Vanhemmuus 03.07.2020 Päivitetty 03.06.2024

Saako lapsi olla päiväkodissa, jos vanhemmat lomailevat? ”Olen jaksanut olla kärsivällisempi ja kuuntelevampi”

Heidin perheessä sillä, että lapset ovat olleet päiväkodissa samaan aikaan, kun vanhemmat ovat pitäneet viikon verran yhteistä lomaa, on ollut paljon positiivisia vaikutuksia. Mitä mieltä vanhempien omista lomista on asiantuntija?

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
18 kommenttia

Kun Heidi kertoi ystävälleen, että hän aikoo pitää miehensä kanssa elokuussa viikon verran lomaa kahdestaan ja viedä lapset päiväkotiin, keskustelu tyrehtyi nopeasti. Ystävä piti Heidin ja hänen miehensä ratkaisua eettisesti vääränä.

– En kuitenkaan piitannut tästä, sillä teen lapsilleni parhaimman palveluksen pitämällä huolta itsestäni ja parisuhteestamme yhdessä kumppanini kanssa, Heidi sanoo.

Heidi esiintyy jutussa vain etunimellään perheen yksityisyyden suojelemiseksi. Se, että lapset ovat päiväkodissa, kun vanhemmat ovat lomalla, herättää usein voimakkaitakin reaktioita.

Lapsella on oikeus ja tarve lomaan

Heidillä ja hänen miehellään on 2- ja 4-vuotiaat lapset. Sisarukset ovat koko päiväkodin kesäpäivystyksen ajan lomalla: ensin kolme viikkoa vanhempiensa kanssa ja vanhempien loman loppuessa vielä kaksi viikkoa isovanhempiensa ja Heidin sisaren hoidossa.

Heidi ja hänen miehensä eivät halunneet laittaa lapsia kesäpäivystyksen ajaksi hoitoon, koska sijaispäivähoito on järjestetty paljon suurempaan päiväkotiin kuin jossa lapset ovat nyt. Lisäksi he kokivat, että sijaishoito olisi ollut turhan jännittävää helmikuussa päiväkodin aloittaneelle kuopukselle.

– Olemme tietysti myös sitä mieltä, että lapset ovat oikeutettuja kesälomaan, kuten myös joululomaan. Se pitää yllä arjen motivaatiota ja jaksamista, Heidi sanoo.

Kuten aikuiset, niin myös lapset tarvitsevat taukoa arkeen ja aikataulutettuun elämään.

– Loma usein mahdollistaa myös enemmän vanhemman kanssa yhdessä vietettyä aikaa, mikä on tosi arvokasta, pari -ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola Väestöliitosta toteaa.

Lapset eivät useinkaan kaipaa lomalta ihmeellisiä elämyksiä tai matkoja, vaan esimerkiksi lähipuistot sopivat hyvin yhteisen ajan viettämiseen.

Jos vanhemmilla ei ole kesälomaa esimerkiksi uuden työpaikan tai oman yrityksen vuoksi, lapset voivat kuitenkin olla koko kesän päivähoidossa.

– On turhaa syyllistyä, jos kesälomaa ei pysty pitämään. Ehkä voi olla mahdollisuus viettää vaikka pidempää viikonloppua tai lomaa myöhemmin vuodesta, Jaakkola sanoo.

Se, että lapset ovat päiväkodissa ja vanhemmat lomalla, voi tuoda kaivattua lepoa vanhemmille.
On arka tunnustus kertoa ääneen, että lapset ovat päiväkodissa ja vanhemmat lomalla. Pieni oma loma voi tulla joissain perheissä tarpeeseen.

”Lomaa lapsesta” voidaan paheksua – asiantuntija kommentoi

Yhteisen perheloman lisäksi Heidi ja hänen miehensä päättivät vielä pitää viikon verran lomaa silloin, kun lapset ovat jo päivähoidossa. Heille jäi kummallekin lomaa elokuulle, jolloin lasten oma päivähoitopaikka on taas auki.

