Vanhemman terveys 27.03.2022

Liukuvoide voi heikentää raskauden mahdollisuutta – näin erilaiset liukuvoiteet eroavat toisistaan

Liukuvoide on välttämätön silloin, kun limakalvot ovat kuivat. Jos toivoo raskautta, kannattaa valita oikeanlainen liukuvoide.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Liukuvoide nimensä mukaisesti liukastaa limakalvoja ja vähentää kitkaa, joten esimerkiksi seksi voi tuntua miellyttävämmältä.

Monille tulee liukuvoiteesta ensimmäisenä mieleen yhdyntä. Liukuvoidetta voi kuitenkin käyttää moneen muuhunkin.

Penetraation lisäksi liukuvoide sopii monenlaiseen seksiin: anaaliseksiin, itsetyydytykseen ja seksivälineiden kanssa leikittelyyn.

Jos lantionpohjajumppaa tekee geishakuulien kanssa, voi niiden asettamista helpottaa liukuvoiteella.

Sama pätee myös kuumemittariin ja peräruiskeeseen.

Lue myös: Kuivat limakalvot voivat piinata raskaudessa – monta keinoa alapään, nenän ja suun kosteutukseen

Mitä hyötyä liukuvoiteesta on?

Jos limakalvot ovat kuivat, liukuvoiteesta on silloin erityisen paljon hyötyä. Muuten seksi voi tehdä kipeää ja ärsyttää limakalvoja.

Limakalvot ovat tyypillisisesti kuivat imetyksen aikana, mutta niin ne voivat olla myös muun muassa hormonaalisen ehkäisyn, atopian tai vaihdevuosien vuoksi.

Anaaliseksiä voi olla mahdotonta harrastaa ilman liukuvoidetta, sillä peräaukossa kosteutta ei ole luonnostaan samalla tavalla kuin esimerkiksi emättimessä.

Liukuvoiteen kanssa seksiä voi olla mahdollisuus harrastaa pidempään kuin ilman. Esimerkiksi pitkään jatkunut yhdyntä voi aiheuttaa limakalvoille hankausta, vaikka varsinaisesta kuivuudesta ei kärsisikään.

Osassa liukuvoiteista on verenkiertoa vilkastuttavia ja tuntoherkkyyttä lisääviä ainesosia.

Lue myös: Alapää synnytyksen jälkeen – Näin edistät sen paranemista

Millaisia liukuvoiteita on olemassa?

Markkinoilla olevat liukuvoiteet jaotellaan karkeasti kolmeen eri tyyppiin: on vesipohjaisia liukuvoiteita, silikonipohjaisia ja öljyjä.

Vesipohjaiset liukuvoiteet on helppo pestä pois, sillä ne nimensä mukaisesti liukenevat vedellä. Vesipohjaista liukuvoidetta saattaa joutua hieman kosteuttamaan tipalla vettä tai lisäämään sitä, jos liukuvoiteen sisältämä vesi ehtii haihtua.

Silikonipohjainen liukuvoide on kestävämpää ja luistavampaa, sillä se ei haihdu iholta samalla tavalla kuin vesipohjainen. Sen peseminen iholta ja lakanoilta on kuitenkin vaativampaa kuin vesipohjaisen.

Raskautta toivovan kannattaa valita vesipohjainen liukuvoide. Molempia liukuvoiteita voi käyttää kondomin kanssa, sillä ne eivät haurastuta sitä.

Öljypohjaiset liukasteet voivat olla käytännössä mitä vain hellävaraisia öljyjä, jotka sopivat alapään alueelle. Osa turvautuu kookosöljyyn, toiset esimerkiksi vauvaöljyn kaltaiseen ihoöljyyn.

Apteekeissa myydään myös hoitavia intiimiöljyjä. Ne saattavat olla hyvä vaihto sellaiselle, jonka limakalvot ovat hyvin kuivat ja arat.

Öljypohjaisten liukasteiden kanssa ei kuitenkaan voi käyttää lateksikondomia luotettavasti, sillä ne haurastuttavat sitä.

Valitse sopiva liukuvoide, jos yrität raskautta

Silikonipohjaisia liukuvoiteita ei suositella silloin, jos toiveissa on raskaus. Silikonipohjainen liukuvoide voi rajoittaa siittiöiden liikkuvuutta, mikä saattaa heikentää todennäköisyyttä saada raskaus aluilleen, Yliopiston Apteekista kerrotaan.

Tällöin vesipohjainen liukuvoide on parempi valinta.

Vaikka silikonipohjainen liukuvoide saattaa hieman pienentää raskauden todennäköisyyttä, se ei korvaa kunnollista raskaudenehkäisyä.

Liukuvoidetta kannattaa käyttää myös muun muassa seksilelujen kanssa.

Miten liukuvoidetta käytetään?

Liukuvoidetta levitetään penikseen, emättimeen, häpyhuuliin tai peräaukon suulle – niihin paikkoihin kuin itsestä tuntuu hyvältä.

Liukuvoidetta voi huoletta laittaa niin paljon kuin tuntuu sopivalta.

Lähteet: Yliopiston apteekki: Tiesitkö tämän liukuvoiteista?

Kommentit (1)

Tarkoittaako tämä sitä, että esim.intiimialueen öljyt ja vauvaöljy liukkarina saattavat myös heikentää raskautumisen mahdollisuutta?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X