Vanhemman terveys 20.01.2024 Päivitetty 13.05.2024

Voiko hormoniton ehkäisy olla tehokas? Ehkäisylääkäri suosisi erityisesti yhtä tiettyä tapaa

Hormoniton ehkäisy houkuttaa, mutta onko se riski? Ehkäisylääkäri kertoo, mitkä menetelmät antavat parhaat ehkäisytehot ja mitä niistä hän ei missään nimessä suosittelisi.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Hormoniton ehkäisy kiinnostaa nykyään yhä useampia. Mutta miksi jotkut kaipaavat ehkäisyä ilman hormoneja? Yleisin syy ovat koetut tai pelätyt sivuvaikutukset, kuten mielialan ja seksuaalisen halun muutokset, kertoo ehkäisy- ja perhesuunnitteluvastuulääkäri Tuire Saloranta.

– En siis tarkoita, että vaikutukset olisivat välttämättä kovin yleisiä, mutta kokemukseni mukaan ne korostuvat perusteluissa naisilla, jotka toivovat hormonitonta ehkäisyä, hän selittää.

Mielialan ja halujen muutoksien lisäksi hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa muitakin sivuoireita. Esimerkiksi painon muutokset, rintojen arkuus tai akne ovat melko yleisiä sivuvaikutuksia.

Hormoniton ehkäisy tarkoittaa keinoja estää raskauden alkamista ilman naissukuhormoneja, kuten estrogeenia tai keltarauhashormonia.

Hormonittomien ehkäisymenetelmien merkittävät edut ovat siinä, etteivät ne vaikuta käyttäjän omaan hormonitasapainoon eikä niillä siten juuri ole sivuvaikutuksia. Mikään niistä ei muuta kuukautiskiertoa tai ovulaatiota.

Hormoniton ehkäisy on hyvä myös vaihtoehto ihmisille, jotka eivät voi tukeutua tiettyihin hormonaalisiin ehkäisyihin terveydellisistä syistä, kuten veritulppariskin tai migreenin vuoksi.

Toisaalta jos hormonilliset ehkäisykeinot eivät ole käytössä, saattaa menettää sellaisia hyötyjä kuin vähäisemmät kuukautiskivut ja PMS-oireet tai mahdollisuuden kuukautisten siirtoon ja pitkään kuukautiskiertoon.

Hormonittomien ehkäisymenetelmien teho vaihtelee merkittävästi, ja osan niistä tehoon vaikuttaa käyttäjän tarkkuus ja tunnollisuus.

Listaamme kaikki hormonittomat menetelmät, joista Saloranta nostaa esiin jonkin plussan ja miinuksen.

Hormoniton ehkäisy: Kuparikierukka on asiantuntijan valinta

Saloranta suosittelisi erityisesti kondomia seksitautien ehkäisyyn ja kuparikierukkaa raskauden ehkäisyyn.

Kuparikierukan ehkäisyteho perustuu kierukan runkoon kiedottuun kuparilankaan, josta irtoaa paikallisesti kohtuun kupari-ioneja. Kuparikierukka on siis hormoniton, mutta hedelmöittymisen todennäköisyys on erittäin pieni: kupari heikentää siittiöiden liikkumiskykyä. Kupari on siittiöille myrkyllistä, ja munasolun luokse munatorviin asti pääsevät siittiöt ovat huonokuntoisia.

Jos munasolu kuitenkin hedelmöittyisi, se todennäköisesti tuhoutuu matkalla kohti kohdun korkeampaa kuparipitoisuutta.

+ Hyvä teho raskauden ehkäisyssä. Estää hyvin myös kohdun ulkopuolisia raskauksia.

– Lisää monilla kuukautisvuotojen ja kipujen määrää, mikä on sen suosiota merkittävästi rajoittava tekijä.

Lue myös: Kuparikierukka on tehokas ehkäisymenetelmä – Tästä syystä sitä suositellaan harvoin

Kondomi

Kondomi on yksi käytetyimmistä ehkäisymenetelmistä ja luultavasti tunnetuin hormoniton ehkäisymuoto. Sitä käytetään usein myös toisen menetelmän ohessa tuplaavana ehkäisynä.

Kondomin käyttö kysyy tarkkuutta. Usein sen rikkoutuminen ja vuotaminen nostetaan esiin epävarmuustekijöinä, mutta näitä tavallisempaa on kondomin luisuminen pois paikaltaan käytön aikana.

Tiesitkö, että myös naisille on olemassa kondomi? Sen käytössä on kuitenkin enemmän teknisiä hankaluuksia verrattuna miesten kondomiin. Suomessa naisten kondomeja on saatavilla vain nettikaupoissa.

+ Suojaa seksitaudeilta

– Heikko teho raskauden ehkäisyssä, jos virheitä tapahtuu

Lue myös: On aivan eri asia, käyttääkö kondomia oikein vai ”tyypillisesti”

Sterilisaatio on varma hormoniton ehkäisy

Piuhat poikki, sanotaan miesten sterilisaatiosta eli vasektomiasta. Siinä siemenjohtimet katkaistaan paikallispuudutuksessa tehtävässä toimenpiteessä. Vasektomiat ovat 2000-luvulla yleistyneet Suomessa, vaikka täällä määrät ovatkin kansainvälisesti vertaillen pieniä.

