Vanhemmuus 19.04.2022

Uskaltaako lapsesi kertoa sinulle vaikeistakin asioista? – 5 merkkiä, joista huomaat, että perheessänne on hyvä keskusteluyhteys

Keskusteluyhteys lapsen ja vanhemman välillä vahvistuu, kun pintatasoa syvempään keskusteluun otetaan aikaa. Näistä merkeistä huomaat, että keskusteluyhteys lapsesi kanssa on hyvällä tolalla.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Hyvä keskusteluyhteys vanhemman ja lapsen välillä luo turvallisuutta sekä pitää lapsi-vanhempi -suhteen toimivana myös vaikeina aikoina.

Keskusteluyhteys vanhempaan vaikuttaa tutkimusten mukaan vahvasti lapsen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Kun yhteys toimii, vanhempi tunnistaa lapsensa tarpeet ja myös kipeistä aiheista kyetään keskustelemaan perheessä.

Lue myös: Vauva on älykäs jo syntyessään – tiedostaa perheestään yllättäviä asioita

Näistä merkeistä huomaat, että keskusteluyhteys lapsen kanssa on riittävän hyvä:

1. Huomaat, milloin on aika jutella

Tunnistat lapsesi tarpeet ja kehonkielen. Huomaat pienet vihjeet lapsen ilmeissä ja eleissä, milloin on aika ja aihetta jutella – ja milloin lapsi tarvitsee omaa rauhaa.

2. Ymmärrät, että jokainen lapsi tarvitsee yksilöllistä vuorovaikutusta

Yksi perheen lapsista juttelee mieluiten sohvalla silmiin katsoen, toisen kanssa tunteista ja vaikeista aiheista juttelu on parempi aloittaa whatsappissa ja vasta sen jälkeen kasvotusten.

Lapset tarvitsevat yksilöllistä vuorovaikutusta ja kasvatusta, joskus jopa hieman eri säännöt ja rajat. Kun tunnet lapsesi hyvin, tiedät mikä hänen kanssaan toimii parhaiten.

Lue myös: Tärkein oivallus vanhemmuuden vinkkitulvassa: Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla vanhempi

3. Osaat olla hiljaa, kun lapsi ei tarvitse neuvojasi

Lapset eivät tarvitse kaiken aikaa vanhemman neuvoja eikä kaikkia voi ratkaista helposti ja nopeasti. Monesti lapset toivovat, että vanhempi pelkästään kuuntelee ja on henkisenä tukena.

Hyvää keskusteluyhteyttä ei voi muodostua, jos vanhempi on kaiken aikaa äänessä ja neuvomassa, tietää kaiken paremmin.

Anna lapselle tilaa dialogissa, niin opit tuntemaan hänet entistäkin paremmin. Välillä on hyvä olla aivan hiljaa ja kuunnella lasta.

4. Tiedät, mikä saa lapsen paremmalle tuulelle

Kun lapsi on allapäin, tiedät ne keinot, jotka saavat tämän lapsen paremmalle tuulelle: Miten hän saa etäisyyttä murheisiin ja huono olo muuttuu hyväksi oloksi.

Lapsen huonon olon muuttaminen paremmaksi oloksi on yksi vanhemman keskeisistä tehtävistä.

Lapsi oppii pienestä pitäen, että vanhemmalle kertominen helpottaa oloa. Toisaalta on tärkeää hyväksyä myös ne tilanteet, joissa et voi poistaa lapsen surua ja pettymystä, vaikka haluaisit.

Myös vaikeita tunteita on tärkeä oppia käsittelemään. Olet kuitenkin saatavilla, tukena kannattelemassa tunnetta, niin kauan kuin se kestää.

Lue myös: Tunteja odotusta päivystyksessä lapsen kanssa – Konsta Hietasen suurperheessä älypuhelimia ei kaiveta esiin

5. Lapsi uskaltaa kertoa, kun hän on vaikeuksissa

Kun jotain ikävää tapahtuu lapsellesi, olet ensimmäinen tai ensimmäisten joukossa, jolle hän siitä kertoo. Lapsi on oppinut luottamaan siihen, että mitä tahansa elämässä tapahtuu, sinulle voi ja kannattaa puhua.

Lähde: The American Psychological Association

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X