– Saamme tällöin kultaakin kalliimpaa vapaa-aikaa itsellemme ja toisillemme ruuhkavuosien keskellä, Heidi toteaa.

Se, että vanhemmat pitävät lomaa lasten ollessa hoidossa, herättää usein paheksuntaa. Kun Etä-äiti blogia pitävä Helka Belt julkaisi viime kesänä blogitekstin, jossa hän pohti lapsen laittamista päivähoitoon omalla kesälomallaan, seurasi somemyrsky.

Minna Jaakkola ymmärtää vanhempia, jotka tarvitsevat omaa aikaa ilman lapsia.

– Erityisesti tämän kevään jälkeen vanhemman palautuminen ja lepo on tosi tärkeää, sillä moni on joutunut venymään erityisellä tavalla vanhemmuudessa. On hyvää vanhemmuutta, että vanhempi pitää huolta omasta jaksamisestaan – mieluummin ennen kuin kokee itsensä todella kuormittuneeksi – ja tekee erilaisia järjestelyjä tämän mahdollistamiseksi.

Lapset päiväkodissa, vanhemmat lomalla: ”En usko olevani yksin”

Heidi ja hänen miehensä ovat kaksi kertaa aiemminkin pitäneet viikon loman lasten ollessa hoidossa. Heidi kertoo, että lomilla on ollut positiivisia vaikutuksia vanhempien jaksamiseen ja parisuhteeseen.

– Lapsemme, jotka ovat varsin vilkkaita tapauksia ja jotka pulputtavat taukoamatta ja ovat touhuissamme mukana, eivät välty konflikteilta tai leiki omissa oloissaan hiljaa. Eikä sitä voi heiltä vaatiakaan. Mutta valehtelisin, jos väittäisin lastenhoidon menevän meillä arjen hommien sivussa. Kyllä se on kuormittavaa kokopäivätyötä.

Paitsi että Heidi ja hänen miehensä kaipaavat tilaa omalle olemiselleen ja tarpeilleen, he haluavat pitää omaa lomaa myös siksi, että sen jälkeen he jaksavat taas olla parempia vanhempia.

– Haluamme olla lastemme arjessa todellakin läsnä. Tällaisten hengähdystaukojen myötä olen jaksanut taas olla kärsivällisempi, kuuntelevampi ja touhukkaampi äiti.

Heidi kertoo haluavansa miehensä kanssa murtaa käsitystä siitä, että vanhempien kuuluu hoitaa lapsensa itse ilman muiden apua ja että väsymys pitää vain kestää.

– Uskon, että jos lastenhoito olisi yhteisöllisempää, tunteet rankoista ruuhkavuosista ja liian uuvuttavasta arjesta osaltaan vähenisivät. En usko tämän olevan vain yksin omaa ajatusmaailmaani, sillä turhan vaativa perhearki on tutkitusti myös yksi syy syntyvyyden laskun takana.

Entä jos ei halua lasta päiväkotiin, mutta silti vanhemmille lomaa?

Heidi sanoo törmäävänsä viikoittain kiukkuisiin vanhempiin, joiden väsymys heijastuu hermostuneena ja vihaisena käytöksenä lapsiaan kohtaan.

– Eikä väsyneeltä ihmiseltä voi muuta odottaakaan.

Minna Jaakkola toivoo, että vanhemmat hakisivat apua, jos he tuntevat olonsa jatkuvasti väsyneeksi. Esimerkiksi Väestöliitto tarjoaa maksuttomia verkkopalveluita pienten lasten vanhemmille.

Jos itse ei koe hyväksi ratkaisuksi sitä, että lapset tai lapsi on päiväkodissa ja vanhemmat lomalla, kevennystä ja taukoa arkeen voi saada myös muualta.

– Moni perhe on samassa tilanteessa: olisiko mahdollisuutta antaa kaveriperheelle tauko ja sitten toisin päin? Lähipiirissä olevat ihmiset voivat mielellään auttaa, jos vain uskaltaa kysyä, Jaakkola sanoo.

