Vanhemman terveys 24.02.2024

Runsaat kuukautiset kuluttavat rautavarastoja – Gynekologi kertoo, milloin ne ovat syy lääkärikäyntiin

Joskus runsastuvat kuukautiset saattavat olla merkki sairaudesta. Mutta mistä tietää, mikä määrä vuotoa on liikaa?

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Runsaat kuukautiset ovat piinallinen vaiva, josta voi olla monenlaista haittaa.

Nainen vuotaa keskimäärin 25-40 ml kuukautisten aikana. Kuitenkin vielä 80 millilitraa pidetään normaalina vuotomääränä. Tavallisesti vuoto alkaa niukempana, muuttuu kuukautisten edetessä runsaammaksi ja vähenee ennen loppua.

– Jos vuoto kestää viikon, ja suojat pitävät, eli runsaimpinakaan päivinä vuoto ei tule parissa tunnissa kuukupin, siteiden tai tamponien läpi, on vuodon määrä normaalin rajoissa, gynekologi Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta linjaa.

Lue myös: Välivuoto on tavallinen mutta ei välttämättä täysin harmiton riesa

Normaalia on myös kuukautisvuodon niukkeneminen elämän aikana, jollei siihen liity hormonitoiminnan häiriöstä kertovia oireita, esimerkiksi kuumia aaltoja tai limakalvojen kuivuutta. Vuodon runsastuminen on puolestaan merkille pantavaa.

– Vuodon muuttuminen runsaammaksi voi olla merkki vuotoa lisäävästä sairaudesta. Siksi tutkiminen on tarpeen, jos runsaat kuukautiset eivät ole aiemmin vaivanneet.

Raskaus voi lisätä kuukautisvuodon määrää

Runsastuvista kuukautisista ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, jos on juuri ollut raskaana, sillä raskauden aikana kohdun koko on kasvanut ja näin myös kuukautiset voivat olla runsaammat. Myös veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet voivat olla syynä runsaaseen vuotoon.

Lääkäriin on kuitenkin hakeuduttava matalalla kynnyksellä, jos kuukautiset ovat niin runsaat, että vuodon määrä tai kesto häiritsee elämää.

–  Runsaisiin vuotoihin kannattaa aina hakea apua. Iän myötä pahanlaatuisten sairauksien riski kasvaa, ja siksi yli 40-vuotiaan lisääntyneen, pitkittyneen tai ylimääräisen vuodon syy pitää tutkia, Heikkinen muistuttaa.

On myös hyvä huomioida, että runsaat kuukautiset voivat kuluttaa rautavarastoja. Tutkiminen ja hoitaminen voivatkin olla tarpeen jopa normaalina pidetyssä vuodossa, jos todetaan anemia tai oireita aiheuttava rautavarastojen lasku.

Runsaat kuukautiset voivat joskus johtua sairaudesta

Noin puolella runsaaksi muuttuneen kuukautisvuodon taustalla on sairaus. Kyse voi olla esimerkiksi hyvänlaatuisesta kohdun kasvaimesta, myoomasta tai polyypista. Myös hormonitoiminnan muutokset voivat muuttaa kuukautisvuodon ja vuotopäivien määrää. Muuttuneeseen vuotoon liittyvä kipu voi viitata myös endometrioosiin tai tulehdukseen. Joskus syöpäkin on mahdollinen diagnoosi, joskin harvinaisempi.

– Jos lisääntyneen vuodon aiheuttaja löytyy, pyritään se hoitamaan. Esimerkiksi kohtuontelon myoomat ja polyypit voidaan poistaa tavallisimmin pienellä polikliinisella toimenpiteellä.

Jos hoidettavaa syytä ei löydy tai syyn hoito ei korjaa vuotoa, voi tulehduskipulääke vähentää vuotoa, samoin veren hyytymiseen vaikuttava traneksaamihappo. Tehokkaimmin vuotoa vähentää hormoniehkäisy: nykyaikaisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan päästä jopa kokonaan eroon vuodoista.  Matalahormonisia, turvallisia vaihtoehtoja on paljon.

– Jos hormoniehkäisyn käyttö ei onnistu ja lapsiluku on täysi, on kohdun poistokin mahdollinen vaihtoehto, Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Lue myös: Kuukautiskipuja ei kannata yrittää kestää liikaa, tai elimistö lisää kivun aistimista – Gynekologi kertoo, mistä on kyse

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X