. Hän huusi ’ei siitä!’, repi paperin käsistäni, silppusi sen ja loput käsiin jääneestä paperista tunki raivoissaan suuhunsa ja söi. Että näin meillä…”

Nollatoleranssi roskapusseille

”3-vuotias ei innostunut ahavoituneen ihon rasvauksesta: ’Mä teen sille [rasvatuubille] KAIKISTA PAHINTA, mä räjäytän sen kadulle ja pakitan sen päältä rekalla ylinopeutta!’”

”Huvittavin mieleen jäänyt on 2-vuotias raivoamassa Fröbelin Palikoiden Meidän laivassa -musiikkivideolle, että ’EI MEILLÄ OLE LAIVAA!’ Kaikki muut leikkilaulut pystyi tanssimaan ja laulamaan mukana.”

”Tytön tanssirepussa on ollut muovikassi monen kuukauden ajan. Tyttö tuli kiukuspäissään kysymään, miksi repussa on muovikassi. Vastasin, että pussi on siltä varalta, jos tulee likapyykkiä. Vastaukseksi tuli kauhea itkuhuuto, että hänen repussaan ei mitään roskapusseja pidetä.”

Lähde: Kaksplussan Facebook-sivu

Lue myös: ”Uhmaikä on syvältä, mutta ainakin siitä jää parhaat tarinat – Lapsi sai kohtauksen, kun en antanut syödä ruuvimeisselillä”

Aiheesta muualla: Väestöliiton ohjeita vanhemmille: miten toimia, kun lapsi riehuu ja uhmaa?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X