Jos samalla paikkakunnalla ei asu sukulaisia tai ystäviä, jotka voisivat toimia lastenhoitajina, tilapäistä hoitoapua voi järjestyä kunnan kotiapupalvelusta. Lisäksi kunnat, järjestöt ja seurakunnat järjestävät kesäisin erilaista leiri- ja kerhotoimintaa lapsille.

Kommentit (18)

Huomio! Päiväkodit on perustettu jotta vanhemmat voivat ja erityisesti myös äidit voivat käydä töissä.
Kerronpa faktan. Neljän jälkeen lapset vain odottavat, että koska heitä haetaan.
Mikäli vanhempi ei töistä pääse ajoissa hakemaan lasta, niin ymmärrän. Sitä taas en en ymmärrä, että käydään lenkillä, kaupassa yms. ja sen takia haetaan lapset just ennen kun päiväkoti menee kiinni.

Lapset päiväkodissa kun vanhemmat lomailee on ihan ok, jos vanhemmat ovat uupuneita eivätkä kykene lapsiaan itse hoitamaan. Elokuun alku on lasten kannalta haastavin aika olla päiväkodissa, kun siellä aloittaa uudet lapset ja meno on melko itkuista aamusta iltapäivään. Paikalla on myös esim. tässä tapauksessa Heidin lapsille tuttujen hoitajien lisäksi uusien lasten vanhempia, mikä lisää levottomuutta ryhmään. Heidinä pitäisin tuon vanhempien lomaviikon toisena ajankohtana.

Minusta tämän perheen ratkaisu on täysin hyväksyttävä ja soisin sen useammallekin. Jutun lapset saavat olla 5vk lomalla, joista 3 vanhempien ja loput muiden lähisukulaisten kanssa. Kyllä siihen yksi vanhempien ”oma lomavk” mahtuu.

Olen itse teinilauman äiti, joka hoitanut lapsensa itse eskariin asti, joten ei ole edes oma lehmä ojassa. Meillä on ollut tuuri turvaverkon suhteen ja ”parisuhdepäiviä” on saanut viettää vaikka kuukausittain.

Olen pph ja sanonkin perheilleni, että mitä he tekevät lapsensa ollessa hoidossa ei kuulu mulle – olivat sitten töissä, vapaalla, kampaajalla what ever.

Ihan hyväksyttävää jos on väsynyt. Kunhan ei koko kesää pidä.

Mielestäni ihan järkeenkäypä asia. Jos lapsilla on 5 viikkoa kesälomaa hoidosta, niin saavat hekin levätä, koska päivähoito on kyllä ihan verrattavissa työelämään ja samanlailla kuormittava asia. Eri juttu olisi jos lapset eivät pitäisi lomaa ollenkaan tai vain viikon. Viikko vuodessa lomaa päivähoidosta on liian vähän. Olen itse töissä päiväkodissa ja joudumme valitettavan usein sanomaan vanhemmille, että nyt näyttää käytös päiväkodissa sellaiselta että olisi loman paikka. Ja yksi viikko vuodessa ei riitä.
Mutta jos lapsi on lomalla tarpeeksi ja vanhemmat haluavat vielä omaa lomaa sen jälkeen, niin en näe siinä mitään väärää.

Minä en ymmärrä miksi lapset pitää viedä hoitoon jos itse on lomalla! Hoidossa olo on lapselle vähintään yhtä rankkaa kuin vanhemman työ vanhemmalle. Miksi vanhemman pitäisi pitää lomaa omista lapsistaan?

Jos nyt puhutaan vain tästä kyseisestä tapauksesta, niin nämä lapset ovat VIISI VIIKKOA lomalla päiväkodista ja sitten vanhemmat pitävät YHDEN VIIKON kahdenkeskistä lomaa lasten ollessa päiväkodissa. Tämä on täysin ok, eivätkä lapset mene siitä rikki. Yhteisen loman tarkoitus on tässä tapauksessa huolehtia parisuhteesta, mikä on aina myös lasten etu. Hyvä te!

