Vanhemman terveys 08.07.2023 Päivitetty 13.05.2024

Välivuoto on tavallinen mutta ei välttämättä täysin harmiton riesa: ”Syy kannattaa aina selvittää”, sanoo gynekologi

Suunnitteli raskautta tai ei, välivuotojen syy on hyvä saada selville.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Välivuoto tarkoittaa kuukautisten välillä esiintyvää verenvuotoa.

Välivuodon taustalla voi olla monta eri syytä. Joskus kuukautiskierron puolessavälissä ilmestyy niukkaa, muutaman tunnin tai maksimissaan pari päivää kestävää vuotoa, joka liittyy ovulaatioon. Myös kuukautisvuotoa edeltävät tiputteluvuodot ovat tavallisia.

Joskus välivuoto johtuu hormonaalisesta ehkäisystä

Välivuoto voi olla seurausta myös hormonaalisesta ehkäisystä. Lääkärikeskus Aavan Gynekologi Satu Wedenoja kertoo, että tiputteluvuodot ovat melko tavallisia, jos esimerkiksi e-pillereitä syö pitkään ilman taukoa.

– Vaiva kuitenkin yleensä korjaantuu, jos tiputteluvuodon alkaessa pitää 4–7 päivän tauon ja antaa kuukautisvuodon tulla.

Jos selkeästi verinen vuoto ilmaantuu ensimmäistä kertaa eikä se liity hormonaalisen ehkäisyn tai vaihdevuosien hormonihoidon aloitukseen, Wedenoja kehottaa olemaan yhteydessä lääkäriin matalalla kynnyksellä.

valivuoto
Jos välivuoto alkaa aina tietyssä kohtaa kiertoa, ei siitä yleensä tarvitse olla huolissaan.

– Esimerkiksi papa-kokeen ottaminen on tällöin ajankohtaista. Välivuodot tai toistuvat yhdyntään liittyvät verenvuodot voivat nimittäin liittyä kohdunkaulan syöpään tai sen esiasteisiin. Siksi syy kannattaa aina selvittää.

Wedenojan mukaan lääkäriin on hyvä olla yhteydessä muutenkin, jos välivuoto on uusi vaiva, se runsastuu tai jos siihen liittyy kipua. Etenkin raskautta suunnittelevan kannattaa ottaa välivuodot vakavasti.

– Jos kuukautiskierrossa on minkäänlaisia häiriöitä, taustalla voi olla jotain, mikä vaatii syyn selvittämistä ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Lue myös: Hyvälaatuinen kasvain kohdussa voi johtaa keskenmenoon – 70 prosenttia naisista kantaa myoomaa

Sangen yleinen vaiva

Wedenojan mukaan välivuodot ovat varsin tavallinen vaiva hedelmällisessä iässä olevilla naisilla.

– Hormonaalista ehkäisyvalmisteita käyttävillä naisilla voi olla niistä johtuvia vuotohäiriöitä. Jos hormonaalinen ehkäisy ei ole käytössä, ovulaation aikaan tapahtuva pieni verenvuoto tai niukka tiputteluvuoto juuri ennen kuukautisia ovat tavallisia. Aina tietyssä kohtaa kuukautiskiertoa esiintyvästä niukasta vuodosta ei ole siksi välttämättä syytä olla kovin huolissaan.

valivuoto
Stressi voi vaikuttaa kiertoon, mutta ei yleensä se ei aiheuta välivuotoa.

Myös stressi voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon. Tavallisesti välivuoto ei kuitenkaan johdu stressistä.

– Yleensä stressi vaikuttaa kuukautiskiertoon siten, että kierto epäsäännöllistyy ja kuukautiset voivat olla myöhässä.

Välivuoto saattaa olla polyypin tekosia

Monella tiputteluvuodon syyksi paljastuu polyyppi.

– Polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvon muutoksia. Niitä voi esiintyä kohtuontelossa tai kohdun kaulakanavassa, Wedenoja sanoo.

Usein polyypit löytyvät sattumalta gynekologisessa tutkimuksessa tai kohdun ultraäänitutkimuksessa. Jos polyyppi on pieni eikä se aiheuta oireita, sitä ei välttämättä tarvitse poistaa.

– Polyypit ovat melko tavanomainen vaiva. Jos polyyppi paljastuu syyksi välivuotoihin, sen poistaminen onnistuu helposti kohdun tähystyksessä.

Lue myös: Kiinnittymisvuoto ja valekuukautiset säikäyttävät suotta – lääkäriin ei tarvitse hakeutua kuin yhdessä tapauksessa

Anna.fi: Kohdunkaulan syöpä on usein alussa oireeton – lääkäri kertoo kolme hälytysmerkkiä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X