Suomessa sterilisaatiota varten tarvitaan hakemus. Jos mies on täyttänyt 30 vuotta tai on vähintään kolmen lapsen vanhempi, riittää toimenpiteen suorittavan lääkärin lausunto.

Naisten sterilointien määrät sitä vastoin ovat Suomessa vähentyneet 2000-luvulla muun muassa nousevan synnytysiän sekä hormonikierukan suosion myötä. Sterilisaatio tehdään joko asettamalla puristimet tukkimaan munatorvet tai keisarileikkauksen yhteydessä katkaisemalla ja ompelemalla munatorvet tukkoon.

Sterilisaatiosta säädetään lailla. Toimenpiteeseen voi olla pitkät jonot varsinkin pääkaupunkiseudulla.

+ Hyvä ehkäisyteho

– Peruuttamaton menetelmä, jolla on myös huono saatavuus

Lue myös: Vasektomia on helppo toimenpide, mutta yksi yllättävä vaikutus sillä voi olla

Pessaari ja spermisidit

Pessaaria käytetään yleensä yhdessä spermisidigeelin kanssa. Pessaaria ei ole helppoa asettaa paikoilleen ilman asiantuntijan ohjeistusta, mikä tekee siitä hyvin riskialttiin ehkäisykeinon. Pessaari toimii esteenä siittiöiden matkalla kohtuun, mutta se ei kiinnity kohdunkaulaan tiiviisti.

Pessaari tulee myös laittaa kaksi tuntia ennen yhdyntää ja pitää paikoillaan ainakin kuusi tuntia sen jälkeen. Pessaari onkin hormoniton ehkäisy, joka soveltuu lähinnä tilanteeseen, jossa hyväksytään kohtalaisen suuri raskausriski.

Spermisidit ovat yksinään käytettyinä varsin tehottomia. Ne voivat myös aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten vahingoittaa emättimen limakalvoa ja altistaa virtsatietulehduksille.

+ Ei mainittavia plussia

– Hankalia käyttää ja huono ehkäisyteho

Hedelmällisten päivien seuranta

Raskaaksi voi tulla milloin vain, mutta tavallisesti riski on suurin viiden päivän aikana ennen ovulaatiota tai ovulaatiopäivänä. Jos haaveissa on hormoniton ehkäisy, pyrkii osa pareista pidättäytymään yhdynnästä näinä hedelmällisinä päivinä. Tätä kutsutaan myös luonnolliseksi perhesuunnitteluksi.

Menetelmän suurin haaste on se, että vain noin joka kymmenennellä naisella ovulaatio tapahtuu aina juuri kierron 14. päivänä säännöllisestä 28 päivän kuukautiskierrosta huolimatta. Vaikka kuukautiset olisivat säännölliset, ovulaation ajankohta ei välttämättä ole aina silloin, kun luullaan.

Ovulaatioajankohta voidaan tunnistaa mittaamalla aamulämpöä, arvioimalla kalenterin avulla ovulaatioajankohtaa, mittaamalla estrogeenin ja luteinisoivan hormonin (LH) pitoisuutta virtsasta tai tarkastelemalla kohdunkaulan eritettä. Hedelmällisten päivien tunnistamiseen löytyy avuksi useita sovelluksia.

Menetelmän teho riippuu käyttäjän huolellisuudesta. Esimerkiksi joka-aamuinen peruslämmön mittaus vaatii omistautumista ja on altis virheille.

+Lisäävät kehotuntemusta

– Vaativia käyttää, useimmiten heikko ehkäisyteho

Keskeytetty yhdyntä on yleinen hormoniton ehkäisy

Keskeytetty yhdyntä tarkoittaa, että siitin vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Tätä menetelmää käytetään edelleen maailmalla paljon ehkäisynä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa se on 13 prosentissa yhdynnöistä ainoa ehkäisymenetelmä.

Siemensyöksyä edeltävässä nesteessä eli touhutipoissa voi kuitenkin jo olla siittiöitä. Tutkitusti keskeytys myös haittaa seksinautintoa.

+ Aina saatavilla oleva ehkäisykeino seksin aikana

 – Heikko ehkäisyteho ja hankala toteuttaa

Täysimetys

Joskus hormoniton ehkäisy voi olla toiveissa erityisesti silloin, kun perheeseen on vastikään saatu vauva ja raskausaika on ohi.

Salorannan mukaan täysimetyksen suoja on erittäin hyvä, kunhan tiukat käyttöehdot oikeasti toteutuvat. Suoja on 98-prosenttinen, kun synnytyksestä on alle kuusi kuukautta, kuukautiskierto ei ole käynnistynyt, vauva saa yksinomaan rintamaitoa eikä imetysväli pidenny yli neljään tuntiin edes öisin.

Imetys heikentää hedelmällisyyttä, joten imetys yhdistettynä kondomiin tarjoaa erinomaisen ehkäisytehon.

+ Oikein tehtynä varsin varma aluksi

– Täysimetyksen kriteerit ovat tiukat

Lue myös: Imetys ei ole varma ehkäisykeino, sillä jo tuntien tauko saattaa käynnistää ovulaation

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi Tuire Salorannan ja Oskari Heikinheimon Duodecim-lehden artikkelia Hormonittomat ehkäisymenetelmät – ratkaisu ehkäisyongelmiin?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X