Täysin eri asia on sitten ne lapset, joilla ei ole yhtään lomaa, vaikka vanhemmat lomailevat. Vanhempien väsymys on usein jo sitä luokkaa, ettei lasten jatkuva päiväkodissa olo edes helpota sitä ja tällöin apua vanhemmille pitäisi saada jostain muualta.

T. varhaiskasvatuksen ope

Ymmärrän hyvin ja hyväksyn. Itse olen todella uupunut, väsynyt, loppuunpalanut kun taapero ollut kotona jo pian 4kk. En luultavasti toivu uupumuksesta enää ikinä, päivät on pitkiä ja helvetin raskaita. Olen yh ilman mitään tukiverkkoa. Elokuussa lapsi voisi aloittaa uudessa pvkodissa mutta en taida jaksaa enää kuljettaa kun helpompi torkkua sohvalla lapsen katsoessa lastenohjelmia.

Hae ihmeessä apua esim kunnan lapsiperheiden kotipalvelusta. Joillain paikkakunnilla on käytössä palveluseteli jolla saisit hoitajan kotiin muutamaksi tunniksi esim Väestöliitolta, Mll:stä yms. Pienikin oma aika voi auttaa jaksamaan. Moni ihminen haluaa auttaa jos vain kysyisit. Ystävillä ja tuttavilla on halu tuntea itsensä tarpeelliseksi joten kannattaa vaan pyytää apua.
Uskon että voimaannut, kunhan vaan saat apua. ❤️

Hae pikaisesti apua neuvolan tai sosiaalityön kautta, ei tarvi yksin jaksaa. Saat tukea! perheeseen hoitaja ja saat aikaa ja lapsi tervettä vuorovaikutusta muiden kanssa. Ei se lapselle ole tervettä koko ajan kattoa TV.tä ku äiti nukkuu sohvalla 🙄

Satu, hae apua, mene vaikka terveyskeskukseen psykologin tai sairaanhoitajan vastaanotolle, tai soita SPR ystävä palveluun. Tarvitset itse hoitoa ja lepoa ja lapsi tarvitsee virikkeitä

Hei Satu! Tuli huoli sinusta ja lapsestasi. Ensimmäisenä haluan sanoa, että uupumuksesta voi toipua – useimmat toipuvat – mutta voi olla, että tarvitset siihen apua. Voisitko ottaa asian puheeksi neuvolassa tai omalla sh-/lääkärikäynnillä? Jos kynnys missään käymiseen tuntuu juuri nyt liian suurelta, voisitko aloittaa soittamalla johonkin auttavaan puhelimeen, esim. kriisipäivystykseen? Uskon, että päivähoitopaikan vastaanottaminen on sekä sinun että lapsesi etu. Lapsesi saa päivisin mielekästä tekemistä ikätovereidensa ja turvallisten, osaavien aikuisten seurassa, ja sinä saat hyvällä omallatunnolla viettää sen ajan leväten ja itseäsi hoitaen ja kuntouttaen. Vielä koittaa se päivä, kun olosi on parempi. Usko vain siihen ja aloita hakemalla mitä tahansa apua. Voimia ja tsemppiä sinulle! <3

Minä myös päiväkodissa töissä ja on niin järjetöntä tuoda lapsi hoitoon ja olla itse kotona! Todellakin lapsi haluaa olla ennemmin vanhempien kanssa kotona kuin päiväkodissa.(Jos siis kotiolosuhteet ovat normaalit). Monesti vanhemmat kuvittelevat että päiväkodissa voi vaan leikkiä ja kaikki on niin kivaa. Ei se vaan niin ole. Kauhea meteli ja aikuiset vaihtuu. Omaa rauhallista leikkiä on todella hankala toteuttaa jne. Lapsen kuuluu olla kotona jos vanhemmatkin ovat! Sitä parisuhdetta voi sitten hoitaa kun lapset kasvaa hieman ja alkavat liikkua kavereiden kanssa. Se pikkulapsi aika pitää vaan kestää. Ja kyllä minulla on itsellä kouluikäisiä lapsia. Tiedän mistä puhun.

