Ehkäisyvälineet tehokkuusjärjestykseen! On aivan eri asia, käyttääkö kondomia oikein vai ”tyypillisesti”
Esimerkiksi kondomeita käytetään tyypillisesti niin huolettomasti, että niitten todellinen ehkäisyteho onkin vain 85 prosentin luokkaa.
Toisin kuin moni haluaisi uskoa, ehkäisyvälineet eivät ole sataprosenttisen varmoja.
Teoriassa raskauden ehkäisy on yksinkertaista. On estettävä munasolua kohtaamasta siittiötä naisen sisällä. Kutakuinkin jokainen ehkäisyväline onnistuu tässä oikein käytettynä 95–99 -prosenttisella varmuudella.
Siis oikein käytettynä. Ehkäisyvälineiden varmuutta voidaan nykyään ilmoittaa kahdella luvulla: “oikein käytettynä” sekä “tyypillisesti käytettynä”. Kondomeita käytetään tyypillisesti niin, että todellinen teho on 85 prosentin luokkaa.
Varmuusprosentti tarkoittaa käytännössä sitä, montako prosenttia ehkäisyvälinettä käyttävistä seksuaalisesti aktiivisista naisista ei tule vuoden sisällä raskaaksi. Sadasta pelkkään kondomiin “tyypillisesti käytettynä” turvautuvasta naisesta tulee siis raskaaksi 15.
Ehkäisyvälineet: Hormonikierukka 99 %
Hormonikierukkaa on kaikkein vaikein käyttää väärin. Lääkäri asentaa sen kohtuun, ja siellä se keikkuu mukana, tavallisesti monta vuotta.
Kierukasta vapautuu kohtuonteloon keltarauhashormonia. Se saa kohdun limakalvot lepotilaan, jolloin siittiöiden on vaikea päästä maaliinsa. Hedelmöittyminen saattaa silti tapahtua, mutta alkio ei pysty kiinnittymään lepotilassa olevaan kohtuun.
Markkinoiden varmimman ehkäisyvälineen haittoihin kuuluu se, että käyttäjä saattaa ensimmäisten viikkojen tai jopa kuukausien aikana kärsiä ylimääräisistä tiputteluvuodoista. Tämän jälkeen kuukautisvuodot niukkenevat ja jäävät 20–30 prosentilla käyttäjistä kokonaan pois. Osaa naisista tämä häiritsee. Toiset taas valitsevat hormonikierukan nimenomaan saadakseen helpotusta runsaisiin, kivuliaisiin kuukautisiinsa.
Keltarauhashormoni saattaa myös aiheuttaa joillekin naisille sivuvaikutuksia, kuten mielialavaihteluita, aknea, hiusten rasvoittumista tai turvotusta.
Kuparikierukka 98 %
Kuparikierukka kohdussa tekee kohdun limakalvoille samaa kuin hormonikierukka, mutta ilman hormoneita. Se myös heikentää siittiöiden hedelmällisyyttä. Eikä kuparikierukankaan käyttäjä voi itse turmella ehkäisytehoa.
Kuukautisia se ei niukenna, vaan päin vastoin runsastaa niitä. Siksi sitä ei saa asentaa jo valmiiksi runsaista vuodoista tai anemiasta kärsiville.
Kuparikierukka saattaa lisätä kuukautiskipuja tai alapään tulehdusriskiä.
Niin kupari- kuin hormonikierukkakin saattaa joskus tulla itsestään ulos, mutta käyttäjän huomaamatta näin tuskin pääsee käymään. Todennäköisyys itsestään poistumiselle monivuotisen käytön aikana on viiden prosentin luokkaa.
Ehkäisykapseli 97-99 %
Ehkäisykapseli asennetaan ihon alle kolmeksi tai viideksi vuodeksi. Se on hiukan tulitikkua pienempi eikä näy ulospäin, mutta tuntuu kun sormilla tunnustelee. Se toimii kuten muutkin itsestään keltarauhashormonia erittävät ehkäisyvälineet, ja mahdolliset sivuvaikutuksetkin ovat samat.
Käyttäjän paino heikentää jonkin verran kapselin ehkäisytehoa, jos painoa on yli 75 kiloa.
Ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat 92-99 %
E-pillerit sisältävät sekä keltarauhashormonia että estrogeeniä, ja ne on otettava päivälleen oikeassa järjestyksessä, koska hormonipitoisuudet vaihtelevat kuukautiskierron vaiheen mukaan. Ehkäisypillerit voivat jättää kuukautiset väliin, jos aloittaa uuden pakkauksen edellisen perään.
Laastari ja emättimeen sijoitettava ehkäisyrengas ovat tavallaan kuin e-pillerit, joita ei tarvitse muistaa syödä. Ne pitää kuitenkin muistaa ottaa pois 3 viikon kuluttua, ja panna viikon päästä uusi tilalle. Laastari painetaan ehjälle, karvattomalle iholle.
Sivuvaikutuksina ehkäisypillerit, – laastarit ja -renkaat voivat tuoda mielialavaihteluita, painonnousua ja lisääntyneen laskimotukoksen riskin, minkä vuoksi niitä ei suositella sydän- ja verisuonitautien riskiryhmille tai yli 35-vuotiaille.