Kumma, itsekäs ajatus nykypäivän vanhemmilla raahata lapset pk:iin, kun ovat itse lomalla. Ja näitä vanhempia yllättävän paljon (itse töissä pk:ssa)Myös lapset ansaitsevat/tarvitsevat lomaa ”työstänsä”!! Ei se nykyään aina niin helppoa ole lapsillakaan pk:ssa (paljon melua, toimintaa, sijaisia jne).

Tottakai vanhemmat saa pitää viikon ”vapaata” lapsistaan ja kuormittavasta arjesta, varsinkin kun lapset ovat jo suurimman osan kesästä kotona. Miksi ihmeessä lasten tarpeet pitää AINA laittaa vanhempien tarpeiden eteen? Se että vanhemmat puurtaa niska limassa uupumisen partaalla opettaa myös lapsille että uhrautuminen kuuluu vanhemmuuteen ja että vanhemmat eivät ole tärkeitä perheenjäseniä. Nykypäivän vanhemmuus varsinkin pienten lasten kanssa on todella vaativaa ja kuluttavaa. Itsestään saa ja kuuluu pitää huolta.

Kun lapseni olivat päiväkoti-ikäisiä, vuoden paras ajanjakso alkoi siitä, kun suvivirsi soi, eikä lapsia tarvinnut kahteen ja puoleen kuukauteen roudata hoitoon mihinkään! Yhtään en kaivannut lapsivapaata aikaa; oli ihana kokea helteet ja sateet, arjet ja pyhät yhdessä lasten kanssa ilman kiirettä ja aikatauluja. Tehtiin perheenä pieniä reissuja kotimaassa ja välillä vietettiin aikaa mummoloissa ja tavattiin serkkuja! En tiedä, mihin sitä kahdenkeskistä aikaa puolison kanssa olisi käytetty. Seksiä harrastettiin lasten nukkuessa, muu yhteinen tekeminen onnistui lasten läsnä ollessa tai heidän kanssaan. Tämä on minun kokemukseni, jonka valossa en osaa kuvitella, mitä voimauttavaa on siinä, että lomapäivät aikatauluttuvat lasten hoitopäivien tahtiin, mutta kukin toimikoon tavallaan. Jos ei jaksa lomailla lasten kanssa, on hyvä myöntää se ja antaa lapset hoitoon sellaisille aikuisille, jotka jaksavat toimia heidän kanssaan ilman, että lapset tuntevat olevansa taakka.

En ymmärrä minäkään. Olen myös päiväkodissa töissä. Kesä on tosi tiukkaa aikaa kun henkilökunta on lomalla ja sijaisia ei saa. Ei todellakaan mitään herkkua lapselle. Vieraat hoitajat ja ryhmä, jopa talokin. Moraalisesti väärin, anteeksi vaan. Jos hankkii lapsia, on vaan jaksettava. Eri asia tietysti jos on perheessä ongelmia .
.Lapset eivät tarvitse kun kotona oleilua, puistokäyntejä, ei mitään sen kummempaa .
Kirjasto, torijäätelöt, uimaranta, omat vanhemmat lähellä Tätä ei päiväkodissa saa.

Itse päiväkodissa töissä & meillä aina välillä tietysti näitä lapsia hoidossa joiden vanhemmat lomailee. On hirveetä itkun vääntöä & kiukkua, sillä lapset eivät ole tyhmiä & tietävät kyllä etteivät vanhemmat ole töissä! En itse eikä moni muukaan meidän alalla tätä ymmärrä , sillä päiväkotipäivät eivät ole mitään herkkua lapsille nykyoloissa( henkilökuntaa poissa, sijaisia yms).

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X