Emätinrenkaan voi ottaa halutessaan pois jopa 3 tunniksi, jos sen tuntee ja se häiritsee esimerkiksi seksin aikana. Useimmat käyttäjät eivät sitä tunne.
Minipillerit ovat sellaiset e-pillerit, joissa on pelkkää keltarauhashormonia. Niitä voi siksi käyttää imettäessäänkin, mutta ne tekevät kuukautiskierrosta ennustamattoman.
Mutta kukapa ei olisi joskus unohtanut ottaa ehkäisypillerit? Ehkäisylaastarin ehkäisyteho taasen katoaa, jos laastarittoman viikon päätteeksi unohtaa kiinnittää ajoissa uuden. Kahden päivänkin viive on liikaa.
Laastari ja ehkäisyrengas päihittävät e-pillerit ainakin siinä, että mahataudin tai jonkin muun aiheuttama oksentelu ei vaikuta niiden toimintatehoon.
Varmapäivätietokone 90-99 %
Munasolu elää vuorokauden, siittiöt puolestaan enimmillään viisi. Siksi moni pitää ylimitoitettuna peukaloida koko kuukauden ympäri naisen luonnollista hormonitoimintaa.
On silti mahdotonta laskea itse, mikä on ”varma päivä”. Säännöllisessäkin kuukautiskierrossa ovulaatio voi pompata eteen- tai taaksepäin.
Varmapäivätietokoneet ratkaisevat ongelman ennustamalla ajoissa, milloin ovulaatio tulee. Käsilaukkuun mahtuva laite kerää tiedon aamuvirtsan hormoneista. Se hyödyntää dataa aikaisemmista kuukautiskierroista ja oppii kierto kierrolta tarkemmaksi.
Esimerkiksi aiemmin Suomessa myyty Persona-laite näyttää joka aamu joko vihreää valoa (seksi turvallista), punaista valoa (ovulaatio näkyvissä) tai virtsatestin tarpeen merkiksi keltaista valoa; testiaamuja tulee korkeintaan 8 kuussa. Vihreä tai punainen valo on voimassa aina seuraavaan aamuun asti.
Punainen valo voi palaa erimittaisia jaksoja, sillä virtsan hormonipitoisuudet vaihtelevat ja niin vaihtelee ovulaation ajankohtakin.
Varmapäivätietokone on ehkäisynä täysin sivuvaikutukseton. Imettäessä laitetta ei voi käyttää, koska imetyshormonit saattavat sekoittaa sen.
“Tyypillisesti käytetyn” varmapäivätietokoneen varmuus on kuitenkin vain 90 prosentin luokkaa. Tyypillistä on unohtaa katsoa tai luulla tietävänsä katsomatta, mikä valo palaa – tai ottaa uhmakkaita riskejä, jos punainen valo tuntuu vaan palavan loputtomasti.
Ehkäisyvälineet: Kondomi 85-98 %
Siittiöt talteen keräävät kondomit ovat markkinoiden ainoat ehkäisyvälineet, jotka suojaavat myös sukupuolitaudeilta. Paitsi jos se pettää. Ja pelottavaa kyllä, kondomi on se, joka useimmin pettää!
Eräs tyypillinen tapa käyttää kondomia väärin on jäädä nukkumaan sylikkäin niin, että se ehtii irrota ollessaan vielä naisen sisällä – tai sitten se irtoaa, kun mies vetäytyy varomattomasti.
Kondomeita suositaan myös humalassa. Silloin sen oikeaoppinen päälle pukeminen voi mennä helpommin pieleen. Tai sitten estoja poistava humalatila tekee piittaamattomaksi ja johtaa riskinottoon.
Lateksikondomit voivat haurastua pilalle monista suosituista liukuvoiteista.
Jälkiehkäisypilleri 0-99 %
Jälkiehkäisypillerin toiminta-ajatus on estää munasolua irtoamasta sekä häiritä kemiallisesti siittiöiden normaalia toimintaa. Jos pillerin nappaa 3-4 vuorokauden sisällä yhdynnästä, sen pitäisi tehdä tehtävänsä. Sivuoireita voivat olla pahoinvointi ja epätavallisen rajut kuukautiset.
Jos yhdynnästä on yli neljä vuorokautta, jälkiehkäisypillerin ei pitäisi enää toimia. Aborttipilleri se ei ole. Jos jälkiehkäisypillerin niellyt olikin tietämättään jo valmiiksi raskaana, alkio ei vahingoitu.
Erään tutkimuksen mukaan jälkiehkäisypilleri ei välttämättä toimi, jos käyttäjän painoindeksi ylittää 30:n.
Jälkiehkäisypilleriä parempana jälkiehkäisynä lääkärit pitävät kuparikierukan asentamista. Se hoitaa sekä jälkiehkäisyn että ehkäisyn monta vuotta eteenpäin.
Lähteet: Duodecim, Lääkärikeskus Aava, familyplanning.org, ehkaisynetti.fi, US National Library of Medicine.
Jaa oma kokemuksesi